Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mariusz 08:41, 20 maj 2014

Mala_Mi napisał(a)

I kałuża , nawoziłam lilie wodne.. i maja duuuużo pąków .. hura A floksy przekwitły

Spóźniłem się, miałem powiedzieć - nie wstawiaj ich za głęboko, do podniesienia koszy najlepiej nadają się trylinki.
Miłego dnia, do usłyszenia, a może i niedługo do zobaczenia
Mala_Mi 09:10, 20 maj 2014

Mariusz - lilie zostały zwodowane na płytszą wodę Na zimę idą głębiej, a teraz poszły płycej Synuś sie śmiał, że kupiłam sobie piankę, a jego wrzuciłam do kałuży

Hanuś - chwasty po deszczach i na ciepełku widzę jak rosną w oczach... i złośliwe tylko łypią na mnie okiem

Agusia - w ten weekend jadę do Bogdzi na spotkanie, w następnym mam rodzinę z drugiego końca Polski.... tak jakoś sie składa, że cały maj mam wszystkie weekendy zajęte.. Tak, że nie odmawiam, ale... tak wyszło....
Pozostaje się tylko środek tygodnia.. i jakby co to zapraszam. A dziś sukcesywnie już czyszczę rabaty, bo jak pozwolę im urosnąć, to zagłuszą mi wszytko co mam... Bylinowa rabatę wyczyściłam ze wszystkiego co zbędne i trzymałam dla potomnych..i od razu zrobiła się ładna, a tak była Baba Jaga.. I nawet jak nic nie kwitnie to faktury iści sprawiają, że jest fajna....a tak był groch z kapusta.. Nigdy więcej takiego bałąganu.

Madzia - sam czubek, albo więcej, to zależy od tego jaka wysoka, by zostawić parę liści, bo z kącików znad liści sie rozgałęzia

Pszczółka - i taka informacja mi się podoba.. lecę maniakalnie pooglądać.. i do pracy rodacy. I takie informacje, że coś sie ciekawego dzieje mnie cieszą, bo lecę oglądać i nie przegapiam ... a wszędzie nawet gdzie lubię, nie mam szans zajrzeć.. i to nawet jakbym była na emeryturze..

Grembosia - było półgodzinne zanurzanie i nurkowanie.. nie płakał, był tylko zdziwiony co sie dzieje.. ale widać, że lubi wodę

Madżen - miłego pielenia..... masz urlop???? Też to jeszcze sprawdzę i mykam z forum..

Luki 09:42, 20 maj 2014

Aniu kwasoluby pięknie kwitną i pokazuj jak najwięcej zdjęć, muszę jeszcze upchnąć kilka krzewów, a będzie chyba okazja upolować coś u ciepłuchy
Chwasciory u mnie też rozpoczęły inwazję
Pszczelarnia 10:08, 20 maj 2014

Mała Mi - groszek - nie jadam (niestety). Fasoli też nie. Tylko ewentualnie szparagówkę. Nie wiem jak się sieje ale wiem, że już pod koniec marca można. Chyba po prostu ziarenka do ziemi i już. Agniecha wie na pewno.
Co do bylinowej - żelazna dyscyplina. Żadnych nieplanowanych nasadzeń. Z mojej "średniej bylinowej" już usunęłam liatrię, jeżówke jakąś mega wielką (Tomek G. ma świetne rośliny na wysokie rabaty bylinowe, jak np. Vernonia, sadźce, astry i nawet szałwie wysokie), ciapate jarzmianki. Zostały nieplanowane niskie bodziszki (nie wiem jakie, pod obserwacją) i kłosowca.
agniecha973 10:15, 20 maj 2014

Można namoczyć na noc i na drugi dzień do ziemi, szybciej wzejdzie, ale trzeba pilnować, żeby nie przeschło. Teraz już trochę późno na groszek, bo on lubi chłód, siejemy jak najwcześniej się da. Później łąpią się go różne robale. ALe próbuj, niewiele masz do stracenia - paczkę groszku za złoty coś.
Mala_Mi 10:24, 20 maj 2014

agniecha973 napisał(a)
Można namoczyć na noc i na drugi dzień do ziemi, szybciej wzejdzie, ale trzeba pilnować, żeby nie przeschło. Teraz już trochę późno na groszek, bo on lubi chłód, siejemy jak najwcześniej się da. Później łąpią się go różne robale. ALe próbuj, niewiele masz do stracenia - paczkę groszku za złoty coś.

A ten groszek to w takim spożywczym się kupuje czy z nasionami? I to rośnie wysoko, trzeba przy czymś posadzić?? Kurde.. ja chyba nigdy rosnącego groszku nie widziałam
Muszę pogooglać, ale teraz muszę zwiewać..
Bogdzia 10:26, 20 maj 2014

Kazio zakupiony.
jotka 10:30, 20 maj 2014

Aniu, na groszek faktycznie późno, ale jak pisze Agnieszka, nic nie ryzykujesz. U mnie w nasiennym widzialam sporo fajnych odmian i niskie i pnace.
Lec do sklepu i siej
ana_art 10:32, 20 maj 2014

Aniu będę miała swojego Kazika
Mala_Mi 10:37, 20 maj 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Mała Mi - groszek - nie jadam (niestety). Fasoli też nie. Tylko ewentualnie szparagówkę. Nie wiem jak się sieje ale wiem, że już pod koniec marca można. Chyba po prostu ziarenka do ziemi i już. Agniecha wie na pewno.
Co do bylinowej - żelazna dyscyplina. Żadnych nieplanowanych nasadzeń. Z mojej "średniej bylinowej" już usunęłam liatrię, jeżówke jakąś mega wielką (Tomek G. ma świetne rośliny na wysokie rabaty bylinowe, jak np. Vernonia, sadźce, astry i nawet szałwie wysokie), ciapate jarzmianki. Zostały nieplanowane niskie bodziszki (nie wiem jakie, pod obserwacją) i kłosowca.

Ja na razie większość zostawiłam odmian, ale cześć też wyciepałam... część trzymam warunkowo.. miejsca nie mam wiec będę pozbywać sie roślin kapryśnych... mało ozdobnych, niepasujących (ale tych ostatnich najmniej, bo u mnie w zasadzie jest jeden wielki niepasujący misz-masz).
Na razie warunkowo czarna rudbekia jest... i tak sie stara, że już kwiaty pokazuje ...

Trzykrotek i tojeści kropkowanej ograniczę ilość... astry wysokie warunkowo są ,ale też idą out. Z krwawnikiem sie rozstanę z powodu ślimaków i inwazyjności niekontrolowanej... ale głownie ślimaki... masakra jak do tego lazą.. zbieram z samych czubków... Warunkowo ostrogowiec (rozsiewa sie niekontrolowanie), złocień różowy (ten z powodu ślimaków), pięciornik prosty (jakiś mało dekoracyjny i lubią go opuchlaki!!!) ...... i tak lista rośnie.
Ale muszę dojrzeć do tego , że nie muzę mieć wszystkiego
Pozbyłam się tawuł, wiciokrzewa, irgi.... i innych, myślałam, że nie przeżyje, a teraz cieszę sie ,ze nie mam..

Do wieczorka ... nie robię dizś fotek... będzie czas na wizyty u Was..