Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:41, 28 wrz 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Wiesz Mira jakby człowiek pozwolił sięgać ręce po wszystko to by z torbami poszedł.

Tak na szybko odpisałam będę wieczorem. Ładna pogoda więc trzeba trochę porobić

Pozdrawiam

No - ja mam na zakupy pewien sposób - staram się omijać szkółki, jeśli już się trafią zawsze się zastanawiam gdzie to wsadzę, potem myślę że nadmiar gatunków to chaos no a czasem rozum mnie jakoś opuszcza .
W tym roku kupiłam sporo krzaków planowo i nadmiar cebulowych - zmęczony sezonem rozum już się poddał
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 22:36, 28 wrz 2019

Do góry
Kim napisał(a)
Może ktoś wie co to za miskant to znaczy nie wiem czy to miskant ,kupiony jako "trawka" tyle powiedziała mi pani z ogrodniczego

Miałam go kiedyś w doniczce,wsadziłam do ziemi i rośnie już drugi rok pięknie się przebarwia
Na wiosnę będę zmieniać te rabatki to chciałabym go dokupić

Sprawdź czy to nie jest Miskant Rosi.
Jest bardzo ładny poszukaj mu miejscówkę dobra aby był na widoku nie może rosnąć w kącie. Musi mieć bardziej miejsce wyeksponowane.

Kupiłam 3 szt Rosi naczytałam się dużo o nim przy poszukiwaniach bo nie wszystkie szkółki go mają.
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 22:29, 28 wrz 2019

Do góry
Witam

Jeżeli chodzi o cisy mogą mieć za mokro zobacz.
Druga ewentualność gałązki mogą być oblepione czerwcami czarne lub ciemno brązowe i wysysają soki.

Sprawdź jedno i drugie na czerwca "Polysed" opryskaj za tydzień popraw.

Na wiosnę pryskam Promanalem

Idę szukać jak się nazywa ta trawa
Ptasi gaj 22:15, 28 wrz 2019

Do góry
Co to za roślina?

Ptasi gaj 22:09, 28 wrz 2019

Do góry
CD

Ptasi gaj 22:00, 28 wrz 2019

Do góry
CD

Ptasi gaj 21:58, 28 wrz 2019

Do góry

Ptasi gaj 21:54, 28 wrz 2019

Do góry
CD

Ptasi gaj 21:50, 28 wrz 2019

Do góry
CD

Ptasi gaj 21:44, 28 wrz 2019

Do góry
Bez siatki i z siatką

Anna i Ogród 21:35, 28 wrz 2019

Do góry
Zrobiłam ortografa wpisując się "puzniej" ma być "później" jak nie czytam to takie błędy puszczam a słownik potrafi zmienić.

Zobacz na miskanta vanilla sky nie jest za wysoki a ładnie się rozkłada na boki.
Nawet nie wiedziałam, że go mam kupiłam go wiosna dosyć spory bo też o takiego chciałam mieć. Dzisiaj przypadkiem patrzyłam pod krzak i zobaczyłam metkę. W głowie mi się już miesza od tych zakupów. Przyszły miskanty "Rosi".

Pozdrawiam Aniu
Ptasi gaj 11:34, 28 wrz 2019

Do góry
Sobota pogoda deszczowa. Nabierałam wczoraj sporo grzybów na działce bardzo mokre i trudno się obiera. W rękawicach nie dalo rady więc ręce mam w tragicznym stanie.

Oczko oczyscilam z zołklych roślin nakryłam siatką ma być duży wiatr więc siatka na liście potrzebna.
Jeszcze sadzenie tulipanów zabieram się do tego jak kot do jeża.
Ale zaraz idę sadzic

Kanie też wybierałam 2 wiadra

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:10, 27 wrz 2019

Do góry
Dorotka masz do kwiatów jakąś czarodziejska rękę. Te storczyki różowe wprost nie możliwe aby tak kwitły białe też. Co ty im dajesz że tak zakwit mają.

Jeżeli chodzi o Larise chyba też mam wypuściła 3 spore wiechy całe w pałacu czekam na rozkwit. Pierwsze kwitnienie parę kwiatów teraz widać jak nie zmarznie to będzie dużo kwiatów.

Poza tym te dekoracje przepiękne.
Ja na głowie mam teraz szambo, drzewo do kominka, siatkę naciągnąć na oczko bo brzozy już sypią liśćmi. I odkurzanie.
Kurza stopa non stop robota. Też mam dużo nacięcia aby nałożyć siatkę na oczko muszę przyciąć rośliny w oczku za nim jeszcze nie jest zimno.

Kończę bo trzeba iść spać dobranoc
Kiedyś już pisałam z myślą, że może komuś się przydać mój pomysł na kwitnienie storczyków. Odszukałam ten przepis jest tu.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4022-w-moim-malym-ogrodeczku-dorota?page=862

Dwa lata temu zostawiłam Larisie długie pędy na zimę, myślę że to błąd. Wcale nie było więcej kwiatów. Ona kwitnie na wierzchołkach pędów wypuszczonych w danym roku. W tym roku wiosną obcięłam wszystkie pędy na 40-50 cm i myślę, że tak jest lepiej.

Tak jak pisałam w poście wyżej, my kobiety ciągle coś robimy, a jeśli chcemy mieć ładny ogród to zawsze twierdzę, że nie jest to tanie hobby i na dodatek bardzo pracochłonne.

Miłkowo - sezon 2016-2022 05:53, 27 wrz 2019

Do góry
Pisałam że "ci się należy" - gratulacje. Ale się rozjezdzolas.
Miłego wypoczynku Miluś.

Elu dzięki, no była to dla mnie niespodzianka, miła.
Zaraz obrazki z wyjazdu. Buziaki
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:13, 26 wrz 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tron obłazi z lakieru w niektórych miejscach ale oblezie do końca i będzie doskonały, chyba że się rozleci

A ja na takie cudo bym dmuchała i chuchała piękny jest. Widać, że listewki nie klejone tylko gięte na gorąco. Niech obleci z lakieru i można zakonserwować bejcą jasną.

Trawy piękne też się cieszę swoimi. Dzisiaj przyszły Miskanty "Rosi", teraz główkuje gdzie je posadzić.

Astry piękne tyle kolorów. U mnie tylko 2 rodzaje i to kazda kępa w innym miejscu. Angielska nawłoć ładna chętnie bym ją posadziła bo ładnie wygląda, nawłoć bardzo ekspansywna.
Czy nawłoć w Anglii to jakaś specjalna odmiana? Solidastra 'Lemore'?

Pozdrawiam
Ptasi gaj 15:36, 25 wrz 2019

Do góry
Aniu zastój panuje w moim ogrodzie powoli zaczyna się szykować do jesieni.
Dzisiaj u nas miała być ładna pogoda ale nie za bardzo ta pogoda była.
Padał deszcz z przerwami coś tam zrobiłam. Posadziłam rośliny które miałam w doniczkach wrzosy, żurawki i wysadzalam niezapominajki może się przyjmą.

Grzyby mam więc zbieram, ale w zeszłym roku było mimo suszy więcej.

Wczoraj ładniejsza pogoda chce pokazać niebo nad dxialka
Chyba latał samolot robiący foty.

Moja trzmielina oskrzydlona zmienia kolor

Fajnie,że m iaąłs deszcz.
U mnie chmury chodzą, chodzą i nic z nich nie pada.
Pięknie ta trzmielina się wybarwia

W moim małym ogródeczku - Dorota 00:09, 25 wrz 2019

Do góry
Dorotka masz do kwiatów jakąś czarodziejska rękę. Te storczyki różowe wprost nie możliwe aby tak kwitły białe też. Co ty im dajesz że tak zakwit mają.

Jeżeli chodzi o Larise chyba też mam wypuściła 3 spore wiechy całe w pałacu czekam na rozkwit. Pierwsze kwitnienie parę kwiatów teraz widać jak nie zmarznie to będzie dużo kwiatów.

Poza tym te dekoracje przepiękne.
Ja na głowie mam teraz szambo, drzewo do kominka, siatkę naciągnąć na oczko bo brzozy już sypią liśćmi. I odkurzanie.
Kurza stopa non stop robota. Też mam dużo nacięcia aby nałożyć siatkę na oczko muszę przyciąć rośliny w oczku za nim jeszcze nie jest zimno.

Kończę bo trzeba iść spać dobranoc
Ptasi gaj 23:53, 24 wrz 2019

Do góry
Ania111 napisał(a)
Ela ,
zauważyłam ,że w różach masz sporo kamienia ,
Co to za kamień i czy się sprawdza ?
Rozumiem też ,ze włóknina jest po nim ?

To zwykły żwir małe otoczaki frakcja od 3-5 cm.
Tak nie wszedzie mam dobrą agrowloknine. Pod domem mam takie byle co i już się rozlozyla. W innym miejscu mam biała dosyć mocna.
Mam zrobione spore kółka przy samych różach w agrowloknine.

Tak prawdę mówiąc chwasty i tak rosną szczególnie gwiazdnica.
Lepiej kupić kamień o większej frakcji widziałam powyżej 5 cm ładniej wygląda.
U mnie się sprawdza jak oglądałaś mam go sporo wszędzie gorzej z liścmi trzeba odkurzać.
Ptasi gaj 23:41, 24 wrz 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Tobie deszcz przeszkadza w pracach ogrodowych, a ja nie mogę dołka wykopać tak mam sucho. Obcięłam dziś 6 kul z tui i od razu podlewałam, żeby wzmocnić rośliny. Jest tak sucho, że woda nie wsiąkała w ziemię tylko spływała dalej. Napisałam u siebie, że byłam w Lidlu, ale chyba za późno, bo nie było tych dużych paczek z tulipanami.

Dorotka to taki deszcz 10 minutowy. U mnie też bardzo sucho. Już gdzieś pisałam sądziłam hosty nad oczkiem przerabiałam rabatkę też szpadla nie mogłam wbić. Zrezygnowałam z sadzenia dobrze zlałam i na drugi dzień dołki kopałam. Poniżej 10 cm ziemia się kruszy grunt taki suchy.

Właśnie do każdego dołka wodę wlewam a dopiero sądzę.
Pewnie przed sadzeniem tulipanów też trzeba będzie glebę zlać.

Mam obawy co do cięcia, że za późno, ale widzę, że na osiedlach tną, aż wióry lecą. Może też się wezmę i trochę obetne może jeszcze mróz nie przyjdzie.
Mirkowy ogród (początki) 21:56, 24 wrz 2019

Do góry
Mirka już się nad tą werbena zastanawialam ładnie by pasowała z patagońska.
Czy ona z nasionek i bylina czy sama się rozsiewa. Muszę pr,wczytać.

Mirka, jak mam dużo roboty to ciągle sobie powtarzam za jakie grzechy już więcej nie kupuje, nie sądzę nie sieje. Jak mi przechodzi znowu snuje w głowie plany.
Zamówiłam dzisiaj miskanta Rosi. Teraz myślę gdzie go posadzić 3 szt i hakomy gold..

Pozdrawiam
Ja ją wysiewałam w zeszłym roku i latem zakwitła.Ładnie się sama sieje.Powiem ci że ładnie na masie przybrała.Mam też fioletową ale posadziłam w trawach i nie wiem czy przeżyła bo trawy mi się rozrosły.
Ela o robicie to mi nie mów no ja w weekend to nie wiem czy dom ogarniać czy działkę .

Chryzantema Klara Curtis
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies