Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:42, 30 paź 2018

Do góry
Bog napisał(a)
Danusiu jestem ciekawa po co tak głęboko wykopany rów czy żeby nie zamarzła woda w rurze?
pozdrawiam Bogusia

Tak, to wodociąg do budynków. Poniżej przemarzania gruntu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:36, 30 paź 2018

Do góry
mira napisał(a)

no i to bym chciała zobaczyć jak siedzicie i pijecie - trudno sobie wyobrazić jakie to uczucie

czy cieniówkę zlikwidowałaś całkowicie czy będzie gdzieś indziej

Siedzenie sobie wyobrażam, brakowało nam takiej ochłody w to lato. Przyda się i będziemy - wieczorem na pewno.

Na razie cieniówki nie planowałam, powinna być, ale ma być też wiata na donice, więc może tam doraźnie będę przetrzymywać rośliny. Inna opcja, cieniówka będzie dużo dalej.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:35, 30 paź 2018

Do góry
kasia1 napisał(a)
Danusiu, jaka jest odległość między bukami? (tam gdzie będzie ławka) Jaką dokładnie odmianę buka posadziliście?

Ustawiłam co 3 metry, ale jeszcze rozsunęłam na wypadek, że buk będzie gruby. Myślę, że 4 metry między nimi jest. Tak na oko ustawiałam.
Z ukosa wygląda na mniej.

Fagus sylvatica 'Dawyck Gold' - kolumnowy. Mamy je już kilka lat i się tułają po ogrodzie. Czas było najwyższy dać im godne miejsce. Co prawda je co roku przesadzałam do większych doniczek, ale ile można? Wyglądają fajnie razem.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:32, 30 paź 2018

Do góry
ewsyg napisał(a)
Danusiu, co to jest za roślina ta burgundowa, która wygląda jak podagrycznik ?
Bardzo to ładna, czy to jest arcydzięgiel ?

Tak to arcydzięgiel Angelica gigas , ale nie przezimował mi. W tym roku go nie było.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:31, 30 paź 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Bo Nam to przy robocie nikt nigdy fotek nie cykaTo serce to znak, że Was ta ziemia kocha

My oddaliśmy serce tej ziemi, a ona oddaje nam Urodziła serce prawdziwe.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:29, 30 paź 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, pokazywane instalacje i prace przekraczają moją zdolność pojmowania. Od czego są te niebieskie rury po całości tak głęboko?

W basenie stołki barowe ... aqua - park w ogrodzie?

Co do pelargonii - nie znam się. Jakieś różne ładne.

Witek kopie już i rozprowadza "poważny" wodociąg do budynków w przyszłości i do nawadniania, głębokość taka że - poniżej przemarzania. Dopiero od tych rur będą strategiczne podłączenia mniejszego zasięgu. Rura 6-tka trójka czy nawet grubsza..nie zapamiętałam.

Stołki nazwałam barowe, ale to dla odpoczynku, jak się człek zmęczy pływaniem, to sobie posiedzi i napije się. Nawet nie alkoholu bym powiedziała, a czegoś zimnego.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:23, 30 paź 2018

Do góry
Sebek napisał(a)
A stolik barowy bedzie? Bo nie wiem czy juz robić rezerwację czy czekać

Ale się dzieje!

Za "stolik barowy" będzie "robił" po prostu taras z drewna
A stołki będą w wodzie na brzegu. Blisko krawędzi tarasu.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 10:49, 30 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dekalog ogrodniczy Danusi
cxz

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

Jak coś nowego przyjdzie do głowy to dopiszę

Dopisuję poza dekalogiem ważną rzecz:

Planuj swój ogród kompleksowo jako całość, a nie tylko oderwane fragmenty.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:47, 30 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A w basenie trwa montowanie schodków z kwasówki i stołków barowych, żeby pić wino i siedzieć w wodzie.

no i to bym chciała zobaczyć jak siedzicie i pijecie - trudno sobie wyobrazić jakie to uczucie

czy cieniówkę zlikwidowałaś całkowicie czy będzie gdzieś indziej
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:25, 29 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kwiaty pojawiły się chyba z powodu wielkiej suszy, jabłoń pewnie "myślała" że to jej koniec, albo myślała, że to właśnie "zima" a po "zimie" nastała wiosna z nadejściem opadów. Tak sobie myślę...

Też tak pomyślałam Danusiu Ciekawe tylko jak roślinki wystartują na wiosnę i w jakiej kondycji? To też zależy zapewne od tego jaka będzie zima

Po ostatnich opadach i zimnicy dzisiaj nagle w ciągu dnia +22 i cudne słońce Szkoda że krótszy dzień i po powrocie z pracy nic już w ogrodzie nie ma szans podziałać. Oby w piątek i sobotę było ciepło i bez deszczu, m.in. cebulowe na wsadzenie czekają... A dzisiaj przy okazji jakiś drobnych zakupów w B. do koszyka sporo cebulowych mi wpadło No ale taka atrakcyjna cena była... Ech! Mus nad asertywnością popracować
No ale Iza z Ogrodu pod lasem też tylko po serek wychodziła
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:58, 29 paź 2018

Do góry
A w basenie trwa montowanie schodków z kwasówki i stołków barowych, żeby pić wino i siedzieć w wodzie. Do metalu będą przekręcone deski z modrzewia, żeby miło się stąpało. Metal jest zimny.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:57, 29 paź 2018

Do góry
Rów jest zasypywany i zalewany wodą, żeby ziemia się zagęściła

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:56, 29 paź 2018

Do góry

Witek wykopał takie serce

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:56, 29 paź 2018

Do góry
Usunęliśmy cieniówkę, rabata przesuwa się dalej.
Obsadziłam osobiście rabatę prawie w całości.

Tutaj złote buki : Danuta i Witold.
Pomiędzy nimi będzie stała ławka dla nas, żeby patrzeć na jeziorko

Ostatnie sadzenie wykonał Witek, mnie niestety nie było komu zrobić zdjęcia, ale i nawet nie myślałam o tym

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:54, 29 paź 2018

Do góry
Koparka wykopała swoje, teraz my kopiemy.

Ogród Basi 06:15, 29 paź 2018

Do góry
Fajnie jak się ma pomoc w takich trudnych i budowlanych pracach i co najważniejsze
efekt jest Ja też bez Witka niewiele bym zrobiła. Oczywiście sadzenie rabat - to pestka. Nie dalej jak wczoraj posadziłam nową rabatę, nie całkiem, ale zaczęłam, ale cieniówki bym sama nie rozebrała, a tak, mam nowe miejsce do zagospodarowania i to mnie najbardziej cieszy Miłego dnia, ostatni dzień deszczowy, jutro będzie słoneczko.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 06:14, 29 paź 2018

Do góry
Kwiaty pojawiły się chyba z powodu wielkiej suszy, jabłoń pewnie "myślała" że to jej koniec, albo myślała, że to właśnie "zima" a po "zimie" nastała wiosna z nadejściem opadów. Tak sobie myślę...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:12, 29 paź 2018

Do góry
Gosia, naczynia ocynkowane nie są w żadnym wypadku obciachowe Nie grozi nam to, bo na świecie są wykorzystywane w prestiżowych ogrodach już od dawna
Kto tak myśli - myli się

Szczególnie popularne są w Danii, ale Holandia również, także u Sarah Raven jest ich dużo. Ja mam także naczynia nie tylko rodzime, ale też z Anglii. Niektóre trudne do zdobycia, bo zabytkowe bym nawet powiedziała.

Karola, witaj, muszę zajrzeć co tam robisz Ciekawa jestem bardzo i wspieram.
Ogród Basi 01:02, 29 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Też podzielam pozytywne opinie w sprawie super ułożonego tarasiku

Danusiu, jakże mi miło, że zajrzałaś. bardzo się cieszę.
Placyk, tarasik przy oczku ułożył mąż. Starał się. Pierwsza opcja była z większymi szczelinami wokół płytek, wypełnionymi gresem. Ale nie było to dobre bo drobne kamyczki wyłaziły ze szczelin, leżały na płytkach. Wrażenie było bałaganu. Do chodzenia nie za dobre. A pewnie i na trawniku leżałyby co utrudniałoby koszenie. Więc szczeliny zostały zmniejszone i wypełnione piaskiem. Teraz jest lepiej.
Czasem stoi tam piaskownica naszego wnuka. Ale teraz już jest schowana. Do wiosny.
Pozdrawiam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:52, 28 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A pod domkiem jeszcze nie było tarasu, ale było kolorowo. Jak teraz patrzę, to nawet bardziej kolorowo niż w tym roku

Danusiu, nie tylko jest tu bajecznie kolorowo ale też są przecudne naczynia ocynkowane. Takie perełki. Nie jestem pewna czy jedno z tych naczyń nie służyło dawniej za miarkę do mleka. Moja babcia chyba coś takiego używała. Ono miało wzdłuż jednego boku szybkę, widać było ile mleka udoiło się. Wyglądało podobnie do tego stojącego bezpośrednio przy ścianie.
Za odwiedziny i pochwałę placyku pięknie dziękuję. Placyk układał mąż. Postarał się. Jak chce to potrafi.
Zdrówka Danusiu życzę bo zimno, brr.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies