Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:14, 24 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Odpowiem Ewie.. trzmieliny to przysmak opuchlaków.

Ja dziś też polecę na ślimaki.. bo te cholery bez skorup zjadają mi wszytko.. Wczoraj patrzę co to za dziura w ziemi przy liliach, wyciągam pozostałości łusek, ładnie pogryzione i zeżarte przez ślimaki.. oczywiście ślimaka też wydarłam.. żałowałam, że nie mam aparatu by zrobić foto, a biec do domu mi się nie chciało. Rozumiem twoją frustrację.. zbieranie nie pomaga.. jest ich po prostu za dużo i to taki ukryty wróg..

Cebul nie wykopuję bo bym chyba musiała zatrudnić ogrodnika, a sama zwolnić się z pracy Mam niektóre pełne tulipany i one ładnie powtarzają kwitnienie, ale jak wszytko po jakimś czasie słabnie. Te moje pełne żółte co pokazywałam to sadzone z inspektowych cebul w zeszłym roku.

Nie boisz się, że czosnki za rok nie zakwitną?? Liście odżywiają cebule.. wiec jak je ścięłaś to cebula wysili się po kwitnieniu i będzie za rok słaba. To że tulipany słabo kwitną to też kwestia zbyt szybkiego ścinania liści.. liście zasychające denerwują, ale tylko dzięki nim za rok kwitną jak trzeba.. żadne nawożenie sztuczne ich nie wzmocni..

We wtorek mogłam być we Wrocławiu, ale i tak jesteś nieczasowa, wiec nie pojechałam ,a zakopuje to co wykopane, bo schnie. Poczekam na inna okazję..

Czekam na foto

A homoogrodnikus.. to już rewelacja, powinno przejść do slangu ogrodowiskowego... i do haseł forumowych.. chyba jeszcze skopiuję i wrzucę do naszych powiedzeń

Aniu we wtorek byłam w Warszawie nagrywalam trening z Ewka... Odpoiwadam Ewie, nie ciwczę na zywo, popatrzylam sie i zmeczyłam od samego patrzenia.
Double w ubieglym roku trzymałam dłuzgo z liśćmi aż zżółkły więc chyba nie natym problem polega. Uczę sie sadzić je za roślinami, ktorezasłonią żółte liscie. W tm roku nie wykopie tulipanów....
Czosnki najwyźej posadzę nowe, coz liście zdominiwaly rabate, zasłanialy bukszpany i stipę. W sobotę mam imprezę i dom pełen gości i moja rabata musi się pieknie prezentowac. Przetestuje intensywne nawożenie tej rabaty aby wzmocnić czosnki

Slimakom nie odpuszczę, moje lilie w ubieglym roku zżarły wszystkie!!! Nie przegapiłam w tym roku momentu sypania granulek. Host tez mi zal bo chcę aby były piękne
Homoogrodnikus też mi się podoba i nieskromnie dodam, ze rano przy sniadaniu i kawie na pobudkę mam natchnienie
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:29, 24 kwi 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ania, z wątku o lilii, pytanie ekspres:
jak ta lilia zimuje? Jest OK?

Wszystkie lilie pełne są kapryśne. i często zanikają... wymarzają, robią ie w czasie np mniej ładne.. Nie zawsze, ale u nich to częstsze niż w przypadku innych lilii.

I matka mojego dziecka powojnikowego Matka nieznana, dziecko nieznane... oj niedobrze
Hirutkowy raj:)) 22:34, 23 kwi 2014

Do góry
Rozchodniki dziel spokojnie! U mnie nornice chyba lilie zeżarły...., tulipki piękne!
Miejska ogrodniczka :) 16:23, 23 kwi 2014

Do góry
Jeszcze trochę magnolii, bo chociaż już przekwita, to te w pełni rozwinięte kwiaty mają niesamowity kolor i fakturę

Cudne, prawda?

Miniaturowe pierwiosnki

Jakieś takie... ładne kwiatuszki Nie pamiętam, co to...

Floksy szydlaste

Bergenia różowa

Moje ukochane niezapomnajki, różowe i niebieskie

"Liliowisko" Chyba wszystkie lilie się odmeldowały, zdaje się, że te nie zimujące też

Szmaragdowy Zakątek 16:09, 23 kwi 2014

Do góry
Migdałek super! A u mnie kwiatki na jednej gałązce.....w tamtym roku miał jakieś wilki, wycięłam, nie wiem czy w tym roku też te wilki wzięły górę??? Szczerze mówiąc mam mojego migdałka dość!.... No i lilie- sądzonych jesienią ni widu ni słychu.....nornice zeżarły??? Lubią? Te z poprzedniego roku wyszły....może cebule trefne? Mam już dość-'tyle kasy za te lilie dałam!'
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:05, 23 kwi 2014

Do góry
Tulipany Prze- pię- kne! Brunery tez, i powojnik kwitnący . Wszystko wychodzi moczy cieszy....u mnie nie wyszły lilie sadzone jesienią....nornice???
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:22, 22 kwi 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)

To jest straszne! ale ogrodnik niejedno musi wytrzymać!
u mnie plaga ślimaków, lilie całe z góry ogryzione, więc jak nie psy, to inne dziadostwo
piękne tulipany, mimo szkodników ogród nie traci na urodzie
juz po świętach, ale udane i pogoda super, a dziś od 4 lało solidnie i z głowy podlewanie
miłego tygodnia

Plaga ślimaków rozpoczęła inwazję, jutro muszę znow truciznę dla nich kupić...
Opinie na temat filtru do oczka Gardena PF-15000 22:19, 22 kwi 2014

Do góry
Jak w tytule prosze o opinie na temat tego filtr. Potrzebuje go do oczka około 4m3
Ze 4 Rybki i rośliny, lilie, pałki i trawa morska.
Wiem że dużo za duży ale wole mieć dużo za duży niż ciut przymały
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:47, 22 kwi 2014

Do góry
I taka migawka.. więcej nie było czasu
Zamiast irgi poszły różowe floksy i trzykrotka... lilie...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 15:22, 22 kwi 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Dzisiaj brzydko wyglądającym bergeniom chcialm urwać brzydkie listki... Wyszly bez korzeni z ziemi... Jak myslicie jaki powod? Dzien bez opuchlaków należy uznać za stracony... Mam nadzieję że brązowe końcowki oznaczają ich rychła smierć z powodu nicieni....

To jest straszne! ale ogrodnik niejedno musi wytrzymać!
u mnie plaga ślimaków, lilie całe z góry ogryzione, więc jak nie psy, to inne dziadostwo
piękne tulipany, mimo szkodników ogród nie traci na urodzie
juz po świętach, ale udane i pogoda super, a dziś od 4 lało solidnie i z głowy podlewanie
miłego tygodnia
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:33, 22 kwi 2014

Do góry
Joasiu.....dziękuję firletka posadzona i ma się dobrze, ciekawe czy zakwitnie, ale chyba powinna

bartek/ Beatko...........jak żyć bez takich duperelek, jak oczy cieszą

Monic........miałam wielkie kępy tych niskich, ale przy okazji rewolucji podzieliłam i są teraz w różnych miejscach i wszystkie kwitną

Marzenko.........chyba tez je masz są cudne, ciekawe, jak za rok zakwitną?

Mala_Mi............Aniu dzięki Dżaga mi połamała ostróżki, były takie dorodne, w nocy się na nich położyła i przy okazji kilka lilii...a miało być takie cudne kwitnienie
a co myślisz, powiesz?
tu są jeszcze, a obok na płask i lilie wyłamane

Kasiu.......bardzo fajne święta były, moje ulubione

Haniu.......nam się udało, pogoda byłą idealna, dopiero dziś nad ranem wiatr i ulewa, ale teraz już słońce odpoczęłam, ale i zmęczona garami wymyśliłam kolejną zmianę, wywalam paprocie z tyłu domku letniego, pójdą do lasku, przesuwam hosty i limki i sadzę 12 rh
o tu wzdłuż ściany

Juzia.......cudne są

Ula..........tam jest trawa, ale wydeptana przez psy i chyba nigdy nie odrośnie
biegają w tę i z powrotem i skaczą do psa sąsiadów, a tak juz pozabezpieczaliśmy, ale czy to coś
daje?
po lewej usypany kopczyk z kamieni a w nim zebrinusy i jakieś okrywowe roślinki

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:38, 20 kwi 2014

Do góry
leon60 napisał(a)
Kiku, magnolie, tulipki w buksikach, cisy wszystko zachwyca Ciekawa jestem co tam nawywijasz na bylinowej
Miłych świątecznych chwil z rodziną !

Chwile z rodziną przeżyję, ale tego obżarstwa to już nie... i niby się pilnuję, ale ... jak na mnie jest to 300% normy..
Na bylinowej rozwalone wszytko i wysadzone, ograniczyłam teren by mieć dostęp do szlarnii, przesadziłam świerka Białoboka z innej rabaty... posegregowałam moje dobro.. i się nie mieści już nic... ileś metrów kwadratowych brak na rabatach... zastanawiam sie z czym sie rozstać.. na razie poszły wszystkie belamkandy chińskie.. szału z nią nie było.. raz lepiej, raz gorzej... wyrzuciłam ponad połowę kuklika ... wszytkie kostrzewy.. i dalej brakuje ponad 6 metrów kwadratowych.

Mam tylko takei foto... bo akurat złapałam foto psa jak mi sika po bukszpanie.... wydeptał dopiero co posadzone zawilce japońskie... skąd mi sie ich aż tyle uzbierało??? wychodząć połąmał kiełki host i złąmał lilie... Płotek wróci na rabatę.. jak chce coś tu mieć

Przesadzam wszytko... i grupuje.. bo np w jednym miejscu naprzemiennie i razem miałam posadzone kilka gatunków.. teraz daje w kępach tego samego... a co sie w tym wysiało to inna bajka

Ogród na glinie ? 17:40, 18 kwi 2014

Do góry
Witam!
Życzę wszystkim Wesołych Świąt Wielkanocnych.
Mam kilka wiosennych zdjęć z mojego tyci ogrodu.
Moje pierwsze stokrotki.

W tle widać sałatkę.

A lilie trzymam w doniczce w domu i niedługo otworzą się pączki .

To pliszka siwa. Stały gość koło domu.
Pozdrawiam i idę czytać o ogrodach .
Ogród w skali mikro :) 09:37, 18 kwi 2014

Do góry
Eluś - akcja dekoracja cudny efekt dała... No proszę, ale jesteś fachura... Bardzo mi się podobają te tulipki w korze...
I jutowe mieszkanko lilii też bardzo fajne... Masz pomysły Kobitko... Poza tym bardzo mi sie spodobało stwierdzenie, że w szale świątecznych przygotowań lilię eksmitowałaś do oczka... Tak sobie myślę, że to przecież jest "oczywiste" że przed świętami to się właśnie lilie eksmituje...

Pozdrawiam na dobry dzionek i życzę owocnych dalszych przygotowań I zdrowych pogodnych Świąt życzę Ci już dzisiaj Dla wszystkich i ja w wątku złożę. Buziole
Rododendronowy ogród II. 21:37, 17 kwi 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)
Bogdziu .. Melduję posłusznie ,że Twoje lilie wodne przetrwały zimę w moimosobistym wiadrze i maja się dość dobrze ...wczoraj zostały eksmitowane do bajora

Ściskam

Już mozna do bajora bedą pomału rosnąc i mam nadzieje ze zakwitną.Pozdrówka.
Rododendronowy ogród II. 21:30, 17 kwi 2014

Do góry
Bogdziu .. Melduję posłusznie ,że Twoje lilie wodne przetrwały zimę w moimosobistym wiadrze i maja się dość dobrze ...wczoraj zostały eksmitowane do bajora

Ściskam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:39, 17 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Marzena, jak nie zmroziło liści to nic im nie powinno być. Piwonie i lilie często znoszą opady śniegu w kwietniu i przymrozki majowe. To, żaden dziw, że są przymrozki aż do zimnych ogrodników. Lilie sadzimy jesienią i jeszcze sie nie zdarzyło by to miało jakiś wpływ na kwitnienie. Piwonie mi też te co miały kwitnąć kwitną co roku. Piwonie u mamy w Białymstoku też co rocznie pięknie kwitną, a tam pogoda syberyjska.

Lili o wymarżnięcie nie podejrzewałam, bo przez tyle lat im nic nie było. Ale piwoniom raz główki powiędły,ale to chyba od grzyba...
Irenka spanikowała z liliami to się pytam

Heloł a dlaczego Benex mi zamowionych lili nie przysłał? Gdzie moje niwe nabytki som ja siem zapytowuję Czyżbym miała lrzelew puścic? A w życiu!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:24, 17 kwi 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Moje piwonie, lilie "józefki" już wysokie i stoją jak "drut" także wszystko oki idę zobaczyć co z klonami pozdrówka

Aniu lilie podniosly głowy, piwonie wydaje się że bez uszczerbku. Ucierpiała tylko magnolia yellow river, ktora miała mnie cieszyć żóltkiem na Wielkanoc.

Klon trudno stwierdzić, bo miał zwinięte listki wczoraj wiec trzeba poczekać kilka dni czy się rozwiną czy zmroziły sie.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:53, 17 kwi 2014

Do góry
Moje piwonie, lilie "józefki" już wysokie i stoją jak "drut" także wszystko oki idę zobaczyć co z klonami pozdrówka
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:19, 17 kwi 2014

Do góry
Marzena, jak nie zmroziło liści to nic im nie powinno być. Piwonie i lilie często znoszą opady śniegu w kwietniu i przymrozki majowe. To, żaden dziw, że są przymrozki aż do zimnych ogrodników. Lilie sadzimy jesienią i jeszcze sie nie zdarzyło by to miało jakiś wpływ na kwitnienie. Piwonie mi też te co miały kwitnąć kwitną co roku. Piwonie u mamy w Białymstoku też co rocznie pięknie kwitną, a tam pogoda syberyjska.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies