Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogródeczek jagody99 04:06, 20 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

tak pieknie kwitnie (nadal ) nie bardzo pamietam ale to bazyjia czy jaks mieta no nie wiem

Szałwia to jest.

Widzisz ogrodnik ze mnie jak z koziej d.....y traba hi hi

pozdrawiam

Tak Danusiu masz racje znalazlam:

Salvia coccinea Lady in Red Sage
Rajski ogród Ani 18:09, 19 lis 2012

Do góry
grembosia napisał(a)
Piękne jesienne klimaty, a mówią, że jesień smutna i nudna...

marzena napisał(a)
bardzo sympatyczny jesienny klimat u Ciebie
kolory wciąż są !

eliza3 napisał(a)
Witam przy poniedziałku i muszę przyznać, że do zimy u Ciebie daleko. Kwiatki mają się jeszcze całkiem dobrze, róże trzymają fason, szałwia nadal ładna. Pozdrawiam
grembosiu Elu Marzenko fajnie, że są jeszcze kolory i można cieszyć nimi oczy, utrwalać bo szaroburego będzie jeszcze pod dostatkiem i trzeba zatrzymać przeciwwagę

Rajski ogród Ani 09:27, 19 lis 2012

Do góry
Witam przy poniedziałku i muszę przyznać, że do zimy u Ciebie daleko. Kwiatki mają się jeszcze całkiem dobrze, róże trzymają fason, szałwia nadal ładna. Pozdrawiam
Ogródeczek jagody99 09:10, 19 lis 2012

Do góry
jagoda99 napisał(a)

tak pieknie kwitnie (nadal ) nie bardzo pamietam ale to bazyjia czy jaks mieta no nie wiem

Szałwia to jest.
Ogródeczek jagody99 02:48, 19 lis 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Te ostatnie,to chyba szałwia.....

Wiytaj Haniu pewnie masz racjie
Rajski ogród Ani 18:31, 18 lis 2012

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Aniu,witaj niedzielnie.Chciałam spytać co to jest takie srebrne na rabacie z wrzosami,to starzec?
Widzę,że masz szałwię trójbarwną,czy ona sama się rozsiewa,bo nie zbierałam z niej nasion?

Małgosiu szałwia wysiewa się sama tylko trzeba wiosną uważać, żeby jej nie wyplewić mam jeszcze trochę nasionek to mogę ci przesłać

a to srebrne to właśnie starzec popielnik

Ogródeczek jagody99 18:02, 18 lis 2012

Do góry
Te ostatnie,to chyba szałwia.....
Rododendronowy ogród II. 21:46, 15 lis 2012

Do góry
Witam serdecznie Bogdziu.

Marzą mi się takie kwaty a te motyle "miodzio"!!!
Jak tylko uporządkuję teren będę o nie pytać.
Pozdrawiam.
Bogdzia napisał(a)
Oficjalnie witam Wszystkich w nowym wątku.

Rododendronowy ogród czyli I część jest tutaj

Na przywitanie krótki wierszyk i kilka zdjęc

Motyle

Gdzie tylko łąka mała czy wielka
w słonecznym blasku błyszczą skrzydełka,
z kwiatka na kwiatek, z listka na kwiatek,
może byc szałwia ,może bławatek.
Rojem zasiądą na żółtych kwiatach
i rojem będą w powietrzu latac.
Wesołe , zwiewne, w kolorach tęczy
kazdy jest piękny , każdy się wdzięczy.
W blasku słoneczka błyszczą skrzydełka
a kwietna łąka jest taka wielka,
nie braknie kwiatów , nie braknie swiata
by życ wesoło do końca lata.

Ogród Leny. 12:49, 14 lis 2012

Do góry
Leno cześć
Po pierwsze przepraszam,że się rozgadałam po drugie piękne te fotografie twoje jak zawsze.
I jeszcze szałwia widzę ma się nawet dobrze ...
Mój kawałek raju II 19:02, 09 lis 2012

Do góry
Dzisiaj też padało z przerwami, udało się skopać kawałek ogródka jutro jak dobrze pójdzie reszta
pokazały się kotki na wierzbie nasiona języczki kuleczki calicarpy kwitnie jeszcze szałwia omączona
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:32, 04 lis 2012

Do góry
Leida napisał(a)

Izuś,
Zima jesienią jest boska. Mam nadzieję, ze to krótkotrwały przypadek i wróci do nas jeszcze jesień.
Dobrze, że psina już przy zdrowiu.

Ale wracając do jesieni to powiedz mi jeszcze co tam masz takiego fioletowego za ta trawą? Bo ma świetny kolor. Ja mam takie podobne agastache, choć wydaje mi się ciut jaśniejsze niz Twoje. Ale mnie wszyscy nastraszyli, że raczej nie ma szans na przezimowanie w Polsce. Czy to Twoje juz zimowało?

Haniu, to fioletowe to po prostu szałwia jednoroczna, od nasionek wyprodukowana przez moją córkę Nasion z medalistki niestety nie zebrałam Mam nadzieję że sama się wysiała...
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 21:48, 04 lis 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Przesadziłam dzisiaj zioła w warzywniku - przesunęłam je zupełnie na granicę ze żwirową rabatą - tam jest cały czas słońce; a po przesadzeniu borówek zabrakło półmetrowego paska którego nie uprawiałam, a na którym rosła szałwia, majeranek, oregano, szczypiorek i siedmiolatka. Teraz wygląda lepiej i na środku mam miejsce pod warzywa Szczypiorek posadziłam paskiem, jak zakwitnie będzie super wyglądał

Rozsypałam też worek kory przy trawach; powiązałam trawy i juki w "pęczki", na zimę już... choć dzisiaj było bardzo przyjemnie, 10 stopni, lekki wiatr, słonko chwilami
jak dla mnie kolejne 4 m-ce mogłyby takie być

widzę, że działasz, ja mam jakiegoś lenia ostatnio, liście czekają na zgrabienie...

też bym chciała takie przyjemne 10 stopni przez całą zimę
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 16:54, 04 lis 2012

Do góry
Przesadziłam dzisiaj zioła w warzywniku - przesunęłam je zupełnie na granicę ze żwirową rabatą - tam jest cały czas słońce; a po przesadzeniu borówek zabrakło półmetrowego paska którego nie uprawiałam, a na którym rosła szałwia, majeranek, oregano, szczypiorek i siedmiolatka. Teraz wygląda lepiej i na środku mam miejsce pod warzywa Szczypiorek posadziłam paskiem, jak zakwitnie będzie super wyglądał

Rozsypałam też worek kory przy trawach; powiązałam trawy i juki w "pęczki", na zimę już... choć dzisiaj było bardzo przyjemnie, 10 stopni, lekki wiatr, słonko chwilami
jak dla mnie kolejne 4 m-ce mogłyby takie być
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 18:00, 31 paź 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Czytam, że u Irenka plama....... grrr

Plamy nie ma, ale reszta...szkoda gadać
idę do fryzjera ściąć włosy...nie całe ale sporo

tak, to ta szałwia, a więc zimuje, super, bardzo ładna!

Irenko farbowałaś włosy? jaki miał być kolor?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:07, 31 paź 2012

Do góry
asc napisał(a)
Czytam, że u Irenka plama....... grrr

Plamy nie ma, ale reszta...szkoda gadać
idę do fryzjera ściąć włosy...nie całe ale sporo

tak, to ta szałwia, a więc zimuje, super, bardzo ładna!
Ogródek na trzy lata 07:29, 29 paź 2012

Do góry
ewalm napisał(a)

czy one nie wyglądają, jakby pokazywały sobie coś palcami?

Ewo, skojarzenie bomba! Chyba bym na to nie wpadła. A tak znów się uśmiechnęłam przy wizycie u Ciebie. A przy Ptaku z ulicy Sezamkowej też nie da się nie pośmiać. Dzięki za dawkę śmiechu na dzień dobry.

Szałwia ładnie pomalowana mrozem.
Ania z zielonego wzgórza :-) 20:47, 27 paź 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Aniu,,,tworzysz cudowny ogród,,,a szałwia -marzenie...serdecznie pozdrawiam...cofnęłam się kilkanaście stronek...było warto.

Dziękuję Bogusiu i zapraszam do mnie czasem
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:57, 27 paź 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Na chwilę zmykam i zostawiam fotki
a i posadziłam szałwie, a liliowce nadal w kolejce czekają; ciekawe, czy ta szałwia przezimuje, mwóili, że tak, ale Danusia nie była przekonana

Jakieś takie mam........ tylko nie wiem czy prawa czy lewa.... to zimuje, a druga coś próbowała się odbić po zimie, ale nędznie..
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:00, 27 paź 2012

Do góry
Na chwilę zmykam i zostawiam fotki
a i posadziłam szałwie, a liliowce nadal w kolejce czekają; ciekawe, czy ta szałwia przezimuje, mwóili, że tak, ale Danusia nie była przekonana
Rajski ogród Ani 21:43, 26 paź 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

W ogrodzie robi się pustawo i widać krecią robotę, zmasowały chyba swój atak ;(

Jakie pustawo!? Jeszcze sporo barw masz. A te niebieskości i różowości, to co? bo nie rozpoznaję
U mnie kretów od dawna nie ma. Wyniosły się w lepsze, żyźniejsze pod względem zdobycia pokarmu miejsca I dobrze dla nich i dla mnie
Basiu to jest szałwia trójbarwna, wysiała się sama, urosła nie wiem kiedy i jak wyrwałam cynie i astry to się ujawniła i dobrze, bo smutno już by było
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies