Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:50, 30 lip 2014

Do góry
Ewo dzisiaj chyba zaczne kopanie bo już mnie łapki swędzą

Przemku dzięki za głos, a w sprawie hortensji to aż załuje, że nie zabrałem jeszcze, ale i tak nie wiem gdzie bym posadził

Gosiu pomysł z trzmielinką ciekawy, do rozpatrzenia

Ewelino takie wąskie trójkąty nadawałyby się tylko na trzmieline, a jej już tutaj nie chce. Tak mnie naszło co mogą sobie sąsiedzi myśleć widząc mnie siedzącego przy donicy z ziemią ustawiającego puste doniczki

Aniu widziałem i bardzo mi się podoba
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:42, 30 lip 2014

Do góry
Marzenko przedstawiam cały szkic, który miałęm od razu pokazać, jednak rośliny na rabatach mam nakreślone ręcznie.

Tak po krótce opisze:
-tam gdzie donice jest taras, który wznosi się ok 80cm ponad poziom ogrodu, na skarpach po obu stronach schodów mają być róże okrywowe w ramkach z bukszpanu plus coś ?? jeszcze nie wiem co.
-te większe zielone koła z kresek to świerki serbskie odsłaniające od sąsiadów, reszta kółek przy granicach działki to tuje Smaragd.
-pod altaną w 3 kwadratach ma być część warzywno-owocowa, ja jestem temu przeciwny, no ale nie do końca ja rządze i dodatkowo po prawej od altany i części warzywnej będzie żywopłot grabowy, który odgradza od mojego ogrodu.
-patrząc na plan, rabata do góry będzie z hortensjami, różami i letnimi bylinami, wszystko w większych grupach plus oczywiście trawy,
-rabaty na dole bedą z brzozami, hortensjami, rh i bardziej cieniolubnymi bylinami typu hosty, bergenie, brunery.
-w dolnym prawym kwadracie (tym w eLce) planuje element wodny z dyszami spieniającymi.
- małe prostokąty to płyty w żwirku, materiał granit
Reszta musiałaby być wyrysowana.
Co do lini rabat jeszcze do końca nie jestem przekonany, ale jak na razie ta wersja mnie się podoba.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:24, 29 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)
W poprzednim głosowaniu na donice wygrałą piwerwsza wersja, ale jest jeszcze druga tarasowa donica Tutaj niestety nie mam kilku wersji bo brakuje mi koncepcji, ale za to proszę do podpowiedzi co posadzić w miejsce znaku zapytania. Oczywiście opinie na temat planu nasadzeń też chętnie wysłucham
W miejscu znaku zapytania myślałem o hortensjach Little Lime, lub stożkach... kula cisowa czymś podsadzona też chyba by łądnie wyglądała, ale ona z pewnego i raczej wiadomego powodu odpada

To już będzie na razie ostatnie pytanie, jutro wracam do mojego ogrodu... sporo zdjęć mam w zanadrzu i pozachwycam się nad najładniejszym rozchodnikiem jakiego do tej pory miałem okazje mieć

a jaka jest orientacja donicy? gdzie jest ewent dom, ogrodzenie, etc? bo wtedy można myśleć o tym czy dać wysokie, niskie, średnie nasadzenia i z której strony.
a czy np nie chcialbyś powtórzyć trójkątów i tutaj, tyle że wąskich, wzdłuż boku o dł 1.3m? a w środku zrobić nasadzenia? Choć spójność już masz powtarzając rośliny. Ale z drugiej strony możesz zmienić trochę rośliny i zachować kształy. taki bazgroł mi wyszedł, ale wiesz - ja autorytetem żadnym nie jestem
.

Życie w wiejskim ogrodzie 11:21, 29 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Nawet nie komentuje warzywnika... przecież to świetny ogród, a nie warzywnik wymuskany. Reszta również zachwyca, widać sporo włożonej pracy.

Staram się, staram Łukasz mówisz że to nie warzywnik ale ogród warzywny ? coś w tym jest

Pozdrawiam
Wilcza Góra 11:03, 29 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Nie ukrywam, że lubie te nowe falbaniste odmiany i co roku kilka sobie sprawie, jednak tak jak piszesz ich rozrost jest bardzo irytujący... z jednej strony dla mojego małego ogrodu to zaleta, ale z drugiej piękniej by wyglądały w wielkich kępach, już nie wspominam o tym, że można by je dzielić. Problem u mnie z tym, że starsze odmiany trudniej dostępne, ale w przyszłym roku Wojsławice obowiązkowe to i liliowców sporo przybędzie. Poluje na jednokolorowe o wielkich kwiatach

I przepraszam u mnie nowości po 3 latach mają po 4 pędy kwiatowe

Łukasz,
może się umówimy, że 2-4 pędów (bo ja mam 2 szt po 2 latach)
wiem, że cieszy każdy kwiat, ale w zestawieniu z tymi starszymi i tak mnie szlag trafia...liści to one potrafią namnożyć, kwiatów tylko nam żałują

macham zza liliowcowej
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 10:22, 29 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ewelino ja przechodziłem takie stany w zeszłym roku po zawitaniu na ogrodowisko... cały ogród chciałem przkopywać, zmieniać styl... ale po pewnym czasie ochłonąłem i zrozumiałem, że musiałbym wywalić 2/3 rośli i zaczynać od nowa, a na to nie mógłbym sobie pozwolić. Teraz jestem zadowolony ze swojego pstrokatego buszu mimo, że moje serducho bliżej prostych form.
Ty masz ten luksu, że możesz kopiować i inspirować się na najlepszych, za 2 lata, a nawet za rok będziesz z wszystkiego zadowolona i dumna

Dzięęęęki Łukasz!! Koi to trochę moje nerwy i powątpiewania.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:12, 29 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ogród zachwyca i z tym nie ma co dyskutować

W kwesti rozchodników pod hortkami, to zestawienie jak dla mnie boskie i będę kopiował, ale nie wiem czy zmieszcze, a jak znajdziesz dobrze rosnące czekoladowe to ja również o takie poprosze, bo robie już podejście z 3 odmianą i jak na razie kiepsko strasznie.

Patrząc na plac zabaw... ciekaw jestem co kiedyś na jego miejscu powstanie, bo za kilka lat nie będzie już chyba potrzebny Tak jakoś mnie złapało. Chociaż tak zorganizowany plac zabaw to świetna ozdoba i element ogrodu.

hahaha mój M liczy na wnuki KIEDYŚ i mówi że chętnie będzie ich gościł, ostatnio jednak chodzi nam po głowie przebudowanie placu zabaw i zrobieniu małego basenu dodatkowo na tym placku. Narazie to odległe plany...
Mówisz o czekoladowych rozchodnikach? nie mam z nimi doświadczenia, al w tamtym roku widziałam bardzo ładne poletko przy hotelu w Bukowinie.
Muszę wymienić rozchodniki przy placu zabaw, bo te które są mnie denerwują... zamiast 'sztywno stać' rozłożły się na boki i w środku jest łysa dziura Może tam dam te czekoladowe, jak znajdę oczywiście w sklepie
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 09:54, 29 lip 2014

Do góry
Ewelino ja przechodziłem takie stany w zeszłym roku po zawitaniu na ogrodowisko... cały ogród chciałem przkopywać, zmieniać styl... ale po pewnym czasie ochłonąłem i zrozumiałem, że musiałbym wywalić 2/3 rośli i zaczynać od nowa, a na to nie mógłbym sobie pozwolić. Teraz jestem zadowolony ze swojego pstrokatego buszu mimo, że moje serducho bliżej prostych form.
Ty masz ten luksu, że możesz kopiować i inspirować się na najlepszych, za 2 lata, a nawet za rok będziesz z wszystkiego zadowolona i dumna
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:46, 29 lip 2014

Do góry
Ogród zachwyca i z tym nie ma co dyskutować

W kwesti rozchodników pod hortkami, to zestawienie jak dla mnie boskie i będę kopiował, ale nie wiem czy zmieszcze, a jak znajdziesz dobrze rosnące czekoladowe to ja również o takie poprosze, bo robie już podejście z 3 odmianą i jak na razie kiepsko strasznie.

Patrząc na plac zabaw... ciekaw jestem co kiedyś na jego miejscu powstanie, bo za kilka lat nie będzie już chyba potrzebny Tak jakoś mnie złapało. Chociaż tak zorganizowany plac zabaw to świetna ozdoba i element ogrodu.
Życie w wiejskim ogrodzie 09:40, 29 lip 2014

Do góry
Nawet nie komentuje warzywnika... przecież to świetny ogród, a nie warzywnik wymuskany. Reszta również zachwyca, widać sporo włożonej pracy.
Wilcza Góra 09:30, 29 lip 2014

Do góry
Nie ukrywam, że lubie te nowe falbaniste odmiany i co roku kilka sobie sprawie, jednak tak jak piszesz ich rozrost jest bardzo irytujący... z jednej strony dla mojego małego ogrodu to zaleta, ale z drugiej piękniej by wyglądały w wielkich kępach, już nie wspominam o tym, że można by je dzielić. Problem u mnie z tym, że starsze odmiany trudniej dostępne, ale w przyszłym roku Wojsławice obowiązkowe to i liliowców sporo przybędzie. Poluje na jednokolorowe o wielkich kwiatach

I przepraszam u mnie nowości po 3 latach mają po 4 pędy kwiatowe
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 09:18, 29 lip 2014

Do góry
No nie wiem co jest nie tak... mnie się bardzo podoba i uważam, że bardzo dobrze wzorowałaś się na Marzence. A cisy... no cóż czy każdy musi mieć od razu wielkie okazy, przecież my ogrodnicy potrafimy patrzeć w przyszłość nie obejrzysz się a ekran urośnie taki jak powinien, jeszcze przy tak ładnym i gęstym posadzeniu efekt będzie murowany
Widoki do sąsiadów ma praiwe każdy... ja niby nie mam, ale za to 'gustowny' betonowy płot straszy wszędzie... Uszy do góry i działaj dalej
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:34, 28 lip 2014

Do góry
W poprzednim głosowaniu na donice wygrałą piwerwsza wersja, ale jest jeszcze druga tarasowa donica Tutaj niestety nie mam kilku wersji bo brakuje mi koncepcji, ale za to proszę do podpowiedzi co posadzić w miejsce znaku zapytania. Oczywiście opinie na temat planu nasadzeń też chętnie wysłucham
W miejscu znaku zapytania myślałem o hortensjach Little Lime, lub stożkach... kula cisowa czymś podsadzona też chyba by łądnie wyglądała, ale ona z pewnego i raczej wiadomego powodu odpada

To już będzie na razie ostatnie pytanie, jutro wracam do mojego ogrodu... sporo zdjęć mam w zanadrzu i pozachwycam się nad najładniejszym rozchodnikiem jakiego do tej pory miałem okazje mieć
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:28, 28 lip 2014

Do góry
Ewo jeszcze dwa dni i zabieram się za rabate z hortkami... mam koncepcje, co z niej wyjdzie

Kasiu dziękuje za głosik
Wilcza Góra 22:00, 28 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Liliowcami to ja się zawsze zachwycam Cudowny widok. Jestem ciekaw jak na żywo wyglądałaby takiej wielkości wyspa z najnowszymi najbardziej fikuśnymi amerykańskimi odmianami... mogę sobie tylko wyobrażać. Chociaż Polscy hodowcy powiedziałbym, że są obecnie na równi z tymi zza oceanu.

nie bardzo się za nimi rozglądam, bo ja zbyt nerwowa jestem na ten ich powolny rozrost
2-3 łodygi kwiatowe po 3 latach...to trochę mało...stare odmiany idą jak burza i po podziale, zdobią kolejne 3 ogrody w mojej okolicy
a to, że stare i takie już spowszedniałe ? nie przeszkadza mi, bo nie chorują i nie wymagają ode mnie w sezonie kompletnie nic poza wodą
i za to je lubię Ty pewnie też

macham z Wilczej
Ogródek Ewy 21:59, 28 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)
O leszczyna to mnie się dobrze nie kojarzy, mam taką jedną zwykłą co ma 5 w jedną i 5 w drugą strone, co roku skracana o dobre 1,5 metra . Taka pogięta o wiele ładniejsza.

Zwykłe leszczyny też kiedyś wsadziłam i dziś zastanawiam się nad ich wycięciem, bo są gigantyczne. Z drugiej strony trochę szkoda, bo mają bardzo dużo orzeszków.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 21:42, 28 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Gosiu pierwszy raz od dawna siedze w okularach przed komputerem i dzisiaj dopiero zauważyłem ten świetny 'słup' trzmielinowy ale gapa jestem.

To zostawiony pień śliwki
Ogród cioci czyli ciociogród :) 21:38, 28 lip 2014

Do góry
Gosiu pierwszy raz od dawna siedze w okularach przed komputerem i dzisiaj dopiero zauważyłem ten świetny 'słup' trzmielinowy ale gapa jestem.
Ogródek Ewy 21:34, 28 lip 2014

Do góry
O leszczyna to mnie się dobrze nie kojarzy, mam taką jedną zwykłą co ma 5 w jedną i 5 w drugą strone, co roku skracana o dobre 1,5 metra . Taka pogięta o wiele ładniejsza.
Wilcza Góra 21:29, 28 lip 2014

Do góry
Liliowcami to ja się zawsze zachwycam Cudowny widok. Jestem ciekaw jak na żywo wyglądałaby takiej wielkości wyspa z najnowszymi najbardziej fikuśnymi amerykańskimi odmianami... mogę sobie tylko wyobrażać. Chociaż Polscy hodowcy powiedziałbym, że są obecnie na równi z tymi zza oceanu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies