Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogród Janiny 11:26, 25 mar 2014

Do góry
Wiosna piękna ,szkoda że znowu pogoda się popsuła ale i deszczyk potrzebny na moje piaski .. Oprócz cebulowych już i byliny zaczynają piąć się do góry ..

tulipany tez już mają pączki a śnieżynki mają coraz więcej kwiatów ,szkoda tylko że nie ma słoneczka ..

prymulki też już zaczynają kwitnąć ..

fiołki nawet rozsiewają zapach po całym ogrodzie ..

kłosowiec na wiosnę ma śliczne liliowe listki ,szkoda że później zielenieją ..

nawet lilie się pokazują ..

ostróżka

żonkile w pąkach ,zaraz zaczną kwitnąć ..

pieris , dopiero w tym roku pokazał swoje piękne kwiaty bo zawsze mi przemarzał mimo okrycia ..

i na koniec szybko pnący się do góry szczypiorek , zaraz będzie ścinany jak tylko troszkę podrośnie ..
Moje marzenie o ogrodzie 22:22, 24 mar 2014

Do góry
Witam, dziekuje ze napisałaś
To co mam to:
czeremcha
akacja
magnolia
wierzba jakaś
wiśnia japońska
tamaryszek
perukowiec
modrzew
brzoza
złotokap
migdałek
owocowe 4 szt

kalina 3 szt,
pęcherznica
płonacy krzew
budleja
forsycja
krzewuszki 2 szt
irga
hibiskusy 2szt
kiścień
jaśminowiec
dereń
ostrokrzew
bez
pieris *2
rododendron x2
azalie kilka
berberysy 4 szt
miskant
funkie
wrzośce koło 7
małe bukszpany koło 10
róże 4 szt w tym jedna mocno pnaca, jedna "na kiju"
clematisy przy tarasie

koło tarasu rośną kwitnące kwiaty - dalie, mieczyki, lilie liliowce i latem wyglądo to fajnie, są tam tez juki i zurawki , teraz jest to mało wyględne - są krokusy, hiacynty, tulipany, więc zaraz bedzie lepiej

Nowe rabaty chciałam zrobić właśnie z korą.
Idąc za twoimi sugestiami, moze w miejscu gdzie chciałam zrobić trawy wsadzić kwaśnolubne rośliny plus drzewo, tam nie jest mocno słonecznie.
Bardzo podobają mi się trawy i na pewno coś z trawami bym chciała zrobić.

To prawda że to co mam to zbieranina kupionych bez rozeznania pod wpływem chwili lub dostanych roślin. Teraz chciałabym to zmienić.

Piaskownia na zakręcie 18:43, 24 mar 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ewuś chyba miałaś pecha Poczytałam wszystko i współczuje Ja jak byłam w po buksiki w Tychach to miałam odwrotnieNajpierw chciałam fontannę kulki więc miły pan z obsługi wyjaśnił że to na razie ekspozycja i oni jeszcze nie mają, posprawdzał na komputerze czy w innych Obi już są i niestety nie znalazł Znalazłam więc to ciurkadełko co jest już zamontowane ze starą ceną o przeszło 100 zł niższą niż na wystawie ( zapomnieli zdjąć cenę wyprzedaży zimowej) i miły pan z obsługi na hasło mojego męża że za tą niższą cenę to bierze wypisał rabat. Później w innej alejce dojrzałam kartkę cebule wysprzedaż 3.99. Wybrałam piękne lilie pełne 7 szt. Na kasie wychodziło 9.99. Powiedziałam więc miłej pani kasjerce która na nasze dwa wózki z buksikami i fontanną mało z krzesła nie spadła coby wykasowała te lilie a ona że absolutnie jeśli ktoś kartkę napisał że po 3.99 to będą za tyle i wydzwoniła jakiegoś pana który znów rabat wypisał Szybko też kartkę zmieniałByłam przed samym zamknięciem po 20 więc też mogli być obrażeni czego tak późno chcę Moja konkluzja jest taka: wszystko zależy od chęci człowieka.

Dokładnie tak jak piszesz to zależy od ludzi. Gdybym na początku trafiła na tą panią która była na końcu wyszłąbym z innymi odczuciami. To mnie nie zraziło do Obi.
Rododendronowy ogród II. 18:37, 24 mar 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Miłego dnia! Tu jak zwykle - jak w ulu
Buziaki!!

To prawda ze gości mam wiele, sami mili i sympatyczni. Dzień był miły , sadziłam lilie , 50 udało mi się posadzic ale na dwie ostatnie już zabrakło sił i miejsca w ogrodzie.Pozdrówka Karola.
Piaskownia na zakręcie 18:34, 24 mar 2014

Do góry
Ewuś chyba miałaś pecha Poczytałam wszystko i współczuje Ja jak byłam w po buksiki w Tychach to miałam odwrotnieNajpierw chciałam fontannę kulki więc miły pan z obsługi wyjaśnił że to na razie ekspozycja i oni jeszcze nie mają, posprawdzał na komputerze czy w innych Obi już są i niestety nie znalazł Znalazłam więc to ciurkadełko co jest już zamontowane ze starą ceną o przeszło 100 zł niższą niż na wystawie ( zapomnieli zdjąć cenę wyprzedaży zimowej) i miły pan z obsługi na hasło mojego męża że za tą niższą cenę to bierze wypisał rabat. Później w innej alejce dojrzałam kartkę cebule wysprzedaż 3.99. Wybrałam piękne lilie pełne 7 szt. Na kasie wychodziło 9.99. Powiedziałam więc miłej pani kasjerce która na nasze dwa wózki z buksikami i fontanną mało z krzesła nie spadła coby wykasowała te lilie a ona że absolutnie jeśli ktoś kartkę napisał że po 3.99 to będą za tyle i wydzwoniła jakiegoś pana który znów rabat wypisał Szybko też kartkę zmieniałByłam przed samym zamknięciem po 20 więc też mogli być obrażeni czego tak późno chcę Moja konkluzja jest taka: wszystko zależy od chęci człowieka.
Ogród w skali mikro :) 21:17, 22 mar 2014

Do góry
alinak napisał(a)
Elka twoja lawenda na pewno ..na 100 Francuzka . to i to jedno znaczy ...na 100 nie przezimuje ale możesz się pomęczyć z jedną sztuką do doniczki i do garażu ...jest piękna ...
a czy ja dobrze widziałam że ty cisy przycinasz po bokach ..?...sadzawka już działa ? ...bo słyszę że u większości już tak ..ja jeszcze nic z oczkiem nie robiłam ...muszę wywlec lilie wodne i podzielić , bo duże i słabo kwitną ...aż boje się tej roboty ..czyszczenie ...odkurzacz ...masakra ...i pompę muszę włożyć bo w piwnicy w najlepsze ...buziak zostawiam ...

Alinko ta lawenda będzie posadzona w wielkiej donicy , w której są umocowane kraty , po których ma się piąć moja róża ( której jeszcze nie mam ,ale wnet to się zmieni , mam nadzieję)... Początkowo w tej donicy miała być ta róża , ale Ania Różana powiedziała ,ze róża w donicy , to musi miec donicę duuuuża

Stad też lawenda bedzie w tej małej i nie będe w stanie przeniesć jej do garażu , noo chyba ,że z róza rozpięta na kratownicy

Cisy cięłam po raz pierwszy .. Z wszystkich stron... Nie mam pojęcia czy zrobiłam dobrze...ale stwierdziłam ,że skoro to ma być zwarty żywopłot , to lepiej niech po bokach jest też wyrównany , bo coooo, takie krzaczory po bokach by miały na siebie zachodzić ????....., nie ma pojęcia ...

Moje oczko malusie ,zresztą wiesz . Jest z folią , wiec lilia rosnie w donicy i nawet wypompowanie wody to nie jest taka tragedia... Ale już przy takim solidnym oczku jak Twoje , to rozumię ,że roboty huk....

Buziaki
Ogród w skali mikro :) 21:05, 22 mar 2014

Do góry
Elka twoja lawenda na pewno ..na 100 Francuzka . to i to jedno znaczy ...na 100 nie przezimuje ale możesz się pomęczyć z jedną sztuką do doniczki i do garażu ...jest piękna ...
a czy ja dobrze widziałam że ty cisy przycinasz po bokach ..?...sadzawka już działa ? ...bo słyszę że u większości już tak ..ja jeszcze nic z oczkiem nie robiłam ...muszę wywlec lilie wodne i podzielić , bo duże i słabo kwitną ...aż boje się tej roboty ..czyszczenie ...odkurzacz ...masakra ...i pompę muszę włożyć bo w piwnicy w najlepsze ...buziak zostawiam ...
Ogród w skali mikro :) 20:32, 22 mar 2014

Do góry
Bea napisał(a)
To francuska lawenda.

Nieśmiało zapytam.

Czy kałuża już otwarta?

Czyli jednak francuska ??... Aaaa... Trudno ..pijak sie będzie zbliżać zima , to jej wyprawię przyjęcie pożegnalne

Myślałam dziś o tej kałuży... Lilie Bogdzine mają się dobrze w pralni we wiaderku ... Muszę im ńowej ziemi dać , bo stara się wypłukała a potem chyba hartować po troszku wystawiając.. Jak małego dzidziusia
Gdzie diabeł nie może... 14:01, 22 mar 2014

Do góry
Dzięki AniuDS, rzeczywiście ślicznie to wygląda. srebrne liście czyśćca ładnie kontrastują
Musze w końcu podjąć jakąś decyzję co tam posadzić i skończyć tą rabatę bo zaczynam głupoty urządzać i między róże wsadziłam lilie ciekawe co z tego wyjdzie
Mój 4 arowy azyl... 22:20, 21 mar 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Jako że pierwszy dzień kalendarzowej wiosny poszalałam sobie dziś na działce! Calutkie osiem godzin! Z tego wszystkiego ruszać się teraz nie mogę. Ale zadowolona jestem, bo sporo zrobiłam. Przede wszystkim wsadziłam lilie! Miałam trochę kłopotu, bo w zaplanowane miejsce zmieścić wszystkich nie mogłam i musiałam znaleźć kolejne. Wywaliłam wreszcie starą kępę irysów i po wymianie ziemi resztę lilii wsadziłam.
Zdecydowałam się wreszcie na zmianę rabaty. W związku z tym musiałam przesadzić następne irysy, przetacznik a mydlnicę bazyliowatą całkiem wywalić. W ten sposób zakończyłam rozpoczęte dwa lata temu przemeblowywanie
Przesiałam kilka wiader ziemi a na koniec wygrabiłam kawał trawnika!
Zrobiłam kilka zdjęć, bo wreszcie cośkolwiek zakwitło, a jak nie zakwitło, to kwitnąć będzie

Basiu jesteś kolejna która miała udany dzień, kwiatuchy śliczne u mnie te botaniczne krokusy zaczynają przekwitać, a te olbrzymy kwitnąć
Mój 4 arowy azyl... 22:14, 21 mar 2014

Do góry
Jako że pierwszy dzień kalendarzowej wiosny poszalałam sobie dziś na działce! Calutkie osiem godzin! Z tego wszystkiego ruszać się teraz nie mogę. Ale zadowolona jestem, bo sporo zrobiłam. Przede wszystkim wsadziłam lilie! Miałam trochę kłopotu, bo w zaplanowane miejsce zmieścić wszystkich nie mogłam i musiałam znaleźć kolejne. Wywaliłam wreszcie starą kępę irysów i po wymianie ziemi resztę lilii wsadziłam.
Zdecydowałam się wreszcie na zmianę rabaty. W związku z tym musiałam przesadzić następne irysy, przetacznik a mydlnicę bazyliowatą całkiem wywalić. W ten sposób zakończyłam rozpoczęte dwa lata temu przemeblowywanie
Przesiałam kilka wiader ziemi a na koniec wygrabiłam kawał trawnika!
Zrobiłam kilka zdjęć, bo wreszcie cośkolwiek zakwitło, a jak nie zakwitło, to kwitnąć będzie

W cieniu - zacieniona 21:57, 21 mar 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
fajnie, że Katheriny się znalazły, nic w przyrodzie nie ginie ja z konwalnikiem posadziłabym liriope u mnie lilie też wychodzą ale czy martagon chociaż z jeden jest to nie wiem
Jeszcze w pąkach...znalazły się pod azalią...Już posadzone,zmieniać nie będę...kosztowało mnie to dużo pracy...pleców nie czuję.
W cieniu - zacieniona 21:54, 21 mar 2014

Do góry
fajnie, że Katheriny się znalazły, nic w przyrodzie nie ginie ja z konwalnikiem posadziłabym liriope u mnie lilie też wychodzą ale czy martagon chociaż z jeden jest to nie wiem
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:09, 21 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Widziałam u Ciebie rewolucję..... podoba mi się.. potem polecę pooglądać dokładniej

To rozkład róż na rabacie... za bukszpanem jest 7 White Cover.

1 - Tuscany
2- Mme Hady
3- White Cover....
pomiędzy Covery dam plamki szałwii od Finki, ma taka fajna niska i kompaktową odmianę.. w pięknym kolorze.. .. i posadziłam przywrotnika.. swojego..

Gdzieś z tyłu są pomiędzy wysokimi różami są irysy, a pomiędzy Tuscanem ,a Limką są białe lilie... a za coverami są lilie w ciemnym kolorze.. takie bardzo ciemne bordo..

I co o tym sądzicie.. będzie ładnie????
Bedzie bardzo ladnie a ta ciemna lilia to chyba Landini buziolki jestem pod wrażeniem krokusów wokół trawnika i magnolii i ciemierniki piękne

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:56, 21 mar 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Aniu, ja tez mniej więcej na czuja tnę i jakoś co rok rosną i kwitną, u ciebie też, więc się nie martw

Widziałam u Ciebie rewolucję..... podoba mi się.. potem polecę pooglądać dokładniej

To rozkład róż na rabacie... za bukszpanem jest 7 White Cover.

1 - Tuscany
2- Mme Hady
3- White Cover....
pomiędzy Covery dam plamki szałwii od Finki, ma taka fajna niska i kompaktową odmianę.. w pięknym kolorze.. .. i posadziłam przywrotnika.. swojego..

Gdzieś z tyłu są pomiędzy wysokimi różami są irysy, a pomiędzy Tuscanem ,a Limką są białe lilie... a za coverami są lilie w ciemnym kolorze.. takie bardzo ciemne bordo..

I co o tym sądzicie.. będzie ładnie????

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:52, 21 mar 2014

Do góry
iwonaal napisał(a)
Agatko przeglądam pierwsze strony. Powiedz proszę lilie masz wplecione w różne zakątki?

Lilie nielicznie rosną tylko w bulinówce

natomiast

Liliowce komponuję w rabatach przy oczkach, z trawami i iglaczkami. można zrobić też u siebie rabatę z samymi liliowcami, takie małe Wojsławice
Działka wkoło Lubczyka :) 21:29, 20 mar 2014

Do góry
a najśmieszniejsze jest to, że ja się nie poznaję-kiedyś nie lubiłam lilii, tzn nic do nich nie mam, ale ich zapach z pogrzebami mi się kojarzy, a w swoim ogrodzie mam już lilie i jeszcze dokupiłam, jak widać na załączonym obrazku
ogrodek bijou 19:30, 20 mar 2014

Do góry
Od samego poczatku zainspirowalam sie francuskimi ogrodami potager. Do domu dobudowany bedzie taras na wysokosci okolo 1,80 m. Schody do ogrodu zostaly zaprojetowane w ten sposob, ze dziela go prawie dokladnie na pol. Sciezka bedaca przedluzeniem schodow bedzie osia ogrodka i prowadzic ma do pergoli zamontowanej przy siatce. Poczatkowo siatka miala byc oslonieta jakims zielonym bluszczem a pergola pelnic rowniez funkcje furtki do lasu. W ten sposob siatka miala dzielic 'pokoje'. Niestety, gmina nie pozwala nam na furtke, wiec musialam nieco zmodyfikowac ten element ogrodka. Nadal chce miec tam pergole. Byc moze pod nia postawie jakas donice z ozdobna aranzacja albo posadze jakas duza ozdobna rosline? A moze Wy mi cos podpowiecie?
Reszta ogrodu nawiazuje do potager. W srodku beda 4 rabaty otoczone malym szpalerem z bukszpanu. Na rabatach - warzywa - juz sobie rozplanowalam 4-letni plodozmian. Po lewej stronie postanowilam zmierzyc sie z espalier - wzdluz plotu beda rosly dwie grusze. W nogach posadze im biale peonie. Cala rabata wzdloz ogrodzenia bedzie bialo zielona z rozowymi akcentami. W trzech rogach hortensje Incrediball. Pomiedzy hortensjami a pergola po dwie roze po obu stronach - Little White Pet. Z tylu cos zielonego pnacego sie po siatce. Miedzy rozami w grupkach - lilie wielkanocne. Na pergoli klematis, chyba Henryi, i cos do towarzystwa. Po drugiej stronie -vis-a-vis espalier ogrodzenie tworzy przez duza czesc dnia cien. Tutaj myslalam o szpalerze z paproci z powtykana astrantia i bergenia pod nogi.
A na koniec cos w rodzaju planu dla lepszej wizualizacji...
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:58, 20 mar 2014

Do góry
Agatko przeglądam pierwsze strony. Powiedz proszę lilie masz wplecione w różne zakątki?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:32, 20 mar 2014

Do góry
Witam Marto bardzo mi miło, że mój wątek był czytany już wcześniej Lilie i liliowce zawsze można przesadzać do momentu, aż będą pasować
Przyjaźń z żurawkami to cenna rzecz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies