Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 00:15, 30 wrz 2012

Do góry
Irenko wpadłam zobaczyć co słychać i zobaczyłam same wspaniałości głównie do gustu przypadły mi cudne Żurawki i trawy i klonik i szałwia.......a zresztą wszystko
Kwiatki i rabatki u Elizy 00:12, 29 wrz 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)
W wątku u Agatki - ogród w Holandii powstała dyskusja na temat szałwii, aby nie zaśmiecać wątku Agatki swoimi zdjęciami umieszczam je u siebie.
Szałwia omszona, którą nabyłam w tym roku, kwitła gdy ją kupiłam, teraz niestety nie kwitnie, ale ponieważ jest wieloletnia to mam nadzieję, że zakwitnie w przyszłym roku.

Szałwia omączona, też kupiłam w tym roku, ale jako roślinę jednoroczną. Kwitnie całe lato i jest niebieska.

Sliczna ta szałwia taka niska i zwarta,ja posadziłam dużo a może i bardzo dużo jak dla kogo,bo też pokochałam ją ale mi strasznie wyskoczyła i jestem zawiedziona.Spodziewałam się innego widoku,niby w kępkę też ładnie poszła ale potem zbzikowała i po deszczu się rozczochrała.Dlatego jej nie pokazuję.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 09:08, 28 wrz 2012

Do góry
świetnie wyszło , narazie doniczkowo, ale super. Miskanty w brzozach moga być troszkę bliżej siebie, ale też nie muszą, tak tez jest ok.
Zawilce-japoński-ten jesienny, kwitnie późnym latem/przełom jesieni. On ma liście wiosną, bardzo ładne, do ok 40 cm.
Reszta jest wysoka, jak piszesz ok 90 cm, ale ażurowa, na długich pędach.
Jest tez zawilec mieszańcowy, niższy, śliczny, ale trzeba go okrywac na zimę.
http://www.dobrepole.pl/Anemone%20hybrida%20%22Honorine%20Jobert%22_-_zawilec%20miesza%C5%84cowy_npol_1449.html

Z innych zawilców cudny jest kwitnacy wiosną Anemone silvestris- wielkokwiatowy. Reszta, typu blanda nie nadaje się na masywne, spore nasadzenia, są zbyt himeryczne, nie zawsze chcą rosnąć, nie zadranią dobrze.
http://www.dobrepole.pl/Anemone%20sylvestris_-_zawilec%20wielkokwiatowy_npol_39.html

Więc moga być anemone silvestris, te co pod ochroną w Polsce sa za małe i do tego to geofity- czyli są wiosną, później załe zamierają.. Odmiany pełne zawilca wielkokwiatowego sa, ale rzadko w sklepach i do tego nie wiem jak rosną. Zwykły , biały, to kwiat mojego dzieciństwa, Jest zawsze pewny, daje efekt na wiosnę- kwiecień/maj.
Lubi sie siać, ma ładne kępy liści, zadarnia. Troszkę jest wg mnie za niski w tamto miejsce. Chyba że jako pas a za nim jeszcze coś innego wyższego.
Liriope- Chyba za dużo już by było traw i trawopodobnych. Jak chcesz tam lirope to raczej jako kępy w seslerii, po 3, po 2 szt.
Szałwia omszona- bardzo ją lubię, ale ona jednak często łapie grzyby, musi mieć przewiewne miejsca a tu gęsto będzie.
Jeszcze przychodzi mi do głowy tojeść orszelinowata- jest bardzo ładna, rośnie w łany, kwitnie długo od czerwca całe lato, wabi motyle. Ale jest dość ekspansywna, trzeba by jej dać zapory w ziemi.
Można jeszcze pomyśleć o łanie rudbekii - wtedy mamy lato i jesień mocną, żółta barwę, albo o łanie jeżówek- tych jest tyle odmian, i pięknych bardzo. Tylko jeżówki trzeba połączyć z czymś, np z obiedką,czy śmiałkiem darniowym żeby dodać ładne liście.
Jeszcze jedna bylina - jarzmianka większa, ale jak tam nie smaży słońce.
http://www.lobanowscy.pl/o,226,Jarzmianka_wieksza.html.
Ech- namieszałam chyba.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:07, 27 wrz 2012

Do góry
No tak, masz rację....ale nie rusza mnie ta szałwia....

Ale jak dzis widziałam na żywo tego zawilca giganta jak dla mnie...to zaczęłam się zastanawiac... i z tąd te inne zawilce
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:01, 27 wrz 2012

Do góry
Szałwia, szałwia.... no ładna... ale ona to mi sie podoba ale u innych w ogrodzie.... i chyba się pokłada.... i scinać ją trzeba.... a wtedy za łyso by było....nie wiem....
Kwiatki i rabatki u Elizy 20:31, 27 wrz 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)
W wątku u Agatki - ogród w Holandii powstała dyskusja na temat szałwii, aby nie zaśmiecać wątku Agatki swoimi zdjęciami umieszczam je u siebie.

Elizo piękna szałwia, w tym roku nabyłam jej kilkanaście sztuk, bo totalnie się w niej zakochałam w sklepie i nie rozczarowałam się jest boska
Kwiatki i rabatki u Elizy 10:41, 27 wrz 2012

Do góry
Szałwia omszona, którą nabyłam w tym roku, kwitła gdy ją kupiłam, teraz niestety nie kwitnie, ale ponieważ jest wieloletnia to mam nadzieję, że zakwitnie w przyszłym roku.

Szałwia omączona, też kupiłam w tym roku, ale jako roślinę jednoroczną. Kwitnie całe lato i jest niebieska.

Ogród Leny. 09:45, 27 wrz 2012

Do góry
Agatko tak -ale z tego co wiem, to u nas jednoroczna szałwia
Pozbieram nasionka - moze sie uda
Batysiu nie przejmuj się - sezon się kończy a wiosną zaczniesz od nowa
Ogród Leny. 09:41, 27 wrz 2012

Do góry
Cześć Lenka, a to z rozplenicą to chyba tez szałwia omączona? piekna jest, prawda? Trawy i kolory, bardzo nastrojowo pozdrawiam
Ogród w Holandii 07:29, 27 wrz 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

No co Ty , Irenka, gdzie mnie tam do katalogów! Ale ciesze się, że się podoba. To granatowe to szałwia omączona. Wyjątkowo mi się podoba. Szkoda, ze jednoroczna, ale w przyszłym roku tez ja kupię Zdjęcie tego nie oddaje, ale ona w rzeczywistości wygląda jakby z lekka fosforyzowała

Agatko, szaławia omszona to bylina wieloletnia zamiera, a potem na nowo odbija jak przetacznik i orliki i ostróżki tez ja mam, rosnie i kwitnie jak szalona!

nie bądź za skromna, to foto pokazuje, że wiele dokonałaś i to w jak najlepszym stylu

Dziękuję Irenko
Szałwię omszoną to ja tez mam chyba starszą ode mnie Ale to jest nie omszona tylko omączona i ona raczej nie odbija, no chyba , że znowu cud by się stał
Ogród w Holandii 22:12, 26 wrz 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
No co Ty , Irenka, gdzie mnie tam do katalogów! Ale ciesze się, że się podoba. To granatowe to szałwia omączona. Wyjątkowo mi się podoba. Szkoda, ze jednoroczna, ale w przyszłym roku tez ja kupię Zdjęcie tego nie oddaje, ale ona w rzeczywistości wygląda jakby z lekka fosforyzowała

Agatko, szaławia omszona to bylina wieloletnia zamiera, a potem na nowo odbija jak przetacznik i orliki i ostróżki tez ja mam, rosnie i kwitnie jak szalona!

nie bądź za skromna, to foto pokazuje, że wiele dokonałaś i to w jak najlepszym stylu
Ogródkowy chaos u monitki 21:46, 26 wrz 2012

Do góry
Nie no zobaczyłam śliczną fotkę u Agaty - bukszpan, róża i szałwia i teraz kombinuję czy by jednak nie presadzić tego bukszpana koło tarasu ....
Ogród w Holandii 18:50, 26 wrz 2012

Do góry
No własnie dopiero co napisałam, że to szałwia omączona. Jednoroczna niestety, ale co tam. Kupi się nową Ciesze się , że płot sie podoba, bo to taki eksperyment troche był
Ogród w Holandii 18:43, 26 wrz 2012

Do góry
Ogród nad Rozlewiskiem 23:09, 24 wrz 2012

Do góry
Szałwia łąkowa:

Kłosowiec pomarszczony

Kłosowiec fenikułowy:

W cieniu - zacieniona 14:57, 24 wrz 2012

Do góry
Oregano pięknie się położyło...zrobiła sie olbrzymia poducha. szałwia o maleńkich listkach jest niezwykle aromatyczna.
Kubusiowo 20:38, 23 wrz 2012

Do góry
I po posadzeniu..... rośliny małe, więc efektu specjalnego nie ma Żurawki dopiero co ukorzenione, szałwia omszona nie kupiona, rozmnożone tawuły Golden Princess maleńkie (ale tu zaoszczędziłam 85 zeta!) Brakuje jeszcze Hakonechloa, i konwalników też....

Ania z zielonego wzgórza :-) 17:11, 23 wrz 2012

Do góry
Aniu, wpadłam znowu się zachwycić....cudnie jest!
Tak, odrosty bukszpanów rewelacyjne a szałwia....ech.....uwielbiam. Mam trochę u siebie i będę mnożyć w przyszłym roku.
W cieniu - zacieniona 15:03, 23 wrz 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Oczarowała mnie szałwia Barbula -wcześniej podziwiałam ją u Marty...musiałam ją kupić...od razu obsiadły ją pszczółki...
...mnie również oczarowała mam ją od niedawna
W cieniu - zacieniona 14:55, 23 wrz 2012

Do góry
Oczarowała mnie szałwia Barbula -wcześniej podziwiałam ją u Marty...musiałam ją kupić...od razu obsiadły ją pszczółki...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies