Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 20:01, 29 sie 2025

Dziękuję w tym roku słabo. Zimna wiosna, grad, teraz susza. Ale cośtam zawsze jest, dla nas wystarczy. Zwykle sprzedawałam nadwyżki, teraz głównie Jezyny i maliny bo mi się ich nie chce przetwarzać - sucho więc soku mało a dżemów mamy mnóstwo sprzed roku jeszcze

Na górce zaczynamy od nowa
Kontonaogrod 09:53, 30 sie 2025

Zlikwidowałam większość pomidorów z tunelu, zostawiłam może 5 krzaków z dużymi pomidorami które mam nadzieję dojrzeją.

Reszta zaatakowana wyrwana z korzeniami. Odchwaścilam, podlałam całość, w pustych skrzynkach wysieje zielsko na zimę (dla nieych właścicieli).

Z igloo wyrwałam porażone ogórki i pnącze z Filipin które zarosło wszystko a nie miało nawet jednego kwiatka nie mówiąc o owocach. Od razu jaśniej i więcej miejsca . Zostały tylko chilli i miechunki I winogrono które już zjedliśmy

Czekamy na paczkę z poczty polskiej i jedziemy na górkę malować
Kontonaogrod 14:40, 31 sie 2025

Kupiłam paczkę paneli , poskładamy i się będziemy gapić czy to te
Zdecydowanie zbyt duży wybór.

Agatorek 22:02, 31 sie 2025

Też (wiem, to może być dziwne) nie lubię, jak mam za duży wybór. Łatwiej jest wybierać z mniejszej ilości opcji

Kontonaogrod 06:19, 01 wrz 2025

Oszaleć można wpada Ci coś w oko, robisz fotki max trzech różnych , prześpisz się z tym i kupujesz jedną z tych trzech bo inaczej można wybierać i z pół roku
Agatorek 07:24, 01 wrz 2025

Dokładnie tak robię .

Ostatnio byłam po wycenę drzwi i okien.
Okna poszły szybko, podałam jaki profil mnie interesuje i kolor. Na kolor byłam zdecydowana w 99% (antracyt mat), chciałam tylko na żywo porównać ten antracyt i czarny na ramie okiennej. I wyszło mi, że jednak będzie antracyt.

Drzwi - obejrzałam modele pokazowe na sklepie i poprosiłam o wycenę dwóch z nich. Na sugestię, żebym obejrzała kilka katalogów, odmówiłam
Kontonaogrod 11:50, 01 wrz 2025

haha

dokładnie! Przy frontach kuchennych gość przyjechał z 3 zestawami próbników i jeszcze powiedział że jak chcę coś innego to coolwiek chcę to on mi zamówi... poprosiłam o ładny szary, na szczęście były tylko 2. Ten ciemniejszy był trochę za ciemny więc wzięliśmy jaśniejszy i już

masakra

Przez 2 tygodnie teraz mam pół etatu pracuję 4h dziennie i mam trochę czasu żeby ogarniać budowę. Wybraliśmy listwy/cokoły (10cm świerk zaoblone od góry). Zamówię jak pomierzymy ile mb ich potrzeba. Odkurzyłam cały dom. Wyskrobałam plamy z farby z płytek. Podobają mi się te wzorzyste na piętrze, nie widać brudu na nich - takie lubię najbardziej Pomalowałam drugą warstwą gumy w płynie podłogę w moim bunkrze
M wkopał 3 słupki ogrodzeniowe, po południu przykręcimy deski stanowiące sufit bunkra i będziemy kombinować co z tym miejscem dalej. I może zaczniemy ciąć boazerię na sufity, bo dopiero pociętą można olejować - bez sensu olejować całość jeśli będzie odpad.
Przymocujemy też parapety - póki co są docięte na wymiar, jeszcze olejowanie i montaż.

Jutro będzie ekipa z pompą. Za 2 tygodnie będzie gość od schodów.
Ścignę zaraz gościa od balustrad - miał wczoraj przyjechać na pomiar...
Kontonaogrod 14:48, 01 wrz 2025

A teraz hit. Liceum mojego dziecka, 500+ dzieci. Jest w klasie maturalnej teraz, biol-chem. Rozszerzona biologia i chemia. I brak nauczyciela z chemii od ubiegłego roku - wakat.
Na 500+ dzieci jest jedna chemiczka, emerytowana, 73 lata, uczy tylko podstaw chemii. Do chemii rozszerzonej nie mają nikogo...

Trzeba wyskrobać na prywatne lekcje na ten rok... heh

Rząd zarządził że od tego roku szkolnego wystarczy 1 godzina religii tygodniowo. Szkoła mojego dziecka: ok, ale dodatkowo macie obowiązkowo, na 4tej godzinie lekcyjnej we środy, zajęcia w kościele pt. "Godzina Duszpasterska". Kurtyna.

W sobotę jest zebranie, będzie dym. Może niech ich ktoś chemii uczy? ... szkoda słów

Juzia 16:14, 01 wrz 2025

Religia nie jest obowiązkowa i możesz dziecko z niej wypisać. Jedna kartka napisana na początku roku i masz z głowy.

U mnie wystarczyło napisać raz w pierwszej klasie. I już mam z głowy do końca szkoły
Patrycja_KG_Lu 16:35, 01 wrz 2025

Z mojego rocznika na studiach kojarzę tylko 2 osoby, które zostały nauczycielami, reszta znalazła pracę w laboratorium albo totalnie niezwiązaną ze studiami. Co ciekawe tylko jedna z nich uczy chemii, a druga poszła uczyć...matematyki. Ja mimo skończenia tego kierunku i dodatkowych semestrów związanych z nauczaniem chemii również się nie zdecydowałam na pójście do szkoły. Różnice wynagrodzenia zaraz po studiach były znaczne. Dodatkowo w mojej pierwszej pracy po studiach były łatwe szczebelki do przeskoczenia co wiązało się ze wzrostem finansów.