Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Martka 09:49, 23 cze 2021

Aga, widziałam, że masz u siebie Carex Everlime, na jakim rośnie u Ciebie stanowisku? Czy jesteś zadowolona?
Nowa12 10:38, 23 cze 2021

Martka napisał(a)
Aga, widziałam, że masz u siebie Carex Everlime, na jakim rośnie u Ciebie stanowisku? Czy jesteś zadowolona?

Przesadziłam ją na pełne słońce i nie bardzo jej się tam rośnie.
Ale przez pierwszy sezon ładna była.
Ja raczej będę wychodzić z typowych carexów bo brzydkie są po zimie, wyczesywanie nic nie daje. Trzeba by ciąć ale potem czekać aż się zbiorą.
W tym roku wycięłam tylko brzydkie liście i teraz wyglądają fatalnie. Zrobię zdjęcie to ci pokażę.
Zdecydowanie wolę trawy nie zimozielone bo szybko startują i są ładne cały sezon np. hakonki, sporobolusy, seslerie czy miskanty.
Martka 10:46, 23 cze 2021

Mam podobne obserwacje z c. evergold, mam od 3 lat, nie przycinałam, na początku niby ładna po zimie, ale z każdym sezonem gorzej, potem od spodu rosną ładne zielone listki, a z wierzchu stare szarobure i nie wiadomo, co z tym robić i jak to ciąć. Posadziłam w tym roku kilkadziesiąt hakonechloa i chciałam coś innego dla odmiany, nabyłam już trzy everlime i posadzę w związku z tym, ale w półcieniu w tym układzie. Dziękuję, bardzo mi pomogłaś. Też jestem fanką hakonechloa, sporolobusy dopiero posadziłam, miskanty czekają na swój czas i potem już dają konkretnie czadu, a seslerii jeszcze nie mam, ale zbiera same zachwyty, więc pewnie posadzę za rok jak wypadną carexy
Nowa12 11:47, 23 cze 2021

Martka napisał(a)
Mam podobne obserwacje z c. evergold, mam od 3 lat, nie przycinałam, na początku niby ładna po zimie, ale z każdym sezonem gorzej, potem od spodu rosną ładne zielone listki, a z wierzchu stare szarobure i nie wiadomo, co z tym robić i jak to ciąć. Posadziłam w tym roku kilkadziesiąt hakonechloa i chciałam coś innego dla odmiany, nabyłam już trzy everlime i posadzę w związku z tym, ale w półcieniu w tym układzie. Dziękuję, bardzo mi pomogłaś. Też jestem fanką hakonechloa, sporolobusy dopiero posadziłam, miskanty czekają na swój czas i potem już dają konkretnie czadu, a seslerii jeszcze nie mam, ale zbiera same zachwyty, więc pewnie posadzę za rok jak wypadną carexy

Dobrze to napisałaś. Z roku na rok wygladają gorzej . Everlime wygląda teraz tak. Ale jest w pełnym slońcu więc jak posadzisz do cienia to będzie na pewno ładniejsza.
Ale nie ma to jak wyciąć wszystko i rośnie nowe i młode .

Martka 12:02, 23 cze 2021

To wyglądają bardzo podobnie do moich c. evergold. Czyli nie ma co iść w carexy, Twój wiosek jest moim wnioskiem
Za to hortensje już masz w pączkach
Nowa12 12:11, 23 cze 2021

Martka napisał(a)
To wyglądają bardzo podobnie do moich c. evergold. Czyli nie ma co iść w carexy, Twój wiosek jest moim wnioskiem
Za to hortensje już masz w pączkach

Ta hortka ma ponad 100 pąków.
Nie wiem co jej się w tym roku stało .
Chyba że część pąków opadnie .

mrokasia 12:19, 23 cze 2021

Nowa12 napisał(a)

Przesadziłam ją na pełne słońce i nie bardzo jej się tam rośnie.
Ale przez pierwszy sezon ładna była.
Ja raczej będę wychodzić z typowych carexów bo brzydkie są po zimie, wyczesywanie nic nie daje. Trzeba by ciąć ale potem czekać aż się zbiorą.
W tym roku wycięłam tylko brzydkie liście i teraz wyglądają fatalnie. Zrobię zdjęcie to ci pokażę.
Zdecydowanie wolę trawy nie zimozielone bo szybko startują i są ładne cały sezon np. hakonki, sporobolusy, seslerie czy miskanty.

No właśnie mam w zasadzie takie same przemyślenia co do carexów. Ice Dance po cięciu zbiera się i zbiera i zebrać nie może. Skusiłam się w tym roku na kilka sztuk tych Everlime, zobaczymy jak będą sobie radzić.
Seslerie, hakonki, molinie, trzcinniki - one są niezawodne.
Martka 12:34, 23 cze 2021

Moja jedna jedyna hortensja Limelight, która od kilku lat rośnie w donicy - też w pąkach jak szalona, jak nigdy. Mało tego, nowo posadzone w tym roku na rabacie Limelight - też już zaczynają z pąkami. Bobo obsypane. O co tu chodzi?... Chyba nie myślą, że jest już sierpień???

Mrokasia, przypieczętowałaś żelazną listę traw Ja jeszcze eksperymentuję z molinami jako wypełniaczami na rabaty, ale może za krótko, by coś powiedzieć, bo nie jestem na tym etapie zachwycona...

mrokasia 12:54, 23 cze 2021

Martka, a czemu nie jesteś na razie zachwycona moliniami? Ja mam kilkuletnie Variegaty i są w porządku, w zeszłym roku posadziłam też Transparenty - tu obserwuję, ale kępki są całkiem ładne.
Kasia1980 14:53, 23 cze 2021

Nowa12 napisał(a)
Z róż nadal mi kwitnie tylko ta. Nie mogę doczekać się reszty.

jakie cudo, jaka to odmiana? Piękny ogród.