Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Brzoza - Betula 09:34, 21 lip 2015

Do góry
Dzień dobry
Zamierzam posadzić w szpalerze brzozę pożyteczną doorenbos wzdłuż ścieżki o długości jakieś 25 m. Mają one być ujęte w rabacie, a pod nimi będę sadzić trawy ozdobne, rozchodniki, derenie elegantissima.
Proszę o radę- co ile metrów powinnam posadzić brzozy?
W Kruklandii 18:58, 20 lip 2015

Do góry
No jeszcze źle
Wczoraj w domu mnie więcej nie było jak byłam.... nie miałam kiedy zrobić zdjęć

A dzisiaj pogoda do d.... Brzozy musiałam uwiązać do płota! Jak nie leje, to wieje.

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 12:46, 20 lip 2015

Do góry
Konieczki napisał(a)
Ale Wam zazdroszczę spotkań.
Mam nadzieję że na jesieni zaproszę do siebie na taras. Niestety prace jeszcze nie ruszyły.
Renia była u Was wczoraj burza? U nas okropna i wiało strasznie - 3m brzozy leżały na ziemi ale nie połamało ich.

Ja też polubiłam spotkania.
Mieszkamy dosyć blisko, więc zawsze można się umówić Gorzej z kimś z drugiej strony Polski.... Chętnie Cię odwiedzę. Do siebie na razie nie zapraszam, bo muszę dopracować kilka rzeczy i ogarnąć parę miejsc

Wczoraj były trzy burze, jedna po drugiej, ale spokojne nawet. W końcu porządnie podlało mi ogród
Ogród na Batuty 11:55, 20 lip 2015

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Rabata limkowa bardzo mi się podoba
Co chcesz przed limki posadzić?

Witam Gabrysiu, bardzo się cieszę z Twoich odwiedzin.
No właśnie mam problem z decyzją. Mam tam troszkę miejsca do obrzeża, bo ok 1,5 m (cała rabata ma 4m głębokości). Na pewno brakuje koloru. Myślałam tak: przed hortensje chyba thuja danica, albo miriam ta żółta,żurawki berry smoothie. Od lewej będzą brzozy szt. 3, a po prawej jest zarośniety obecnie placyk na domek i tam muszę zostawić na rabacie troche miejsca na wejscie do domku.
Mętlik mam w głowie.
Ogród na glinie 08:59, 20 lip 2015

Do góry
bleebla napisał(a)
Straszna burza była, do Ciebie też na pewno dotarło. Mam nadzieję, że wszytko całe i trampoliny nie zwiało

Trampoline ujrzelismy na ulicy w swietle reflektorów samochodowych sąsiada.
Ale to była jego trampolina.
Nasza przyszpilona była i nie na środku działki stała więc się ostała.
Ale brzozy porządnie gielo.
Wbilam nową podporke dla sosenki 3 dni temu. I patyk i sosenka stoją skośnie. Znów wiązanie do plotka musze zrobić. ..
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 08:49, 20 lip 2015

Do góry
Ale Wam zazdroszczę spotkań.
Mam nadzieję że na jesieni zaproszę do siebie na taras. Niestety prace jeszcze nie ruszyły.
Renia była u Was wczoraj burza? U nas okropna i wiało strasznie - 3m brzozy leżały na ziemi ale nie połamało ich.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:03, 19 lip 2015

Do góry
Gabisia napisał(a)
Jezuniu, jaka burza!!! Marzenko żyjesz? Myślałam, że mi drzewa powyrywa, brzozy leżały wręcz na ziemi….

Polecam wszystkim stronę, która pokazuje w % szanse na burze i czas trwania.
Zawsze się sprawdza.
Można zaplanować, czy podlewać wieczorem ogród, czy nie.

http://antistorm.eu

Starsznie było, dobrze ze mnie mama z JG uprzedziła ze u nich o 21:00 przeszła... Zdązyłam sie wykapać, wysuszyć, posciel czysta powlec i nadeszła... Donice poprzewracane, meble na bukszpanch, fruwające żaluzje i wyłączyli prąd.... M sie w zimnej wodzie mył Ale juz po.... Jutro jade duzy gres kupic bo juz mam dośc wydlubywanie jasnoszarego zwirku z ciemnoszarego tarasu....
Ogród podlany ale czy straty sa nie ma pojecia bo dopiero prąd włączyli...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:22, 19 lip 2015

Do góry
Gabisia napisał(a)
Jezuniu, jaka burza!!! Marzenko żyjesz? Myślałam, że mi drzewa powyrywa, brzozy leżały wręcz na ziemi….

Zawsze się sprawdza.

U mnie armagedon, wszystko na ogrodzie porozrzucane ((( teraz już zrobiło się cicho ….
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:09, 19 lip 2015

Do góry

Zawsze się sprawdza.

Typografia ogrodu 21:12, 19 lip 2015

Do góry
Loosiuu napisał(a)
U mnie też przeszło, jednak strat nie ma.
Współczuję sprzątania Brzozy powinny odbić. Nie będą może idealnie równe, ale spokojnie się odbudują w przyszłym sezonie

Najgorsze za nami - mam nadzieje. Brzoza nie warta zamartwiania - to taka zwykła cieniutka jeszcze była - możliwe ze nawet w polu wykopana a nie ze szkółki bo takie i takie w moim zagajniku. Największe stoją.
Typografia ogrodu 21:10, 19 lip 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Współczuje, czytałam źe nawałnica przeszła przez Wielkopolskę....
A jakies ubezpieczenie nie obejmuje brzozy? Całe szczęscie ze reszta przetrwała te intensywne deszcze... U mnei wczoraj tak lało, ale tak nietypowo dla mojej okolicy, bez wiatru.... A podobno u Was było 100km/h

Ja takiego ubezpieczenia chyba nie mam u nas padało w nocy bez wiatru a teraz wlasnie z takim silnym. I poza deszczem padał deszcz gałęzi z sąsiedniej działki...
Typografia ogrodu 20:40, 19 lip 2015

Do góry
U mnie też przeszło, jednak strat nie ma.
Współczuję sprzątania Brzozy powinny odbić. Nie będą może idealnie równe, ale spokojnie się odbudują w przyszłym sezonie
Typografia ogrodu 20:39, 19 lip 2015

Do góry
Współczuje, czytałam źe nawałnica przeszła przez Wielkopolskę....
A jakies ubezpieczenie nie obejmuje brzozy? Całe szczęscie ze reszta przetrwała te intensywne deszcze... U mnei wczoraj tak lało, ale tak nietypowo dla mojej okolicy, bez wiatru.... A podobno u Was było 100km/h
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 20:11, 19 lip 2015

Do góry
butterfly napisał(a)
Magda_, jak głeboka ta rabata? sama nie wiem... akurat te brzozy to jest róg rabaty i nie wiem jak mam ci ją zmierzyć
Od tych zielonych placków odrastającej seslerii w głąb (w róg rabaty) jest jakies 4 m, tak pi razy oko
Napisz czy o te odległości ci chodziło

A te choineczki w tle to najzwyklejsze śwerki kłujące.
Posadziliśmy je jak jeszcze dom miał same fundamenty żeby sobie rosły i od razu utworzyły ściane jak się wprowadzimy
Masz rację - są rózne. Jak sadziliśmy to nie bardzo rozróżniałam, one były małe, tak max do kolan.

a tak nie od rogu tylko z boku chodzi mi o to, ile jest potrzeba miejsca na ta rabatę z choinkami i brzozami i dereniamu

choinki ślicznie wyrosły, ile mają lat?
Typografia ogrodu 16:55, 19 lip 2015

Do góry
Dzien sprzątania nas czeka.Stracone dwie brzozy zgniecione przez gałąź wierzby.
Działka prawie w Borach Tucholskich 15:38, 19 lip 2015

Do góry
wersja poprzednia była bardziej wkomponowana w zieleń ale stale wiejące wiatry dawały popalić

w przyszłym sezonie będzie znowu schowana w gałązkach drugiej brzozy Long Trunk

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:18, 19 lip 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Bede obserwować Twoją szalwie, bo idelna na rabatkę Zetkową
U mnie szalwie nawet w warzywniku sa potworami..rosna bez opamiętania i nie są do okiełznania....

Brzozy absolutnie nie ruszaj, jest szansa ze wypuści liscie, tylko ja posadż w odpowiednim miejscu aby sie ukorzeniła i miała odpowiednia ilosc wody. Jestem przeciwnym cieciu brzoz, to drzewa , ktore nie odbudowują dobrze korony jak inne gatunki po cieciu . Przerobiłam to, oszpeciłam drzewa, zamierały inne pedy.
Trzba to bardzo umiejętnie robic, bo moze całkowicie stracic pierwotny pokroj. Nowy przewodnik zdązysz zawsze wyprowadzić, tylko musi wypuscić niwe pedy. Na razie jej nei ruszaj, posadż , podelwaj, opalikuj aby miała równy pien a w styczniu podejmiemy decycję co do ciecia Grupowo, forumowiczow, z Toszką

Ps. Zapomniałam napisac ze kompozycja w donicy boska jest i do tego ten idelany zwirek!

Tak wiem ze jestes na etapie zażwirkowania z brzozami poczekam bo i w zimie grupowo podejmiemy decyzje . Uwielbiam to

I tez pomyslalam o zecie i jej rabacie patrzac na szalwie...srebrna i czesciowo zimozielona!
Ogród wśród pól i wiatrów 11:13, 19 lip 2015

Do góry
horcia napisał(a)
Witaj jolka. Piękne jeżówki. Możesz je połączyć z ulubionymi rozplenicami i trawami pomiędzy brzozami które planujesz ( ogród syli) mnie to bardzo się podoba

Hej Horcia Ale Cię dawno nie było Ogród Syli oczywiście czarujący, połączenie o którym mówisz również super - rozplenice/brzozy/jeżówki..

Fajnie, że wpadłaś Do siebie też czasem zajrzyj i podrzuć jakieś fotki
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:38, 19 lip 2015

Do góry
Bede obserwować Twoją szalwie, bo idelna na rabatkę Zetkową
U mnie szalwie nawet w warzywniku sa potworami..rosna bez opamiętania i nie są do okiełznania....

Brzozy absolutnie nie ruszaj, jest szansa ze wypuści liscie, tylko ja posadż w odpowiednim miejscu aby sie ukorzeniła i miała odpowiednia ilosc wody. Jestem przeciwnym cieciu brzoz, to drzewa , ktore nie odbudowują dobrze korony jak inne gatunki po cieciu . Przerobiłam to, oszpeciłam drzewa, zamierały inne pedy.
Trzba to bardzo umiejętnie robic, bo moze całkowicie stracic pierwotny pokroj. Nowy przewodnik zdązysz zawsze wyprowadzić, tylko musi wypuscić niwe pedy. Na razie jej nei ruszaj, posadż , podelwaj, opalikuj aby miała równy pien a w styczniu podejmiemy decycję co do ciecia Grupowo, forumowiczow, z Toszką

Ps. Zapomniałam napisac ze kompozycja w donicy boska jest i do tego ten idelany zwirek!
Ogród Małej Mi - sezon 2015 10:09, 19 lip 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Aniu mówię dziś do ema: pamiętasz tę cudną brzozę u Ani z takimi koronkowymi liśćmi? Ona na to: u jakiej Ani. U małej Mi odpowiadam. A Krzysiek: no to mów normalnie bo nie wiedziałem o kogo chodzi . Aniu jak ja zazdroszczę Ci tego basenu w taki upał. Chyba tylko głód by mnie z niego wygonił .

Siadajcie w auto i zapraszam.. Muminek też po południu będzie

Muszę zapytać w szkółce co kupiłam.... ale podobne są:
Betula pendula 'Laciniata'
brzoza brodawkowata ‘Crispa

Do Ciebie ta brzózka.. same superlatywy Betula pendula ’Gracilis’
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Betula%20pendula%20%27Gracilis%27&lang=1

http://ogrodniktomek.pl/2014/01/brzozy-najladniejsze-odmiany/

I mój wiąz.. bo brzózki nie mam na aktualnym foto

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies