Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Kasipod 06:14, 21 cze 2025

Do góry
Oleandry z biedry

Ogródek Kasipod 06:11, 21 cze 2025

Do góry

Magary Dramaty z Rabaty 00:31, 21 cze 2025

Do góry
Uff, z ulgą przejdę do tematu różanki jubileuszowej

Przeczytałam wszystkie Wasze uwagi, wszystkie przemyślałam. Nikt mi nie napisał, że zęby będą mnie boleć więc chyba podejmę ryzyko i różankę oprę o LoS

Przejrzałam dziś stare zdjęcia - zauważyłam na nich różę Aquarell, którą posadziłam bo różowo-fioletowa rabata wydawała mi się smutna To był strzał w 10, jak dla mnie przynajmniej

Skoro to zestawienie mi zębów nie popsuło, to LoS też nie powinna
Patrząc na mój ogród i nasadzenia - trudno to nazwać ogrodem ułożonym, raczej właśnie jest misz-masz i bardzo mi to odpowiada Nie mam nasadzeń spod linijki, bo tak nie umiem sadzić i tyle.
Przekonałam się do koloru żółtego - mam i żółte róże pomieszane z werbeną i białymi jeżówkami, i żółte liliowce - połączone też z białym i fioletem. Wydaje mi się, że jest ok

Podsumowując: rabata jubileuszowa będzie i będzie na niej LoS
Wymyśliłam do niej różę Jazz - bardzo mi się podoba, jest jarmarczna, ale może będzie fajnym połączeniem optycznym LoS z Pomponellą
Jak duża rabata wyjdzie to się okaże jak zacznę kopać.
Ania-Makao - aż tak dużej rabaty nie chcę. W zagłębiu rogala jest miejsce wypoczynkowe. W okolicy potrzeba nam miejsca na ustawienie grilla oraz huśtawki, dodatkowego stołu i krzeseł - jak jest więcej gości - no musi kawałek trawnika zostać

Wydaje mi się, że poza Los i Jazz jeszcze, ze trzy/cztery róże powinnam tam zmieścić
Byłoby miło gdyby były pachnące, bo te j/w to chyba nie za bardzo
Poproszę o propozycje Moje kryteria - róże najlepiej z ADR, wysokie do metra I takie przez Was sprawdzone
Magary Dramaty z Rabaty 23:50, 20 cze 2025

Do góry
Hmmm, szczerze mówiąc nie sądziłam, że temat gówiennych dziur rozpali Was bardziej niż temat różanki
No ale jest jak jest

W temacie rabaty szambowej - nie ma żadnej opcji żeby takowa powstała - jestem nie tyle asertywna, co bardziej zdrowy rozsądek przeze mnie przemawia oraz doświadczenie z Szambelanem
Kasia-Mroksia ujęła to idealnie:
mrokasia napisał(a)
Ja tam myślę, że żadna rabata nie ma racji bytu w tym miejscu. Szambelan tymi rurami wszystko by stratował i połamał. A w dodatku mógłby odmówić kolejnych przyjazdów i wtedy klapa.
Dokładnie tak jest

Żeby temat zakończyć - dla przypomnienia - plan działki - tym razem z uwzględnieniem szambo-dziur:

Czerwone punkty - wloty od szamba (trzy, w każde trzeba rurę zanurzyć i ją wyjąć, rura jest ciężka).
Zielone punkty - drzewka rosnące wzdłuż wjazdu pod wiatę.
Niebieska linia - linią ciągnięcia rury. Szambelan ma zakaz wjazdu za bramę. Za dużo strat już było. Musi ciągnąć rury i tyle. I tak za każdy razem stoję przy ostatnim drzewku i pilnuję I za każdym razem muszę się nasłuchać jaki to był durny pomysł z tymi drzewkami i że Sam Wielki On rozważa wypowiedzenie nam umowy

I jeszcze jedno:

Odległość wlotu od szamba do rabaty tzw. zegarowej (żółta linia) - to mnie niż metr.
Odległość wlotu od szamba do rabaty przy domu (czerwona linia) - to jakieś cztery metry.

Rura od szamba jest ciężka i potrafi uciec. Rabata tam nie ma sensu Musicie uwierzyć mi na słowo albo przyjechać i zobaczyć na własne oczy

Kasia-Pestka - temat oczyszczalni bez szans, to już wiesz

Wioletta - koszenie trawy przy wlotach do szamba nie jest żadnym problemem No i kolejna kwestia - szambo NIE jest wywożone DWA razy w roku, a co 6 tygodni. Szambo czyli zbiornik bezodpływowy szczelny ma swoją pojemność. Zakładając, że jedna osoba zużywa 100 litrów wody dziennie (to jest absolutne minimum o ile żyjemy higienicznie, też ciężko kiedyś było mi w to uwierzyć), to przy dwóch osobach zużywających razem 200 litrów dziennie - w miesiąc zapełniamy szambo o pojemności 6 metrów sześciennych. Gdybyśmy chcieli wywozić dwa razy w roku musielibyśmy mieć odpowiednio większe czyli 36 metrów sześciennych Ci, którzy twierdzą, że kilkumetrowe szambo wystarcza na pół roku dla 4osobowej rodziny to albo mają problem z liczeniem albo budują nieszczelne szamba Ja sama przy szambie przeżyłam wielki szok dowiadując się ile wody zużywamy, wcześniej mieszkając w mieście, totalnie o tym nie myślałam

TAR - no właśnie... Będziemy próbować wyprowadzić te trzy rury za płot, ale wcale nie jest powiedziane, że się uda, tym bardziej, że jest trochę różnicy wzniesień, niewiele, ale jednak

Marcin - rabaty żwirowej nie planuję, ani w okolicy szamba (argumentacja j/w) ani w ogóle Rabaty żwirowe są spoko, ale u siebie jej nie widze i tyle. Kiedyś miałam pomysł na placyk żwirowy pod kącik wypoczynkowy, ale też odpuściłam Nie to miejsce, nie ten czas

Ogrod nad bajorkiem 23:43, 20 cze 2025

Do góry
Ogrod nad bajorkiem 23:41, 20 cze 2025

Do góry
Dla Asi Wafel, to chyba Beni Maiko ale nie wiem na 100%, nie mam na nim etykietki a kupowalam mikrą sadzonke wiec to moze byc on. Jeszcze poszukam jutro, mam za duzo klonow

Ogrod nad bajorkiem 23:38, 20 cze 2025

Do góry
Ogrod nad bajorkiem 23:36, 20 cze 2025

Do góry
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:35, 20 cze 2025

Do góry
Dzwonki irlandii mają się dobrze. zrobiły się ogromne krzaczory z tych 3-4 sadzonek, które mam.

Ogrod nad bajorkiem 23:34, 20 cze 2025

Do góry
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:34, 20 cze 2025

Do góry
Trochę pomidrów ma już dość ładne owoce.
Ciekawa jestem jaki jest średni czas czekania od kwiatu do jadalnego/dojrzałego owocu. I jak bardzo zależne jest to od odmiany.

Ogrod nad bajorkiem 23:33, 20 cze 2025

Do góry
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:33, 20 cze 2025

Do góry
Xenia, pierwszy rok u mnie, rośnie w cieniu i ma się lepiej niz te róże na słonecznej rabacie.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:31, 20 cze 2025

Do góry
postanowilismy przekopac ogródek... ale nie będziemy sie rozdrabniać

Miałam nadzieję, że dziś pan wróci z inną maszyną żeby rozdrobnić bardziej, wyrównać. I żebyśmy w koncu mogli przygotować pod sianie trawnika.

Ogrod nad bajorkiem 23:31, 20 cze 2025

Do góry
Ptasi gaj 23:24, 20 cze 2025

Do góry
CD

Piękna róża bardzo pachnie jeszcze w pakach

Las lilii. Opsikalam Mospilanem i poskrzypki znikneły. Mają zdrowe i nie objedzone liście jak w zeszłym roku.

Też bardzo ładna, zdrowa, pachnąca róża.
Róże mają lśniące liście przy opry do ku na mszyce dodałam do mikstury 4 krople olejku Neem. Bergenie, rododendrony mają ładne liście po nim a przy okazji olejek NeeM chroni przed chorobami.

Ptasi gaj 23:15, 20 cze 2025

Do góry
CD

Przy drodze rosły takie roślinki przyniosłam posadziłam i rosną. To jakiś rozchodnik

Jutro ścinam na suchy bukiet za to je lubię nie tracą koloru mimo uduszenia

Ptasi gaj 23:11, 20 cze 2025

Do góry
CD
Hosty Smith

Ptasi gaj 23:05, 20 cze 2025

Do góry
Wiatr wieje. Wieczory zimne i to czerwiec. Sucho. Codziennie podlewam ziemią jak skała.

Piękna jest choina kanadyjska. Posadziłam ja jako upychacza i tak pięknie rośnie. Przyrostow miliony najpiękniejsza o tej porze roku.

Róże asprin

Róża Parole

Ogród w dolinie 22:50, 20 cze 2025

Do góry
Roocika napisał(a)
No dobra, wrzucam 3 zdjęcia, bo wokół pobojowisko. Dostaliśmy obornik od sąsiadów, musi wystarczyć, pomidory z rynku.

Myślę, że do końca weekendu posadzimy. Muszę jeszcze gdzieś nabyć bazylię i aksamitki hmmm

Przód, za szklarnią, między brzozami będzie jeszcze żywopłot z choiny.

Tył

Widok z góry, czyli z polbruku wjazdowego

Moda na szklarnie ostatnio Ciekawe czy to trend wywołany chęcią zdrowszej żywności czy cenami warzyw w sklepach...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies