Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Nieuporządkowana działeczka. 19:53, 12 mar 2014

Do góry
Dziękuję Kasiu za podpowiedzi. Naradzie próbuje komponować z tego co posiadam choć do tej rabaty przed kompostownikiem muszę coś dokupić by nie było lyso gdy wszystkie cebulkowete znikną. Jak myślisz te 2 hortensja o których pisalas było by ok? W tedy były by przed orzechami i forsycja i obok machonia po prawej stronie a lilie po lewej może pójdę za twoja rada i rysuje jak ja to widzę a ty poprawiły jak by było coś nie tak. Tego klona i wierzbe posadzić przy oczku czy przy stwie? Czy raczej przy stawie coś większego?
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 19:37, 12 mar 2014

Do góry
Aniu ja dziś kupiłam dwie róże w Castoramie bo ja tylko wielkokwiatowe po 9,99zł.
Nie mam już miejsca, wyrzuciłam 1 jałowiec,zięć o mało zawału nie dostał ,że taki piękny był.
Dziś przysłali mi lilie 30 szt.i pola mi brakło
Dwa ogrody 13:42, 12 mar 2014

Do góry
Irenko, dzięki, będę psy wyręczać

i żeby nie było, że się nie leczę

odebrałam przed chwila przesyłkę z lilypolu, lilie mają potężne kły, musze posadzic do doniczek i na taras, potem zadołuję.
Zostawiam życzenia miłego dnia.
Kwiatowy ogródek Monteverde 13:27, 12 mar 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Dzisiaj popracowałam do 17.00 wsadziłam kilka bodziszków co przyszły, zasiliłam piwonie, po kawałku dziabię w ogródku powolutku bo wszystko wychodzi, coby nie wydziabać, codziennie cebulowe takie jak nerine, agapanty, lilie w donicach(niskie)calle i inne wynosiłam na dwór na słoneczko i potem chowałam bo są w donicach, a dzisiaj wszystko zostawiłam przy domu tylko osłoniłam włókniną ma być +1 w nocy obcięłam już wszystkie stare liście ciemiernikom zasiliłam je lawendy i goryczki dolomitem, podlałam wieczorem rh po liściach i troszeczkę podłoże, ręka mnie swędziała to kilka długich pędów różom poczerniałych też przycięłam ale nie do żywego tylko tyle coby nie przeszkadzały i tak dzionek zleciał i podcięłam hibiscusa
Kilka fotek też zrobiłam
Irysków coraz więcej się rozwija

poobcinałam lawendy bo prawie uschnięte(białe) kilka łodyżek zielonkawych, jak puszczą od dołu to dobrze a jak nie to wywalę
rozchodnik okazały

coraz dłuższe "Józefki", ale nie tnę jeszcze liści z jesieni, bo gdyby co to zawsze osłona dla młodych łodyżek

Kawał pracy zrobiony, czyściutko i schludnie, a iryski rzeczywiście przecudne, te jasne wyjątkowe
biała lawenda rusza później niż inne, dopiero w 3 roku pokazuje swoją urodę, więc nie martw sie, odbije i będzie ładniejsza
Ogrodnik Mimo Woli cd 06:33, 12 mar 2014

Do góry
Ania mnie przyszły wczoraj lilie LANKON ale z innej szkółki i gratis hoste dostałam
Wsadziłam do ziemi ,ale jak sadziłam to tam już byly lilie i jedną na pól ciachłam ale zakopalam może przeżyje
Ciebie powiadomili wcześniej jak miała paczka przyjśc,ja nawet potwierdzenia przelewu nie dostałam.
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:29, 11 mar 2014

Do góry
Bogusia - lilie przyszły.... muszę je posadzić, tylko jak zwykle nie przygotowałam miejsca.. pójdą jutro do doniczek i na pole, bo wystartowały..

Aneta - Mierz na głębokości ok. 3-5cm.. i po nocy... jaka ważność środka, czytałaś?? Muszę do ciebie zajrzeć...

Bawarka - zakładam wersję optymistyczną.. ale w opuchlakach podałam do 1000

Marzena - z tego powodu ja też nie kupuję.. chociaż mnie szlag trafia... rok temu padły kupione żurawki... a w tym już i rozchodniki.. grr Chyba przestanę kupować po szkółkach... będę manewrować tym co mam..

Marek - poczytaj a żurawki jak wywalasz to z całą ziemią po sąsiedzku.. ja dziś bawiłam sie w Kopciuszka.. i wybierałąm dokładnie, a każdą żurawke nawet podzieliłam na elementy pierwsze.. i posadziłam..będą sadzonki Jak sie przyjmą bo dałam do gruntu
A z plag to pamiętam plagę stonki ziemniaczanej

Basiu - odp. na PW. Ja już chyba nie będę kupować żurawek.. tylko w jednym miejscu.. 2 lata .. sporo kupione i spokój.. nic nie ma.. bo dziś ciągałam za czupryny wszytkie.. i co gorsze wykopywałam... ale miałam nerwa.. grrr Gotowa byłam zamawiać nicienie bez względu na cene i pogodę... ale rozsądek bierze górę..

Zbyszek, tak dawno kupowałam, że nie pamiętam.. ale kilka razy je kupowałam.. i za kazdym razem to samo..

Ewa - ja do ciebie idę, idę, idę i dojść nie mogę... wybacz...

Sprawiedliwie nigdzie dziś już nie idę... powstawiam jakie fotki i do spania.. mężuś skoro świt ma być w szpitalu na zabiegu.. nic poważnego... wiec nie robić szumu i rabanu.

Zbieram fotki i powrzucam .. chwilę poczekać..

Moja działka. 20:41, 11 mar 2014

Do góry
Bogusiu nie wierzę, że sadzonki róż po 6 zł to coś porządnego, myślę, że szkoda kasy.

To są róże szczepione, podkładka musi być porządna, koło takiej sadzonki trzeba chodzić...za tanio na porządne...

Czytałam, że lilie sadziłaś już Ja mam parę sztuk, w lodówce, w Pszczynie trzymam, razem z dalią...dobrze, że mi przypomniałaś! Muszę je wyciągnąć!
Mój 4 arowy azyl... 20:25, 11 mar 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Basiu dziś dostałam lilie z tego sklepu, chyba słyszeli że ich obgadywałyśmy

Hahaha, na pewno słyszeli A dołączyli jakiś gratis?
Ja jadę po odbiór w piątek. Najpierw upewnię się telefonicznie, czy mi rośliny przyszykowali. Może jeszcze się na coś skuszę?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:08, 11 mar 2014

Do góry
Łukaszu, jaką żurawkę byś raczej polecił: Southern Comfort czy Marmalade - obie są do siebie podobne (jeśli chodzi o kolor). Widziałam w szkółce po 11 zł- nie wiem którą wybrać. Która jest mniej problemowa? A jeśli chodzi o lilie to pamiętaj, jak coś - pisz
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:29, 11 mar 2014

Do góry
Aniu dostałaś już lilie z lilypol ?
Mój 4 arowy azyl... 19:24, 11 mar 2014

Do góry
Basiu dziś dostałam lilie z tego sklepu,chyba słyszeli że ich obgadywałyśmy
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 19:19, 11 mar 2014

Do góry
I co Ania myślisz o tych różach,ja dziś dostałam lilie i sadziłam
Kwiatowy ogródek Monteverde 19:03, 11 mar 2014

Do góry
Dzisiaj popracowałam do 17.00 wsadziłam kilka bodziszków co przyszły, zasiliłam piwonie, po kawałku dziabię w ogródku powolutku bo wszystko wychodzi, coby nie wydziabać, codziennie cebulowe takie jak nerine, agapanty, lilie w donicach(niskie)calle i inne wynosiłam na dwór na słoneczko i potem chowałam bo są w donicach, a dzisiaj wszystko zostawiłam przy domu tylko osłoniłam włókniną ma być +1 w nocy obcięłam już wszystkie stare liście ciemiernikom zasiliłam je lawendy i goryczki dolomitem, podlałam wieczorem rh po liściach i troszeczkę podłoże, ręka mnie swędziała to kilka długich pędów różom poczerniałych też przycięłam ale nie do żywego tylko tyle coby nie przeszkadzały i tak dzionek zleciał i podcięłam hibiscusa
Kilka fotek też zrobiłam
Irysków coraz więcej się rozwija

poobcinałam lawendy bo prawie uschnięte(białe) kilka łodyżek zielonkawych, jak puszczą od dołu to dobrze a jak nie to wywalę
rozchodnik okazały

coraz dłuższe "Józefki", ale nie tnę jeszcze liści z jesieni, bo gdyby co to zawsze osłona dla młodych łodyżek
no i korona cesarska( żółta) już taka duża
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 09:34, 11 mar 2014

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Aniu gratulacje na 300 A kfiatucha nie mam, klawiature laptopa kawą zalałam a na tym kompie nie mam ale nadrobie bo kwiatów u mnie w nadmiarze Piekne tulipanki pokazujesz, no i czytam, zes sie napracowała w ogrodzie, sama radosc a wczoraj bylo tak cieplutko no ja niestety tym razem do poznego wieczora w pracy ale dzisiaj mam zamiar nadrobić Juz ładnie Ci te horti listki wypuszczaja ale trzymane sa w domu? Moje trzymam na dworze i na noc przykrywam włokniną i mam nadzieje, ze tez urosną. Roze Kasi cudne Lilie tez u mnie jeszcze spią tylko widze, ze Sw.Antoniego lilie co przymrozilo to nowe wypuszczaja. Jest za sucho gdyby popadalo to tez zaczna wychodzic. Milego dnia Pozdrawiam wiosennie i sle buziaki Aniu

Dzięki Danusiu Horti są w domu bo wypuszczają listki a Kasia je 2 tygodnie trzymała w garażu, wczoraj je do ziemi włożyłam i na razie do piwnicy dałam... Bo u nas w nocy są przymrozki takie -3, i nie wiem czy by im to w donicach nie zaszkodziło...
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 08:18, 11 mar 2014

Do góry
Aniu gratulacje na 300 A kfiatucha nie mam, klawiature laptopa kawą zalałam a na tym kompie nie mam ale nadrobie bo kwiatów u mnie w nadmiarze Piekne tulipanki pokazujesz, no i czytam, zes sie napracowała w ogrodzie, sama radosc a wczoraj bylo tak cieplutko no ja niestety tym razem do poznego wieczora w pracy ale dzisiaj mam zamiar nadrobić Juz ładnie Ci te horti listki wypuszczaja ale trzymane sa w domu? Moje trzymam na dworze i na noc przykrywam włokniną i mam nadzieje, ze tez urosną. Roze Kasi cudne Lilie tez u mnie jeszcze spią tylko widze, ze Sw.Antoniego lilie co przymrozilo to nowe wypuszczaja. Jest za sucho gdyby popadalo to tez zaczna wychodzic. Milego dnia Pozdrawiam wiosennie i sle buziaki Aniu
Rododendronowy ogród II. 21:41, 10 mar 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Cudowna krokusowa łączka Moje lilie doszły to dzisiaj była miła niespodzianka

Podobno przychodza z duzymi pędami, takie dostałaś???
Rododendronowy ogród II. 21:40, 10 mar 2014

Do góry
Cudowna krokusowa łączka Moje lilie doszły to dzisiaj była miła niespodzianka
Nieuporządkowana działeczka. 21:33, 10 mar 2014

Do góry
Nikita-tak bardzo kwitnąca u mnie wiosna tej zimy choć teraz to czasu nie ma by siąść spokojnie i się nacieszyć, ja zawsze sobie coś znajdę do robienia byle by coś zrobić. Dziś oprócz przemeblowania pokoju, dzięki mojemu M mogłam na chwilkę wyrwać się na działeczkę. wymyśliłam sobie żółtą rabatkę z odrobiną fioletu przed kompostownikiem. Obecnie rosną tam 2 niewielkie orzechy laskowe jeden jasny drugi ciemny. Niedawno dostałam od Cioci pigwę i musiałam wsadzić nie wiem czy się przyjmie :/ mam nadzieje że jej nic nie będzie. Pomiędzy orzechami chciałabym wsadzić forsycje by zasłoniły wraz z orzechami kompostownik nie zbyt estetycznie wyglądający. Pod nimi paprocie pióropusznik i jakąś leśną. jakoś tak to skomponować by z pomiędzy paproci wyrastały lilie, irysy, mieczyki żółte a obok krzew mahonia. Po siatce będzie się pięła tunbergia póki krzewy malutkie. I oczywiście nie mogło by się obejść bez słonecznika pełnego i jadalnego. Na samym przodzie funkia Christmas tree i żurawka Tiramisu. Jeśli macie jeszcze jakieś propozycje co do tej kompozycji to piszcie. No i oczywiście zapomniałam o fiolecie czosnek ozdobny, żurawka Obsidian i parę fiołków na przód. A zaczynając od początku dziś "nakreśliłam" kształt i zdarłam trawę przekopałam z piaskiem i przykryłam tektura by nie wysychało słoneczko w końcu mocniej świeci .
Kasiu-moje marzenia hmm... przede wszystkim i nade wszystko wybudować dom, a tak wracając do rzeczywistości to idąc za twoja poradą na "dole" w rogu mini lasek liściasto- iglasty z "pół altanką" i ławką do podziwiania stawika z szemrzącą wodą. Drzewka na dole także bym chciała poprzesadzać bo są strasznie rozlegle ponasadzane, może miałabyś propozycje na jakąś rabatę lub gdzie bym mogła przesadzić wierzbę szczepiona na pniu i brzozę tak samo szczepiona na pniu, mam jeszcze klona czerwonego i dęba. Postanowiłam także, że oczko zostanie w tym miejscu co jest, teraz ładniej wygląda z tej perspektywy jak huśtawkę przestawiłam, muszę tylko folie wyciągnąć i połatać, zmienić kształt i pogłębić, bo dużo foli zostaje na bokach. A później już tylko przyjemne obsadzane przy kominku muszę dorobić blat roboczy i dokończyć kominek bo tak jak wygląda to już 3 lata stoi (obłożyć kamieniem i zrobić ławkę), Mam zamiar również po obu stronach od tyłu kominka dać pergole obsadzoną winobluszczem by zasłonić i oddzielić trosze jagodnik. Mam dużo planów zobaczymy jak to wyjdzie.
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 20:50, 10 mar 2014

Do góry
Melduję że się dzisiaj po pracy nie obijałam wrzosy przycięte, rabatka z bylinami wyplewiona (mam nadzieję, że nie bylin - ale tak delikatnie ją traktowałam i chyba będzie ok) Ładnie wychodzą ostróżki (oprócz jednej), z 4 jeżowek wyłazi jedna za to i w ogóle coś wyłazi tylko ja zapomniałam co gdzie wsadziłam... Lilie jeszcze nie wychodzą u mnie nic a nic... I ta okropna kobea też nie pokazała nawet czubka nosa... dzisiaj jej solidnie nagadałam i powiedziałam co się z nią stanie jeśli do tygodnia się nie pokaże chociaż jedna... a miałam mieć do niej cierpliwość
Trawki od Uli przycięte, patyczki od Kindzi wsadzone - część w doniczki, część na rabatę (głownie w doniczki). Jestem zadowolona z dnia dzisiejszego choć to tylko półtorej godzinki było pracy w ogrodzie Ale jaka przyjemność.

Patyczki hortusiowe

Polar Bear

i limki

i magnolie parasolowate

Małymi kroczkami do przodu 20:46, 10 mar 2014

Do góry
pokarzę Wam teraz drugą rabatę przy której mam mały problem. w zeszłym roku wygladała tak

rosło na niej prawie wszystko piwonie goździki lilie margaretki i dodatko dwie krzewuszki.
ze względu na to ,że dach jest bardzo spadzisty zimą cały śnieg przywala tą rabatę. dlatego są na niej przeważnie byliny. na krzewuszki robiłam specjanlne osłony żeby się nie połamały.
Chciałabym ten misz masz jakoś ogarnąć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies