Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 10:36, 14 lip 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Nieźle padało u Was, u nas też mokro, Elu w jakiej kondycji masz trawnik?Pozdrawiam.

Gosiu w bardzo dobrej tydzień temu był nawożony miał być wczoraj koszony,ale jak widziałaś gradzina długo się utrzymywala. Dzisiaj będzie koszony - muśnięty.
Ptasi gaj 10:33, 14 lip 2019

Do góry
Ja przed deszczem połowę rabat podlałam solidnie i deszczówka pewnie nie spłynęła. Trzeba się cieszyć z każdej kropli.
Jak pisałam tylko trawa proso lezy. Zawsze na nie narzekałam ładna jak mgielka, ale po burzy opłakany stan trzeba wiązać.

Milus to dobrze, że popadało, żadne podlewanie nie zastąpi rownomiernego deszczu.

Teraz piękna pogoda.

Podleje jeszcze dzisiaj część krzaków których wczoraj nie zdążyłam Korzenie niestety nie są nawodnione.
Ptasi gaj 08:56, 14 lip 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Pada już ponad godzinę. Straty nie wiem bo nie da się wyjść. Następna chmura nadchodzi.

U mnie też zawieja była i ostry deszcz, potoki wody, ale ziemia wchłonęła. Pochmurno i pewnie dalej będzie padać. Ale grad ominął nas, mam nadzieję, że nic u ciebie nie zniszczył
Ptasi gaj 00:45, 14 lip 2019

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)

O, właśnie, dobrze wiedzieć! Swoje do tej pory traktowałam trochę po macoszemu, wydawało mi się,że same powinny dać sobie radę.Z drugiej strony- rosną dziko w wielu miejscach, nikt nie podlewa i pięknie kwitną! Jak to jest?

Ale nigdy nie było takiej suszy jak teraz przynajmniej u nas. Taka burze to pierwszy raz widziałam w tym roku. A grad od kilku lat.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:38, 13 lip 2019

Do góry
Witam Janka

Przeglądam twój wątek różany. Przepiękne i tyle mam do powiedzenia.

Chciałam jednak zapytać ponieważ mam wszystkie trzy powyższe róże (2 sezon) kiedy mogę się doczekać takich krzaków jak u ciebie. Rosną ładnie.
Czy te róże to jeden krzak czy kilka razem.
Są tak bujne, że nie wierzę, że to jeden.

Cześć, Elu.
Tak, to są pojedyncze krzaki, wszystkie róże sadzę pojedynczo, czasem powtarzam je w innych miejscach ogrodu.
Te ze zdjęć są u mnie 4-5 sezon, więc chyba musisz jeszcze chwilę poczekać
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:30, 13 lip 2019

Do góry

Queen of Sweden

Munstead Wood

Mariatheresia

Witam Janka

Przeglądam twój wątek różany. Przepiękne i tyle mam do powiedzenia.

Chciałam jednak zapytać ponieważ mam wszystkie trzy powyższe róże (2 sezon) kiedy mogę się doczekać takich krzaków jak u ciebie. Rosną ładnie.
Czy te róże to jeden krzak czy kilka razem.
Są tak bujne, że nie wierzę, że to jeden.
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:27, 13 lip 2019

Do góry
Tyle fot!! Każdy inaczej widzi ogród - pięknie u Dorotki.
Sandomierz cudowny ojca Mateusza widziałam jak rower prowadzi zniknął z kadru.
Okolice jeszcze cudowniejsze. Jak zrobią drogę z Warszawy do Lublina to się wybieram jeszcze do Zamościa też cudownie.
Elu też bardzo lubię zwiedzanie, żeby jeszcze mój organizm nadążył za moimi chciejstwami było by super, ale oby nie było gorzej. W Zamościu nigdy nie byłam, więc liczę, że jak już będziesz to wstawisz dużo zdjęć.

Kiedyś będzie tu ogród 20:39, 13 lip 2019

Do góry
anka_ napisał(a)
Też jestem ogromnie ciekawa. Już wysłana, więc na początku tygodnia powinna być.

Hortensja pnąca

U mnie hortensje pnące już ponad 3 lata i cholernice nie kwitną ładne ale co z tego jak nie kwitną. Wg Irenki zakwitna.

W poniedziałek w Lidlu mają być hortensje po 13 zł. W zeszłym roku kupiłam i w tym roku już kwitna.
Kupiłam też w zeszłym roku dorodne limelingi w szkółce pięknie kwitną. W tym roku zastrajkowały mimo dobrych warunków sporadycznie nawiązały kwiaty może jeszcze się rozwiną. Nie miałam do tej pory limonek więc nie mam doświadczenia jak się rozwijają.
Kiedyś będzie tu ogród 20:30, 13 lip 2019

Do góry
anka_ napisał(a)

Elu dzięki twoim namiarom i uprzejmości Gosi (Gosiek33 ) jestem (prawie ) posiadaczką 3 dębów Green Pilar. Wysokość z donicą ponad 2m . Coś bliżej jak odbiorę.
Ogromnie się cieszę, bo od dawna o nich marzyłam.

Takie same jak ja kupiłam po 89 zł. Jak będziesz sądzić utnij mu końcówkę szpic ok 2 cm. A wiosna jak zaczną rosnąć też uszczyknij boczne aby zgestnialy.

Widzę, że są 4 sztuki na wózku Gosia też kupiła.
Ptasi gaj 20:25, 13 lip 2019

Do góry

Ta chmura to od ciebie przyszła jeszcze się u nas wypietrzyla i biło gradem potem lało jak z cebra. Nareszcie dosyć długo padało wyjeżdżałam i jeszcze padało.

Jeszcze pada ale lekko.
Ptasi gaj 20:23, 13 lip 2019

Do góry
Mirka napisał(a)
Elu u mnie też padało i nadal pada ale bez gradu.

Ta chmura to od ciebie przyszła jeszcze się u nas wypietrzyla i biło gradem potem lało jak z cebra. Nareszcie dosyć długo padało wyjeżdżałam i jeszcze padało.
Ptasi gaj 20:19, 13 lip 2019

Do góry
anka_ napisał(a)
Elu deszczu zazdroszczę. Mam tylko nadzieję, że grad nie narobił szkód. U mnie ani kropelki. Chodzi podlewanie na kwaśnej bo już rodki zaczynały padać z suszy.

Ja podlewam rododendrony 2 razy w tygodniu tak samo hortensje. Leje bardzo dużo i za każdym razem co przyjadę są lekko oklapnięte.
Dzisiaj przed opadem wolałam pod każdego wiadro tak myślę może mało podlewam i zobaczę w środę jak będą wygladac.
Kropelkowe podlewanie u mnie by musiało chodzić cały dzień a to jest nie możliwe więc podlewam ręcznie krzaki.

Rododendrony, azalie teraz trzeba podlewać bo nawiązują pąki kwiatowe i potrzebują dużo wody. Tak samo bzy.
Ptasi gaj 20:12, 13 lip 2019

Do góry
anka_ napisał(a)
Elu deszczu zazdroszczę. Mam tylko nadzieję, że grad nie narobił szkód. U mnie ani kropelki. Chodzi podlewanie na kwaśnej bo już rodki zaczynały padać z suszy.

Tak się cieszę, że popadało jak widać na fotce grad nie narobił szkod, ale trawy prosa się położyły.
Już przyjechałam do Wawy i w połowie drogi za Zalesiem sucho do samej Warszawy tutaj ani kropli. Teraz coś tam siąpi jakaś mrzawka.

Wyszła chmura od Tarczyna pogrzmialo lekko, stoję z wężem i podlewam bo nie pada za jakiś czas słyszę łomot wychodzę spod brzóz i patrzę ściana gradu w moją stronę. Połozylam węża i do domu. EM z kocami leci aby samochód okryć bo mogl lecieć wielości jajek. Grad go obil klął jak cholera.

Wyjeżdżaliśmy jeszcze padało miarka wiadrowa zostawiona.
Podlane jest, ale korzenie i tak sucho mają. Dobre i to.
Ptasi gaj 19:59, 13 lip 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
U mnie pada drobny, rzęsisty deszczyk, już ponad 300litrów napadało.
Elu to na ligustrze u mnie to wiciorek.

Co to znaczy 300 litrów masz jakieś pojemniki na deszczówkę?

Grzegorz przędziorki a nie wisiorki. Zaraz odpiszę.
Ptasi gaj 15:38, 13 lip 2019

Do góry
Pada już ponad godzinę. Straty nie wiem bo nie da się wyjść. Następna chmura nadchodzi.
Ptasi gaj 15:32, 13 lip 2019

Do góry
Nas pada i to solidnie od 40minut najpierw grad a teraz deszcz. W tym roku jeszcze takiego deszczu nie było więc się cieszę.
Gradzina dosyć duża bo jeszcze lezy w trawie

O jejku ale kule ,mam nadzieję że żadnych strat nie narobił u Ciebie

U mnie też pada z przerwami na chwilowe rozpogodzenia ,cieszy mnie to bardzo ,w końcu wszystko odżyje
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 15:20, 13 lip 2019

Do góry
Jeżówki ładne są jakiego koloru człowiek by nie posadził to są ładne. Byłam w środę w szkółce pełno jeżówek, dorodne ale drogie. Nie mogę przeholować bo eM się wscieknie. Kupiłam ostatnio żurawek i teraz muszę przewieźć, ale jak aby się nie wkurzył.

Nie długo będziesz miała biało od hortensji na działce.
Mam rozplenice z których jestem bardzo zadowolona. Rosną bez zadnych problemów wyglądaja bardzo pięknie do samego końca nawet jak są związane to pięknie wyglądają.
Zresztą wszystkie trawy są bezproblemowe oprócz prosa które jest ładne ale łamliwe, trochę wiatru i deszczu i zachowują się jak zboże na polu.
No i jeszcze się rozsiewają to jest duży minus.

Więc lubię trawy i w tym roku znowu dokupiłam. Sucho u nas jak cholera podlewać trzeba. Przez Wisłę można przejść taki spadek wody.

Jeszcze zapomniałam masz piękne borówki a jaki urodzaj. Wiesz w tym roku na wiosnę wyrzuciłam krzaki i widocznie nie na tyle wycięłam korzenie, że zaczęły pięknie odbijać. Nie specjalnie rodziły, ale to nie ich wina tylko moja bo nie dostatecznie ich podlewałam które bardzo lubią. Co zrobić będę musiała im znaleźć miejsce i posadzić od nowa. Już wiem co zrobić i może doczekam się jakiegoś lepszego zbioru.

Pozdrawiam

Masz rację Elu jeżówki piękne ,mam tylko trzy krzaczki i to w dodatku jednej odmiany ale cieszą
Hortensje uwielbiam tak samo jak trawy i coraz częściej myślę że one są najmniej wymagające i wszędzie urosną
Borówki przesadź w nowe miejsce a napewno się odwdzięczą

U mnie dziś w końcu deszcz pada i to mnie bardzo cieszy
Ptasi gaj 15:20, 13 lip 2019

Do góry
Nas pada i to solidnie od 40minut najpierw grad a teraz deszcz. W tym roku jeszcze takiego deszczu nie było więc się cieszę.
Gradzina dosyć duża bo jeszcze lezy w trawie

...uDany ogród 15:14, 13 lip 2019

Do góry
Chciałam napisać czego anabelek nie podlewasz oklapnięte.
O matko dobrze że nie napisałam jestem na stronie 877 wody nie ma. Musi być bardzo niski poziom wód gruntowych. Musi lać ze 2 tygodnie aby w stawie była woda.

Myśmy zrobili w zeszłym roku wewnętrzna melioracje pokonane studnie na 1,5 m ani kropli sucho dno spekone jak u ciebie w stawie. 2 lata temu nas topiło.

U was wiosna padało coś tam u nas nic jest bardzo i to bardzo sucho posiłkuje się studnia.

Pozdrawiam

Elu nie mam jeszcze studni, zbieram kasę na głębinową. U nas woda jest na 60 metrach, ale jest ryzyko że wcale nie będzie bo mamy kopalnie wokół...
M mówi, że szkoda kasy w razie co i chyba ma zamiar wykopać taką z kręgów i czerpać wodę podskórną. Zobaczymy , jeszcze to musimy dogadać.
Anabelki dzisiaj dziarsko stoją. Nie chciałam rybom zabierać resztek wody...
Dzisiaj trochę dolało, ale to wszystko mało.
Nasz rów melioracyjny dzisiaj mimo deszczu suchy, woda po drodze wsiąkała w spragnioną ziemię. Susza okropna!
Moja działka na Dębowym Lesie 11:15, 13 lip 2019

Do góry
U mnie nie ma tyle kwiatów. Teraz czekam na hirtensje
Lilie u mnie zawsze spóźnione wszędzie przekwitają a u mnie zaczynają kwitnac taki to klimat mam. Teraz noce zimne.
Ani byłam wczoraj i guzik napadało podlewalam.

U mnie jest sporo kwiatów i kolorów.
Ale ja tak lubię
Może masz inne odmiany Lili ?
U mnie też jeszcze są w pakach.
Sucho mamy w tym roku. Ja wczoraj też podlewalam .
A w nocy trochę popadalo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies