Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 08:31, 20 sie 2021

mrokasia napisał(a)
Z limkami to zależy jaki chcesz osiągnąć efekt.nie np. podobają mi się u kogoś zwarte szpalery ale u siebie wolę luźniej posadzone krzewy, tak żeby nie stykały się ze sobą .

Też tak często mam - u kogoś podoba mi się jedno, a u siebie wolę inaczej Ale chyba skoro chcę tam jeszcze włożyć inne rośliny, to lepiej żeby było luźniej? Taki gęsty szpaler jest fajny sam bez dodatków. Poza tym tak jak pisałam przed chwilą widok na tą rabatę z obu stron jest pod sporym kątem i te obsadzenia mogą wydawać się z gęstsze niż w rzeczywostości
MartaCho 08:34, 20 sie 2021

Możesz też dać tam sporą garść czosnków np. Purple Sensation, żeby wiosną było pięknie, jak limki małymi krzaczkami jeszcze będą. Nie wiem tylko, czy z bergenią się kolorystycznie zgrają?
Rojodziejowa 08:46, 20 sie 2021

MartaCho napisał(a)
Możesz też dać tam sporą garść czosnków np. Purple Sensation, żeby wiosną było pięknie, jak limki małymi krzaczkami jeszcze będą. Nie wiem tylko, czy z bergenią się kolorystycznie zgrają?

Myślałam też o czosnkowych, ale wolałabym dać tam takie, które nie zanikają bez wykopywania corocznego. Chyba z główkowatymi tak jest o z tulipanami botanicznymi? Muszę się dokształcić
MartaCho 09:20, 20 sie 2021

Główkowate na pewno tak, potwierdzam, sprawdziłam, co więcej- co roku jest ich coraz więcej, ale kwitną trochę później- tak czerwiec- lipiec.

Ja mam kilka Purple i nie wykopuję ich. Co roku są.
Anda 09:26, 20 sie 2021

Hej Asiu, dopiero teraz zauważyłam Twoje plany. Pewnie trochę za późno na mieszanie, ale i tak spróbuję Ja tam zamiast bergenii widzę pod hortkami całe pole Carexa Icedance. Piękny kontrast wąskich liści traw i szerszych liści hortensji. Jest zimozielony, ładnie się rozłazi i rozjaśni tą ciemną zieleń tuj i cień od nich padający. Jedno cięcie po całości wiosną i to wszystko jeśli chodzi o pielęgnację. Deptanie przy cięciu hortek też zniosą Bergenie wg mnie mają zbyt ciemne liście. Hortki będą rozjaśniać to miejsce, to prawda, ale dopiero gdy będą miały liście i kwiaty.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Rojodziejowa 09:36, 20 sie 2021

MartaCho napisał(a)
Główkowate na pewno tak, potwierdzam, sprawdziłam, co więcej- co roku jest ich coraz więcej, ale kwitną trochę później- tak czerwiec- lipiec.

Ja mam kilka Purple i nie wykopuję ich. Co roku są.

I tyle samo ich masz cały czas?
sylwia_slomc... 09:42, 20 sie 2021

Co do czosnków nie zawodne i przybywa z roku na rok purple sunsation.
Co do ilości wody mam takie przemyślenia( nie wiem jak tam się układają kierunki świata)

1. Pod tujami mimo spadku będzie sucho bo tuja płytko się korzeni i masę wody wypija cały rok w zimie też.
2. Tuje będą zasłaniać nie tylko światło, ale i opady, nawet na całkiem wolnej przestrzeni to robią bo u nas rzadko pada bez wiatru, a jak cos rośnie od zawietrznej nie ma szans na podlanie w tej sytuacji.
3. Dom robi za druga osłonę deszczową, do tego rynny odbierają wodę z dachu.

Tak, że raczej to miejsce docelowo będzie pewnie wymagało stałego podlewania.

Co do rozkładu limek, nie wiem jak wysoko docelowo zamierzasz im pozwolić rosnąć, ale moje pomimo mocnego cięcia w ciągu5-6 lat z patyczków( bo to były ukorzeniane przez Katkę patyczki) Są już mojego wzrostu i maja każda przynajmniej po 1.5 m szerokości.
tu są tylko 4 hortensje wsadzone, pierwsza polar bear i kolejno trzy limki

na długości 9-10 metrów
tej na poprzedniej fotce nie ma bo to z innego miejsca dla zobrazowania odległości pergoli od woliery( Pergola po lewej obrośnięta w całości clematisem, a daszek woliery w prawym górnym rogu widoczny)

z wysokości wzroku cyknięta fotka

Jak zobaczysz daj znać usunę
Rojodziejowa 09:48, 20 sie 2021

Anda napisał(a)
Hej Asiu, dopiero teraz zauważyłam Twoje plany. Pewnie trochę za późno na mieszanie, ale i tak spróbuję Ja tam zamiast bergenii widzę pod hortkami całe pole Carexa Icedance. Piękny kontrast wąskich liści traw i szerszych liści hortensji. Jest zimozielony, ładnie się rozłazi i rozjaśni tą ciemną zieleń tuj i cień od nich padający. Jedno cięcie po całości wiosną i to wszystko jeśli chodzi o pielęgnację. Deptanie przy cięciu hortek też zniosą Bergenie wg mnie mają zbyt ciemne liście. Hortki będą rozjaśniać to miejsce, to prawda, ale dopiero gdy będą miały liście i kwiaty.

Ewuś to mi zasiałaś wątpliwości...
A ja tak się zakochałam w tym zestawie hakone+bergenia! No i dziś hakone powinny do mnie dotrzeć. No chyba, że tez zestaw dam gdzie indziej...

Myślisz, że za ciemno tam jest? Mam carexy u siebie i jakoś średnio rosną, nie wiem czemu - jakaś koślawa jestem, z łatwą seslerią też mi na skarpie nie wyszło.

Przychodzą mi w takim razie jeszcze takie pomysły do głowy:
1. Bergenia + all gold
2. Przywrotnik + all gold
bialydomek 09:49, 20 sie 2021

ja jeszcze wroce do impregnowania,
pamiętaj aby obojętne co dasz, jakiej firmy i jaki finalnie środek, to koniecznie zastosuj podkład bezbarwny, impregnujący- zabezpieczający od sinizny, owadów,itp..,
(niektórzy producenci nazywają to impregnatem technicznym)
i po wyschnięciu 24h. dopiero
lazure, bo chyba na nią się zdecydowałaś??
sylwia_slomc... 09:52, 20 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)

Ewuś to mi zasiałaś wątpliwości...
A ja tak się zakochałam w tym zestawie hakone+bergenia! No i dziś hakone powinny do mnie dotrzeć. No chyba, że tez zestaw dam gdzie indziej...

Myślisz, że za ciemno tam jest? Mam carexy u siebie i jakoś średnio rosną, nie wiem czemu - jakaś koślawa jestem, z łatwą seslerią też mi na skarpie nie wyszło.

Przychodzą mi w takim razie jeszcze takie pomysły do głowy:
1. Bergenia + all gold
2. Przywrotnik + all gold

Rzadko się z Ewą nie zgadzam, ale choć ma rację z kolorem i kształtem oraz rozświetleniem to jednak ice dance okropnie brzydko się starzeją i po paru latach wyglądają koszmarnie, wiem bo mam i myślę czym zastąpić bo już nie zdobią a straszą i to dosłownie. Do tego koszmarnie się rozłażą i potem usunięcie równa się przekopanie całej rabaty i wyciąganie podziemnych odrostów.