Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Do raju daleko - u Ewy 12:25, 23 cze 2021

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Na rabacie piwoniowo-hortensjowej bardzo szybko zachodza zmiany przy tych temperaturach.

Ewa, to świetny pomysł połączenie piwoni i hortensji i irysów

Liliowo i kolorowo:) 12:24, 23 cze 2021

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
No i mam znowu tyły, moze kiedys pokaze jeszcze jak pięknie kwitły inne rodki i azalie, krzewuszki, orliki, ciągle gonie czas, miałam też wnusie po dluzszej przerwie z powodu pandemii ale my juz zaszczepieni to czuję się bezpiecznie no i trzeba cieszyc sie kazdym dniem. Moje wnusie mnie już powoli gonią

Cudowne te twoje wnusie
Podcięte wierzby rewelacyjnie wyglądają. Nic suszy nie masz, aż zazdraszczam, piękny jest twój ogród, a zaraz lilie
W ogródku Martki 12:23, 23 cze 2021

Do góry
Irenko, cytrynka nieustannie robi robotę i co roku mam owoce do herbaty w 100% bio Tnę ją mocno, więc zagęściła się, ale nie pozwalam się rozrastać, bo nie mam gdzie przechowywać i zimę spędza w wiatrołapie. Nie jest to wcale optymalne dla niej miejsce, a mimo to przystosowała się do tych warunków Tu w 2017.

Ogród w dolinie 12:20, 23 cze 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
I takie tam ogólne

Asiu, działącie pełną parą.
I zachwycam sie zielenią, jak soczyście. U mnie brak opadów i jeszcze wodę zabrali.
W ogródku Martki 12:15, 23 cze 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Dragonko, Basiu, obiecane zdjęcia cisa przed i po. To są moje kostki cisowe, które takimi jeszcze nie są, ale w drodze.

Tu ta sama kostka dokładnie 2 miesiące temu, posadzona 23.4.

Tu dokładnie dziś, 22.6

Rabata przed i po dwóch miesiącach:

Twoje zagęszczą się szybciej niż się spostrzeżesz. W pierwszych latach po posadzeniu bardzo ważne jest pilnowanie podlewania.  

Ale urosły, już możesz ciut nożyczkami po 1cm ciachać i nadać kształt
Róża ślicznota, widziałam
Wszystkiego po trochu 12:14, 23 cze 2021

Do góry
mirkaka napisał(a)

One obie potrzebują czasu, u mnie przez pierwsze lata też były słabe, teraz nie wiem co robić z potworami Na dodatek Gipsy strasznie kolczasta, ale kolor ma boski
Żeby zrobić dobre zdjęcie musiałabym wejść do sąsiadów bo mi się w ich stronę cała kieruje
Gipsy kwitnie na zeszłorocznych pędach więc jeśli tniesz na wiosnę to nie zakwitnie

Jaki cudny widok mają sąsiedzi dzięki Tobie

Pięknie kwitną Ci róże. Moje bardzo nieśmiało na razie zaczynają.
Ogród do odnowy 12:10, 23 cze 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
przecudnej urody ten irys choć mnie najbardziej zaintrygowało to - co to jest?
Ogród Basi i Romka 12:10, 23 cze 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
[...] sadziec czekoladowy

Basiu, znalazłam, że masz sadźca czekoladowego.
Czy on u Ciebie rośnie dobrze, czy kręci nosem i jaki jest u Cieebie wysoki?
Przerabianie ogródka pod swój gust 12:06, 23 cze 2021

Do góry
A tak wygladaja ogrodowki

Ogród Basi i Romka 12:00, 23 cze 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
A z chwastów, to w kącie wyrosło mi takie coś, ma duże liście, uzupełnia ten kąt, bo tam i tak by raczej nic nie urosło, a to coś fajnie wypełnia to miejsce i narazie będę to obserwować

Basiu, a to nie łopian?
Okropny chwast, bynajmniej u mnie.

Piękne pomidory
Mój ogrodowy pamiętnik 11:47, 23 cze 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Mam podobne obserwacje z c. evergold, mam od 3 lat, nie przycinałam, na początku niby ładna po zimie, ale z każdym sezonem gorzej, potem od spodu rosną ładne zielone listki, a z wierzchu stare szarobure i nie wiadomo, co z tym robić i jak to ciąć. Posadziłam w tym roku kilkadziesiąt hakonechloa i chciałam coś innego dla odmiany, nabyłam już trzy everlime i posadzę w związku z tym, ale w półcieniu w tym układzie. Dziękuję, bardzo mi pomogłaś. Też jestem fanką hakonechloa, sporolobusy dopiero posadziłam, miskanty czekają na swój czas i potem już dają konkretnie czadu, a seslerii jeszcze nie mam, ale zbiera same zachwyty, więc pewnie posadzę za rok jak wypadną carexy

Dobrze to napisałaś. Z roku na rok wygladają gorzej . Everlime wygląda teraz tak. Ale jest w pełnym slońcu więc jak posadzisz do cienia to będzie na pewno ładniejsza.
Ale nie ma to jak wyciąć wszystko i rośnie nowe i młode .

Ogród do odnowy 11:42, 23 cze 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Jeju, Gosiu, ale to jest cudowne połączenie! Nie pomyślałam, żeby coś do peonii dosadzic. To przetacznikowiec? Jaki?

Uwielbiam Twoje fotki...
Mały podmiejski 11:22, 23 cze 2021

Do góry
ziemia przyjechała jest robota - muszę ją rozparcelować, cieszę się jak dziecko
System automatycznego nawadniania 11:18, 23 cze 2021

Do góry
frytek1986 napisał(a)
Bardzo proszę o pomoc przy rozmieszczeniu elementów systemu nawadniania. Robi to firma ale ich "propozycja" rozmieszczenia zraszaczy to jakiś dramat (jest tego 1/2 tego co wstawiam niżej).

Chciałbym ustalić jak to ma być zrobione, żeby było dobrze. Całość na być na systemie i elementach Hunter.

Ogród ma nieforemny kształt i największy problem mam z tymi "chudymi" paskami - np. ten najbardziej po prawej stronie. Szerokość 1x długość 5m. Jakie zraszacze użyć i jak je ustalić aby było dobrze? Widzę, że te standardowe rotacyjne są na min 2,5m więc odpadają. Jak to się rozwiązuje?

Od "zewnętrznej" z każdej strony dookoła jest żywopłot/rabata - z linią kroplującą. Od "Wewnętrznej" jest dom z tarasem.

Wiadro 14s Zasilanie z sieci: 10:14*3,6 = 2,57m3/h ciśnienie: nie wiem bo jest ogród wpięty przed reduktor ale będzie ok 4-5barów.

Ten projekt zawiera błędy.
Zobacz że są miejsca gdzie przebija zielony kolor - tam może być za mało wody.
Jeśli chodzi o wąskie paski to zobacz dysze z serii dysz prostokątnych np. LCS-515....
Różaneczniki - choroby i szkodniki 11:17, 23 cze 2021

Do góry
Dzień dobry, jestem początkującym fanem różaneczników i mam z kilkoma z nich pewien problem. Proszę o podpowiedź co im dolega. Mają jak dla mnie niecharakterystyczne plamy na liściach stąd nie mogę określić przyczyny choroby. Zostały posadzone jakieś 3 tygodnie temu, stanowisko półcieniste, PH gleby 5-5,5. Nie są przesuszone. To pewnie nie ma znaczenia ale dodam że podlewam dość zażelazioną wodą. Sprawa dotyczy 4 krzewów obok siebie , pozostałych kilka nie ma takich plam.

pozdrawiam
W ogródku Martki 11:12, 23 cze 2021

Do góry
Martka napisał(a)
U mnie klimaty południowe ostatnich dni podbija dodatkowo zapach kwitnącej cytryny, och jak uwielbiam wówczas przebywać w jej pobliżu. Cytryna jest bardzo ciekawą rośliną, bo jednocześnie kwitnie, zawiązuje nowe owoce, podczas gdy dojrzewają jeszcze zeszłoroczne. Multitasking  

Ale hicior
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 11:08, 23 cze 2021

Do góry
ajka napisał(a)

Edyta to platan, nasze pierwsze drzewo na ogrodzie wymaga regularnego cięcia jak widać, trochę wybujał ostatnio Ma pod nim stanąć ławeczka

Ale super prowadzony na nowej rabacie berberys Admiration pasuje
Ogród Basi i Romka 11:03, 23 cze 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
Warzywka mam słabe, za to pomidory w tunelu pod okiem mojego męża mają się całkiem dobrze

Papryki i ogórki takie tyci, jeszcze przed kwitnienim, ale coś tam już widać

Ale czeka was zbiór
Chwasty w trawniku 10:56, 23 cze 2021

Do góry
Dzień dobry,
dopiero rozpoczynam przygodę z trawnikiem. Wynajęliśmy firmę do jego założenia. Mamy glebę gliniastą i firma nawiozła nam ziemi na założenie trawnika. Od początku mieliśmy zastrzeżenia do tej gleby - było w niej bardzo dużo szkieł i pobitej ceramiki - staraliśmy się sami dobrze ją wygrabić by pozbyć się szkieł. Ziemia nawieziona 3 tygodnie temu, podlewana od około tygodnia, a w minioną sobotę wysiana trawa. Niestety teraz wychodzi z niej mnóstwo chwastów - robi się zielono, ale nie od trawy. Martwię się co dalej będzie się działo z trawnikiem. Załączam poniżej zdjęcia jak to wygląda z prośbą o informację co to za chwasty i co dalej z tym robić?

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 10:38, 23 cze 2021

Do góry
Judith napisał(a)
Dziewczyny, co jest mojemu cisowi??

Cisy rosną od północnej strony, słońca maja niewiele. Przy sadzeniu ziemia do iglaków byka wymieszana z rodzimą i z korą.

Judith, a czy on ma regularnie wystarczająco dużo wilgoci? Ostatnio miałam podobny objaw - cały środek żółty, igły się posypały, a wygląda na to, że podsuszyłam je w trakcie upałów. Cisy lubią wodę. Nie znam się oczywiście na temacie, ale u mnie podlewanie zastopowało żółknięcie, igły opadły i cisy z ładnymi przyrostami. W tym roku go posadziłaś?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies