Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród pod lasem 09:47, 05 sie 2021

Do góry
Jakieś takie jesienne te listki...

Ogrodowe wariacje 09:38, 05 sie 2021

Do góry
Wkleiłam sobie klona atropurpureum w to miejsce i bardzo mi pasuje na tej żwirowej mają być jeszcze takie większe kamienie i oświetlenie, pasowałby tutaj , w tym roku zakochałam się w klonach palmowych. Jak będą u mnie dobrze rosły to będę poszerzać kolekcję
Bałam się pełnego słońca, ale jest nawadnianie i miejsce osłonięte z każdej strony, może warto zaryzykować?

Oczywiście w nogach pozmieniam z tym co jest obecnie i chyba ta opcja mi najlepiej pasuje. Trochę boję się większych drzew, działka ma 830m2, mam dwie wielkie brzozy, orzecha i katalpy - 8szt i małe klony palmowe w tym roku posadzone.

Jak kiedyś ktoś postanowi wybudować się na działce za mną to wtedy w hortensjach dosadzę buki, graby, czy inne

Na liście chciejstw mam co prawda jeszcze świdośliwę lamarcką i śliwę wiśniową pissardi, ale trawnika mam jeszcze sporo i jeszcze będą nowe rabaty świdośliwa musi być fajnie wyeksponowana ze względu na pokrój pnia.

Małymi krokami-Ogród Wioli 09:38, 05 sie 2021

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

BAJECZNIE!!!!
Krowy, staw i my... 09:26, 05 sie 2021

Do góry
Kilka ujęć z porannego obchodu.

Hortensja Magical Mont Blanc . Jej kwiatostany potrafią być ogromne.

Hortensja Pink Winky. W tym sezonie bardzo zwarta i wyprostowana. Chyba rok temu taka nie była.

I Vanilla Fraise
Własny Vengerberg 09:18, 05 sie 2021

Do góry
Ewo, dziękuję za podpowiedź pewnie tak się skończy, że graby będą bliżej żywopłotu, a klon bliżej domu.

Mamy gościa na działce, który chodzi jak u siebie i nikim się nie przejmuje
Dębowe zakątki 08:56, 05 sie 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Podziwiam Twoje lilie i liliowce, piękne. Bardzo mi się podoba ta niebiesko kwitnąca roślinka,
czy to jest szałwia jednoroczna? Piękny kolor.
Krowy, staw i my... 08:42, 05 sie 2021

Do góry
Marlenaa napisał(a)

A w dniu dzisiejszym, o mglistym poranku, derenie wyglądają tak:

I świerki i derenie wyglądają naprawdę imponująco, rosną, jak na drożdżach.
Pięknie Ci wszystko rośnie.
Zieleń, drewno i antracyt 08:31, 05 sie 2021

Do góry
antracyt napisał(a)

Basiu, dalie dziękują za komplementy Dla Ciebie jeszcze jedno zdjęcie mojej ulubienicy

Zuziu! Przepięknie wszystko kwitnie, jaka u Ciebie różnorodność, ile roślin i kolorów. Róże bardzo ładne, u mnie to drugie kwitnienie coś słabo, ale trudno. I cieniste i słoneczne rabaty, wszędzie pięknie. Dalie pięknie Ci rosną, mam do nich sentyment, bo kwitły zawsze u moich rodziców. Ja nie mam, wykopywanie na zimę mnie zniechęca, nie nadążam z wszystkim. Będę podziwiać u Ciebie.
Gożdzikowa - wiejski ogród 08:25, 05 sie 2021

Do góry
Basilikum napisał(a)
Basiu Ty to masz reke do warzyw

Przepis Taki mam

Dziekuję .

Wczoraj miałam pracowity dzień . Przerobiłam 6 kg wiśni ( konfiturka pychotka)Upiekłam jagodzianki z kg mąki i naciachałam całą michę sałatki jarzynowej

Tajemniczy Ogród 08:22, 05 sie 2021

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Ależ Ci te kaliny wyskoczyły do góry!!!
Pięknie wszędzie .
Krowy, staw i my... 08:14, 05 sie 2021

Do góry
I świerki, dzisiejszy poranek

Rośliny mają moc
Stanowisko oczywiście bardzo im pasuje, mają wody pod dostatkiem, a od ok 5 lat skarpa była obsypywana skoszoną trawą.
Zacisze Alicji 08:10, 05 sie 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ołowniki mają ciekawy ładny kolorek kwiatu
fuksje piękne.
Tylko to zimowanie tych kwiatów..
Czy nie zimujesz ich w domu ?

Aniu! Bardzo lubię fuksje i ołowniki. Fuksje mam już wiele lat, miałam w różnych odmianach,
ale zostały tylko dwie. Zimowania nie lubię, ale co zrobić, zimuję je w piwnicy u Taty.
A rok temu kupiłam fuksję zimującą w gruncie. Nie jest taka okazała, jak te doniczkowe,
ale jakoś przeżyła zimę.

Krowy, staw i my... 08:10, 05 sie 2021

Do góry
Kochani chciałabym pokazać wam jak rośliny mogą szybko rosnąć. Czyli coś dla niecierpliwych Na jednej skarpie przy moim mokradle posadziłam świerki serbskie i derenie elegantissima. Świerki sadzone były w 2019r sięgały mi do kolan, dziś mają po 150cm.

Derenie posadzone wiosną 2020r jako pojedynczy patyczek, po posadzeniu przycięty, zostawiłam 1/3 patyczka. Wiosną tego roku wyglądały tak, (przed i po kolejnym cięciu):

A w dniu dzisiejszym, o mglistym poranku, derenie wyglądają tak:
Sezon 2017 u Hanusi 08:03, 05 sie 2021

Do góry
O tak, Darku, Basiu, Edytko, Napełniają się półeczki, wszelką dobrocią z własnego ogrodu.

Tak lubię. Z mojego ogródka na cały rok nie zapewnię dostaw, ale nawet jeżeli wystarczy mi ogórków do lutego, już jestem zadowolona, o dżemach i kompotach nie mówię, Te aż do następnych zbiorów nieraz starczają.
A ta świadomość, że nie traktowałam tego chemią, utwierdza mnie o dalszym sensie posiadania ogrodu. Kiedyś był to typowo ogród warzywny z trzema drzewkami owocowymi, teraz dla mnie oprócz pozysków od marca do listopada, jest jeszcze rehabilitacją kręgosłupa, stawów i ... umysłu.

Przyjemnego dnia.

Sezon 2017 u Hanusi 07:38, 05 sie 2021

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)
Dlaczego Haniu nie kompostujesz kwiatów rudbekii?

Rudbekię lubię, kwitnącą, ale gdy się panoszy po całym ogrodzie, to już nie bardzo. Najgorzej jak razem z kompostem nasiona jej trafią między róże, berberysy, albo na wymarzoną rabatę z jeżówką. Nijak pogodzić. Dlatego postanowiłam ograniczać wysiew.

Siewki pojawiają się przez cały sezon. A plewienie ciągle nowych mnie już nie bardzo ekscytuje. Mimo mojego zamiłowania do chaosu, ten żółty rozgardiasz mnie przytłacza. Organicznie nie lubie żółtego, i go w ogrodzie toleruję, ale nie aż tak, żeby cały ogród był żółty.

Natomiast rudbekię lśniącą lubię, za nieinwazyjność.

Tajemniczy Ogród 07:37, 05 sie 2021

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Na froncie busz. Niektóre rośliny mnie zaskoczyły, jak ta ponad dwumetrowa samosiejka dziewanny.

Co to za odmiana ciemnej funkii rośnie pod sosną?
Pokażę nasz ogród 07:36, 05 sie 2021

Do góry
asica napisał(a)
Taka tam pomyłka producenta. Miała być rudbekia cherry brande. Szczęście producenta, że nie zachowałam opakowania. Dawno mnie tak nic nie wkurzyło.Pięknie kiełkowały i nie mogłam doczekać się kwiatów.

Dzień dobry. Takie pomyłki niestety się zdarzają. Ale niespodzianki takie na plus też, ja np. musiałem w jednej doniczce przewieź nasionka firletki. Nigdy tej roślinki nie kupowałem ani nie dostałem od nikogo, a dwa lata wstecz się u mnie znalazła i już została Pozdrawiam
Sezon 2017 u Hanusi 07:18, 05 sie 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Basiu. Za wiele pracy nie było, bo miałam trawniczek do skoszenia. Nie lubię kosić mokrej trawy. Udało się na sucho.

Posiałam rzodkiewkę, fasolka szparagowa na późny zbiór już wzeszła. Buraczki na botwinkę, też już gotowe do zabrania, ale nie dziś.

Zaczęły spadac brzoskwinie, dostały więcej wilgoci i wzrósł ich ciężąr. A im jeszcze ze 2 tygodnie potrzeba, zapakowałam pół wora na wywiezienie do miejskiej kompostowni. Przeważnie rożane gałęzie, i kwiaty rudbekii. TYch staram się nie kompostować u siebie.
W ogrodzie urodziła się z siewu ogrodowego jeżówka bliźniaczka. Mam takie dwa pędy.

No i tyle. Kawa wypita, posiedziałam pod parasolikiem, obejrzałam motylki i do domu.

A w domu? Nastawiona nalewka z czarnej porzeczki-sporo, i tak zwana ratafia, czyli zbieranina- jeżyny, maliny, borówki, brzoskwinie- tego słoik litrowy. I dość.

Miłego popołudnia.

Fajnie ,ze wypad udany Kawa i motylki to sama przyjemność , troche popracowałaś ,odprężyłaś sie psychicznie .To już coś Na jesienno zimowe wieczory nalewka w sam raz z czarnej porzeczki nie robiłam ani nie smakowałam
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 07:12, 05 sie 2021

Do góry
popcorn napisał(a)
Gaura jest piękna, ale u mnie nie przetrwa zimy... A kupować co roku bym nie chciała...

Front

Front w natarciu
Dynamiczny
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 07:05, 05 sie 2021

Do góry
Gaura jest piękna, ale u mnie nie przetrwa zimy... A kupować co roku bym nie chciała...

Front

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies