Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do kwadratu

Ogród do kwadratu

gusiarz 17:50, 21 paź 2012

nagietek (wygląda jak jakiś robal)

I jeszce placuszek śliwkowy zdiełałam razem z synkiem

Jak już pisałam wsadzilam kilka sadzonek odętki wirginijskiej i zawilców japońskich oraz tojeść rozesłaną goldi. W sumie jakieś 20 sztuk. Tojeść mikro rozmiar, ale może rozrośnie się wiosną.

ana_art 18:03, 21 paź 2012

gusiarz napisał(a)
Agatko - zmiany są - a jakże. Ale mało widoczne. Dosadziłam trochę bylinek - żurawki na rabatę przy wejściu do domu, odętkę wirginijską i zawilec japoński na rabaty podwyższone.

I cały czas myślę o tym co powiedziałaś Ty i Danusia nt. rabatki przy wejściu - może zrobić jeden rządek (zostawić tylko 3 szt tylnych) cisów i podsadzić hakone literką L? Wydaje mi się, że hakone ładniej się wtedy "rozłoży". Jak to ujęłaś : "kropla drąży skałę" To jednak spora robota - korzeniska giganty. Nieźle się namachałam przy ostatnim przesadzaniu - więc na razie nie próbuję tego robić a tylko komantarze zbieram
hehehe mój M już się przyzwyczaił do tego że robię pięć razy tę samą robotę nawet przestal już zwracać na tą uwagę no fakt że robię wszystko sama... ale te cisy nie wyglądają na ogromną bryłę korzeniową... ja bym spać nie mogla gdybym odpuściła i bilabym się z myślami, że tak mogloby być lepiej...
gusiarz 18:15, 21 paź 2012

A dzisiaj cuuudne spacerki po otaczających polach i ugorach

gusiarz 18:50, 21 paź 2012

I spacerkiem po ogrodzie

gusiarz 18:54, 21 paź 2012

ana_art napisał(a)

Agatko - zmiany są - a jakże. Ale mało widoczne. Dosadziłam trochę bylinek - żurawki na rabatę przy wejściu do domu, odętkę wirginijską i zawilec japoński na rabaty podwyższone.

I cały czas myślę o tym co powiedziałaś Ty i Danusia nt. rabatki przy wejściu - może zrobić jeden rządek (zostawić tylko 3 szt tylnych) cisów i podsadzić hakone literką L? Wydaje mi się, że hakone ładniej się wtedy "rozłoży". Jak to ujęłaś : "kropla drąży skałę" To jednak spora robota - korzeniska giganty. Nieźle się namachałam przy ostatnim przesadzaniu - więc na razie nie próbuję tego robić a tylko komantarze zbieram
hehehe mój M już się przyzwyczaił do tego że robię pięć razy tę samą robotę nawet przestal już zwracać na tą uwagę no fakt że robię wszystko sama... ale te cisy nie wyglądają na ogromną bryłę korzeniową... ja bym spać nie mogla gdybym odpuściła i bilabym się z myślami, że tak mogloby być lepiej...

Hej Aniu - no nie wiem czy się zdecyduję teraz na przeróbkę rabatki. Zobaczę, poczekam, przetrawię. Mój M też się powoli przywyczaja
Ciski może nie wyglądają na korzeniaste, ale korzenie znacznie wychodzą poza koronę a do tego u nas ziemia to nie puszek - ciężka i gliniasta jest. I to razem daje pewną wagę. Poza tym odgrzebywanie tego żwiru - średnio to przyjemne. W korze dużo fajniej się pracuje - lżejsza Pozdrawiam
Loosiuu 22:48, 21 paź 2012

Coraz piękniej u Ciebie
Lena 07:51, 22 paź 2012

G[/img]

a sosenki za rogiem. Tu na razie jest nieład ogrodniczy - znów będzie przesadzanie

Aga tak na szybko-pisałam kiedyś posta odnośnie tej rabaty ale coś odwróciło moją uwage i nie "weszło"...
Stipa według mnie,winna się ciągnąć rządkiem od pierwszej sosenki i wzdłuż rzędu ,między nimi - co najmniej 6-8 szt.Sadż między, bo tak jak teraz to trochę sztucznie i nie na miejscu...A z czasem,jak sie rozrośnie między sosnami to pięknie je obejmie
Tą jedną tawułe-chyba to ona,sprzed pierszej sosenki ,przesadziłabym na równi z tą z przodu-żeby wyszła mijanka z resztą-ojej nie wiem czy zrozumiale piszę..muszę juz zmykać ale wieczorkiem się odezwę
Zdjęcia spacerowe cudowne - ja wczoraj wśród górek pomykałąm i te barwy jesiennych lasów mnie oszołomiły - cudowny dzień mieliśmy
A zaraz do norki się pakuję
pa
gusiarz 08:00, 22 paź 2012

Lenko - dzięki za podpowiedzi. A wiesz, moja córcia będzie dziś w kopalni w Bochni. Jadą z klasą na wycieczkę
W sumie bardziej pytałam o tę rabatkę za rogiem - przy wejściu do domu . Tę powyżej będę jeszcze reorganizować, ale nie wiem czy zdąże przed zimą. A w nocy synuś dostał gorączki i do lekarza się wybieramy a nie do ogrodu
PS
Czekam niecierpliwie na wieczór - Pozdrawiam gorąco
Lena 10:36, 23 paź 2012

gusiarz napisał(a)
No i stało się. Nie mogłam wytrzymać. Przekopałam rabatkę. Teraz jakoś bardziej mi leży. Wiem, wiem nie każdemu sie to spodoba. Mój M. stwierdził "słabnę", gdy zastał mnie przy kopaniu po raz wtóry tego samego zagonu . Kopałam wczoraj do 8-ej wieczoerm. Ciemno było, sąsiedzi pomyśleli, że na głowę upadłam, ale chciałam przed deszczem zdążyć i jeszcze to ciepełko - jakby lato się wróciło. .
Efekt jest taki:

Między ciskami wsadziłam hakone i naparstnice - na razie marniutke, ale myślę, że wiosną będą ładniejsze (jak przetrwają) Z przodu planuję rządek z żórawki

Aga rząd cisów pod oknem rozciągłabym,pomiędzy posadziłabym Perovskie,drugi pas też Perovskia,a następnie trzy też rociągnięte cisy między którymi dopiero Hakone i przed cisami też.
W rogu bukszpanów, posadzić można kule bukszpanową a wokół naparstnice.Kulek dodałabym różnej wielkości ,porozrzucanych między Hakone z przody.I tyle...Kuknij na privka...
gusiarz 10:50, 23 paź 2012

Lenuś, a czy perowskia może rosnąć po stronie północnej? Na privku nic nie mam