Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 09:59, 20 sie 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Co do czosnków nie zawodne i przybywa z roku na rok purple sunsation.
Co do ilości wody mam takie przemyślenia( nie wiem jak tam się układają kierunki świata)

1. Pod tujami mimo spadku będzie sucho bo tuja płytko się korzeni i masę wody wypija cały rok w zimie też.
2. Tuje będą zasłaniać nie tylko światło, ale i opady, nawet na całkiem wolnej przestrzeni to robią bo u nas rzadko pada bez wiatru, a jak cos rośnie od zawietrznej nie ma szans na podlanie w tej sytuacji.
3. Dom robi za druga osłonę deszczową, do tego rynny odbierają wodę z dachu.

Tak, że raczej to miejsce docelowo będzie pewnie wymagało stałego podlewania.

Co do rozkładu limek, nie wiem jak wysoko docelowo zamierzasz im pozwolić rosnąć, ale moje pomimo mocnego cięcia w ciągu5-6 lat z patyczków( bo to były ukorzeniane przez Katkę patyczki) Są już mojego wzrostu i maja każda przynajmniej po 1.5 m szerokości.
tu są tylko 4 hortensje wsadzone, pierwsza polar bear i kolejno trzy limki.

na długości 9-10 metrów
tej na poprzedniej fotce nie ma bo to z innego miejsca dla zobrazowania odległości pergoli od woliery( Pergola po lewej obrośnięta w całości clematisem, a daszek woliery w prawym górnym rogu widoczny)

Nie musisz usuwać No spore są, czyli kupować więcej na pewno nie muszę.
Tuje są od południa, pada u nas chyba zazwyczaj z wiatrem od zachodu. Cały mój ogród to ogród nierówności poza tą częścią z tarasami. Czyli patrząc na tą fotkę, teren opada w naszą stronę. Więc mam wrażenie, że trochę jednak tej wody tam się może zabierać... Jeżeli będą wymagać podlewania, to może to jakoś przeżyję...
Rojodziejowa 10:01, 20 sie 2021

bialydomek napisał(a)
ja jeszcze wroce do impregnowania,
pamiętaj aby obojętne co dasz, jakiej firmy i jaki finalnie środek, to koniecznie zastosuj podkład bezbarwny, impregnujący- zabezpieczający od sinizny, owadów,itp..,
(niektórzy producenci nazywają to impregnatem technicznym)
i po wyschnięciu 24h. dopiero
lazure, bo chyba na nią się zdecydowałaś??

Ja tylko dałam znać stolarzowi, że chcę taki kolor i ma wybrać czy zrobi to lazurą, czy uzyska olejem. On ma się zajmować również całą impregnacją.
Rojodziejowa 10:07, 20 sie 2021

No i jeszcze dla przypomnienia. Zdjęcia bez darni robione już wieczorem, wiec wyglada jakby tam był głęboki cień, a w bardziej słonecznych momentach jest tak:
mrokasia 10:10, 20 sie 2021

Ice Dance przestały mi się podobać bo tak jak pisze Sylwia - starsze nie wyglądają zbyt ładnie. Moje pod niwakiem dodatkowo wyleżane i wydeptane przez psy nie odrosły w 100% i do tej pory mam suche placki, którymi nie miałam czasu się zająć. Poza tym w tym roku baaaardzo długo się zbierały po cięciu i wyglądało to delikatnie mówiąc średnio. Pewnie będę szukała zamiennika.
Ja tam bym sadziła zestaw bergenie + all gold .
Rojodziejowa 10:17, 20 sie 2021

mrokasia napisał(a)
Ice Dance przestały mi się podobać bo tak jak pisze Sylwia - starsze nie wyglądają zbyt ładnie. Moje pod niwakiem dodatkowo wyleżane i wydeptane przez psy nie odrosły w 100% i do tej pory mam suche placki, którymi nie miałam czasu się zająć. Poza tym w tym roku baaaardzo długo się zbierały po cięciu i wyglądało to delikatnie mówiąc średnio. Pewnie będę szukała zamiennika.
Ja tam bym sadziła zestaw bergenie + all gold .

Czy przy takim nasłonecznieniu jak pokazuję na ostatnim zdjęciu nie będzie tej odmianie za jasno? Trochę im pewnie jeszcze hortki zrobią trochę cienia kiedyś, ale przy ścieżce może być patelenka

Może jak przyjdą, to zrobię przymiarki
Anda 10:28, 20 sie 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Rzadko się z Ewą nie zgadzam, ale choć ma rację z kolorem i kształtem oraz rozświetleniem to jednak ice dance okropnie brzydko się starzeją i po paru latach wyglądają koszmarnie, wiem bo mam i myślę czym zastąpić bo już nie zdobią a straszą i to dosłownie. Do tego koszmarnie się rozłażą i potem usunięcie równa się przekopanie całej rabaty i wyciąganie podziemnych odrostów.

Sylwuś, ja też rzadko się z Tobą nie zgadzam Nie musi być Icedance. Jednak widzę tu jaśniejszą, paskowaną trawę, koniecznie niską, znoszącą trudne warunki i cień. Icedance trudno zabić, a czy tam będzie aż tak mocno rosła nie wiem. Przypuszczam, że nie, bo będzie tam dość sucho, jak sama zauważyłaś. Oczywiście pewności nie mam. Rozłażenie się jej uznałam tu akurat za atut, bo dzięki temu chwasty się nie mnożą.
Odmładzanie bylin wpisanie jest w życie ogrodnika. Z trawami tak już jest, że niektóre szybciej a niektóre później, ale trzeba odmładzać. Twoje już są na tym etapie

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:37, 20 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)

Ewuś to mi zasiałaś wątpliwości...
A ja tak się zakochałam w tym zestawie hakone+bergenia! No i dziś hakone powinny do mnie dotrzeć. No chyba, że tez zestaw dam gdzie indziej...

Myślisz, że za ciemno tam jest? Mam carexy u siebie i jakoś średnio rosną, nie wiem czemu - jakaś koślawa jestem, z łatwą seslerią też mi na skarpie nie wyszło.

Przychodzą mi w takim razie jeszcze takie pomysły do głowy:
1. Bergenia + all gold
2. Przywrotnik + all gold

Myślę, że cień padający od tuj w kontraście do nasłonecznienia południowego da tam efekt "dziury"

Hakone wg mnie są za wysokie do hortek. One mają przecież wysokość ok. 60 cm. To już całkiem sporo.

Jakie carexy masz? Jest wiele odmian i rodzajów...

Zamiast Icedance może być Silver Sceptre. Z takich rosnących kępami mogłyby być Aureovariegata albo Evergold.

Z Twoich pomysłów najbardziej wg mnie pasuje 1. Mnie jednak cały czas nie pasuje mi wysokość, bo hortki będą w dole, a bergenie i hakonki na górze i będą wg mnie za wysokie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Rojodziejowa 10:52, 20 sie 2021

Skoro Limelight rosną potworzaste, nawet do 3m, to myślałam, że może przez dwa pierwsze sezony owszem będzie niżej, ale potem ją wypiętrzy...

Poza tym hakone i bergenie też muszę trochę odsunąć od brzegu bo tam trochę betonu przy krawężniku jest.

U mnie jest Carex Goldband wg etykietki
Anda 11:04, 20 sie 2021

Te 3m to może osiągnie we Francji nad morzem Północnym Serio to Limka osiąga do 2 m wysokości. Moja miała chyba 1,7 m jak ją odmłodziłam po 8 latach, bo od środka była już bardzo łysa. Przy tujach aż tak wysokie raczej nie będą.

http://daten2.verwaltungsportal.de/dateien/seitengenerator/ac3894cb947af607a7a9793501b7a198212679/auswertung_hydrangea_paniculata.pdf

Anda 11:06, 20 sie 2021

Goldband rośnie w kępie. Skoro rośnie średnio, to Icedance też ma szansę nie rozrastać się jakoś szaleńczo. Ale to tylko takie prorokowanie z mojej strony, bo niestety Twego ogrodu na żywo nie znam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies