Pięknie, wszystko mi się podoba, oprócz robali.
Ogródek ziołowy, doniczkowy, to świetny pomysł.
Ja brzozy podsadziłam dereniami baton rouge, ale je przycięłam, bo takie wysokie patyki były i teraz się martwię, bo nie puszczają.
Aga- nie przypala nie mam nawadniania podlewam wężem rzadko ale dobrzenie zauważyłem przebarwień od słońca a rośnie w slonecznym miejscu.
Bożenko na razie bukszpany wsadziłem żurawki i hakone, musze kupić jeszcze ice dance i jeszcze coś na razie myśle coś dzisiaj wstawie a i najważniesze trzy brzozy chimalejskie kupie jedna będzie na środku tej rabatki.
Miałam policzyć drzewa w moim ogrodzie i na porzedpłociu:
- 9 grabów fastigata formowanych w stozki i prostopadłosciany (na przedplociu i z tyłu domu)
- 8 grabów pospolitych formowanych w przy ścieżce w waskie słupy lub kwadraty, czas pokaze co z nich zrobie (poczekam na tegoroczne CHFSh to sie zainspiruje)
- 10 buków purpurowych, w tym 8 będzie formowanych w słupy, jeden ukrzyzowany puszczony płasko a jeden poczochrany
- 6 wisni pissardi
- 5 wisni kiku shidare
- 4 brzozy doorenbos Long Trunk
- 3 ambrowce slender silhouette
- 3 magnolie o pokroju drzewiastym (alexandrina, Suzan, yellow river) i jedna krzew (stellata)
- 2 wisnie umbarcullifera
- 1 buk tricolor szczepiony
- 1 wisnia amanogawa (były 3 ale padły)
- 1 perukowiec prowadzony w formie kulistego drzewka na nózce
- 2 kolory palmowe miniaturowe
Doliczyłam sie 56 szt na 900 m2 działki. Proszę jednak pamietac, że większośc drzew mam formowanych lub szczepionych i nie urosna mi na 20-30 M
Czyli mam 0,06 drzewa na metr kwadratowy jesli odejmie klony palmowe i krzaczasta magnolie to bedzie 53 szt.
Nie licze grabow i cisow w zywopłocie.
Znalazłam świetną, niewielką szkółkę w pobliskiej wiosce. Malutka, ale Pani ma tam prawdziwe rarytasy. Wyobraź sobie, że w zeszłym roku szukałam wszędzie brzozy Schneverdingen Goldbrike i w końcu z braku laku zamówiłam przez internet, a u Tej Pani stoją sobie te brzózki jakby nigdy nic, za 30zł i w dodatku znacznie ładniejsze niż moja . W dodatku Pani przemiła, otwarta na nowości i w ogóle przesympatyczna. Sama powiedziała, że lubi mieć różne rarytasiki siebie .
Renia cofnełam sie parę stron i widze przepiękne zakupy.
Taki ambrowiec i buki to moje marzenie.
Czy mogłabys mi napisac na priwa namiary na szkółke i ceny?
Brzozy też przepiękne
Co do obwódki z bukszpanów- myślę, że wygląda idealnie
Może wsadz za nią pas hortensji bukietowych np. vanilek a gdzieniegdzie miskanty?
U mnie to wiąz szczepiony Miały być dwie brzozy ale facet ze szkółki mówi wszyscy mają i na wiązy mnie namówił Piękne są nie żałuję zmiany decyzji a brzozy jeszcze gdzieś wcisnę
Aga, bardzo mi pomogłaś podjąć decyzje . Po Twoich fotkach zdecydowałam się na patyczki. Mają potencjał . Doczekam się białej kory i będą miały kształt taki jaki sobie wymyśliłam Dziękuję
Cześć Bardzo mi sie podoba Twoj ogród. Brzozy nadają mu charakteru, a niestandardowe linie rabat oryginalności. Idziesz jak burza w nasadzeniach Spore te tuje kupiliście, szybko urosną. Jest pięknie, a będzie jeszcze bardziej. Będę podglądać
Hej. Powoli zaczyna się robić ładniej na naszej działce, ale nie jest to jeszcze całkowicie doprowadzone do ładu. Myślę, że ten sezon to cały będzie przeznaczony na porządkowanie Ale powolutku, powolutku zrobimy
Ostatnio oczyściliśmy w miarę chodnik, przesadziłam te hosty ze środka trawnika (którego jeszcze nie ma, ale jest w planach) na prawą stronę chodnika.
Sprzątamy cały czas zaplecze altany... Znajdujemy różne ciekawe rzeczy pozostawione przez poprzednich właścicieli
Mamy na działce gniazdo jakiś ptaszków W budce z pieńka brzozy
Mam jeszcze dwa pytania o rośliny, co to jest:
A pewnego razu wypatrzyłam taką mieszkankę naszego ogródka
Bardzo proszę, dajcie znać co to za rośliny, zwłaszcza ta druga. Nie wiem czy warto ją zostawiać, przesadzić gdzieś. Bo jak widać, tutaj to w takim nieładzie jest. Nie wiem co to jest, czy ma jakieś kwiaty?
Co się dzieje ze szmaragdami, na kilku sztukach od jednej strony zasychają im przyrosty, wygląda to tak:
Przed tujami od jakichś 3 tygodni są posadzone brzozy i te zmiany na tujach pojawiły się jakoś zaraz po ich posadzeniu, czy wiązać te fakty ze sobą?
Czy tuje mają jakąś chorobę grzybową, czym popryskać?
nawet nie widziałam, ze odpowiedziałaś Ustawiłam sobie przypominacza, do twojego wątku, a zapomniałam o swoim hihihi
Lorka przepiękne to zdjecie, nie mogę się napatrzeć !!!! uwielbiam takie klimaty !!!!!!!!!!!!
Ile ja razy sobie obiecywałam, ze rano skoro swit wstanę i zdjecia porobię, ale śpioch ze mnie W weekendy lubię rano wstać przed wszystkimi i na moim balkoniku chwasciki powyrywać, zobaczyć jak wszystko rośnie. Tylko światło wtedy zbyt kontarstowe i zdjęcia mi za cholerę nie wychodzą, co innego późnym popołudniem.
Widzisz plan domu juz rozrysowany, z zewnątrz będzie biało szaro drewniany, parterowy: skrojony na nasza miarę: dla starzejącej się pary z dojeżdzającym dzieckiem
Z jednej stronystrony bardzo podobają mi się uporządkowoane ogrody jak ten u Madzenki, ale okolica nakłania raczej bardziej nieformalnego wiejskiego ogrodu.
dopóki nie trafiłam na orodowisko nie wiedziałam, ze rośliny najlepiej wygladają rosnąc grupami i też chciałam sadzić wszystko. W ubiegłym roku spotkałam się z panem, który wykonuje ogrody: powiedział, ze najlepiej sadzić rodzime gatunki: graby, swierk serbski, sosnę czarną, brzozy (najlepiej pożyteczne).
Ja też kocham trawy i bukszpany na pewno będę je miała w ogrodzie Nie podoba mi się ogród rustykalny,
Chciałabym zmieścić dużo roślin na małej przestrzeni, a klimat najlepiej taki: https://pl.pinterest.com/pin/286049013809123146/
i taki https://pl.pinterest.com/pin/286049013809230678/
i taki https://pl.pinterest.com/pin/286049013808942866/
i na koniec żeby było tak https://pl.pinterest.com/pin/286049013806864338/
i takhttps://pl.pinterest.com/pin/286049013806743539/
i jak tu wybrać
a na razie po 2 h przekopywania, w pocie czoła zrobiliśmy tylko tyle . Ziemia była strasznie sucha i twarda, perzu masa. Następnym razem przekopiemy resztę ziemi dookoła roślinek i wyplewimy to co zostało.
Przy okazji moj M. Wyciął samosiejkę jeżyny szkoda, może pójdę do rowu i przeniosę kilka sadzonek do środka
Wkoło rośnie pełno samosiejek. Wydaje mi się, że to są brzozy (jakieś takie żółtawe liście mają i pnie nie takie jak być powinny u prawdziwej brzozy), zastanawiam sie, czy nie przesadzić ich w drugi róg ogrodu.
Na jednej z nich siedział jakiś owad. Poniżej widać wyżarte liście więc popatrzyłam na niego z obrzydzeniem ( cały czas na balkonie mam opuchlaki w donicach, dopiero w sobotę wyrzucam całą ziemię ;( )
i jeszcze mam pytanie, co zrobic z podwójnym stożkiem wzrostu u naszego świerka serbskiego. Czytałam gdzieś na forum, że jeden trzeba uciąć, ale który i na jakiej wysokości, no i czy to można zrobić teraz.