Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:45, 13 cze 2021

Do góry
Basilikum napisał(a)
Pieknie i kolorowo.

Naszej movie zmniejszaja populace myszy, ostatnio Jasia przyniosla Nam chomika polnego.
A ja pozwalam im zmniejszyć populację karczownika ;(

Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:43, 13 cze 2021

Do góry
Witam serdecznie,
mija 5 lat odkąd założyłem trawnik. Od zeszłego roku niestety wygląda on coraz gorzej, w tym roku jest tragiczny. Zaczęło się od czerwonej nitkowatości traw.
W tym roku trawnik wygląda tak jak na zdjęciach (ciężko to uz nazwać trawnikiem). Wyczesać go z tej martwej darni wertykulatorem ale z końcówką ze szpikulcami? Opryskać np. Scorpionem 325sc? Później dosiewki?
Nawoziłem go tydzień temu. Pryskałem też wcześniej Polversum ale jest jak widać na zdjęciach. Nie miałem jeszcze takiego tragicznego trawnika

System automatycznego nawadniania 17:38, 13 cze 2021

Do góry
Uszanowanie !,

W tym roku postanowiłem własnymi siłami wykonać cały swój mini 'ogródek'. Głównie to trawa (którą będę wysiewała), ale przede wszystkim system nawadniania. Chciałbym poradzić się ekspertów - oto coo wybrałem

- system oparty na 4 strefach + linia kroplująca,
- wybrałem zraszacze i dysze Hunter - MP Rotator 1000, MP Rotator. 2000, Hunter 12A,
- wydajność źródła wody: 1,8m3/h,

Proszę Was o opinie i poprawność instalacji.

Dodatkowo:
- w strefie różowej wykorzystałem MP1000 i MP2000 - nie jestem pewnie poprawności takiego zastosowania,
- założyłem że każda strefa ma wydajność 30l/min - i z tego przeliczałem czy się zmieściłem - ale nie. wiem czy to jest w 100% poprawne,
- czy mogę linie kroplującą spiąć razem ze strefą zieloną ?

Z góry dziękuję za pomoc.
Metasekwoja chińska- co się dzieje z pędami? zamkn. 17:35, 13 cze 2021

Do góry
Dzień dobry,
Dzisiaj zauważyłam, że na metasekwoi (wsadzonej wczesną wiosną) pojawił się problem z pędami. Załączam zdjęcia.
Na pewno nie było problemu kilka dni temu. Mam jeszcze w ogrodzie inną metasekwoję oraz metasekwoję Goldrush, ale nie ma tam problemów. Nie zauważyłam też robaków. Co robić?

EDIT Przepraszam za błąd w tytule postu, niestety zauważyłam zbyt późno i nie potrafię zmienić
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:11, 13 cze 2021

Do góry

Ogród z fortepianem 17:06, 13 cze 2021

Do góry
Dzięki Milka- pozostałe czosnki pokazują na co je stać i globemastery wygrywają ze wszystkimi pozostałymi. Wielkie kule i piękne liście!

Jakby co to moja reka a nie dziecka

Pełnik chiński

Ostrogowiec rozpoczyna sezon

Bardzo lubię ten Clematis

Warzywnik kipi

Choroby róż 16:58, 13 cze 2021

Do góry
posadziłam na jesień 8 róż okrywowych aspirin rose , na wiosnę przycięłam, a a teraz 2 z nich mi umiera choć sucho nie mają. Można je jeszcze uratować , to chyba jakaś chorobą bo szkodników nie widać.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 16:58, 13 cze 2021

Do góry

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 16:48, 13 cze 2021

Do góry
Haniu moje kwitną wszystkie tylko nie tak obficie jak w ub. roku idę zrobić kilka fotek

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:47, 13 cze 2021

Do góry
Wstawiam fotki dla naszej nowej ogrodowiskowej koleżanki Eli Szermanowicz informację o koncentracie którego jeszcze
nie wypróbowałam w stawiku, bo chyba jeszcze mam go za mało, a klarowność w wodzie mi się zdecydowanie poprawiła i glony przepadły wcześniej wypróbowałam inny środek polecany przez sprzedawcę karpi Koi, którzy też trzymają swoje karpie w stawiku:
Preparat na glony Evolution Aqua „Stop Blanketweed”

Koncentrat polecany przez elęfrankę dostępny tu:

http://www.jakoib.pl/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_category_id=5&virtuemart_product_id=2003&Itemid=517
i
Foto

Ja to rozumiem tak, że stosujemy 5 razy .
W pierwszym drugim, trzecim i czwartym tygodniu i 5 raz za miesiąc w podanych na opakowaniu dawkach.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 16:40, 13 cze 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Ja w tym roku o konwaliach zapomniałam, że mam. A tyle ich rośnie.
Jak się ma dobrego sąsiada to można na jego dom patrzeć.

Mam też tawuły, ale takich pięknych nie mam. Kupiłam na początku nie miałam pojęcia, że tyle odmian kupiłam taka byle jaka. A w tym roku jedna mi fzmarzła będę musiała jutro przyciąć i wywalić.

Elu jak do tej pory z sasiadami zyjemy w zgodzie. Na poczatku bylo trudniej jak tuje byly jeszcze male i nie bylo tego komfortu prywatnosci. Tawuly mam dosc ladne. Co roku wiosna przycinam jak na razie nie mialam sytuacji aby ktoras przymarzla. Gorzej w tym roku z budleja. Odbila lecz nie zanosi sie by osiagnela gigantyczny rozmiar.
Moja nowa rabata wzrasta. Za kazdym razem po koszeniu wyrownuje brzegi.

Ogród Basi i Romka 16:37, 13 cze 2021

Do góry
Spacer z Azą, ona uwielbia takie duże trawy

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 16:29, 13 cze 2021

Do góry
kasiek napisał(a)

Teraz cieszy mnie wyjazd dla towarzystwa, ten ogród mam juz skończony,dorobiłam drugą pergolę i mam taki tunel do ogrodu

Po kratce puściłam hortensję Miranada która przesadziłam z tyłu ogrodu

Podoba mi się pergola…
Skończony ogrod… hmmm… ja chyba nigdy tak nie powiem
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 16:28, 13 cze 2021

Do góry
Judith napisał(a)
owocki

Owoce mam w podobnym stadium, nie dokońca wiem co to jest na tym ostatnim zdjęciu a ładne te chaszcze, ja takie lubię
Jak feniks z popiołów 16:23, 13 cze 2021

Do góry
I na koniec imieninowa róża na roboczej rabacie.
Zimę przetrwała, rdzy na razie nie załapała, plamistości i mszyc nie dostrzegam.
Może się zadomowi.
Osiedlowy ogródek 16:21, 13 cze 2021

Do góry
Dziś wieje masakrycznie aż głowę chce urwać
Wczoraj lało
Miałam plany żeby porobić na leśnej ale się nie dało
Dosiałam trochę kwiatków do warzywnika, w końcu ma być ozdobny
Pokręciłam się trochę i znalazłam pod klonem sporą kupę liści.
Myślę sobie... ale nawiało...
Zdziwiło mnie, że była taka wysoka, kopiec normalnie...
Coś mi zaświtało...
EM poleciał po rękawice...na wszelki wypadek...i...

dalej pismo obrazkowe

Jak feniks z popiołów 16:21, 13 cze 2021

Do góry
Jak feniks z popiołów 16:19, 13 cze 2021

Do góry

Na tej długiej rabacie posadzony będzie klon japonski, a pozostałe dziury latać będę gaurami i innym kwieciem.
.
Dziury są, bo slimaki zasmakowały w szałwi i jezowkach.
Jak feniks z popiołów 16:13, 13 cze 2021

Do góry
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 16:02, 13 cze 2021

Do góry
Pozdrawiam w nowym wątku Zbiory masz niesamowite.

daredevil napisał(a)

Zebrałam kwiatostany ciemierników, ale tych pełnych, wysieję nasiona, ciekawe czy coś wyrośnie. Jeszcze nigdy nie miałam siewek pełnych ciemierników...

Możesz mi napisać krótką instrukcję, jak z takich kwiatostanów wyhodować nowe roślinki? Mam 2 odmiany, które bardzo mi się podobają, i chciałabym mieć ich w przyszłości więcej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies