Trawnik i jego dobry wygląd zarówno da się bardzo szybko popsuć, jak i naprawić. Nie potrzeba aż modlitwy do tego. Wystarczy odpowiednie działąnie. Po prostu potrzebna byłaby dobra pogoda np. żeby to był sierpień, wtedy trawa szybko rośnie i kosiłbyś co 4 dni. Na zagęszczenie potrzebne jest koszenie, wtedy trawa się szybciej krzewi. Zależy też czy mieszanka zawierała wiechlinę, wtedy od wiąże darń.
Wszystko to da się osiągnąć w następnym sezonie. Teraz lekko dosiej w te gorsze miejsca, a gdyby to było lato, to i dosiewanie nie byłoby potrzebne. Musisz nieco zrozumieć ten trawnik, o co w tym "biega".
Praktyka czyni mistrza, nie tacy laicy byli tutaj, a teraz są najlepsi w trawnikach. Kanciki, szparki, brzytwy..itp. Wszystkiego się tutaj nauczysz. Tylko trochę cierpliwości. I dużo pracy. Trawnik wymaga dużo pracy, sam nie rośnie.
- dobra gleba
- woda w odpowiedniej dawce
- koszenie przynajmniej co tydzień
- nawożenie przynajmiej raz na miesiąc
- wertykulacja
Reszta zabiegów to już finezja jakiej możesz się tutaj nauczyć
Pani Danusia ma rację trafiłam tutaj mając problemy z trawnikiem. Bylam zielona w temacie, a teraz ekspertem oczywiście nie jestem, ale poznałam jego potrzeby i dziś to moja duma
Jak jest mocno zbita to sa problemy, najlepiej wchodzi w lekko wilgotną, czasem sie rurki zapychaja i trzeba je odetkać.
Na allegro mozna kupić za ok 200 zł spawany stalowy aerator poszukaj - będzie lepszy tym bardziej jak masz jakiś większy obszar, ja mam wybieg dla chomika to mi ten z castoramy wystarcza.
Powinny całe wchodzić, dlatego jeśli gleba zbija to nie wiem ile byś ważył - nie wejdą. Pisałam - weź widły amerykańskie, wbijaj mocno i kołysz nimi wtedy zrobi się otwór.
mam problem z trawnikiem. Miejscami trawa żółknie i wysycha, a przy krawędziach całkiem przestała rosnąć.
Trawnik jest z rolki i został położony w styczniu.
Chciałbym zadbać o trawnik na zimę i dosiać puste miejsca, niestety nie wiem z jakich nasion została wysiana rolka.
1. W jaki sposób przywrócić trawnikowi piękną zieleń? (na zdjęciach wygląda to lepiej niż w rzeczywistości)
2. Czy puste miejsca powinienem obsiać trawą samozagęszczającą, czy może to być dowolna inna?
3. Chciałem przeprowadzić wertykulację, ale znajoma mi to odradza, dlatego że rolka została położona w tym roku. Czy powinienem zaczekać z tym do wiosny?
4. Czy zastosowanie nawozu jesiennego jest dobrym pomysłem?
To mój pierwszy sezon z trawnikiem i będę bardzo wdzięczny za pomoc
Kostka się nagrzewa, to beton który kumuluje ciepło, stąd wysychało szybciej, bo wody było mniej. Trzeba było dolewać w tych miejscach. Wszelkie zabiegi oprócz nawozu jesiennego o tej porze są zbyteczne - zrobisz to na wiosnę.
Od wiosny:
lekka wertykulacja
posypanie kompostem lub ziemią do tranwików
przegrabienie wachlarzem
dosiewki nasion
nawóz do trawników
podlanie
pilnowanie wilgotności
Witam,
Otóż zauważyłem ostatnio, że na trawniku jest coraz więcej żółtawych miejsc. Miejsca te występują albo plamkami albo długimi cienkimi paskami. Około 2 tygodnie temu rozsypywałem nawóz jesienny Brenbrug. Dawkowałem go według zaleceń na opakowaniu i z siewnika wiec był równo rozłożony. Zreszta już przed tym były widoczne delikatne plamki o innym odcieniu na trawie ale nie w takim stopniu jak teraz.
Przyglądając się z bliska trawie w tych miejscach widać jak by końcówki trawy nie były równo ucięte i są zażółcone po kilka milimetrów na końcach. Myślałem, też że może tępy nóż w kosiarce ale kosiarka nowa raptem 6 koszeń wykonała na ogródku 220m2. Co do nawodnienia to jest automatyczne i posiadam wbity w ziemie czujnik wilgotności gleby ( Gardena Smart Sensor 2 generacji), który podlewa jedynie jeśli wilgotności gleby zejdzie poniżej 50%. Czy to coś poważnego czy nie obawiać się o to?