Marzenka i nieszka już Ci powiedziały wszystko. Ja też tak uważam....carexy są piękne cały czas, ale z niezimujących traw wspaniałe też Stipa i mnie osobiście do bukszpanów urzeka Miskant Morning Light (tylko szybko zasycha, ale biały i skręcony też ładny na sucho).
Dziewczyny mają już przetrenowane, a najwięcej inspiracji czerpię z ogrodu Danusi (dobry wątek na naukę w zimowe wieczory) i jej realizacji. Warto te wątki prześledzić i zobaczyć co Ciebie osobiście zainspiruje. Ja wracam cały czas do nich po kilka razy żeby przemyśleć nasadzenia
A to Morning Light za hortensją Sillver Dollar (ten mały z lewej, bo ta duża to miskant gracillimus który bedzie rósł za rododendronami.....albo znajdzie jeszcze inne miejsce....do bukszpanów za duży)
Potwierdzam carexy są piękne
Zobacz u mnie tu z kiscieniami tu są zdjęcia
A na kolejnych zdjęciach bukszpany z trawami (stipa i rozplenica little bunny)
Jakie ładne!! A te trawki to co to? Jakieś turzyce?
Jakie masz Irenko doświadczenia z trawami, jakieś okrywasz?
pozdrawiam
Karola
Karola, trawki to stipa; wysokie trawy wiążę, moją ucinam przy ziemi, a pozostałe zostawiam..Danusia mówiła, że tych fontannowych, typu turzyce nie okrywa, tak samo stipa, palmowe i inne o podobnym pokroju, zrobiłam więc tak samo
Nasiej na niej werbeny patagońskiej i ostnicy tej beżowej (Stipa tenuissima) i posadź berberys taki pokrój jak meduza (Green Carpet) będzie bosko jak się przebarwi.
A jak wszyscy będą nad tym piać z zachwytu, przypomnij kto podsunął taki pomysł
Cudnie będzie! No wprost rewelacyjnie
Już się rozglądam czy u mnie nie ma jakiejś skarpy
Nasiej na niej werbeny patagońskiej i ostnicy tej beżowej (Stipa tenuissima) i posadź berberys taki pokrój jak meduza (Green Carpet) będzie bosko jak się przebarwi.
A jak wszyscy będą nad tym piać z zachwytu, przypomnij kto podsunął taki pomysł
Sliczne cisy kupilas - te z ostatniej dostawy. Cudnie masz, narobilas sie, ale efekt powalajacy, gratuluje
U mnie milorzab tez sie rozebral do rosolu I zimno. Sloneczko przesylam
a któż to może wiedzieć najprawdopodobnie ta duża tak, ta mniejsza raczej nie... ale głowy nie dam bo mam jedną
Cisy które teraz kupowałam jakiejś innej odmiany są ale bardzo ładne. Kupowane w tym samym miejscu
Tak Aniu to ostnica. Zakochałam się w niej 2 lata temu i ciągle patrzę w nią jak w obrazek. Muszę zdobyć "tą drugą" ostnicę i przetestować. (?). Magnolia mówiła, że "ta druga" zimuje w gruncie dobrze.
.
Ta druga ostnica to stipa capilata. Wiosną pewnie będę miała jej siewki to zostawię dla Ciebie. Tylko rosna razem ze stipa Pony Tails,więc początkowo nie będę wiedziała która siewka jest czyim dzieckiem. Ale będę o Tobie pamiętać.
Choć jednak bardziej spektakularna jest Pony Tails
O dziękuję Ci Magnolio.
Ja także postanowiłam coś zrobić w końcu dla ludzisków ogrodowiskowych. Pozbieram nasiona verbeny i porozsyłam, porozdaję niech idą w świat, a co, zrobimy sobie wszyscy małą Patagonię.
Tak Aniu to ostnica. Zakochałam się w niej 2 lata temu i ciągle patrzę w nią jak w obrazek. Muszę zdobyć "tą drugą" ostnicę i przetestować. (?). Magnolia mówiła, że "ta druga" zimuje w gruncie dobrze.
.
Ta druga ostnica to stipa capilata. Wiosną pewnie będę miała jej siewki to zostawię dla Ciebie. Tylko rosna razem ze stipa Pony Tails,więc początkowo nie będę wiedziała która siewka jest czyim dzieckiem. Ale będę o Tobie pamiętać.
Choć jednak bardziej spektakularna jest Pony Tails
a sosenki za rogiem. Tu na razie jest nieład ogrodniczy - znów będzie przesadzanie
Aga tak na szybko-pisałam kiedyś posta odnośnie tej rabaty ale coś odwróciło moją uwage i nie "weszło"...
Stipa według mnie,winna się ciągnąć rządkiem od pierwszej sosenki i wzdłuż rzędu ,między nimi - co najmniej 6-8 szt.Sadż między, bo tak jak teraz to trochę sztucznie i nie na miejscu...A z czasem,jak sie rozrośnie między sosnami to pięknie je obejmie
Tą jedną tawułe-chyba to ona,sprzed pierszej sosenki ,przesadziłabym na równi z tą z przodu-żeby wyszła mijanka z resztą-ojej nie wiem czy zrozumiale piszę..muszę juz zmykać ale wieczorkiem się odezwę
Zdjęcia spacerowe cudowne - ja wczoraj wśród górek pomykałąm i te barwy jesiennych lasów mnie oszołomiły - cudowny dzień mieliśmy
A zaraz do norki się pakuję
pa
Aniu co to za trawka ,ta pod srebrną kulą ,i czy zimowała w ogrodzie ?
Sorki Pani Bacowa...ale domyślam się że Bacowa to jest ta futrzasta na foto
Te trawki są u mnie pierwszy rok, ale testowałam u znajomych gdzie im w zapomnianym ogrodzie posadziłam razem z wrzosami.... Trawka nie podlewana i bez opieki przetrwała zimę ,przetrwałą lato.. wiec i sobie ją kupiłam. Widzę, że się rozsiewa bo kępek mam jej wszędzie...
Kupiłam ją na http://trawki.pl/?14,stipa-tenuissima-pony-tails&PHPSESSID=bbbaa738a4619e6f13c2f0b077bcbc6c
Robisz piekne zdjecia i widze, ze lubisz trawy Stipa jest cudna, u mnie nie przetrwala ostatniej zimy, jak zreszta prawie wiekszosc traw w moim ogrodzie. A ta trawka z rozowa czuprynka jest przecudnej urody. Ciekawe jak z jej zimowaniem u nas - pewnie tak sobie
Ewalm - mam dużo traw na każdym kroku, futerkowo się zrobiło, to wpływ Sky Garden Gavina
Swiatowy trend też jest taki, bo nawet ogrody duże publiczne w zabytkowych donicach mają np. ostnice (Stipa). Najbardziej zachwyca mnie Hakonechloa i Carex elata "Aurea".
Aniu - musisz mnie odwiedzić koniecznie
Marzenko - wróciłaś, śledziłam twoje zdjątka, i potwora u Bogdy widziałam Lecę do Ciebie i Twojego ślicznego ogrodu
Jak dobrze, że zachowałem ulotki z wszystkich ogrodów
Cisy i bukszpany były w ''posadzone'' normalnie, reszta użytych roślin z listy to asplenium scolopendrium
hedera helix Woerner
primula vulgaris Alba
soleirolia soleirolii
stipa lessingiana
viola odorata Alba