Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Mój 4 arowy azyl... 22:33, 09 mar 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
W trzecim dniu po siewie wzeszła szałwia trójbarwna! Nie spodziewalam się, że to bedzie tak szybko. Może dlatego tak się pospieszyła, ze trzymałam nasiona w lodówce a potem skrzętnie je z łupin wyłuskałam Jak podrośnie trzeba ją pikować!

To ja też mam łuskać z tych łupin?
Mój 4 arowy azyl... 21:50, 09 mar 2013

Do góry
...szybka ta Twoja szałwia... trzy dni i już wstawiła główkę...
...pozdrawiam cieplutko Czestochowiankę...
Mój 4 arowy azyl... 21:48, 09 mar 2013

Do góry
W trzecim dniu po siewie wzeszła szałwia trójbarwna! Nie spodziewalam się, że to bedzie tak szybko. Może dlatego tak się pospieszyła, ze trzymałam nasiona w lodówce a potem skrzętnie je z łupin wyłuskałam Jak podrośnie trzeba ją pikować!

nie spodziewałam się takiego efektu wzeszła piorunująco ciekawa jakie będą kolorki
Mój 4 arowy azyl... 16:58, 09 mar 2013

Do góry

Rajski ogród Ani 16:12, 09 mar 2013

Do góry
an_tre napisał(a)
Basiu szałwia wschodzi dość szybko, tak około 3 tygodni

Nie uwierzysz, ale już mi wzeszła!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 15:43, 07 mar 2013

Do góry
W warzywniku widać 2 duże bukszpany do posadzenia przy ceramicznej kuli i 3 małe kulki - w żywopłociku. To jedne z niewielu jakie przetrwały, z 50 kupionych na alle z wymytymi korzeniami

Na czarno deski do położenia - oddzielenie ziół i wieloletnich (szałwia, oregano, majeranek, cebula siedmiolatka, szczypiorek itp). Po lewej duża czarna skrzynia - wszędzie truskawki (dużo ich! sadziłam jesienią, moje świeże i od Anitki). To zielone poprzeczne to goździki brodate, do wywalenia (może ktoś chce? miały być dwuletnie, więc miały ich już nie być, a są
I dalej wolne miejsce na buraczki, fasolkę itd..

Stratyfikacja nasion 10:40, 07 mar 2013

Do góry
Ja w tamtym roku siałam lawendę i pięknie zeszła (piasek w lodówce) , a w tym kilka innych nasionek stratyfikowałam i wschodzą też pięknie (ziemia z piaskiem na zewnątrz przez 6 tygodni) , między innymi jeżówkę, ostrzeń , firletkę, szałwia, przetacznik, świecznica, naparstnica itp..

Rajski ogród Ani 21:40, 06 mar 2013

Do góry
Aniu, posialam dziś szałwię. Przedtem potrzymałam nasiona w lodówce. Ciekawe, kiedy wzejdą?
Pozdrawiam
Basiu szałwia wschodzi dość szybko, tak około 3 tygodni
Nigdy nie mów nigdy 18:52, 02 mar 2013

Do góry
bociek napisał(a)
Macham wiosennie, slonecznie i wesolo Zamiast kocimietki moze szalwia omszona?

Witam Bociusiu...właśnie przypomniało mi się : u nas w Zabrzu, blisko nas, koło takiej brudnej rzeczki, odpoczywają od dwóch tygodni TRZY BOCIANY !!!!!!! Odpoczywają...czy może zostaną na lato?

Szałwia nie lubi wilgoci, nie da rady Ale dzięki
W cieniu - zacieniona 12:59, 28 lut 2013

Do góry
...nasionkowo...zaczęło się kiełkowanie... Szałwia trójbawna...na pewno będą siewki na grządkach...ale u mnie późna wegetacja i te samosiejki słabiej się wybarwiły
Nachyłek dwubarwny Złoty Karzeł -jednoroczny,w ubiegłym roku pikowałam do doniczek po kilka roślinek i były ładne kępki kwitnące do późnej jesieni. Lobelia przylądkowa...też sprawdzona u mnie,w tym roku posiałam białą,jasnoniebieską i ciemnoniebieską. Wolno wschodzi Rudbekia purpurowa -bylina. ...przyniosłam z piwnicy...moja jedyna dalia...oczywiście biała...ładnie przezimowała,ale musiałam już wsadzić do doniczki. ...lilie kupione w tym roku jak zwykle pędzą...na razie kupiłam 7 nowych odmian...ale chyba na tym się nie skończy...uwielbiam je...
Działka wkoło Lubczyka :) 22:06, 27 lut 2013

Do góry
Ewa4 napisał(a)
Początek bdb. moja begonia już wyszła wys.5 cm a astry własnie podlałam bo mi przypomiałaś ładna szałwia i niecierpek a sadzonki fajne oby Ci coś wyszło bo pewnie za wcześnie ale może Ci się uda

dziś mam dobry nastrój, więc wierzę, ze się choć troszkę uda! właśnie mąż postawił %, żeby się wszystko przyjęło
ale masz już dużą begonię fajnie, że się na coś przydałam
Działka wkoło Lubczyka :) 21:24, 27 lut 2013

Do góry
Początek bdb. moja begonia już wyszła wys.5 cm a astry własnie podlałam bo mi przypomiałaś ładna szałwia i niecierpek a sadzonki fajne oby Ci coś wyszło bo pewnie za wcześnie ale może Ci się uda
Kubusiowo 21:44, 22 lut 2013

Do góry
monteverde napisał(a)

ale konkretnie co? ostróżki, czy inne napisz

Konkretnie ostrózki, jarzmianki, czosnki, jeżówki, przetaczniki, floksy, dzwonki, firletki, szałwia, drakiew,
krwawnik, bodziszki.... no takie różniaste
Mój 4 arowy azyl... 21:37, 20 lut 2013

Do góry
Pozaglądałam tu i tam a mój wątek śpi. Nic, ale to nic ciekawego się nie dzieje. Do tej pory nie zabrałam się nawet za przesadzanie doniczkowych. Mam za mało ziemi a mojemu M nie bardzo chce się dźwigać worek ze sklepu, choć to blisko jest.
Te wczorajsze opady śniegu apatię wzmocniły. Zdobyłam się tylko na przegląd nasion, które posiadam. A jest ich sporo: cynie, kleome, aksamitki, szałwia tróbarwna, werbena itd.
Przedwczoraj miałam przygodę z niesolidnym właścicielem sklepu internetowego, który moje zdjęcie umieścił na swojej stronie. Po interwencji usunął je. A zdjęcie takiej oto róży:

Ogród różowy 18:43, 19 lut 2013

Do góry
Justyna napisał(a)
A co to za piękności?Szałwia trójbarwna i malwa.Pozdrawiam.
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:20, 15 lut 2013

Do góry
Martek i Aniu... .....

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Aniu, oprócz siania paniki () możesz już siać paprykę!
Ja już wysiałam.
I chciałam się pochwalić: wschodzą nasionka: szałwii, tunbergii i kobei.

Dzięki za info.. pamiętaj o mnie Mówi kiedy i co..... ja jeszcze sałatkę posieję...

Szałwia Twoja jednoroczna, czy taka wieloletnia?? Rok temu tę trzy-kolorową posiałam w domu i bez sensu..bo się potem powyciągała jak głupia.. i zamiast kwiatów anomiczne łodygi były... W tym zastanawiam sie czy nie posiać w kwietniu bezpośrednio do gruntu.....
Ogródkowy chaos u monitki 22:56, 09 lut 2013

Do góry
nieszka napisał(a)
Ja bym tylko zmieniła ten fragment przed lawendą na jednorodne żurawki, dosadziła za lawendą róże.
A między tawułami i tam dalej na prawo może szałwia?

To co zaznaczyłaś jako żurwki to u mnie miał byc bodziszek żurawki mam palace purple moge rozmnożyć. Za conicami są rozplenice i rozchodnik w nawiązaniu do rabaty z wiśnią.
Ogródkowy chaos u monitki 22:48, 09 lut 2013

Do góry
Ja bym tylko zmieniła ten fragment przed lawendą na jednorodne żurawki, dosadziła za lawendą róże.
A między tawułami i tam dalej na prawo może szałwia?
Ogródkowy chaos u monitki 22:24, 09 lut 2013

Do góry
Klombik będzie do zmiany ale na chwilę obecną rośnie tam na środku tuja globosa koło niej róże potem liatry, swierk conica, rozplenica i rozchodnik. W następnym rzedzie szałwia lekarska i lawenda, W kolejnym rzędzie tawuła goulmound, bodziszek, gęsiówka kaukaska,żurawka. Trochę tego jest...chcę to ujednolicić
Prostokątna rabata 21:47, 08 lut 2013

Do góry
Witam
Na forum jestem od jakiegoś czasu podglądając Wasze piękne ogrody. Mój ogród jest w trakcie tworzenia a raczej przetwarzania ponieważ przejęliśmy go wraz z domem po dziadkach mojego M.

Do tej pory większość funduszy szła w remonty domu a teraz powoli przychodzi czas na ogród. Mam już trochę roślin ale brakuje tego co równie ważne- alejek, obrzeży i innych tego typu elementów. Nie mniej jednak w tym roku chciałam się głównie zając jedną z rabat która widoczna jest zaraz przy wjeździe na posesję.

Niestety nie mam żadnego odpowiedniego zdjęcia zresztą i tak nie wiele by ono dało. Niemniej jednak chodzi o to, że jest to odrębna rabatka nie powiązana z resztą ogrodu znajdująca się pod ścianą starego garażu. Po ścianach na pewno puszczę winobluszcz żeby zasłonić ten nieciekawy budynek.

Sama rabata ma 5 metrów długości i 2 szerokości. Znajduje się na tzw. patelni ( strona południowa) - w lecie słońce od 11 do samego wieczora. Ponadto kiedyś leżały tam dolomity i teraz wziemi jest dużo wapnia. W związku z tym myślałam o następujących roślinach: jako tło być może pęcherznice albo może z wyższych klon jesieonolistny.

Na pewno bukszpany bo ten któy tam był do tej pory rósł tam świetnie, poza tym na takiej ziemi dobrze się ponoć udają: lawenda, goździki, dzwonki, szałwia, tawuły. Tylko, że mnie kompletnie brak zmysłu " organizacyjno- estetycznego" i nie mam pojęcia jak to sensownie poukładać. Coś tam próbowałam projektować w gerden puzzle ale nawet wirualnie mi to nie wychodzi więc bardzo proszę Was o pomoć.

Może ktoś będzie w stanie coś wymyślić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies