Fajnie wygląda ta rabata - jakie ona ma wymiary? jak gęsto posadzone sa brzozy od siebie?
Dziękuję za zdjęcie kokoryczki. poczekam jeszcze aż zakwitnie
Kasia, ja nie wiem, czy na tym co ja zrobiłam jest sens się wzorować, bo to dopiero początki, sama jestem ciekawa jak to będzie wyglądać jak wysypię ten placyk żwirkiem, a obok będą rabaty w korze.
Ale zajrzyj do ogrodu Domi, link u mnie na dole strony 120, tam są zdjęcia z powstawania podobnego miejsca.
Jeśli chcesz coś bardziej w kształcie koła to huśtawkę w takim miejscu ma Syla, na tym zdjęciu tylko cisy i żwirek
A tu 3 lata później już z huśtawką i kilkuletnimi roślinami
U mnie z tyłu za cisami jest poletko z werbeną patagońską, tylko czy ona mi zakwitnie, to mam wątpliwości
To placu zostawiłaś bardzo dużo.
Ta rabata u mnie ma 2,5 m szerokości - 60 cm od ogrodzenia są posadzone tuje, 90 cm przed nimi hortensje i reszta zostaje na najniższe piętro roślinności, trawki, żurawki i tym podobne...
Będziemy jeszcze wzdłuż niej kopać rowek pod nawadnianie, więc jak będzie potrzeba to ją się delikatnie poszerzy ale sądzę, że max 20 cm.
Strasznie podobają mi się brzozy, ale boję się, że urosną wielgachne a ja mam taki mini ogród.
Na kwitnienie kokoryczki się spóźniłam mówisz... może ona jednak mi niepisana...
kwitnie tak jak na tej inspiracji co Magda70 u Ciebie wkleiła - ale jeśli nie jesteś do niej przekonana, to nie kupuj, jest tyle innych roślin, znajdziesz coś co trafia w Twój gust bardziej.
Co do brzóz to ja widziałam nawet takie przycięte i źle to nie wyglądało, ale nic nie sugeruję, bo sama wiesz najlepiej jakie masz możliwości