Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Grzebiuszka ziemna 11:45, 01 paź 2024

Do góry
Wczoraj przed przymrozkami zerwałam ostatnie papryki z gruntu i jestem trochę w szoku, bo z 8 krzaczków, z których odliczam te które zrodziły 1-2 sztuki, zostały 4 z długimi słodkimi paprykami (nasiona zbiór własny z lidla) Właściwie to co widać to zbiór z 4 krzaków, przeżyły inwazję ślimaków (a te zeżarły sporo) inwazję upałów i susz, inwazję ulew i deszczy.
1 krzak miał śliczną fioletową paprykę w moim ulubionym kolorze

Wystawiam na słońce, może troszkę się zarumienią ze wstydu, że takie zielone i niedoświadczone
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:39, 01 paź 2024

Do góry
Ale rosliny wygladaja juz marnie, niestety. I w tunelu bylo dzis 2.8 stopnia... zima idzie buuuuu

Papryki w igloo

Ogród prawie wymarzony … 11:21, 01 paź 2024

Do góry
Tu też tego tam

I się zastanawiam czy nie zrównać z tym wystającym zębem aż poza grujecznik

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:15, 01 paź 2024

Do góry
DariaB napisał(a)
Pierwszy przymrozek dotarł i do mnie

Ale za to jak pięknie pomalował Ci astry ❤️
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:06, 01 paź 2024

Do góry
Pierwszy przymrozek dotarł i do mnie.

Rozplenice w tym roku mnie rozczarowały, to chyba wina suszy.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:59, 01 paź 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Ja jeden palik kupiłem za 20 parę złotych, więc taki zestaw wydaje się cenowo ok.

Sprawdź grubość palika, żeby nie okazało się, że to patyczek Wiesz jak to jest on line.

Podoba mi się jesień u Ciebie. Te wiśnie jakby nagle z nikąd wyrosły, bo ich nie pamiętam Ale najbardziej interesują mnie graby kolumnowe, no cudny widok Co ile są posadzone?

Marcin to takie paliki.

Trzeba jeszcze doliczyć przesyłkę 45 zł, ale przy zakupie kilku sztuk chyba i tak się opłaca.
Wiśnie rosną już 5 lat haha więc nie są tak znikąd
Graby mam posadzone co 1,7 m. Liczę na to, że kiedyś się zrosną i stworzą ścianę.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 10:44, 01 paź 2024

Do góry
Ostatnie ogórki z tunelu

Kiwi

Ogród hortensjowo różanecznikowy 09:15, 01 paź 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Monika co ty pokazujesz przymrozek był u ciebie. Szkoda bo astry mogą ucierpieć.
Już też tak raz miałam jeden dzień przyszedł przymrozek kwiaty ścięło a później była piękna pogoda do połowy grudnie.

Ogród mimo przymrozku bardzo ładnie się prezentuje

Monika popatrz u mnie na te anabelki o które kiedyś pytałam.
Elu wczoraj i dziś był przymrozek u mnie..

Astry dobrze się trzymają ale uszkodził pąki chryzantemy Clare, niewiem czy na wszystkich krzaczkach ale na jednym to napewno..
Spełnianie marzeń - ogród czas start 08:57, 01 paź 2024

Do góry
A tu widok na tył podwórka, pustawo, ale już całkiem estetycznie
Ptasi gaj 07:56, 01 paź 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Monika na moim wątku na str 1330. Jest ta anabela która cyknelam s teraz wygląda dzisiejsza fotka. Myślisz, że to ta odmiana lime Rocket. Ona się prawie nie zmieniła.

A tutaj aster krzaczasty Heinz Richard

Elu jeśli ta anabellka w początkowej fazie miała kwiaty białe a potem limonkowe to raczej nie jest Lime Ricky. Lime Ricky od początku ma limonkowe kwiaty. Zresztą nie zaszkodzi wziąść sadzonke tej horty a wtedy zobaczymy jak zakwitnie. Ten aster to zeszłoroczny zakup? Śliczny jest❤️
Ogród hortensjowo różanecznikowy 07:45, 01 paź 2024

Do góry
Sonka napisał(a)
Czy u Was już był pierwszy mróz? tak wygląda z fotek, ogród rozmaitosci.
Krysia ,tak wczoraj i dziś nad ranem powtórka z przymrozkiem, horty ogrodowe za domem od strony północno-wschodniej całe czarne, jeszcze jako tako się trzymają ogrodówki od strony południowo zachodniej.
Grzebiuszka ziemna 00:00, 01 paź 2024

Do góry
Trzeci dzień ryje jak dzika oślica w pokrzywach, oczyszczam skarpę ok 1m wysokości koło domu, z 6m długości. Wiem, wiem, inni mają o wiele większe skarpy. Szkoda, ze nie zrobiłam zdjęcia góry, jak to wyglądało...
Zarósł tam niemiłosiernie barwinek, ciemny intensywny fiolet, kwiat z pół x większy od tego pospolitego. Pospolity jaśniejszy i zupełnie nie inwazyjny, a ten poprzerastał między brukiem, przy budynku i pod ocieplenie. Wyrywałam cęgami silne wrośnięte korzenie, które na skarpie utworzyły jednolitą strukturę, takie kłączowisko 10-15cm nie do wyrwania prawie, zostało mi jeszcze ze 2 metry:

Z drugiej strony od przedogródka już oczyszczone, czekam aż się zepnie razem

Agatorek napisał(a)
Bożenko, czyżbyś się przeniosła w czasie i nic nie powiedziała ...

Aga żebyś wiedziała miałam tydzień policyjny, włam do posesji niezamieszkałej, którą się opiekujemy od czasu do czasu, szczegóły pominę. Złodzieje złapani, ale co szkód narobili to się w głowie nie mieści, np wyrwane kable i uszkodzona cała skrzynka z prądem, trzymałam tam swój rower, pocięty sprzedany na złomowisku...itp
Ptasi gaj 23:51, 30 wrz 2024

Do góry
Monika83 napisał(a)
Liście wyglądają jak u mojej Strong Anabelle to taka ulepszona wersja zwykłej Anabelki. Na 100% to jest ta odmiana. Jest też typowo limonkowa anabellka, zakwita odrazu w limonkowym kolorze odm. Lime Rickey

Monika na moim wątku na str 1330. Jest ta anabela która cyknelam s teraz wygląda dzisiejsza fotka. Myślisz, że to ta odmiana lime Rocket. Ona się prawie nie zmieniła.

A tutaj aster krzaczasty Heinz Richard

Spełnianie marzeń - ogród czas start 23:37, 30 wrz 2024

Do góry
Angelika95 napisał(a)
A tu moje nowe grządki, na razie dwie środkowe, reszta na wiosnę - naokoło nich w kształcie litery U

Ale super sprawa, gratulacje dla męża
Bylinowa łąka 21:20, 30 wrz 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Jak będziesz kiedyś dzielić to chcę.

Właśnie mam zamiar go na wiosnę podzielić, bo już z 7-8 lat tam rośnie ta kępa.
Basieksp napisał(a)

Basiu trochę mało mam tych przebarwiających się drzew, bo w większości to olchy, a one się nie przebarwiają. Posadziłam trochę kalin i kolorowych pęcherznic dla koloru jesienią. Teraz trzeba czekać aż urosną.
LIDKA napisał(a)

Gosia to bardzo piękny widok.
Chciałabym by moje drzewa kiedys mnie tak otuliły.
Choc raczej tego nie doczekam.

Całkiem sporo jeszcze masz kolorów na rabatach.

Lidka drzewa szybko rosną, tylko na początku się wydaje że stoją w miejscu. U Sylwii z Rancza głowę już trzeba do góry podnosić, a przecież jakie lotnisko było na początku. A jej okazy nie mają więcej niż 10 lat.
Ja z kolei mam obawy, że zacienią mi wszystko i na wiosnę będę je trochę przycinać od dołu.
Z tego co pamiętam, to u ciebie są takie bardziej formalne nasadzenia, przynajmniej tak na początku to wyglądało. Długo już nie zaglądałam.
Roocika napisał(a)
Gosia, dzięki za fotkę Red head. Teraz nie jestem pewna czy ta moja to ta sama, liście podobne ale koty jakby mniejsze i mniej czerwone? Sama nie wiem

No pięknie u Ciebie.

Nie mogę oglądać kwitnących traw, bo wtedy na nie choruję

Są piękne.

To czemu się bronisz przed nimi? Nożyce akumulatorowe czy piła bardzo ułatwiają wiosenne ich wycinanie.
Monia81 napisał(a)

Jesiennie, ale widoczek super

Monia miło mi, dziękuję.
Urszulla napisał(a)

Gosiu, w tym roku niesamowicie wszystko poszło do przodu. Siewki i sadzonki w niezłej kondycji. A jesień masz przecudną,bo kolory się mieszają. Ładnie nasadzone
Muszę przyznać, że Twoje początki są dużo lepsze niż moje efekty widać już po kilku latach
Bodziszek korzeniasty robi robotę zadarniająca, lubię go za to. Jeszcze musisz dołożyć kopytnika w cieniste zakątki. Lubię też runiankę, u mnie wolno idzie, a u niektórych szybko zarasta.

Ula runiankę miałam i jakoś tak stała w miejscu. Jeszcze tego kopytnika spróbuję, ale zawsze miałam ochotę na coś innego, nawet jak był w szkółce.
Ty to chyba jeszcze więcej roślin wyhodowałaś z malutkich sadzonek.
A sadzone bez ładu i składu, ale łąka ma swoje prawa, a najważniejsze że mi to absolutnie nie przeszkadza.
sylwia_slomczewska napisał(a)
Gosia szybko Twoje wysiewy przynoszą efekty na rabatach. Nie wiadomo kiedy, a już piękny ogród rośnie

Sylwia siew i robienie dużej ilości sadzonek, to najszybszy sposób. Tylko pilnowanie tych maleństw jest trochę uciążliwe. Ale mam już spore, 3 letnie chyba, sadzonki irysów syberyjskich niebieskich - z siewu. Dla samej frajdy pozyskania w ten sposób roślin, bo chyba prościej by było podzielić kępę na jak najmniejsze fragmenty. Jeszcze lepiej sprawdza się samosiew w łące.
antracyt napisał(a)
Gosiu, ależ ładną masz u siebie wczesną jesień.
Zuza z roku na rok jest coraz lepiej.
anpi napisał(a)

Ale ładny ten paprotnik, zapisuję na listę chciejstw
Wszystko Ci się ładnie rozrasta. Spore kępy robią już fajne plamy kolorystyczne.

Ania zapisuj. Tar też je polecała. A ja chcę jeszcze dokupić, ale już w przyszłym roku, bo planuję stacjonarnie.

Ten weekend miałam znowu wyjazdowy. A w czwartek i piątek zapowiadają opady u nas, więc nie wiem jak to będzie z działaniem w sobotę. Jak świeci takie słońce, a ja w pracy, to aż mnie skręca żeby coś porobić. Całe lato jakoś tak przeleciało, a zrobione prawie nic. Jeszcze muszę przygotować miejsce na Anabelki, które przywiozę od mamy i dwie czereśnie, bo kupuję w tym roku.
A dobrze by było jeszcze przesadzić wszystkie bodziszki z miejsca tymczasowego przy malinach i kalinę angielską.
Lista nieskończona.
Spełnianie marzeń - ogród czas start 20:28, 30 wrz 2024

Do góry
A tu moje nowe grządki, na razie dwie środkowe, reszta na wiosnę - naokoło nich w kształcie litery U
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:15, 30 wrz 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ło jeżu!
Nic więcej nie napiszę, bo zatkało...
Ania na Żuławach 18:31, 30 wrz 2024

Do góry
Miskant Memory mój zamiennik trawy pampasowej.

Robi wrażenie na wszystkich gościach mojego ogrodu. Na mnie też

Boso przez ogródek 18:27, 30 wrz 2024

Do góry
Bukiecik lawendy posadzonej rok temu, w tym roku przycięty drugi raz.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 18:09, 30 wrz 2024

Do góry
Juzia idź! jakbym wiedziała ile domów zbuduję to na bank bym miała własną koparkę na szczescie chociaz na pana Mirka mozemy liczyc... trzymam kciuki za Ciebie!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies