Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 16:32, 09 kwi 2014

bogumila_bienko napisał(a)
Basiu...podziwiałam Twoją Perovskię...moja jeszcze śpi.Można ją rozmnożyć?Mam ją od roku.

Bogusiu, bardzo łatwo. Przycięte pędy wystarczy wetknąć do ziemi i dość szybko się ukorzenią. Postępuj mniej więcej tak, jak z patykami hortensji Teraz dobra pora, bo zanim wypuszczą listki powinno się je przyciąć.
Zamierzam to zrobić niebawem. Przedwczoraj liści nie było, a wczoraj nagle się pokazały
bogumila 16:39, 09 kwi 2014

barbara_krajewska napisał(a)

Bogusiu, bardzo łatwo. Przycięte pędy wystarczy wetknąć do ziemi i dość szybko się ukorzenią. Postępuj mniej więcej tak, jak z patykami hortensji Teraz dobra pora, bo zanim wypuszczą listki powinno się je przyciąć.
Zamierzam to zrobić niebawem. Przedwczoraj liści nie było, a wczoraj nagle się pokazały
Dziękuję,tak zrobię.Jak wysoko zostawić łodygi po przycięciu?...jeszcze nie przycinałam.
barbara_kraj... 16:52, 09 kwi 2014

bogumila_bienko napisał(a)
Dziękuję,tak zrobię.Jak wysoko zostawić łodygi po przycięciu?...jeszcze nie przycinałam.

Ja czasem robię dwa cięcia, a to ze względu na ewentualne przymrozki, które mogą zwarzyć młode listki. Tak więc asekuracyjne na jakieś 30 cm nad ziemią, żeby był zapas na ewentualne, drugie cięcie
bogumila 17:00, 09 kwi 2014

barbara_krajewska napisał(a)

Ja czasem robię dwa cięcia, a to ze względu na ewentualne przymrozki, które mogą zwarzyć młode listki. Tak więc asekuracyjne na jakieś 30 cm nad ziemią, żeby był zapas na ewentualne, drugie cięcie
Dziękuję za poradę.
Ivvvona 20:09, 09 kwi 2014

U mnie na liliach też pojawia się poskrzypka, zazwyczaj codziennie robię przegląd i zbieram ręcznie. Na szczęście do tej pory nie było zmasowanego ataku. Moje lilie jeszcze nie wszystkie wyszły, mam nadzieję że w ogóle wyjdą
an_tre 20:15, 09 kwi 2014

nie lubię robali a tych szczególnie, bo mi lilie uszkadzają
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Mala_Mi 21:23, 09 kwi 2014

Doczytałam wreszcie wszytko .. ale u siebie nie jestem na bieżąco A na innych wątkach to już w kompletnym lesie.....
Różowe.. to muszę .. zmienić lokalizację
Miałaś dwa złocienie... i stąd się jakoś zasugerowałam.. że żółty... i stąd sie pytałam co z nim robić ..
Ale jeden i drugi ładny
Mala_Mi 21:25, 09 kwi 2014

Poczytałam o perovskiej .. muszę spróbować tej metody...
A poskrzypki już dwie utłukłam 2 tygodnie temu....
Też kraczę, że w tym roku robali będzie wiećej niż ustawa przywiduje, dlatego teraz gonie co sie da zrobić w ogrodzie, bo komary nam też żyć nie dadzą.. niedługo nie da sie niczego zrobić , bo będziemy jednym wielkim bąblem
barbara_kraj... 23:21, 09 kwi 2014

Iwona - mechaniczne likwidowanie poskrzypki daje najlepsze efekty. Tylko czujność i systematyczność w przeglądach uratuje nasze rośliny

Aniu, ale przyznać musisz, że dorosłe ładne są
barbara_kraj... 23:27, 09 kwi 2014

Aniu - Mi, skoryguj nasadzenia. Dobrze, że wczytałam się w Twój post i w miarę szybko zareagowałam. To by dopiero było żółte z różowym

Metoda z perowskią prosta, ale Tobie rozsiewa się, więc zaoszczędzisz czasu i miejsca. Ale - to tak na wszelki wypadek - zapamiętać warto. Dodam tylko, ze patyczki trzeba wtykać w lekką i przepuszczalną ziemię