Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

mira 22:49, 10 gru 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Te nasiona trzeba było uporządkować i przemyśleć inne w związku z zamówieniem u "naszej" SR.

Pracuję a jakże. W sobotę: posadziłam wiśnię, jabłonke miniaturową, derenia, 4 hortensje i 6 ciemierników.
Okopcowałam róże. Wykarczowałam jedną różę i zlikwidowałam metalową a la pergolę.
Donice zimujące z hostami i miętami przykryłam słomą z obornika.
Przesiałam popiół z ogniska (wyszła jedna taczka). A miałam nic nie robić.

Teraz mogę rozwozić obornik i grabić liście. W razie większych mrozów rozłożyć maty słomiane młodym magnoliom, judaszowcom i kilku różom piennym.

Nawet deszcz popadał i ziemia wilgoć przyjęła nader chętnie.

Ale reasumując, ogród utulony zasypia. Jak na niego spoglądam, to mam wrażenie, że jest to głęboki spokojny ufny zasłużony sen.

Zapomniałaś dodać i się przeziębiłam....no.
Deszcz i mnie cieszy.
Niestety nie mogę napisać tak pięknego zdania o zasypianiu ogrodu - jeszcze potrzebuję roboczego wyjścia - na razie dekoracje mnie owładnęły - zła kolej niestety.
Jakie ciemierniki sadziłaś.
Gardenarium 23:38, 10 gru 2018

Pszczółko, autor tej książki pracował m.in. na Chodkiewicza a musisz wiedzieć. że miałam tam dwa lata praktyk ogrodniczych a palmiarnia i rośliny doniczkowe oraz jednoroczne były moimi ulubionymi wtedy na zajęciach. Lata 80-81.
Ha..ha.

Instagram Ogrodowiska
makadamia 07:49, 11 gru 2018

Pszczelarnia napisał(a)

"U nas ogródki amatorskie zakładane są przygodnie, bez jakichkolwiek prac wstępnych, najczęściej przez ludzi mało znających ogrodnictwo lub przez ogrodników nieodpowiednio przygotowanych, dlatego są za bardzo fantazyjne w pomysłach rysunkowych i nie wiążą się z architektura domu; w rozplanowaniu nieproporcjonalnie do wielkości terenu, chaotyczne dekorowanie roślinnością, (...)."

Nadal aktualne niestety

Pszczelarnia napisał(a)
"Nie każdy projektodawca musi być artystą ale musi być znawcą rzeczy pięknych i kierować się prawami kompozycji - powinien wiedzieć o odpowiedniem ugrupowaniu różnych części składowych, harmonji, kolorów, efektach wód, światła i cieniów."

Jednym słowem - o gustach się jednak dyskutuje
Anda 08:53, 11 gru 2018

Ciekawa pozycja. Czujesz sie jak przeniesiona w czasie gdy ja czytasz?

"Ogródki amatorskie przy willach podmiejskich i w wielkich miastach, a o takich będziemy mówili, najczęściej nie przekraczają powierzchni jednego ha. - są zatem niewielkie i z uwagi na wymagania stawiane przez właścicieli i niewłaściwy sposób zakładania, tracą jakikolwiek wygląd stylowy (...)."

Co powiedzialby autor tej ksiazki widzac terazniejsze ogrodki o wymiarach 100 m2?

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 10:14, 11 gru 2018

Zaprotestowałby przeciwko nazywaniu ich ogródkami.
To raczej taki ... nieutwardzony taras
sylwia_slomc... 11:37, 11 gru 2018

Ha czyli wychodzi na to, że zamiast ogrodu mam ogródek amatorski Z amatorski sie zgadzam, z ogródek niekoniecznie
Pszczelarnia 17:40, 11 gru 2018

Gardenarium napisał(a)
Pszczółko, autor tej książki pracował m.in. na Chodkiewicza a musisz wiedzieć. że miałam tam dwa lata praktyk ogrodniczych a palmiarnia i rośliny doniczkowe oraz jednoroczne były moimi ulubionymi wtedy na zajęciach. Lata 80-81.
Ha..ha.

Danusiu, odebrałaś dobrą szkołę. Solidność w pracy i znajomość rzemiosła.

A tak autor pisze o naszych ulubionych ogrodach angielskich:

"Wrodzona Anglikom umiejętność łączenia piękna z użytkowością wywarła swę piętno na wyglądzie ogrodów; linje proste łączą się z linjami krzywemi, trawniki są miejscami zabaw, igrzysk sportowych i komunikacji pieszej, cały ogród zdobią gęsto rozrzucone grupy kwiatowe, które na tle ogólnej zieleni tworzą piękne plamy kontrastowe. Architektura budynków jest przystosowana do ogólnego charakteru miejscowości i najczęściej nosi piętno swojskości."

Pszczelarnia 17:44, 11 gru 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ha czyli wychodzi na to, że zamiast ogrodu mam ogródek amatorski Z amatorski sie zgadzam, z ogródek niekoniecznie

Ogród amatorski?

Autor pisze w latach 30-ych XX wieku, nie chce mi się wierzyć, że te wszystkie podmiejskie (podwarszawskie) ogrody miały wtedy rzeczywiście minimum hektar powierzchni.

Ale z drugiej strony jak się zwiedza Stawisko - dom i park Iwaszkiewiczów, to rzeczywiście widać ten rozmach przestrzenny.

Pszczelarnia 17:49, 11 gru 2018

Anda napisał(a)
Ciekawa pozycja. Czujesz sie jak przeniesiona w czasie gdy ja czytasz?

"Ogródki amatorskie przy willach podmiejskich i w wielkich miastach, a o takich będziemy mówili, najczęściej nie przekraczają powierzchni jednego ha. - są zatem niewielkie i z uwagi na wymagania stawiane przez właścicieli i niewłaściwy sposób zakładania, tracą jakikolwiek wygląd stylowy (...)."

Co powiedzialby autor tej ksiazki widzac terazniejsze ogrodki o wymiarach 100 m2?

Wprowadzenie jest takie inne. W dalszej części następują już techniczne szczegóły (nie straciły na aktualności te nauki): Plan sytuacyjny, przygotowanie projektu, rysunek wykonawczy, wykaz materjału roślinnego i kosztorys, etc. Jest także rozdział: Konserwacja ogródka ozdobnego.
Pszczelarnia 17:57, 11 gru 2018

makadamia napisał(a)

Nadal aktualne niestety

Jednym słowem - o gustach się jednak dyskutuje

Gusty są chyba jak mody - zmieniają się i chyba warto o nich dyskutować. Brak dyskusji w niektórych sytuacjach estetycznych mógłby być przyzwoleniem na brzydotę, zwłaszcza w przestrzeniach wspólnych.