Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

jalos 15:25, 18 cze 2015

lindsay80 napisał(a)
i na prośbę Danusi (bdan) i Agnieszki (jalos) aktualna fotka rabaty brzozowej:

Fajnie wygląda ta rabata - jakie ona ma wymiary? jak gęsto posadzone sa brzozy od siebie?
Dziękuję za zdjęcie kokoryczki. poczekam jeszcze aż zakwitnie
lindsay80 15:28, 18 cze 2015

KasiaW76 napisał(a)
Ty mi z nieba spadłas... takie polkole, a może bardziej kolo w podobnym usytuowaniu chciałam zrobić ale nie miałam wizji, a tu proszę podane na tacy-cacy Poza tym wstępnie u mnie też planowane brzozy doorembos w takim rogu choć się ich boje

Kasia, ja nie wiem, czy na tym co ja zrobiłam jest sens się wzorować, bo to dopiero początki, sama jestem ciekawa jak to będzie wyglądać jak wysypię ten placyk żwirkiem, a obok będą rabaty w korze.
Ale zajrzyj do ogrodu Domi, link u mnie na dole strony 120, tam są zdjęcia z powstawania podobnego miejsca.

Jeśli chcesz coś bardziej w kształcie koła to huśtawkę w takim miejscu ma Syla, na tym zdjęciu tylko cisy i żwirek

A tu 3 lata później już z huśtawką i kilkuletnimi roślinami

U mnie z tyłu za cisami jest poletko z werbeną patagońską, tylko czy ona mi zakwitnie, to mam wątpliwości
lindsay80 15:31, 18 cze 2015

KasiaW76 napisał(a)

Jak szeroką jest Twoja rabata? Moja zrobiłam na 4 metry. Metr zostawiłam wolnej przestrzeni pod betonowym ogrodzeniem czyli zostało mi 3 metry i zastanawiam się czy nie za mało?

To placu zostawiłaś bardzo dużo.
Ta rabata u mnie ma 2,5 m szerokości - 60 cm od ogrodzenia są posadzone tuje, 90 cm przed nimi hortensje i reszta zostaje na najniższe piętro roślinności, trawki, żurawki i tym podobne...
Będziemy jeszcze wzdłuż niej kopać rowek pod nawadnianie, więc jak będzie potrzeba to ją się delikatnie poszerzy ale sądzę, że max 20 cm.
lindsay80 15:35, 18 cze 2015

jalos napisał(a)

Fajnie wygląda ta rabata - jakie ona ma wymiary? jak gęsto posadzone sa brzozy od siebie?
Dziękuję za zdjęcie kokoryczki. poczekam jeszcze aż zakwitnie

Ona już kwitła, jakoś w maju.
Brzozy są od siebie w odległościach min 1,5 m max 2,5m.

Ta rabata to taki wycięty kawałek koła, ale długość krawędzi przy ogrodzeniu to około 5 m z jednej i drugiej strony.
jalos 15:36, 18 cze 2015

Napisz mi prosze jeszcze jakie cisy sadziłaś - ładne sztuki dostałas.
jalos 15:38, 18 cze 2015

lindsay80 napisał(a)

Ona już kwitła, jakoś w maju.
Brzozy są od siebie w odległościach min 1,5 m max 2,5m.

Ta rabata to taki wycięty kawałek koła, ale długość krawędzi przy ogrodzeniu to około 5 m z jednej i drugiej strony.

Strasznie podobają mi się brzozy, ale boję się, że urosną wielgachne a ja mam taki mini ogród.
Na kwitnienie kokoryczki się spóźniłam mówisz... może ona jednak mi niepisana...
lindsay80 15:43, 18 cze 2015

jalos napisał(a)
Napisz mi prosze jeszcze jakie cisy sadziłaś - ładne sztuki dostałas.

to są cisy hilli - sadziłam jeden przy drugim, tak że bryły korzeniowe się stykały ze sobą.
Jeszcze trochę poczekam i trzeba je ciąć.

Tak wyglądały w dniu zakupu:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=65
lindsay80 15:47, 18 cze 2015

jalos napisał(a)

Strasznie podobają mi się brzozy, ale boję się, że urosną wielgachne a ja mam taki mini ogród.
Na kwitnienie kokoryczki się spóźniłam mówisz... może ona jednak mi niepisana...

kwitnie tak jak na tej inspiracji co Magda70 u Ciebie wkleiła - ale jeśli nie jesteś do niej przekonana, to nie kupuj, jest tyle innych roślin, znajdziesz coś co trafia w Twój gust bardziej.

Co do brzóz to ja widziałam nawet takie przycięte i źle to nie wyglądało, ale nic nie sugeruję, bo sama wiesz najlepiej jakie masz możliwości
nawigatorka 17:38, 18 cze 2015

lindsay80 napisał(a)

Sama to Ty lepiej nie walcz, tylko czekaj na posiłki, bo sobie jeszcze coś uszkodzisz i kto Cię zastąpi?

Przyjdzie huśtawka to zobaczymy jak się wpasuje.

Trzeba go przesunąć o ok metr ale ma na pewno ponad 200 kilo wiec łatwo nie jest.ale mamy do niego sentyment był tu przed nami
KasiaW76 18:22, 18 cze 2015

Kochana Twój ogród a mój to wielka różnica. Takie ża kole jak u Ciebie i tylko u ciebie wiec wybacz jak się okaże, że skopiowałam