Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Moje poletko 22:36, 19 lip 2012

Do góry
Celinko,piękne liście ma szałwia nowa.Ja dostałam na spotkaniu jakąś odmianę,której liście mają mieć około 20 cm,ale nie mam pojecia co to zaq szałwioa.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:25, 19 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Szałwia wysiewa sie ale lepiej i szybciej dzielic kępy.

Jak chce się rozmnożyć oczywiście, dzieli się wiosną, jak są młode i wypuszczają. Żeby się wysiały trzeba zostawić kwiatostany suche

A jak chcesz żeby ładnie wyglądała na rabacie to zetnij, rozgarnij środek kępy to zobaczysz już młodziutkie przyrosty.

Rób w zależności od potrzeb swoich

Danusiu napewno zetnę (dzisiaj nie ściełam bo znowu padało) jak będę chciała rozmnożyć to tradycyjnie kupię
Ogródkowy chaos u monitki 16:12, 19 lip 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Dzisiaj przyszła pora na postrzyżyny moich tawułek. Takie już były habaziowate że aż strach było patrzeć. W czasie cięcia odkryłam że w środku maja gałązki bez listków i jednym miejscu gdzie szałwia mocno przylegała i nie miały światła jest tak samo. Ciekawa jestem czy odbiją...

Tak było

a teraz jest tak

Część gałązek wsadziłam do ziemi może się ukorzenią tak jak moja lawenda. Małe pypcie a już kwitną

Kulki cuuuudne! A sadzonki lawendy w porównaniu do tawuły wyhodować truuuuuudno - tawułę zamoczysz w ukorzeniaczu i już będziesz miała

Ale pięknie wyszło ci strzyżenie idealnie
ciacho apetyczne, w godzinach pracy jak oglądam takie widoki, slinka cieknie i gratuluję sadzonek lawendy, masz rękę; jakoś u mnie z tym kiepsko
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:45, 18 lip 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Jak chce się rozmnożyć oczywiście, dzieli się wiosną, jak są młode i wypuszczają. Żeby się wysiały trzeba zostawić kwiatostany suche

A jak chcesz żeby ładnie wyglądała na rabacie to zetnij, rozgarnij środek kępy to zobaczysz już młodziutkie przyrosty.

Rób w zależności od potrzeb swoich
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:05, 18 lip 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
ostatnie ulewy połamaly mi ostróżki, nie zdążyłam sie nimi nacieszyć

szałwia omszona przekwita... żeby się rozsiała to jej nie ruszać?

Witam serdecznie, jestem tu pierwszy raz i musze przyznać, że jestem pod wielkim, ogromiastym wrażeniem. Bardzo podoba mi się twój ogród...
A ulewy są okropne. U mnie ostatnio tak padało, że polamało mi krzewuszkę :/
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:38, 18 lip 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Dzięki Bożenko, zetne teraz może zakwitnie ponownie, a kiedy dzieli się karpy?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:32, 18 lip 2012

Do góry
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:23, 18 lip 2012

Do góry
ostatnie ulewy połamaly mi ostróżki, nie zdążyłam sie nimi nacieszyć

szałwia omszona przekwita... żeby się rozsiała to jej nie ruszać?

Początki 16:18, 18 lip 2012

Do góry
Witaj, Malwes
Powiat warszawski zachodni mnie tu ściagnął To mój "rodzimy" powiat (no, wyprowadziłam się, kiedy powiatu warszawskiego zachodniego jeszcze nie było, był powiat pruszkowski )
Pewnie jesteś z tej innej części powiatu (sądząc po adresie szkółki o której tu czytałam),

Zwiedziłam Twój ogród (zdaje się, że pod nieobecność gospodarzy);
Pieknie masz Lawenda i szałwia przepiękne I tabatka z zawijaskiem rewelacyjna!
Bardzo podoba mi się Twoja huśtawka, przymierzałam się do niej, ale zanim się zdecydowałam, ktoś ją kupił
Bardzo lubię oglądać jak pobudowlane plackarnie zamieniły się w zielone ogrody

Pozdrawiam serdecznie
Ogród w Holandii 14:04, 18 lip 2012

Do góry
monitka napisał(a)
Agato gdzie robisz rabatę różaną? Masz już jakiś plan? typy róż? Planuję zrobić u siebie przy tarasie i mam z nią zgryz.

Monitka, robię rabatę różaną właśnie przy tarasie. Dam kilka roboczych zdjęć, żebyś mogła się zorientować. Plan mniej więcej mam, tylko z większością bylin poczekam jak juz te róże będą na swoim miejscu. Robię to etapami bo oczywiście brak kasy nie pozwala kupić wszystko hurtem, a poza tym kilka róż, któe chcę mieć będzie do kupienia dopiero jesienią (i to w Niemczech!). A plan jest taki

Nie wiem czy cokolwiek z tego wyczytasz? W każdym razie róże mają byc różowe i białe i oczywiście najwyższe z tyłu - idące po dwóch metalowych obeliskach (takich fajnych, zardzewiałych) przez średnie, aż po okrywowe białe The Fairy. Ramę stanowią trzy różnej wielkości kule bukszpanu. Jedna ma dół do zasłonięcia i tak też się stanie. Część już jest, co mam nadzieję widać na zdjęciu. Żurawki z przodu stąd wypadną, ale na razie sobie siedzą bo ich miejsce jeszcze nie jest gotowe. W to miejsce przyjdzie Holcus Mollis.
Po drabinie idzie juz rambler biały, ale na kwiaty liczę dopiero w przyszłym roku. No i między różami już są albo będą byliny - szałwia, lawenda, gaura biała, firletka biała i trawy.

A tu kilka zdjęć fragmentów już istniejących, tylko pamiętaj, że to absolutnie robocza wersja więc nic nie jest jeszcze skończone i wygląda jak plac budowy!

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:17, 17 lip 2012

Do góry
O ja też mam cerinte w tym roku kupiłam , bo jest śliczna, kukliki na nowo mi zakwitają, fajnemu Kuklikowi, kuklik szałwia też ładnie się prezentujepozdrawiam Iza
W cieniu - zacieniona 13:18, 17 lip 2012

Do góry
Szałwia trójbarwna... w tym roku tylko różowa...innych kolorów brak.
Marzy mi się Siedlisko.... 15:46, 15 lip 2012

Do góry
Witaj Aniu
obejrzałam Twój ogród i bardzo mi się podoba. Wszystko pięknie Ci rośnie. Bardzo podoba mi się szałwia i linia rabat. Ogród jest duży i kolorowy, a takich teściów jak Twoi to tylko pozazdrościć pozdrawiam
kule, kulki i kuleczki...kiedyś będę miała 20:39, 14 lip 2012

Do góry
I cała reszta różności - w większości z giełdy kwiatowej

bordowe żurawki po całe 3 zł (szkoda, że pani więcej ie miała..), i lawenda po całe 2 zł..

i 24 sadzonki poziomek, które uwielbiam i mój potomny rownież (dołączą do 5 które już mam, a posadziłam eksperymentalnie bo nie wiedziałam czy coś z tego będzie..)

Powyżej również szałwia, i różne zioła,i rabarbar, i różne iglaczki (na razie maciupkie), i borówka amerykańska...

a tu mała laurowiśnia

Ogród u stóp klasztoru 18:42, 14 lip 2012

Do góry
alinak napisał(a)
pogoda u nas dzisiaj jak w tropikach - wilgotność chyba z 70 %.

kwitną już u mnie tegoroczne nabytki

ROSENFEE

QEEN OF SWEDEN

GOLDELSE

LARISA

Łał ale szaleństwo różane ......piękne są a ta Larisa cudna .... O raju ... zachorowałam na róże .....
Alina a co to za czerwona róża która rośnie po prawej stronie od Larisy ???? pamiętasz jej nazwę ??? Te dwie i jeszcze lawenda lub szałwia i po prostu nie żyję z zachwytu
Ogród w Holandii 17:44, 14 lip 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)

dalia i szałwia

piękne połączenie
anabelka śliczna jakie pompony!!
i bialutka the fairy
ślicznie
Ogród w Holandii 16:57, 14 lip 2012

Do góry
maciejka

dalia i szałwia

stipa tenuissima
Ogród w Holandii 16:51, 14 lip 2012

Do góry
I znowu kilka nowości - przede wszystkim postanowiłam ruszyć z rabatą różaną, nie czekając na płot. Ten jeden odcinek będą musieli zrobić od strony sąsiadów. Trudno. Już nie mogłam patrzeć jak się te róże męczą w pojemnikach. A zatem - posadzone Eden Rose, Dainty Bess, Jalitah i 3 sztuki White The Fairy. A także szałwia i gaura.

Ogródkowy chaos u monitki 00:14, 14 lip 2012

Do góry
monitka napisał(a)
Dzisiaj przyszła pora na postrzyżyny moich tawułek. Takie już były habaziowate że aż strach było patrzeć. W czasie cięcia odkryłam że w środku maja gałązki bez listków i jednym miejscu gdzie szałwia mocno przylegała i nie miały światła jest tak samo. Ciekawa jestem czy odbiją...

Tak było

a teraz jest tak

Część gałązek wsadziłam do ziemi może się ukorzenią tak jak moja lawenda. Małe pypcie a już kwitną

Kulki cuuuudne! A sadzonki lawendy w porównaniu do tawuły wyhodować truuuuuudno - tawułę zamoczysz w ukorzeniaczu i już będziesz miała
Marzy mi się Siedlisko.... 17:04, 13 lip 2012

Do góry
Właśnie wpadłam z ogrodu, bo znów pada , a tu proszę ile miłych gości.Dziękuję za odwiedziny.
To dla was

Zuza, no coś ty ja u Ciebie wzdychałam jak pięknie.Cieszę się, ze Ci się podoba, miło jak ktoś jeszcze doceni.
A doba mogłaby mieć 48h, myślę że wszystkim by się to spodobało

Moniko, ja tak robiłam w poprzednich latach i dziwiłam się, że nie kwitną, a przecież w opisach wszędzie jest, ze kwitną po raz drugi.Możesz jeszcze spróbować wyciąć te stare liście, może zakwitnie, ale to drugie kwitnienie jest znacznie mniej obfite.

Evchen, dziękuję,ja też uwielbiam zdjęcia przed i po. A z roślinką to dobrze pamiętasz Przywrotnik ostroklapowy - Alchemilla mollis.
Szałwia omszona i przywrotnik, to moje ulubione połaczenie czerwcowe, zawsze na nie czekam

Pozdrawiam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies