Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Moja działka na Dębowym Lesie 17:18, 13 mar 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Kasiu, ja mam 3 odmiany winorośli.@ ciemne. ale nazw już nie pamiętam.Dobrez, bardzo dobre, słodkie.
Ale zobacz tutaj https://www.youtube.com/watch?v=xzYS3TM8BVY
Moze coś wybierzesz.I poczytasz.

Ja tez mam 2 teraz 3 sezon 3 szt winogron. 2 odmianu ciemne jed na jasna. Wszystkie bardzo smaczne. Z jednego zrobila wino ok 15 litrow wyszlo pyszne niczego nie dodawalam zadnych drozdzy jedynke wsylalam 1 kg cukru. Wyszlo polwytrawne pije prawie codziennie lampke dobrze robina wszystko.

Pierwszy raz w zyciu posadzilam winogrona wiec jeszcze sie uprawy ucze. Przegladam you tuba tam sporo wiadomosci. Jak tylko sie ociepli musze opryskac od grzybabo to bardzo wazne nim wyrosna latorosle. W kazdym razie warto sadzic i potem jesc.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:10, 12 mar 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Mam powojnik mandżurski. Kupiłam w donicy. W pierwszym roku trochę urósł ale już w zeszłym roku dał czadu bardzo szybko rośnie w połowie lipca obsypany białymi ok 3 cm kwiatkami. Tarzał się po jalowcu, przez to zzolknal mi jałowiec gdyż powojnik był bardzo gęsty. Więc puszczę go na jodłę.

Myślałam posadzić go z różą Parennial blue do towarzystwa .....
A powiedz mi jak go się przycina?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:33, 12 mar 2019

Do góry
Mam powojnik mandżurski. Kupiłam w donicy. W pierwszym roku trochę urósł ale już w zeszłym roku dał czadu bardzo szybko rośnie w połowie lipca obsypany białymi ok 3 cm kwiatkami. Tarzał się po jalowcu, przez to zzolknal mi jałowiec gdyż powojnik był bardzo gęsty. Więc puszczę go na jodłę.
Liliowo i kolorowo:) 18:02, 12 mar 2019

Do góry
Witam Danusiu

U nas też wieje teraz chmury ciężkie na przemian ze słońcem wczoraj ulewy ale deszcze też potrzebne bo sucho. U nas nie było dużo śniegu.
Tylko trawy ścięłam wiatr rozrzuca wszystko po ogrodzie.
Dzisiaj też pewnie prac nie będzie a tyle roboty trudno zostanie na później.

Smog rozwiany to dobrze jest czym oddychać.

Pozdrawiam

U nas śniegu miałam dużo i z 6 tygodni chyba to dużo jak na ostatnie zimy, trawnik bardzo zle wygląda po tym śniegu, już wygrabiłam i posypałam nawozem przed deszczem się spieszyłam. Chodz pracowałam już od lutego te 3godz prawie codziennie, no to jeszcze dobre dwa tygodnie będzie pracy. Jak sie ciut ociepli to znowu mnie sprzątanie czeka bo po strasznej wichurze nawiało mi mi różności z okolicy.
Dziś rano było biało ale nie było mrozu, róże czas obcinać bo listki wypuszczają.

Wzgórze chaosu 08:08, 12 mar 2019

Do góry
Iwonka juz rozpisalam trawy 2ch nazw nie znam zobacz u mnie.

Dziękuję , zaraz popędzę i poczytam, twoja rabata trawiasta mnie urzekła
Ogród Muszelki 06:10, 12 mar 2019

Do góry

Nie ma za co. U mnie ścięte, ale kilka zostawiłam bo kwitły w listopadzie potem już mi się nie chciało ścinać.
U mnie te ścięte też mają duże paku jak nigdy. Pnące ładnie odbijają.
Na żwirowych rabatach nie kopczykowałam tylko przykryłam donicami jeszcze nie odkryłam tam sa przyrosty az sie boję je odkryć.

Elu, w każdym razie bardzo dziękuję za dodanie mi odwagi
Rok temu na przełomie lutego i marca był u mnie największy mróz (przez kilka dni ok. -17 st.). Ścięte jesienią róże przeżyły bez uszczerbku.

W listopadzie 2018 r. ścinałam róże już bez żadnych obaw. Nawet te kwitnące i pączkujące. Pozostawione łodygi od dołu całkowicie ogołociłam z liści. Nie bałam się, że złapią grzyba - była ciepła, ustabilizowana, bezdeszczowa aura.
Ogród Muszelki 13:21, 11 mar 2019

Do góry
Muszelka napisał(a)
Ku pamięci. Dzisiejsze pąki róż.

Od dwóch lat róże ścinam jesienią (w listopadzie). Posłuchałam rady ElżbietyFranki. Muszę przyznać, że po raz pierwszy czyniłam to z pewną obawą. Teraz mogę śmiało napisać – świetny pomysł! Zimą badyle nie straszą, rabata wygląda schludnie. Wiosną pąki ładnie się budzą. Dzięki, Ela!

Nie ma za co. U mnie ścięte, ale kilka zostawiłam bo kwitły w listopadzie potem już mi się nie chciało ścinać.
U mnie te ścięte też mają duże paku jak nigdy. Pnące ładnie odbijają.
Na żwirowych rabatach nie kopczykowałam tylko przykryłam donicami jeszcze nie odkryłam tam sa przyrosty az sie boję je odkryć.

Ogrodowe kreacje 13:06, 11 mar 2019

Do góry
To bardzo ładne hortki to co wyczytałam. Byłam dzisiaj w B i widzialam, że sa. U mnie jeszcze w donicach rosną nie posadzone z zeszłego roku kupowałam w lidziu we wrześniu po 8 zł ładnie u mnie podrosły chybawanilki i zastanawiam się gdzie posadzić mam 6 szt.

U mnie Montana w donicy w garażu rośnie nie zdążyłam posadzic, przyrosty bardzo duże.
Ptasi gaj 20:42, 10 mar 2019

Do góry
Wlasnie tez tak myslalam plywaja bardzo ospale dziubki otwieraja, ale lepiej jeszcze nie karmic. Przyjdzie mroz zamarznie a one pelne wigoru po karmieniu.
Poznaly mnie przywitalam sie z nimi przyplynely reke zamoczylam w wodzie zimna i mnie skubaly.

A dzisiaj jechismy i stado zurawii po mokradlach chodzilo.
Wzgórze chaosu 20:33, 10 mar 2019

Do góry
Iwonka juz rozpisalam trawy 2ch nazw nie znam zobacz u mnie.
Ptasi gaj 20:26, 10 mar 2019

Do góry
Kalina sztywnolistna

Odstukac bardzo ładnie przezimowały juki w zeszłym roku u mnie nie kwitły ani jedna może w tym roku dadzą popis.

A to dzisiaj zrobiona fotka ławicy już chcą jeść m, ale się wstrzymuje. Widziałam również dzisiaj żabkę jak wychodziła z ziemi i znowu się zagrzebska. Myślałam, że to mysz ale nie żabka.
Jaki wniosek widocznie jeszcze jest chłodno dla niej.

Ptasi gaj 20:15, 10 mar 2019

Do góry
Iwonka jeszcze druga fotka ta niska żółta roślina to tawuła gold flamenco

Dzisiaj znowu wiało i nie było pracy.
Kilka fotek zrobiłam moich tulipanów

Róże mają spore paczki

Cisy

Ptasi gaj 19:23, 10 mar 2019

Do góry

Więc od lewej nad rozplenica miski chiński melopartus wszystko na to wskazuje ma bordowe miotełki później brązowieją i wybielają sie.
Na jego tle z tyłu na dużej focie nie widać miskant Memory ten z białym pióropuszem na focie ponizej

Obok rośnie proso którego się pozbędę bo łamliwe pod wpływem deszczu, burzy.
Następnie rośnie w środku trawa afrykańska jestem z niej zadowolona pięknie się przebarwia jesienią.
Na poniższej focie powyżej hortensji

Ostatnie najwyższa nie wiem jak się nazywa pierwsza z moich traw jest olbrzymia ok 2,5 m wysokości rozsadzona i w tym roku znowu muszę ją trochę oberwać w korzeniu.
Na samym końcu przepiękna trawa ok 1 m wysokości wcześnie kwitnie bardzo ładnie się przebarwia.

Tak się przebarwia

Miłkowo - sezon 2016-2022 18:12, 10 mar 2019

Do góry
Ja tyle wszystkiego nakupilam, ze juz nie wiem co mam. Mini dalie tez wczoraj przyszly w paczce. Prawde mowiac nie ma sensu kupowac w necie. Czlowiek taki napalony i kupuje.
Dzisiaj u mojego ogrodnika po sasiedzku bylo to samo co w paczce malo tego oni tez w hurcie kupuja w bomix i sa jeszcze tansze. Bo musialam zaplacic za dostarczenie.
Mam dalie,. Kanny niskie, lilie, ostrozki, jakies jeszcze tam jutro bede sortowac.

Juz roz nie kupuje w necie widzialam zamowienie u ogrodnika i czekam az przywioza. Tak samo z azaliami bo mam jeszcze zamiar kupic klondyke pomaranczowa kilka krzakow.

Milus milego sadzenia

Ja w necie już nic nie kupuję, ten etap mam za sobą, plus ten etap kupowania wszystkiego, minimalnie coś kupię, całe szczęście dorosłam ogrodowo.
Kanny mini w katalogu oglądałam, ale w końcu się nie skusiłam, znowu kopanie i przechowywanie, ale tę 1 sztukę to sezonowo potraktuję, nie będę jej chować. Róż żadnych już nie chcę, cała podrapana łażę, a Klondyke kupuj, cudo buziaki Ela
Miłkowo - sezon 2016-2022 18:09, 10 mar 2019

Do góry
Przegladam twoj watek pedzisz, ze nie nadazam. Natrafilam na ptaszki pokaze jak tyllko zrobie fotki tzn po niedzieli. Sa w. Pudeleczkach i trzeba wyciagnac i sfocic.

To czekam na ptaszki
Ptasi gaj 09:30, 10 mar 2019

Do góry

No i to jest rabata trawiasta Przepiękna!!! Wiesz, że będę moją robić, podpowiedz Elu co na niej rośnie? Widzę rozplenicę Hameln i miskanty ale jakie?

I ta też super Żywopłot idealny, świerki mają dużo miejsca, berberysy robią świetne bordowe plamy. Kulki na pniu wprowadzają znów nieco ładu. To lubię A na samym froncie tej rabaty co rośnie?
Wzgórze chaosu 09:14, 10 mar 2019

Do góry
Witam Iwona

Chyba nigdy nie byłam u ciebie masz dużo iglaków już takie bardzo dorosłe.
Na fotkach widzę piękna sosnę kulkowata czy to limba? A może czarna strzyżona.

Świerki konika - lubią je bardzo przędziorki zeszły rok bardzo suchy więc miały idealne środowisko boją się wody jak diabeł .... Więc koniki trzeba przynajmniej raz w tygodniu podlewać opryskując je tzn dać im dobry prysznic.

Ten świerk obok sosny prawdopodobnie też na nim żerują. Jakbyś mogła ooryskaj go teraz promanalem aby zatrzymać wszelkie robactwo. Przeczytaj o tym promanalem możesz też opryskać inne iglaki.

Trawy jak bym nie powiązała to bym tak miała na całym ogrodzie po tym wietrze który obecnie wieje.

Ogród to wieczne przeróbki mój ma ok 10 lat i tez wycinam przecinam wysadzania wsadzam i tak wkoło.

Pizdrawiam
Wzgórze chaosu 08:49, 10 mar 2019

Do góry
Witam Iwona

Chyba nigdy nie byłam u ciebie masz dużo iglaków już takie bardzo dorosłe.
Na fotkach widzę piękna sosnę kulkowata czy to limba? A może czarna strzyżona.

Świerki konika - lubią je bardzo przędziorki zeszły rok bardzo suchy więc miały idealne środowisko boją się wody jak diabeł .... Więc koniki trzeba przynajmniej raz w tygodniu podlewać opryskując je tzn dać im dobry prysznic.

Ten świerk obok sosny prawdopodobnie też na nim żerują. Jakbyś mogła ooryskaj go teraz promanalem aby zatrzymać wszelkie robactwo. Przeczytaj o tym promanalem możesz też opryskać inne iglaki.

Trawy jak bym nie powiązała to bym tak miała na całym ogrodzie po tym wietrze który obecnie wieje.

Ogród to wieczne przeróbki mój ma ok 10 lat i tez wycinam przecinam wysadzania wsadzam i tak wkoło.

Pizdrawiam
Liliowo i kolorowo:) 08:30, 10 mar 2019

Do góry
Witam Danusiu

U nas też wieje teraz chmury ciężkie na przemian ze słońcem wczoraj ulewy ale deszcze też potrzebne bo sucho. U nas nie było dużo śniegu.
Tylko trawy ścięłam wiatr rozrzuca wszystko po ogrodzie.
Dzisiaj też pewnie prac nie będzie a tyle roboty trudno zostanie na później.

Smog rozwiany to dobrze jest czym oddychać.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 21:36, 09 mar 2019

Do góry
Tak jak pisałam przechodziły burze lało jak z cebra wszędzie kałuże ogromniaste. Woda nie nadąża spływać. Deszcz potrzebny bo już było bardzo sucho. Trochę ta aura pokrzyżowała plany na dzień dzisiejszy ale deszcz też potrzebny ważniejszy od wszelkich innych prac

Ale świetna, fotogenicznie aura!
Deszcz rzeczywiście bardzo potrzebny. U mnie po zimie do wczoraj była susza.
W innych rejonach Polski zimą był śnieg, a u nas spadł dwa razy i w dodatku tyle, co kot napłakał. W najbliższych dniach mają być u nas spore opady deszczu. Fajnie!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies