Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » 'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

Nowa12 20:55, 23 paź 2018

Bardzo dziękuję za podpowiedzi. O to mi chodziło .
Możesz mi jeszcze podpowiedzieć jak ciąć klona, który powypuszczał takie długie gałęzie przy bardzo optymistycznym założeniu, że nie zmarzną zimą? Jest u mnie 2 sezon i bardzo dobrze zniósł zimę.

eVka 08:32, 24 paź 2018

bql3 napisał(a)
Yahoo!

Ewa,

Jak już to rozwiązanie zrobisz u siebie na ogrodzie to pokażesz jakieś fotki -co?

pozdrawiam
Jan

Jasne, że pokażę, tylko u mnie będzie w kształcie kwadratu ok. 2,5x25m, nie koła. Pokazałam eMkowi Twój ogród i jest zachwycony, nawet zgodził się na palenisko, do którego wcześniej był uprzedzony więc wiesz, DZIĘKI!!!
Kolekcję klonów masz imponującą, to to skarbnica klonowej wiedzy
bql3 11:56, 24 paź 2018

Yahoo!

Agato,
przycięcie klona jest kwestią jego prowadzenia czy też kształtu bryły krzewu jaki chcesz mu nadać: chcesz klon duży - to nie ciachasz go, zaś chcesz aby nie rósł tak szybko lub aby nadać odpowiednią formę no to go przycinasz. No i obowiązkowo przycinamy przymarznięte końcówki gałązek które nam przymarzły ( np na podczas "zimnych ogrodników") aby nie było zgorzeli.
Przypominam ! - nożyce dezynfekujemy do każdego klona osobno aby uniknąć zakażenia a miejsca przycięte smarujemy pastą.

Ewa,
Cieszę się, że Cię zainspirowałem do realizacji projektu paleniska w Twoim ogrodzie i że mogłem choć trochę Ci pomóc - oczywiście serce mi się bardzo raduje że stałem się sojusznikiem w słusznej sprawie . Trzymam kciuki no a fotki z końcowego efektu prac mile widziane

pozdrawiam
Jan
bql3 12:15, 24 paź 2018

... no to tak przy okazji gdy już jestem - to parę fotek powrzucam

cdn..

Matane!

eVka 12:34, 24 paź 2018

bql3 napisał(a)
Yahoo!

...

Ewa,
Cieszę się, że Cię zainspirowałem do realizacji projektu paleniska w Twoim ogrodzie i że mogłem choć trochę Ci pomóc - oczywiście serce mi się bardzo raduje że stałem się sojusznikiem w słusznej sprawie . Trzymam kciuki no a fotki z końcowego efektu prac mile widziane

pozdrawiam
Jan

Obięcuję i jeszcze raz dziękuję
bql3 19:03, 30 paź 2018

świeże - poranne fotki

cdn...
bql3 19:38, 30 paź 2018

wszystkich odwiedzających mój herbaciany ogród pozdrawiam jesiennie...
Jan

Gardenarium 23:01, 30 paź 2018

Jest pięknie i klimatycznie, kolory - ach!

Instagram Ogrodowiska
Urszulka 09:14, 31 paź 2018

Janie, melduję się u Ciebie i idę na spacer korzystając z zaproszenia
bql3 12:32, 31 paź 2018

Danusia
- bardzo doceniam i jest mi niezmiernie miło że zachwyca nawet szefową ten mój kompaktowy ogród herbaciany. No a faktem jest że klony bardzo podkreślają subtelny nastrój i klimat tego miejsca.

Ula,
- cieszę się że do mnie przyszłaś w odwiedziny aby pospacerować po jesiennym ogrodzie i herbaciarni.

a przy okazji parę fotek wklejam....

pozdrawiam
Jan