Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Kwiatowy ogródek Monteverde 18:39, 16 mar 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
No to smętny i wietrzny dzień mamy za sobą. Jeszcze ze dwa podobne trzeba przetrzymać i znów wiosna, i robota w ogrodzie.
Lilie muszę wsadzić, bo pędy zaczęły wypuszczać. całe szczęście, że wykorzystałam wczorajszy i posadziłam liliowce!

Basiu wczoraj przez te niskie diabelnie ciśnienie znowu padłam u mnie dzisiaj od rana padał śnieg z deszczem było brzydko i zimno potem wszystko ustało, a to ranne zdjęcie przez okno, widać jak pada taki gęsty śnieg, na szczęście się nie utrzymał
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:10, 16 mar 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Agata, masz piękny, tajemniczy ogród. Wydaje się, że można po nim spacerować godzinami i odkrywać wciąż coś nowego. Piękne kolory latem i jesienią, wiosną też. To wielka zaleta. Niesamowite są Twoje klony palmowe! Cudne lilie wodne. No i piękne otoczenie, wspaniałe miejsce na tworzenie domu i ogrodu... Psy, koty - bardzo je lubię .

Pozdrawiam, ja zaglądałam już wcześniej, ale cichaczem.

Jagoda zapraszam, wpadaj na pogaduchy i do ogrodu jak widać, fajnie spędzamy czas na ogrodowisku a teraz wstęp do kwitnienia magnolek ruszył i zgadujemy co nam w ogrodach rośnie
Kwiatowy ogródek Monteverde 23:33, 15 mar 2014

Do góry
No to smętny i wietrzny dzień mamy za sobą. Jeszcze ze dwa podobne trzeba przetrzymać i znów wiosna, i robota w ogrodzie.
Lilie muszę wsadzić, bo pędy zaczęły wypuszczać. całe szczęście, że wykorzystałam wczorajszy i posadziłam liliowce!
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:31, 15 mar 2014

Do góry
Agata, masz piękny, tajemniczy ogród. Wydaje się, że można po nim spacerować godzinami i odkrywać wciąż coś nowego. Piękne kolory latem i jesienią, wiosną też. To wielka zaleta. Niesamowite są Twoje klony palmowe! Cudne lilie wodne. No i piękne otoczenie, wspaniałe miejsce na tworzenie domu i ogrodu... Psy, koty - bardzo je lubię .

Pozdrawiam, ja zaglądałam już wcześniej, ale cichaczem.
Ogród z łezką 18:34, 15 mar 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Mieliśmy z eMem rozplanowaną robotę. On zaczął od uporządkowania tego powojennego terenu. Ja w tym czasie sadziłam lilie i orliki.

I finisz...nie widać tech hortusi i traw...jeszcze

o

Oczy mojej wyobraźni mówią że będzie fajowo Vanilek faktycznie nie widać - Ty je posadziłaś wokół Umbry tak? czy z tyłu ? bo nie pamiętam...
Ogród z łezką 18:20, 15 mar 2014

Do góry
Mieliśmy z eMem rozplanowaną robotę. On zaczął od uporządkowania tego powojennego terenu. Ja w tym czasie sadziłam lilie i orliki.

To przed

Potem pierwsza przymiarka jeszcze bez drzew.

I finisz...nie widać tech hortusi i traw...jeszcze

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 18:14, 15 mar 2014

Do góry
Iwona - dzięki mnie one cały czas pachną w kuchni

A dla ciekawostki to powiem tak: wyszłam dzisiaj na balkon na który jakoś tak nie wychodziłam w zimie no bo i po co i patrzę ja, patrzę a tam rogu stoją w doniczce zeszłoroczne cebule hiacyntów - a tak sie zastanawiałam co z nimi zrobiłam - i najciekawsze jest to że one tam tak w tej doniczce, bez podlewania (a balkon zadaszony), bez okrycia, tak se stały i teraz patrzę a one puszczają cosik zielonego to ja je chyba wsadzę do ziemi

Kasik cieszę się że Cię u mnie moge gościć Zapraszam Tak - róże będą - na razie niewiele ale będą - w tej chwili mam jedną - nie wiem jaką bo kupowałam ją w castoramie w zeszłym roku i strasznie biedowała, ale widzę, że teraz już puszcza, i dwie malutkie miniaturki które też już mają listki - kupowane w jakimś lidlu czy gdzieś - takie w doniczkach, a teraz w ziemi. ale będzie więcej. Kiedyś dawno to temu mój Dziadek miał ogród - połowa to były róże (które sam szczepił także) a druga połowa to były lilie...

Kindzia - moimi różami się nie przejmuj. Coś wybierzemy. Zakładam że się wybiorę 29 marca w sobotę... ale oczywiście wcześniej będę dzwoniła. Jak nam się uda zgrać to będzie superowo.

Moje zmagania ogrodowe 13:29, 15 mar 2014

Do góry
Jagoda, dziś już po wiosennym nastroju, jest zimno, pada śnieg z deszczem i mocno wieje.

Marta, na szczęście Karol przechodzi bardzo łagodnie, ma w sumie z 10-12 krostek, chętnie daje sobie je smarować i ich nie drapie, ale najgorsze jest to, że nie może wychodzić z domu, to traktuję niemal jak karę.

Byliśmy z M na targach w Ostródzie, jedyny plus całej wyprawy to spotkanie z Kubusiowem
Megi i Ania Monte niestety nie dojechały.
Hala do przejścia w 10 minut, wstęp 5 zł od osoby. Liczyłam na magnolie - nie było; chciałam kupić po 5 stokrotek w dwóch odcieniach różowego, mieli po 3, więc nie wzięłam. Bratki były na jednym stanowisku, ale tez jakoś nie powalały. Było bardzo dużo różnorodnych cebulek i kłaczy, większość w naprawdę dobrych cenach. Lilie od 2 zł i to ładne cebule (wzięliśmy po 5 sztuk takich bardzo ciemnych, zobaczymy co wyjdzie). Stanowisko z sadzonkami bylin było jedno, ale ceny wygórowane, malusie sadzonki jeżówek po 16-18; małe niekwitnące ciemierniki po 15, kłaczą traw po 10 (w sezonie ładne sadzonki można znaleźć po 10-12). Jedno stanowisko było z drzewkami i krzewami ozdobnymi (Marta - żadnych hortensji nie było, jak chcecie się przejechać to można, ale nie nastawiaj się za bardzo), z dwa z pnączami i krzaczkami owocowymi. Kilka stanowisk typowo odpustowych - lizaki, baloniki i obwarzanki. Kupiliśmy jeszcze po 3 kule wiklinowe, zdjęcia wrzucę później, bo chwilowo robią za piłki nożne Dobrze, że coś się zaczyna w okolicy dziać, mam nadzieję że w przyszłości będzie większy wybór.

Pozdrawiam
Mój 4 arowy azyl... 20:18, 14 mar 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Basiu sadzonki odebrane?Pozdrawiam

Bogusiu, odebrałam wczoraj.
Dzisiaj męczyłam się z sadzeniem. Chociaż miałam wybrane miejsce, to oczyszczenie tego kawałka z niektórych roślin i kamieni! zabrało mi sporo czasu. Posadziłam 14 liliowców! Całe szczęście, że pogoda dopisała.
Wraz z M spaliliśmy obcięte wcześniej gałęzie jabłonek i sosen zza działki oraz suche badyle Można powiedzieć, że większość prac porządkowych za mną.
Na sadzenie czekają lilie, posadzę je jak tylko pogoda się po tym zapowiadanym załamaniu poprawi.
W kwietniu, a może jeszcze w marcu, muszę podzielić i poprzesadzać żurawki, przygotować miejsce na jeżówki, po które pojadę do bylinowego raju dopiero chyba w maju.
Kwiatowy ogródek Monteverde 19:54, 14 mar 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Aniu, róże poszły do ludzi, nie na śmietnik.
Idę poczytać, co za rarytasiki pokazałaś.

Poczytałam. Lilie i za mną "chodziły", ale się oparłam. Na razie

Tak się nie ciesz, poczekaj jak zaczną kwitnąć, to i Ciebie dopadnie chęć posiadania
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:51, 14 mar 2014

Do góry
Troszke wstyd pokazywać taki całkwity bałagan i wiele rzeczy, których wolałbym nie widzieć, ale może kogoś natchnie do drastycznych zmian Mimo, że zbieranie wszystkich roślin na rabate zajmie jeszcze sporo czasu to pokąze co w tym tygodniu wymodziłem.

Wszystkie niedoskonałośći tj. trawnik, bałagan, okropny chodnik i inne należy ominąć wzrokiem
Zaczynam serial

Całej historii rabaty nie będę pokazywał bo troszke by to trwało.
W czerwcu zeszłego roku rabata prezentowała się tak:

W lipcu szał kolorów. Sumak widoczny na zdjęciu w kolejce do wycięcia.

Słyszałem opinie, że 'nie ma źle, ale głównym powodem zmian był 'cudowny' widok z kuchni i wejścia do domu(zdjęcia wczorajsze) nawet lilie nie ratowały tego widoku....

Za smugi na zdjęciach przepraszam.

Decyzja była prosta, trzeba to wszystko wywalić i zrobić całość od nowa.
Kwiatowy ogródek Monteverde 19:19, 14 mar 2014

Do góry
Aniu, róże poszły do ludzi, nie na śmietnik.
Idę poczytać, co za rarytasiki pokazałaś.

Poczytałam. Lilie i za mną "chodziły", ale się oparłam. Na razie
Ogród z łezką 18:59, 14 mar 2014

Do góry
Kasia te lilie co sadziłam w ubiegłym roku już wychodzą
Czasem lilia zgnije opuchlaki tez jedzą ,a czasem sama kopaczką poczęstuje i po lili,
ale casablanka przemarza jest piękna i jedna zamówiłam

Ooo, to fajnie Jutro zobaczę jak tam u mnie wygląda. W zeszłym tygodniu tylko azjatyckie było widać i to nie wszystkie.
Jak kupuje lilie, zawsze casablanca jest

Będzie Ci pachniało od niej z daleka Kocham pachnące lilie!!!
Ogród z łezką 18:52, 14 mar 2014

Do góry
Kasia te lilie co sadziłam w ubiegłym roku już wychodzą
Czasem lilia zgnije opuchlaki tez jedzą ,a czasem sama kopaczką poczęstuje i po lili,
ale casablanka przemarza jest piękna i jedna zamówiłam
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:42, 14 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Uff.. ale wpisów... a ja zgon jestem
Przekopałam dziś co się dało w jednym rejonie.. królowe awansowały i poszły z plebsu na różanki...
To była totalna maskara.. nie wiem co zniszczyłam, co przekopałam a co wykopałam.. ale efekt mi sie podoba Przesadziłam 3 róże, tulipany, narcyzy, krokusy, byliny, lilie, i bukszpan, piwonie, powojnik, liatry.. i dużo lawend.. na jednej rabacie jeszcze sie został bukszpan, ale to już mam wprawę, pójdzie szybko... zdjęć nie ma , bo robiłam do ciemnego... idę sie wykąpać.... Masakra.. ale chyba warto było, nawet jak będą straty

Z samego czytania sie zmęczyłam , jutro pewnie zrobisz zdjecia. Jak sobie przypomne jak się Twoje roślinki z ziemia razem przesadzaja to jestem spokojna o ich stan , na pewno będą super rosły.Pozdrówka i miłego wieczoru pomimo zgonu.
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:38, 14 mar 2014

Do góry
Uff.. ale wpisów... a ja zgon jestem
Przekopałam dziś co się dało w jednym rejonie.. królowe awansowały i poszły z plebsu na różanki...
To była totalna maskara.. nie wiem co zniszczyłam, co przekopałam a co wykopałam.. ale efekt mi sie podoba Przesadziłam 3 róże, tulipany, narcyzy, krokusy, byliny, lilie, i bukszpan, piwonie, powojnik, liatry.. i dużo lawend.. na jednej rabacie jeszcze sie został bukszpan, ale to już mam wprawę, pójdzie szybko... zdjęć nie ma , bo robiłam do ciemnego... idę sie wykąpać.... Masakra.. ale chyba warto było, nawet jak będą straty
W cieniu - zacieniona 18:16, 14 mar 2014

Do góry
Bogusia pozdrawiam,byłam dzis na działce sadziłam murek z buszpanów mojej produkcji i lilie zasadziłam,mam dosyć,ale ani jednej fotki - zapomniałam aparatu
...co to za ogrodniczka,ze zapomina aparatu?Też jestem dzisiaj zmęczona,przycinałam malutkie szpalery bukszpanowe,te,które sadziłam w ubiegłym roku....sadziłam żółte poziomki.

W cieniu - zacieniona 18:12, 14 mar 2014

Do góry
Bogusia pozdrawiam,byłam dzis na działce sadziłam murek z buszpanów mojej produkcji i lilie zasadziłam,mam dosyć,ale ani jednej fotki - zapomniałam aparatu
Ogród z łezką 17:00, 14 mar 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)

A Ty okrywasz lilie Bogusiu?

Nie okrywam.
A miało być tak pięknie.... 16:31, 14 mar 2014

Do góry
Palace purple, niestety w opłakanym stanie

Różaneczniki sadzone jesienią mają się dobrze

lilie i ostróżki też ruszyły,

Tylko te durne krokusy na wstecznym
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies