Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:14, 03 maj 2014

Do góry
Luki napisał(a)
A rabata przed domem nadal owiana tajemnicą
Zdjęcia cebulowych codziennie wrzucaj, nikt nie będzie protestował. Pergolo-gratownik bardzo mi sie podoba

Luki ona nie owiana, ona nieskończona... ale napewno będzie obwódka z bukszpanu, kulki, hakone i .... no właśnie mam problem bo miałam dwie wersje trzy umbry lub jeden buk. Stanęło na buku zlatia. Byliśmy dzisiaj u Szmitów by kupić i rozczarowałam się nie miło... Tuż przed Ciechanowem zaczęło padać, jak dojechaliśmy delikatnie mżyło, żadnego ludzia, dwóch Panów na nasz widok się nie ucieszyło (delikatnie mówiąc)... Na stronie w aktualnej ofercie mają podane rózne buki w różnych wysokościach i różnych pojemnikach, okazało się jednak, że nie posiadają żadnego buka, tylko kopane tricolor na jesieni... Miałam zamiar kupić 3 rh ale jako że panowie poprzykrywali wszystkie agro w obawie przed nadchodzącym mrozem nic nie można było zobaczyć.... Miałam jeszcze zamówić 210 sadzonek bluszczy, 30 tawułek gold priincess, 3 conici - do biura i może 3 umbry przed płot ale się wkurzyłam podejściem i nie kupiłam NIC. Wróciłam zmarznięta i zła.... jedyne pocieszenie to obiad jaki zjedliśmy po drodze w świetnej karczmie

Zatem szukam teraz dużego buka zlatia - minimum 250cm. Gdyby ktoś wiedział gdzie go kupię, to proszę o info
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 14:32, 03 maj 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Tak jakoś nie zwrcałem uwagi na brunery, a chyba jednak warto bo kwitną w dobrym terminie
Wiem tylko tyle, że brunery są kłopotliwe gdy zimą mają za makro, ale nie wiem czy nie tyczy się to bardzo wyszukanych odmian

Tegoroczna zima była specyficzna - nie wiem jak byloby gdyby była mokra, no ale póki co jestem z niej zadowolona. Każda roślinka (no może prawie) ma jakieś swoje "fanaberie") Ważne też że po kwitnieniu jest też bardzo dekoracyjna. Ja mam ją w półcieniu.
Ogród z łezką 14:11, 03 maj 2014

Do góry
Luki napisał(a)
O kurcze, ale ulewa!!! Troszke szkód narobiło no, ale nic na to nie poradzimy, a dziurki w listkach szybko znikną pod nowymi liścmi. Szkoda tylko tych kwaitów.

Właśnie na te nowe listki czekam
Te dwa rodki po prostu krótko kwitły w tym roku...
Ogród to moje hobby 10:21, 03 maj 2014

Do góry
Witam .Luki dziękuję za odwiedziny. Klony szczególnej troski wymagają w pierwszych latach po posadzeniu. Trzeba im jedynie zapewnić stałą wilgotność podłoża. Te które mam w doniczkach chowam na zimę.
Ogród cioci 10:00, 03 maj 2014

Do góry
Gosiu dobrze widze, że między berberysy posadziłaś tawuły, jesteś pewna, że to miniaturowe odmiany, bo jeżeli nie to w ekspresowym tempie zdominują berberysy. N, ale mimo wszystko to zestawienie z tulipanami super wygląda
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 09:53, 03 maj 2014

Do góry
Zdejmowania darni wręcz nienawidze ale miejsce pod nowe nasadzenia później zawsze niezmiennie cieszy, ciurkadełka jestem ciekaw
Ogród to moje hobby 09:47, 03 maj 2014

Do góry
Ogród robi wrażenie Kolekcje klonów podziwiam... jednak dośc wrażliwe rośliny, ale odwdzięczają się za włożone starania
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:38, 02 maj 2014

Do góry
Majówka chociaż nadal trwa, była dla mnie poligonem wojskowym na własnym podwórku, moje plecki długi mi tego nie wybaczą
Jak sobie porównam tegoroczną majówke z poprzednią to zastanawiam się czy jestem normalny, ale w sumie i tak nie ma z kim spędzić czasu...
Zaplanowałem sobie ogrom pracy, który niestety troszke mnie przerósł i z wszystkim nie dałem sobie rady.. pozostał lekki niedostyt bo brakło czasu na warzywnik i dopieszczenie szczegółów mimo to jestem zadowolony z zrealizowanych prac, na które miałem tylko 2,5 dnia.
Po krótce co zrobiłem
- ułożenie 25mb kostki na zaprawie, umycie i wywiezienie przy okazji 6 taczek zerwanej darni,
- wykopanie, przesadzeni, rozsadzeni około 100 roślin, sam się dziwie gdzie ja to wszystko miałem.
- naprawienie ciurkadełka (tego też nie skończyłem)
- przy okazji tych prac rewolucji podległa rabata na zapleczu, rabata zjedzona prze nornice i część jeszcze jednej rabaty,
- skoszone trawniki, troszke wypielone w różnych miejscach,
- zrobiłem opryski na niektórych roślinach,
i masa innych drobnych czynności z sprzątaniem po tym wszystkim włącznie.
Dobrze, że siostra przynajmniej na obiad mnie przygarnęła bo na gotowanie czasu bym nie miał
Brakło jednego dnia, aby wszystko dokłądnie wysprzątać w każdym miejscu, a teraz czekają mnie różne inne prace, między innymi budowa zadaszenia, a musialbym sie w końcu zabrać za studenckie sprawy
Będę musiał to jakoś ogarnąc w przelocie.
Posprzątałem jeszcze dom i teraz padam na twarz... jutro chyba nie wstane z łóżka
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:23, 02 maj 2014

Do góry
Kasiu(Kindzia) właśnie przed chwilką oglądałem.... okropieństwo.
Ogród z łezką 23:23, 02 maj 2014

Do góry
O kurcze, ale ulewa!!! Troszke szkód narobiło no, ale nic na to nie poradzimy, a dziurki w listkach szybko znikną pod nowymi liścmi. Szkoda tylko tych kwaitów.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:19, 02 maj 2014

Do góry
Kasiu dokładnie to modrzew Blue Dwarf i nie wygląda za ciekawie, nie wiem co z nim jest, igiełki wypuścił, ale bardzo małe. Troche go szkoda, ale jak się nie poprawi to go wyrzuce.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:19, 02 maj 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Jeszcze widoczek na rabate buksikową z korą, czeka na reszte nasadzeń i chyba się nie doczeka.

I jeszcze raz skalniak w słońcu, nie widać jak okropnie jest zachwaszczony ale teraz jak jednak zostaje, trzeba o niego zadbać.

A tu jak ładnie - no super skalniak i rabata buksikowa- jestem pod wrazeniem
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:17, 02 maj 2014

Do góry
Marzenko pierwszy raz mam mszyce na buksikach, ale już interweniowałem, damy rade nie może być inaczej

Kasiu niestety lilie w innych miejscach ogrodu troszke ucierpiały w tym roku, ale ja to szybko naprawie, bo bez lili nie ma lata
Z powodu tych lili przed domem pierwszy raz spotkała mnie bardzo miła sytuacja jak nieznajoma mi Pani podeszła i zapytała czy może zobaczyć z bliska, bardzo miłe uczucie jak ktos obcy doceni starania.
Mam jakieś zaćmienie umysłu, ale nie przypominam sobie nic o kosodrzewinie, ale jeżeli przyrosty nie są skracane o 2/3 to po kilku latach jest brzydka, chyba że miniaturowe odmiany.

Jagoda serialu z zmian nie będzie, jakoś głowy do aparatu nie miałem i co chwile musiałbym myć łapki i zanosić aparat do domu na co czasu nie było ale oczywiście fotki jutro zrobie i pokaże co wymodziłem.

Gosiu fotki będą jutro, bo codziennie kończyłem po ciemku. Zaraz opisze moja głupote bardziej szczegółowo
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:15, 02 maj 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ostatnio ciągle marudze, ale jest jedno miejsce, które cieszy mnie za każdym razem jak wchodze do siebie na podwórko. Jestem z niego bardzo zadowolony, jeszcze trzeba pare flanek przerzucić, ale podoba mi się. W tym roku posadze znacznie więcej tulipanów Mały mankament to modrzew Blue Dwarf, nie wiem co mu jest jakoś ładnie z jednej strony tylko wygląda.

No pieknie tu - tylko cos swierk chyba choruje, ale kompozycja świetna!
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:57, 02 maj 2014

Do góry
Dziękuje Aniu za żurawki.. nie da się ich nie lubić
Strasznie lubie twój ogród i wiem, że potrafuiłbym całkowicei zrezygnować z barwnych zestawień, jak kiedyś w życiu będzie mi dane mieć własny ogród to dom będzie otoczony minimalistycznymi i stonowanymi nasadzeniami, a za wysokim murem zrobie sobie kolorowe szaleństwo
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:49, 02 maj 2014

Do góry
Luki, ja czekam na fotki z rewolucji, bo one u Ciebie zawsze takie fajne są .
Ogród cioci 22:41, 02 maj 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Gosiu ogród prezentuje się cudownie, tyle kolorów, ilośc tulipanaów robi ogromne wrażenie.
Hmm nie za dużo macie tam tych szkółek może coś odstąpić by wypadało, koniecznie musze odwiedzić.

Kozy to sąsiednia miejscowość Pisarzowic to możesz podjechać
Ogród cioci 22:39, 02 maj 2014

Do góry
Gosiu ogród prezentuje się cudownie, tyle kolorów, ilośc tulipanaów robi ogromne wrażenie.
Hmm nie za dużo macie tam tych szkółek może coś odstąpić by wypadało, koniecznie musze odwiedzić.
Kondziowy ogrod cz II 22:37, 02 maj 2014

Do góry
Luki napisał(a)
No nie wypada mi pochwalić kurnika bardzo ładnie wyszedł. Ja z kurkami nie mam dobrych wspomnień, taka trauma z dzieciństwa, więc już niegdy ich nie chce widzieć u siebie na podwórku no ale jajecznica z takich swojskich jajek to nie to co sklepowe
zgadza sie a ile nawozu hi hi hi
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:32, 02 maj 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Fajne spotkanie ojj jak mnie przydałyby się takie dobrze zaopatrzone targi
Widze, że żółtemu miniaturowemu Rh zmroziło pąki, mam takiego samego i nie zakwitnie nawet 1 kwiatkiem też zmroziło.. i znów rok czekania.

Tak polizało większość kwiatków Princess Ann, ale kilka jednak zakwita tagi fajna rzecz, zawsze można coś ciekawego znaleźć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies