Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:55, 03 kwi 2014

Do góry
w słońcu tulipany otwarte, widzę to chwilke rano
stwierdzam, że jednak są słabsze, chyba mus wykopywać, ale....

nie pamiętam abym tu hiacynty dała, ale są...i wyłażą lilie, które przeniosłąm, jakim cudem, a czosnki...ani sladu

szafirki szaleją, nawet te przesadzone widać

ni i kolejna praca się zaczęła, jeden bukszpan usunięty, patyki wbite..
Kondziowy ogrod cz II 14:25, 03 kwi 2014

Do góry

nastepna różanka różowo-niebieska

wychodzą lilie

nactepnej magnoli pekają pączki

Ogród średniowieczny i nie tylko 21:49, 02 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Mareczku lecę od Miry... pytałeś o liliowca.. ja obstawiam ,ze to liliowiec rdzawy.. najbardziej popularny, pierwszy kwitnie i nie do zdarcia Jest wysoki, a przynajmniej kwiaty ma wysoko..
Komputer i foto trochę kolory przekłamuje, ale sobie porównaj..

I w fazie przed rozwojem kwatów (na pierwszym planie lilie pomarańczowe)

Aniu to nawet chyba od ciebie go mam i cieszę się że niezniszczalny
Moja bajka 19:44, 02 kwi 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kasiu lilie wytwarzają nowe roślinki i z czasem tworzą wielkie kępy Pomysł z kulkami super
Buziaki.

Ale fajowo, choć raz dla odmiany coś mi się samo rozmnożyło, a nie zdechło Miła odmiana. Dzięki Gosiaczku. Zobaczymy jak wyjdą te kulki Jutro powinnam skończyć
Moja bajka 19:41, 02 kwi 2014

Do góry
Kasiu lilie wytwarzają nowe roślinki i z czasem tworzą wielkie kępy Pomysł z kulkami super
Buziaki.
Moja bajka 19:06, 02 kwi 2014

Do góry

Słuchajcie, czy to możliwe żeby lilia sama się rozmnażała? Mam pod orzechem kilka lilii, ale zauważyłam, że z ziemi wychodzi sporo takich maleństw, które wyglądają jak maleńkie lilie, a na pewno nie było ich tam aż tyle.
Jurajski Ogród 16:16, 02 kwi 2014

Do góry
A ja Agnieszko poczułam śliczny zapach fiołków Ach, są takie zapachy, że nigdy się nie znudzą i nic ich nie zastąpi: fiołki, jaśmin, bez, lilie :-?) Jak to dobrze, że to wszystko teraz przed nami Pozdrawiam Jurajski
Nieuporządkowana działeczka. 19:38, 01 kwi 2014

Do góry
paulina_weron_niemiec napisał(a)
Czyli "problem" z tulipanami mam rozwiazany a teraz inna sparwa z czym mozna zestawic kwiatki cebulowe kwitnace wiosna takie jak narcyze, szfirki, krokusy, i iryski, oraz tulipanki, by w pozniejszym czasienie bylo golej ziemi? Myslalam o lawendzie lub wrzosach. Podpowiedzie co lepsze a moze cos innego.

Może być lawenda,,albo szałwia, albo inne byliny. Krokusy ładnie wyglądają między wrzosami gęsto sadzonymi. Możesz też posadzić krzewy, np. Hortensje bukietowe ( nie ogrodowe), przycina się je co roku wiosną, więc kwiaty masz zawsze! Możesz posadzić róże, bo później startują, albo jeżówki, zależy jaką chcesz mieć wysokość na danej rabacie. Ogólnie cebulowe wciska się wszędzie gdzie można, na przody rabat. A może lilie?
Pokażę ci kilka roślin, jak chcesz to później wykasuję
Jeżówki

Hortensje

Lawenda

Szałwia

Wszędzie z przodu wiosną mam cebulowe. Sadź wszędzie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:55, 01 kwi 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)

Reniu, dlatego, że wiosna
te bidulki też rewolucję przetrwały...
ostróżki, lilie i coś? idą w oczach, co rok napawa mnie to zdumieniem, a tyle skarbów jeszcze nieodkrytych..

i nawet po przesadzeniu ruszyły miłki miniaturki, prezent od Finki
oraz mija trawa, kwitnie

Wiosna u Ciebie bogatsza w roślinki, pięknie kwitną śnieżniki, a na ostatnim zdjęciu to jaki irysek w kępce? kielichowca jak nie przesuszysz to powinien zakwitnąć w czerwcu, ale będzie widok pozdrówka
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:44, 01 kwi 2014

Do góry
reni napisał(a)
Ireno no wiedziałam. że jak wejdę do ciebie to czytania i oglądania będzie sporo..wiosna u ciebie bajeczna

Reniu, dlatego, że wiosna
te bidulki też rewolucję przetrwały...
ostróżki, lilie i coś? idą w oczach, co rok napawa mnie to zdumieniem, a tyle skarbów jeszcze nieodkrytych..

i nawet po przesadzeniu ruszyły miłki miniaturki, prezent od Finki
oraz mija trawa, kwitnie
Hirutkowy raj:)) 09:20, 01 kwi 2014

Do góry
U mnie też pełno patyczków znacznikowych na grządkach! Żeby nie podeptać bidulek....tylko zapomniałam gdzie powsadzałam lilie....
A ta żurawka , taka pomarańczowo bordowo brązowa jak się nazywa? Mam też taką, muszę ją podzielić, bo brzydko rośnie...u ciebie okrąglutka
Ogród z łezką 09:10, 01 kwi 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
Bardzo fajnie Ci poszło to cięcie A i wiosenka u Ciebie już całkiem w pełni. Duże masz lilie i jeżówki - u mnie jeszcze takie nie porosły Też życzę dobrej nocy

To na salonowej rabatce tak dobrze im idzie, południowej. Gdzie indziej dopiero łepki wystawiają, a biedronkowa jeżówka jeszcze śpi...lilie też gdzie indziej małe jeszcze, albo wcale.

Ale wiosna się zaczęła na całego Fajnie, nie???
Ogród z łezką 22:58, 31 mar 2014

Do góry
Bardzo fajnie Ci poszło to cięcie A i wiosenka u Ciebie już całkiem w pełni. Duże masz lilie i jeżówki - u mnie jeszcze takie nie porosły Też życzę dobrej nocy
Ogród cioci 22:50, 31 mar 2014

Do góry
Malgorzata_G napisał(a)

Aż musiałam sprawdzić co tam było wcześniej, przed bukszpanami. Ale lilie będą?
Ja czekam na tulipanowy koncert. Pozdrawiam, słońca życzę i zdrowia

Pewno że będą Nic nie wykopałam tylko dosadzałam
Ogród cioci 22:46, 31 mar 2014

Do góry

Aż musiałam sprawdzić co tam było wcześniej, przed bukszpanami. Ale lilie będą?
Ja czekam na tulipanowy koncert. Pozdrawiam, słońca życzę i zdrowia
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:18, 31 mar 2014

Do góry
Beatko, jeśli chcesz w tym miejscu stworzyć kwaterę dla kwasolubów to proponuję najpierw zadbać o glebę na całym tym fragmencie (bo wnioskując po zdjęciu to nie jest ona atrakcyjna dla tej grupy roślin). Sprawdź Ph.
Kolejna sprawa to obecne nasadzenie będzie atrakcyjne tylko wiosną. Potem rośliny przekwitną i tylko klon będzie wprowadzał kolor.
Przemyśl nasadzenie wg wzrostu, atrakcyjności liści (poza sezonem kwitnienia) i koloru.
Pogrupuj gatunki. Nie sadź pojedynczo, bo nie uzyskach efektu, a tylko wprowadzisz chaos.
Przeszukaj forum - realizacje Gardenarium, skocz do ogrodu Domi, do Bogdzi - i znajdź natchnienie we wrzosach, wrzoścach, sosnach np. varella, berberysach, azaliach japońskich. Z kwasolubami dobrze rosną niektóre trawy, funkie, żurawki, jeśli lubisz to lilie orientalne cenią sobie takie stanowisko.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:49, 30 mar 2014

Do góry
Cudniście

Luki napisał(a)
Na dowód, że zywopłot grabowy posadzony, bo patyki są niewidoczne

Budzące się byliny

Wychodzące lilie są ogromne, niektóre mają 2-3cm średnicy

I na koniec widoczek buksików z innych stron ehh jeszcze ten kabel.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:44, 30 mar 2014

Do góry
Na dowód, że zywopłot grabowy posadzony, bo patyki są niewidoczne

Budzące się byliny

Wychodzące lilie są ogromne, niektóre mają 2-3cm średnicy

I na koniec widoczek buksików z innych stron ehh jeszcze ten kabel.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:37, 30 mar 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Joasiu, szukaj mu placyk, tak, żeby nie trzeba było przesadzać, pąki ma okazałe, zdrowy egzemplarz, gratuluję okazu.......masz super pomocników, zgrana z was rodzinka

Skrzynie bomba, moje marzenie, a na tym kawałku bez darni, to różyczki będą?

Na tym kawałku różyczki już dosadziłam, teraz jest ich 5 szt., dojdą jeszcze różowe lilie, czarne orliki i obwódka z kosztrzewy sinej. Może wcisnę jeszcze stipę. Ten bez kawałek łączy się z przy pergolą na której rosną 3 clematisy i róża New Dawn. Razem powinno wyglądać ok. Jak nie to będę znowu zmieniać.
Agatko, klon będzie rósł przy tym okrągłym placyku przy tarasie i nie w planuję go przesadzać, zbyt cenny dla mnie
A rodzinka jak jest potrzeba to się spręża
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:32, 30 mar 2014

Do góry
Zrobiłem dzisiaj kilka fotek. Piękny i słoneczny dzień, a w sumie żadnego odpoczynku nie zaznałem. Jutro muszę sobie odpuścić pierwsze zajęcia, trzeba odespać zabraną godzine, przecież zdrowie ważniejsze Ogólnie to zmiana czasu bardzo mnie cieszy, można popracować w ogrodzie przynajmniej do 19 w prywach do 19:30
Ten tydzień będzie niestety szalony. Malowanie, bukszpany, inne zmiany, lilie czekają... oj lista była by baardzo długa.
By nie zanudzać zdjęcia
Żurawki w słońcu, bardzo prześwietlone.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies