Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Plamy na trawniku 09:09, 05 lip 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Siewki za gęsto zgniją i same się wyeliminują, potem to wydrapiesz wertykulacją.
Teraz trzeba odczekać co będzie się działo dalej z trawnikiem. Doradzanie nawożenia jest ryzykowne.

dziękuję wiem już coraz więcej, ale co zrobić z tymi pojawiającymi się obrzeżami pleśni czy jakiegoś takiego nalotu? skosiłem trawę i następnego dnia rano coś takiego w tych miejscach zauważyłem, teraz niestety jest deszczowo więc to nie bardzo podeschnie.. coś z tym trzeba robić, czymś spryskać czy czekać?

Malwowy ogród 09:05, 05 lip 2021

Do góry
Malwowy ogród 09:02, 05 lip 2021

Do góry
Malwowy ogród 09:01, 05 lip 2021

Do góry
Znalazłam rzucony w kąt mój aparat. Pocykałam fotki. Zapraszam na spacer
W malwowym muszą być malwy bez tego jaki to byłby Ogród

Malwowy ogród 08:57, 05 lip 2021

Do góry
gogo napisał(a)
Babciu Elu, gratulacje, cudna wnusia
Dobrze robisz spacerując z Joasią po ogrodzie, jest piękny i maleńka ma wspaniałe doznania
Chwalę maki, powojniki, róże i szarłaty i całą resztę
U mnie szarłaty się nie wysiały

Zaczynałam od 3 szarłatów. Teraz siewek mam ogromną ilość muszę ciągle wyrywać, bo zdominowałyby cały ogród.
Malwowy ogród 08:54, 05 lip 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Zwariowaną babcię dobrze rozumiem. Fajną macie altanę do wypoczynku i ciekawe maki wpadły mi w oko, czy one są wieloletnie?

Maki są jednoroczne ale raz wprowadzone do ogrodu już w nim zostają. Sieją się jak chwasty.

W ogródku Martki 08:52, 05 lip 2021

Do góry
Posadzone, pokwitły, pocieszyły mnie i owadki i co teraz? Przycinać szałwię radykalnie? Jak radykalnie? Teraz? Jeszcze w tym roku pokaże kolor? Szkoda, że nie można się nią cieszyć cały czas...

Pytania z gatunku śmiesznie prostych może, ale wcześniej nie miałam u siebie tego typu roślin... a co z gaurami, wycinać im łodygi, które już prawie nie mają kwiatów? Jaką obsługę zapewniacie swoim gaurom??

Ogród w Klein Kottorz 08:50, 05 lip 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Rabata przy oczku

Danusiu masz piękny ogród, świetnie dobrane rośliny, to zdjęcie zachwyca. Widzę, że u Ciebie w tym roku Bukavu jest taka. sama ja u mnie. Tak samo wygląda u mnie Ballerina. Jest prawie biała, nie ma w niej różu. Dziwny ten rok.
Co myślisz o Topolinie. Nie mam jej, ale zawsze chciałam ją mieć.
Problemy z tujami 08:44, 05 lip 2021

Do góry
Witam

Ostatnio zauważyłem problem z ok. 10 tujami rosnącymi obok siebie.

Jedna z nich zaczęła szyszkować.
Tuje sadzone ubiegłej wiosny z doniczek, podlewane linią kroplującą.
Górna część tych tuj jakby się trochę pokręciła, jedna z nich zaczęła szyszkować, niektóre części tuj zaczęły żółknąć i pojawiły się w niektórych miejscach brązowe końcówki.

Wszystkie pozostałe - ok. 160 szt. jest ok.
W ogródku Martki 08:44, 05 lip 2021

Do góry
Lidka, dziękuję posadzone, czekamy na efekt i odnajdujemy wiele radości w tym, co już jest taki plan.

Alicjo, dziękuję, że spojrzałaś oczami wyobraźni ja do tego spojrzenia muszę również dołączyć cierpliwość posadziłam jakieś 150 traw, ok. 100 sadzonek kwiatów, 80 krzewów i 22 drzewka. Plus warzywnik.

HannaR, bardzo proszę czy myślisz o Serbach na Twojej nowej działce?

Joann, kostka tam musi być, tu na zdjęciu widać tę kwestię lepiej, dostęp do kranu być musi. A pytanie o cięcie cisa to jest w tym przypadku pytanie o RADYKALNE cięcie cisa przesadzonego w kwietniu. Nie o korygujące. Czy teraz jest dobry moment? Tu nie mam pewności, czy jest to dobry czas. Muszę Was o to zapytać.

Ogród z koroną w tle 08:41, 05 lip 2021

Do góry

Czy ta trawka to trzcinnik karl foerster? Jaką ma wysokość u Ciebie?
Zieleń, drewno i antracyt 08:36, 05 lip 2021

Do góry
Anda napisał(a)
Prześliczne widoki. Uwielbiam Twoje rabaty. Wszystko bardzo w moim guście. Jak mawiała moja babcia - ogród jak ta lala

Dziękuję, chociaż ja mam często wrażenie, że tym moim rabatom brak lekkości, są za "ciężkie".
Ewo, czy wg Ciebie to Louise Odier? Nie mam lepszych zdjęć.
Zacisze Alicji 08:35, 05 lip 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
Fajnie Agata nazwała Twój ogród "tajemniczym ogrodem" pasuje do Twojego ogrodu tyle różnych ciekawych miejsc

Basiu! Dzięki, podoba mi się ta nazwa, w sumie to chciałam tajemniczy. Mnie się wydaje, że raczej jest zarośnięty.
Pozdrawiam serdecznie.

Zacisze Alicji 08:31, 05 lip 2021

Do góry
AgataM napisał(a)
Ależ klimat jest w Twoim Ogrodzie..... W ostatnich tygodniach nie miałam czasu wpisywać moich podziwów, ale wierz mi często goszczę u Ciebie. Bo jakże inaczej..... Masz cudownie tajemniczy ogród

Agatko! Witam Cię w moim ogrodzie. Bardzo się cieszę, że Ci się u mnie podoba. Znam Twój ogród, jest przepiękny!!! Ostatnio oglądałam zdjęcia u DorotkI. Cudnie.
Zapraszam częściej i pozdrawiam serdecznie.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 08:09, 05 lip 2021

Do góry
Judith

Jest:

O kurcze, ale to fajne- super linie rabat poprowadziłaś
Pamiętajcie o ogrodach 07:55, 05 lip 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
penstemony

Grzesiu, jaka to odmiana tego penstemona? Szukam firebird i nie mogę w PL znaleźć.
Dębowe zakątki 07:37, 05 lip 2021

Do góry
Aniu pięknie wszystko rośnie u Ciebie a powiedz mi co to jest?

anabuko1 napisał(a)

Krowy, staw i my... 07:22, 05 lip 2021

Do góry
Clematis "Mme Julia Correvon" niedawno posadzony, a już mi się podoba

A z drugiej strony tarasu, też niedawno posadzony, clematis "Fairydust".

ogród (nie)Mocy 07:14, 05 lip 2021

Do góry
Kasiu,
powsadzam jeszcze pozostałe do cisowego przedszkola, niech rosnąW sumie półtora roku były zadołowane w doniczkach tych małych, niedożywione i niepodlewane, tyle co deszcz (zapomniałam o nich, rosły w zarośniętej części- tak wiem, jestem okropna ! ), ale widzę, że mają niesamowitą chęć życia, to prawda, że cisy ciężko ' zamordować'.. Teraz dostaną miejsce, ziemię mam zasadową, więc powinno im być dobrze. Dostaną też wodę, I promise!

Martko moje rozplenice z siewu mojego, od koleżanki dostałam suche kłoski i wyszły mi głównie Magic i chyba, ale chyba Hammeln. Nie mam ich na tej wąskiej rabacie, nie Zaraz wkleję zdjęcie rabatki.
Te Twoje penstemony to jedne z tych roślin, na które od patrzenia mam ochotę Piękne są, takie brylanciki na Twojej rabacie, myślisz, że da się je z nasion wyhodować?

Mary
, dzięki za odzew Seslerii nie znam, ale tak pięknie wyglądają i tyle ich się tu naoglądam, że bardzo chcę kupić i zobaczyć jak one faktycznie rosną. Mam takie typy swoje wśród roślin, że pokochałam od razu- jak werbenę patagońską i stipę, i nie wyobrażam sobie już życia bez nich w ogrodzie Teraz tylko muszę seslerię gdzieś upolować, tylko w necie zostaje, tu nigdzie o takiej nie słyszeli

a to moja rabataka kolejna, tu są rozplenice ale nie widać ich na zdj pierwszym, bo są takie małe jeszcze. A na drugim już zasłonięte przez jeżówki, też z siewu.. ale się tak bujnęły, poszły w liście Jak wy to robicie, że macie po kilkanaście kwiatów w jednej kępie?? U mnie po kwiecie będzie chyba na jednej łodyżce, prawda? Widac tez różnicę już w trawie:

p.s na bałagan tarasowy nie patrzymy, jest w trakcie sprzątania

tak było miesiąc temu, początek czerwca:

tak jest teraz, równo miesiąc:

Krowy, staw i my... 05:56, 05 lip 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)

A ostatnio ani krów, ani stawu nie widzę, sprzedałaś?

Haniu, krowy są na wyciągnięcie ręki, wylegują się za ogrodzeniem.

A staw pełni głównie funkcję retencyjną i nawilżającą powietrze, z ozdobną na razie słabo

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies