Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

edi75 09:31, 23 cze 2021

O widzisz to u Ciebie popadało...
Skrzynia pełna..super
Ja tez uwielbiam przywrotnik za te krople
Jagodaa 09:53, 23 cze 2021

Muszę poczytać od nowa o cisach, miałam zakodowany florovit .
Judith 10:04, 23 cze 2021

Martka napisał(a)
Judith, ale całe cisy żółte czy pojedyncze gałązki? W tym roku sadziłaś? Próbowałaś może dożywić dolistnie opryskiem pinivitem?

Tutaj je pokazywałam: https://www.ogrodowisko.pl/watek/10860-z-centrum-wielkiego-miasta-na-obrzeza-malego-miasteczka?page=84.
Nie dawałam żadnych odżywek - jedynie po kilka granulek obornika pod dno dołków przy sadzeniu.
Martka 10:33, 23 cze 2021

Edi75, skrzynia miała być też pełna sałaty, ale niestety nie dane jej było. No to ogórki zajęły jej miejscówkę, a miałam je puszczać do góry. Pokażesz u siebie co tam w warzywkach?

Jagodaa, florovit doglebowo jak najbardziej do cisów, bo pinivit zakwasza glebę, więc doglebowo już nie, ale jako oprysk tak, taką wykładnię Danusi czytałam i taki oprysk stosowałam u mnie ze dwa razy. Więc Twój alarm chyba słuszny. Nie podlewać cisów pinivitem

Judith, link mi się nie otwiera, czegoś mu brakuje, jakiejś końcówki chyba? Ale widzę, że str. 84, ciekawa jestem, idę.

Jagodaa 10:59, 23 cze 2021

Zadziwiasz mnie z tym klonowo-rozanym zawrotem głowy .

Jeśli padnie mi lawenda, pomyślę o gaurze na to miejsce. Na razie kupiłam naparstnice
Ostatnio ma ciągoty w kierunku rabat bylinowo-naturalistucznych .
Milka 11:12, 23 cze 2021

Martka napisał(a)
U mnie klimaty południowe ostatnich dni podbija dodatkowo zapach kwitnącej cytryny, och jak uwielbiam wówczas przebywać w jej pobliżu. Cytryna jest bardzo ciekawą rośliną, bo jednocześnie kwitnie, zawiązuje nowe owoce, podczas gdy dojrzewają jeszcze zeszłoroczne. Multitasking  

Ale hicior
Roocika 12:03, 23 cze 2021

Ale busz Ci się w skrzyni zrobił
Ten miskant Marta ile lat ma? Moje to jeszcze takie wypierdki, chociaż ruszyły trochę

Pozdrawiam

Edit. Zapomniałam cytrynę pochwalić Ty ją zimą trzymasz gdzieś w garażu?
Milka 12:15, 23 cze 2021

Martka napisał(a)
Dragonko, Basiu, obiecane zdjęcia cisa przed i po. To są moje kostki cisowe, które takimi jeszcze nie są, ale w drodze.

Tu ta sama kostka dokładnie 2 miesiące temu, posadzona 23.4.

Tu dokładnie dziś, 22.6

Rabata przed i po dwóch miesiącach:

Twoje zagęszczą się szybciej niż się spostrzeżesz. W pierwszych latach po posadzeniu bardzo ważne jest pilnowanie podlewania.  

Ale urosły, już możesz ciut nożyczkami po 1cm ciachać i nadać kształt
Róża ślicznota, widziałam
Martka 12:21, 23 cze 2021

Jagodaa napisał(a)

Ostatnio ma ciągoty w kierunku rabat bylinowo-naturalistucznych .

Jagoda, dobrze wiesz jak to idzie Początkowe moje wizje ogrodowe były bardzo nieskomplikowane, miało być minimalistycznie ale widzę, że nie tędy droga, że musi być jednak różnorodność dla zdrowego ogrodu. Pragnienie minimalistycznego ogrodu w moim przypadku nie wynikało, napiszę to całkiem szczerze, ze świadomej eliminacji wielu roślin, raczej z braku obycia z nimi a wręcz często z nieświadomości ich istnienia

Twoje ciągotki bylinowo-naturalistyczne też mnie nie zaskakują  jestem bardzo ciekawa, co z nich wyniknie
Martka 12:23, 23 cze 2021

Irenko, cytrynka nieustannie robi robotę i co roku mam owoce do herbaty w 100% bio Tnę ją mocno, więc zagęściła się, ale nie pozwalam się rozrastać, bo nie mam gdzie przechowywać i zimę spędza w wiatrołapie. Nie jest to wcale optymalne dla niej miejsce, a mimo to przystosowała się do tych warunków Tu w 2017.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies