Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród w Puszczykowie 10:35, 17 maj 2015

Do góry
Pięknie, wszystko mi się podoba, oprócz robali.
Ogródek ziołowy, doniczkowy, to świetny pomysł.
Ja brzozy podsadziłam dereniami baton rouge, ale je przycięłam, bo takie wysokie patyki były i teraz się martwię, bo nie puszczają.
Ogród mały, ale pojemny;) 10:35, 17 maj 2015

Do góry
Aga- nie przypala nie mam nawadniania podlewam wężem rzadko ale dobrzenie zauważyłem przebarwień od słońca a rośnie w slonecznym miejscu.

Bożenko na razie bukszpany wsadziłem żurawki i hakone, musze kupić jeszcze ice dance i jeszcze coś na razie myśle coś dzisiaj wstawie a i najważniesze trzy brzozy chimalejskie kupie jedna będzie na środku tej rabatki.

Halinko zgapiaj
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:13, 17 maj 2015

Do góry
Miałam policzyć drzewa w moim ogrodzie i na porzedpłociu:

- 9 grabów fastigata formowanych w stozki i prostopadłosciany (na przedplociu i z tyłu domu)
- 8 grabów pospolitych formowanych w przy ścieżce w waskie słupy lub kwadraty, czas pokaze co z nich zrobie (poczekam na tegoroczne CHFSh to sie zainspiruje)
- 10 buków purpurowych, w tym 8 będzie formowanych w słupy, jeden ukrzyzowany puszczony płasko a jeden poczochrany
- 6 wisni pissardi
- 5 wisni kiku shidare
- 4 brzozy doorenbos Long Trunk
- 3 ambrowce slender silhouette
- 3 magnolie o pokroju drzewiastym (alexandrina, Suzan, yellow river) i jedna krzew (stellata)
- 2 wisnie umbarcullifera
- 1 buk tricolor szczepiony
- 1 wisnia amanogawa (były 3 ale padły)
- 1 perukowiec prowadzony w formie kulistego drzewka na nózce
- 2 kolory palmowe miniaturowe

Doliczyłam sie 56 szt na 900 m2 działki.
Proszę jednak pamietac, że większośc drzew mam formowanych lub szczepionych i nie urosna mi na 20-30 M
Czyli mam 0,06 drzewa na metr kwadratowy jesli odejmie klony palmowe i krzaczasta magnolie to bedzie 53 szt.
Nie licze grabow i cisow w zywopłocie.
Mój ogród pod górkę... 08:56, 17 maj 2015

Do góry
MAD napisał(a)
Ale akcja z tym Twoim kociakiem. U nas kiedyś kot sąsiada spędził cały dzień na czubku (dosłownie) brzozy.

Nasza była na drzewie 21 godzin i nie wyglądało, żeby miała zejść. Żal mi było dalej czekać.
Moja bajka 08:54, 17 maj 2015

Do góry
wojtas2101 napisał(a)
Kasiu,
Gdzie ty takie okazje cenowe wypatrujesz, 20 zł 2 m grujecznik ............ !

Znalazłam świetną, niewielką szkółkę w pobliskiej wiosce. Malutka, ale Pani ma tam prawdziwe rarytasy. Wyobraź sobie, że w zeszłym roku szukałam wszędzie brzozy Schneverdingen Goldbrike i w końcu z braku laku zamówiłam przez internet, a u Tej Pani stoją sobie te brzózki jakby nigdy nic, za 30zł i w dodatku znacznie ładniejsze niż moja . W dodatku Pani przemiła, otwarta na nowości i w ogóle przesympatyczna. Sama powiedziała, że lubi mieć różne rarytasiki siebie .
Mój ogród pod górkę... 07:51, 17 maj 2015

Do góry
Ale akcja z tym Twoim kociakiem. U nas kiedyś kot sąsiada spędził cały dzień na czubku (dosłownie) brzozy.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:06, 16 maj 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)
Renia cofnełam sie parę stron i widze przepiękne zakupy.
Taki ambrowiec i buki to moje marzenie.
Czy mogłabys mi napisac na priwa namiary na szkółke i ceny?
Brzozy też przepiękne

Co do obwódki z bukszpanów- myślę, że wygląda idealnie
Może wsadz za nią pas hortensji bukietowych np. vanilek a gdzieniegdzie miskanty?

Pozdrawiam

Dziękuję Kasiu ... bardzo cieszę się z tych zakupów zaraz prześlę Ci wiadomość...wiele osób poleca mi do obwódki hortki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:50, 16 maj 2015

Do góry
Renia cofnełam sie parę stron i widze przepiękne zakupy.
Taki ambrowiec i buki to moje marzenie.
Czy mogłabys mi napisac na priwa namiary na szkółke i ceny?
Brzozy też przepiękne

Co do obwódki z bukszpanów- myślę, że wygląda idealnie
Może wsadz za nią pas hortensji bukietowych np. vanilek a gdzieniegdzie miskanty?

Pozdrawiam
Ogród prawie romantyczny 17:56, 16 maj 2015

Do góry
U mnie to wiąz szczepiony Miały być dwie brzozy ale facet ze szkółki mówi wszyscy mają i na wiązy mnie namówił Piękne są nie żałuję zmiany decyzji a brzozy jeszcze gdzieś wcisnę
Moja "przyziemna" :) pasja 00:01, 16 maj 2015

Do góry
malkul napisał(a)
Ostatnio u Kapiasa byłam, ma brzozy doorenbos taki cały szpaler wystawiony za 150zł,. wys. ok 4,5 metra

Następna mnie denerwuje . Nie wymieniam swoich brzóz, kocham je takie, jakie są
Ogród Magdalenka 23:33, 15 maj 2015

Do góry
aga_pe napisał(a)
Madziu, Kasia u mnie napisała, że kupowała brzozy w Botaniku

Aga, bardzo mi pomogłaś podjąć decyzje . Po Twoich fotkach zdecydowałam się na patyczki. Mają potencjał . Doczekam się białej kory i będą miały kształt taki jaki sobie wymyśliłam Dziękuję
Mój ogród nad rzeką... 23:20, 15 maj 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)
Cześć Bardzo mi sie podoba Twoj ogród. Brzozy nadają mu charakteru, a niestandardowe linie rabat oryginalności. Idziesz jak burza w nasadzeniach Spore te tuje kupiliście, szybko urosną. Jest pięknie, a będzie jeszcze bardziej. Będę podglądać

Dziękuję i zapraszam

Tuje kupiliśmy 100-120 cm. Mam nadzieję, że szybko urosną, bo lada chwila będziemy mieli sąsiadów za siatką.
Mój ogród nad rzeką... 22:06, 15 maj 2015

Do góry
Cześć Bardzo mi sie podoba Twoj ogród. Brzozy nadają mu charakteru, a niestandardowe linie rabat oryginalności. Idziesz jak burza w nasadzeniach Spore te tuje kupiliście, szybko urosną. Jest pięknie, a będzie jeszcze bardziej. Będę podglądać
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:51, 15 maj 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Moje brzozy to szczepiona wersja doorenbosow o nazwie LONG TRUNK
Przycinam je od dołu kilka razy w sezonie, w tym roku toszkę je przerzedzę

DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ!! Pozdrawiam
Oczami wyobraźni - jak to miejsce się zmieni? 12:11, 15 maj 2015

Do góry
Hej. Powoli zaczyna się robić ładniej na naszej działce, ale nie jest to jeszcze całkowicie doprowadzone do ładu. Myślę, że ten sezon to cały będzie przeznaczony na porządkowanie Ale powolutku, powolutku zrobimy

Ostatnio oczyściliśmy w miarę chodnik, przesadziłam te hosty ze środka trawnika (którego jeszcze nie ma, ale jest w planach) na prawą stronę chodnika.

Sprzątamy cały czas zaplecze altany... Znajdujemy różne ciekawe rzeczy pozostawione przez poprzednich właścicieli

Mamy na działce gniazdo jakiś ptaszków W budce z pieńka brzozy

Mam jeszcze dwa pytania o rośliny, co to jest:

A pewnego razu wypatrzyłam taką mieszkankę naszego ogródka

Bardzo proszę, dajcie znać co to za rośliny, zwłaszcza ta druga. Nie wiem czy warto ją zostawiać, przesadzić gdzieś. Bo jak widać, tutaj to w takim nieładzie jest. Nie wiem co to jest, czy ma jakieś kwiaty?
Choroby i szkodniki iglaków 11:36, 15 maj 2015

Do góry
Co się dzieje ze szmaragdami, na kilku sztukach od jednej strony zasychają im przyrosty, wygląda to tak:

Przed tujami od jakichś 3 tygodni są posadzone brzozy i te zmiany na tujach pojawiły się jakoś zaraz po ich posadzeniu, czy wiązać te fakty ze sobą?
Czy tuje mają jakąś chorobę grzybową, czym popryskać?
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:34, 14 maj 2015

Do góry
drzewka ładnie się zapełniły listkami, oprócz brzozy płaczącej, której nornice podgryzły korzenie i padła

Ogród Oliwkowy :-) 22:14, 14 maj 2015

Do góry
lorka napisał(a)
Hej hej,
Jak fajnie ,że jednak załozyłaś swój wątek
Piękną masz działeczkę, no i najważniejsze,że masz wpływ na wszystko! Wygląd domu chociażby.. ja niestety musiałam zaakceptować to co zbudował deweloper brrr.
A jeśli chodzi o styl ogrodu..
Powiem Ci kochana,że pewne rzeczy sa tak oczywiste ,że aż się ich nie widzi
W moim przypadku siadziłam najpierw wszystko po jednej sztuce co mi sie tam podobało i co dostalam.. Jedną rzecz wiedziałam tylko ,że nie cierpie żółtych i czerwonych kwiatków roślinki kupowałam z przewagą liliowców bo bardzo mi sie ich liscie podobają haha..
a od 3 lat latałam w piżamie ( bo rano najlepsze światło)na pobliskie łąki fotografować trawy.. trawy z rosą, trawy w promieniach słońca, trawy oszronione.. jesienią zrywalam sobie polne chabazie ( włącznie z krwiściągiem hihi, o czym nie wiedziałam)..ale na sekundę nie przyszło mi do głowy ,żeby sobie trawy w ogrodzie posadzić
w domu mam minimalizm, a ogrod zapchalam byle jak byle tylko rosło...

Ale w koncu nastał dzień, gdy trafiłam na ogrodowisko..

Rozejrzyj się więc dookoła, pomyśl w jakim otoczeniu czujesz się najlepiej, do czego Ciebie ciągnie, jak chcesz,żeby wyglądał twój przyszły dom.. a wtedy będziesz wiedziała jaki ogród stworzyć
pozdrawiam serdecznie
Agata

nawet nie widziałam, ze odpowiedziałaś Ustawiłam sobie przypominacza, do twojego wątku, a zapomniałam o swoim hihihi

Lorka przepiękne to zdjecie, nie mogę się napatrzeć !!!! uwielbiam takie klimaty !!!!!!!!!!!!
Ile ja razy sobie obiecywałam, ze rano skoro swit wstanę i zdjecia porobię, ale śpioch ze mnie W weekendy lubię rano wstać przed wszystkimi i na moim balkoniku chwasciki powyrywać, zobaczyć jak wszystko rośnie. Tylko światło wtedy zbyt kontarstowe i zdjęcia mi za cholerę nie wychodzą, co innego późnym popołudniem.

Widzisz plan domu juz rozrysowany, z zewnątrz będzie biało szaro drewniany, parterowy: skrojony na nasza miarę: dla starzejącej się pary z dojeżdzającym dzieckiem

Z jednej stronystrony bardzo podobają mi się uporządkowoane ogrody jak ten u Madzenki, ale okolica nakłania raczej bardziej nieformalnego wiejskiego ogrodu.

dopóki nie trafiłam na orodowisko nie wiedziałam, ze rośliny najlepiej wygladają rosnąc grupami i też chciałam sadzić wszystko. W ubiegłym roku spotkałam się z panem, który wykonuje ogrody: powiedział, ze najlepiej sadzić rodzime gatunki: graby, swierk serbski, sosnę czarną, brzozy (najlepiej pożyteczne).
Ja też kocham trawy i bukszpany na pewno będę je miała w ogrodzie Nie podoba mi się ogród rustykalny,
Chciałabym zmieścić dużo roślin na małej przestrzeni, a klimat najlepiej taki:
https://pl.pinterest.com/pin/286049013809123146/
i taki
https://pl.pinterest.com/pin/286049013809230678/
i taki
https://pl.pinterest.com/pin/286049013808942866/
i na koniec żeby było tak
https://pl.pinterest.com/pin/286049013806864338/
i takhttps://pl.pinterest.com/pin/286049013806743539/

i jak tu wybrać

a na razie po 2 h przekopywania, w pocie czoła zrobiliśmy tylko tyle . Ziemia była strasznie sucha i twarda, perzu masa. Następnym razem przekopiemy resztę ziemi dookoła roślinek i wyplewimy to co zostało.
Przy okazji moj M. Wyciął samosiejkę jeżyny szkoda, może pójdę do rowu i przeniosę kilka sadzonek do środka

Wkoło rośnie pełno samosiejek. Wydaje mi się, że to są brzozy (jakieś takie żółtawe liście mają i pnie nie takie jak być powinny u prawdziwej brzozy), zastanawiam sie, czy nie przesadzić ich w drugi róg ogrodu.

Na jednej z nich siedział jakiś owad. Poniżej widać wyżarte liście więc popatrzyłam na niego z obrzydzeniem ( cały czas na balkonie mam opuchlaki w donicach, dopiero w sobotę wyrzucam całą ziemię ;( )

i jeszcze mam pytanie, co zrobic z podwójnym stożkiem wzrostu u naszego świerka serbskiego. Czytałam gdzieś na forum, że jeden trzeba uciąć, ale który i na jakiej wysokości, no i czy to można zrobić teraz.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:05, 14 maj 2015

Do góry
Ananasek napisał(a)
Witaj Madżenko!
Chciałam zapytać o odmiany brzóz w Twoim ogrodzie?
Czy one sa szczepione, czy je tniesz i formujesz w zimie?

Moje brzozy to szczepiona wersja doorenbosow o nazwie LONG TRUNK
Przycinam je od dołu kilka razy w sezonie, w tym roku toszkę je przerzedzę
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 18:18, 14 maj 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
Troszke sie dzieje pomału
Pod brzozami rozciągnięte nawadnianie.

Bardzo mi się podoba ten placyk + szumiące brzozy - super. Fajnie, że udało Ci się dostać taki żwir, jak chciałaś. I trawki cudne. Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies