Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 23:09, 12 gru 2018

Do góry
Drzewo jest dość grube i ma złociste końcówki. Ja bym posadziła co metr albo jeszcze rzadziej. Zajmuje dużo miejsca.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 22:08, 12 gru 2018

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Czy ktoś wie co to za roślina? Nie wiem czy to jakiś jałowiec? Rośnie wolno, ma miękkie gałązki nie kłujące. Jest srebrno-niebieski przez cały rok, taki ażurowy. Nie mam pojęcia co to może być bo nie znalazłam takiej rośliny w szkółce.

To może być Chamaecyparis lawsoniana 'Pembury Blue'-
cyprysik Lawsona 'Pembury Blue'. Będzie miał pokrój regularnego stożka, ładna barwa igieł.
Drzewko cytrynowe gubi liście zamkn. 22:03, 12 gru 2018

Do góry
Przeniosłam tutaj bo mamy taki wątek

https://www.ogrodowisko.pl/watek/962-cytryna-w-donicy?page=3#post_5
Cytryna w donicy 22:03, 12 gru 2018

Do góry
blackMasoon napisał(a)
Pomocy!

Moje półtoraroczne drzewko cytrynowe zaczęło nagle bardzo obficie gubić liście. Drzewko stoi cały czas w jednym miejscu i w okresie zimowym jest podlewane raz w tygodniu. Co może być przyczyną?

Wygląda na to, że jest zalane, czyli ma za mokro, czy ta doniczka to osłonka, czy doniczka z dziurą?
Być może korzenie stoją w wodzie, a jeśli nie to ma za ciepło, albo przeniosłeś i ma przeciąg, albo ma tarczniki.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:08, 12 gru 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tam jest taki kompaktowy floks, ma takie skupione kwiatki i jest mdło burgundowy. Nie wiem jak się nazywa.

Edit. Już wiem jak się nazywa Wynalazłam w internecie.

Phlox paniculata 'Natural Feelings' PBR

Jesteś wielka dziękuję, na początku myślałam że to jakiś rozchodnik ale liście mi nie pasowały.

A teraz znów wspaniałe połączenie dzielżanów i werbeny
Za drzwiami do ogrodu... 14:19, 12 gru 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bardzo fajna sesja kaktusowa, mało kto robi taką aranżację Mam na mysli to "okno" - gratulacje. Jam też miłośniczka kaktusów, choć bardzo, bardzo dawna

Danusiu cieszę się ,że Ci się podoba.Tylko nie wiem czy te pochwały nie są trochę na wyrost...bo te kaktusowe zdjęcia w okienku nie są moim dziełem,okienko było zakupione już z nimi.Ja tylko "maźnełam" okienko farbą aby wpasowało się kolorystycznie w moją aranżację
Takie białe coś mi nie grało...:
Grab - Carpinus 14:03, 12 gru 2018

Do góry
Ewilena napisał(a)
Grab columnaris ma ktoś? Pasowałby jako żywopłot niecięty? Naprzemiennie z zywoplotem z tui smaragd, 10 tui, 10 grabów i tak w kółko?

jeśli mogę dobrze doradzić to tak nie rób.

Jestem przeciwna naprzemiennie, i w dodatku "tak w kółko", a dlaczego w kółko?? tak nie rób.
Dawaj jakiś odcinek grab, a inny odcinek Smaragd. A nie tak 10 tego, 10 tego. Niedobrze. Prawie taki sam kolor i prawie taki sam pokrój hmm. Słaby pomysł. Naćkane będzie.

Podziel ogród na strefy, daj im funkcje i wtedy wydzielaj jedną strefę tym, a drugą innym. W zależności, czy musisz wysłonić wysoko czy nisko, kolor żywopłotom dawaj w zależności od tego co przed nimi będzie rosnąć

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:29, 12 gru 2018

Do góry
W zeszłym roku

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:24, 12 gru 2018

Do góry
Tak wygląda, poszperałam w zdjęciach

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:15, 12 gru 2018

Do góry
Tam jest taki kompaktowy floks, ma takie skupione kwiatki i jest mdło burgundowy. Nie wiem jak się nazywa.

Edit. Już wiem jak się nazywa Wynalazłam w internecie.

Za drzwiami do ogrodu... 10:25, 12 gru 2018

Do góry
Bardzo fajna sesja kaktusowa, mało kto robi taką aranżację Mam na mysli to "okno" - gratulacje. Jam też miłośniczka kaktusów, choć bardzo, bardzo dawna
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:33, 11 gru 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W ogrodzie z lustrem mam ją w pełnym słońcu. Ale w zaciszu. Może być do cienia, ale nie to, że musi być do cienia. Nie musi. Musi mieć mikroklimat, wilgotniejsze powietrze. W suszy będzie się ogałacała z igieł. I żółkła.

Rozumiem, czyli raczej co najmniej otoczona dużymi drzewami. Chyba pokombinuję ze świerkiem serbskim
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 21:30, 11 gru 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak - to daglezja.

Hura! Dziękuję Danusiu. Tylko mam kłopot, bo okoliczne szkółki jej nie oferują, a w necie same mizerotki do metra Chyba więc będzie świerk serbski.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:45, 11 gru 2018

Do góry
To ciemne robione lepszym aparatem, dlatego tak wyszło dobrze

Z ciemnych floksów polecam Sweet Summer Wine lub Nicky, a Monarda to może być Croftway Pink.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:20, 11 gru 2018

Do góry
Nie, nie mam dekoracji.
Pokazywałam liście jesiennew bukszpanowym ostatnio.
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 18:13, 11 gru 2018

Do góry
Doszłam do 175 stronki i muszę przerwać Mega pracę wykonaliście. Nie wiem czy doczytałaś gdzie jest o metodzie uprawy pomidorów w cylindrach bez dna, więc na wszelki wypadek podsyłam

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/525-uprawa-pomidorow-w-namiocie-foliowym

Pszczelarnia 17:40, 11 gru 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pszczółko, autor tej książki pracował m.in. na Chodkiewicza a musisz wiedzieć. że miałam tam dwa lata praktyk ogrodniczych a palmiarnia i rośliny doniczkowe oraz jednoroczne były moimi ulubionymi wtedy na zajęciach. Lata 80-81.
Ha..ha.

Danusiu, odebrałaś dobrą szkołę. Solidność w pracy i znajomość rzemiosła.

A tak autor pisze o naszych ulubionych ogrodach angielskich:

"Wrodzona Anglikom umiejętność łączenia piękna z użytkowością wywarła swę piętno na wyglądzie ogrodów; linje proste łączą się z linjami krzywemi, trawniki są miejscami zabaw, igrzysk sportowych i komunikacji pieszej, cały ogród zdobią gęsto rozrzucone grupy kwiatowe, które na tle ogólnej zieleni tworzą piękne plamy kontrastowe. Architektura budynków jest przystosowana do ogólnego charakteru miejscowości i najczęściej nosi piętno swojskości."

Miłkowo - sezon 2016-2022 11:16, 11 gru 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bożenko, podkrzesaj czyli podnieś korony Jak u Irenki.

Już widzę ile mi przybyło słońca ciekawe czy tulipanowiec mi coś wypuści???
Pszczelarnia 23:38, 10 gru 2018

Do góry
Pszczółko, autor tej książki pracował m.in. na Chodkiewicza a musisz wiedzieć. że miałam tam dwa lata praktyk ogrodniczych a palmiarnia i rośliny doniczkowe oraz jednoroczne były moimi ulubionymi wtedy na zajęciach. Lata 80-81.
Ha..ha.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:29, 10 gru 2018

Do góry
Bog napisał(a)
Danusiu,
dziękuję za odpowiedż. Dobrze że nie kupiłam tego w sklepie poczekam na swój.
Będą zdjęcia bukszpanowego już się cieszę.
Pozdrawiam
Bogusia

Domek będę dekorować w nowym ogrodzie. Zdjęcia bukszpanowego były niedawno
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies