Ranczo Szmaragdowa Dolina II
22:24, 14 cze 2019
To prawda praży niemiłosiernie, nas deszcze omijają, wyschło już, ale pod liliowce te zalane dzis zaglądalam , a tam nadal jeszcze mokro, gotują się

U mnie róże świetnie się maja może że dwie coś tam przypieka i o dziwo jedną w cieniu. Liście nie tylko czubki kwiatów. Jeżówka pierwsza zaczyna kwitnąć i hortensje już w pąkach. Mszyce mam na razie na jabłoniach , na różach nie widziałam jeszcze i oby nie. Za to poskrzypka liliowa lilie siecze niemiłosiernie i oprócz plagi komarów, które mi bardziej żyć nie dają w ogrodzie niż ten upał mam w pakiecie plagę mrówek wszędzie , na każdym drzewie w truskawkach, przez co truskawki padają

Ogród mam prozwierzęcy, ale nadmiar wszystkiego jest szkodliwy i niewskazany

Edit.
Zapomniałam o różach napisać.
Elu jak je kupowałam w markecie z balotu to tylko, ze pnąca i fotka było. Ale wiosną i jesienią widuję je w balocie właśnie w Caref...r. Może przyfiluj na nie jeśli Ci się podobają. Ja mam wiekszość w ten sposób kupione, nawet angielki po 5-8zł jakos tak płaciłam za nie. Tylko dwie róże w ciagu pięciu lat tak kupione mi sie nie przyjęły bo od razu wiosną przyrosty skasował mróz , a tak to rosną raczej zdrowo, a kwitną jak widać