U mnie coś sie ruszyło
Przeniesiona została piaskiwnica, wysiany trawnik, powstał wstępny stelaż do zejścia z tarasu. Dosiałam w warzywniku i zrobiłam stelaż po arbuzy.
Przy warzywniku posadzone zostały 2 jabłonie ozdobne Rudolph.
Czekam na kiełkowanie trawnika póki co
Też tak mam z różami w tym roku, kupione na jesieni musiały być przycięte do ziemi. Niektóre starsze zmarzły, że bałem się co z nimi będzie ale puszczają. Pod tym względem dziwna była ta zima. Zaskoczyło mnie to.
Wiosna piękna
Ewidentny brak wody. Dokładnie tak wygląda pierwszy etap schnięcia trawnika.
Dla przykładu mój trawnik został podlany 9m3 na 300m3 w ciągu obecnego tygodnia. Piaszczysta mało urodzajna gleba. W zeszłym tygodniu też padało.
A co do nawożenia; przerabiałem nawozy długo działające przed przeczytaniem porad na tym forum. Niestety nie sprawdzają się.
Na forum jest doskonały "wątek" o nawożeniu trawników. Dosłownie skarbnica wiedzy. Jest tam wszystko czego potrzeba.
Zrezygnuj z nawozów długo działających na rzecz regularnego nawożenia nawozami typu Yara Vila pro complex/Yara Mila complex/Azofoska/Polifoska (to tylko przykłady)
Podlewaj regularnie i koś minimum dwa razy w tygodniu.
Piękne są te kocimiętki. Czasem zastanawiam się czy lepsze są właśnie one czy lawenda. Bo ja kocimiętkę sadzę w zastępstwie lawend właśnie. Są niezawodne!
Zieleń na wiosnę u wszystkich taka soczysta
Eeee tam, porządek, nagimnastykowałam się, by w kadry nie weszły rozstawione wszędzie doniczki, konewki, worki z ziemią, szpadle itp. .
I nowe i stare dziękują .
No nie wiem właśnie czy nie za pełne . Co tam, najwyżej będę wysadzać .
Żyrafa czyli taki sekator na wysięgniku? Mam coś takiego, ale obcięcie Kanzanow wiązałoby się chyba z rozwodem... więc nie będę ryzykować, w sumie fajny ten mój eM .
Megi, będziesz miała ładnie, już masz ładnie - Inka mi mówiła .
Wczoraj posadziłam trawki brązowe, trawki Everlime, cisy Anna, bodziszki Fay Anna, tawuły Little Princess. To na tej małej rabacie środkowej.
W innych miejscach posadziłam też zawilce no-name od Łucji i rutewkę Black Stocking.
Żylistki białe mam już w gruncie - właśnie na tej małej rabacie. Różowe jeszcze w doniczkach.
A czemu chcesz zasilać? Ja przy sadzeniu daję do dołka trochę próchnicy i obornik i to wg mnie wystarczy na start. Rośliny są zasilane w szkółkach.
Drzewo bordowe to Pissardi.
To prawda, wszystko puchnie w oczach.
te białe zawilce to sylvestris. Wielosieczne u mnie to kępeczki o średnicy 5 cm na razie .
Nad tematem ślimaków to ryczę, ręce opadają. Niebieskie granule, moje byty i butelka z wodą już uruchomione. Dzisiaj eksperyment z piwem. Jakoś nie przekonam się do tej symbiozy z moim ogrodem
Ale ładnie u Ciebie! Też tak chcę mieć ładnie
Co posadziłas wczoraj ?
Zykistki rosną już u Ciebie? Ja wczoraj kupiłam białego- wiesz może czy można byłoby zasilić?
ślimaków nie zazdroszczę, one chowają się na noc, pod doniczki, pod kore, pod płytki, w zakamarki. Trudno je wypatrzec. W szklarni miałam już jednego, pewnie z kompostem przyniosłam, bo nie przesiewam. Przy sadzeniu 2 utłukłam, a wczoraj żerował na papryce. I znalazłam szkodnika. Już po nim. Trzeba niebieskie granulki uruchomić. Teraz po deszczu wylazą na żer.