Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:17, 03 lis 2013

Do góry
Gierczuś - nie tylko są jeżówki... można mieć ogród i bez nich.. zwłaszcza mikro Jakby każdy miał to samo, to co byśmy oglądali na forum

Julka - a Ty skąd sie znalazłaś??? Albo gdzie sie zgubiłaś??

Muszę sobie zrobić zestaw żelaznych roślin na kwitnące rabaty.. takie które długo kwitną, są ładne i bezproblemowe.. albo coś wnoszą do ogrodu, że bez tego to ani rusz......
Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki
Kwiecień - narcyze, tulipany wczesne, magnolie
Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia (maj chyba jest najbardziej kwitnącym miesiącem.... inne miesiace do pięt majowi nie dorastają
Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostrózki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, , firletka kwiecista, krwawnik, złocienie
lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia
sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki. goryczka jakaś tam wysoka
wrzesień - zimowity, zawilce, liriope, astry, chryzantemy bylinowe
pażdziernik - to co zaczęło we wrześniu

Patrzę na moja skróconą listę tego co mus z kwitnących... i się trochę uzbierało.... i mam ochotę dopisać jeszcze to i owo.. ale ... to miał być skrót... I jak się mam ograniczać????
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:08, 03 lis 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ja czekam na liliowy spektakl...zimą dopiero???

Zimą będziemy odkurzać po raz kolejny najlepsze foty z lata.. bo co innego nam zostanie????

Lilie mam w miarę spisane to co wiedziałam..
Liliowców za cholerkę nie dojdę... w tym roku dokupiłam .. i nie podpisałam bo nie zdążyłam, potem zapomniałam, a potem pogubiło sie gdzie i co posadziłam.. nazwy mam zapisane na kartce, jak zakwitną będę dobierać co jest co.... ale z tym czekam do czerwca ... ale i tak 30% jest nn

Temat jeżówek załatwiony

Trzeba znaleźć coś innego, bo w ogrodzie już nie ma co pokazywać.
Pióra po ptakach mogę pokazać...jastrząb znów szaleje..
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:29, 02 lis 2013

Do góry
asc napisał(a)

Tak te żółte to lilie. od mojej mamy.. wielkie Od nich zaczęła sie moja miłość do lilii... i też ich trochę uzbierałam Wysokie na 2 metry Takie liliowe drzewa
Za dużo mam miłości w ogrodzie. i stąd taki misz masz

ja też, odziedziczyłam po mamie ona ma pełno kwiatów w ogródku... dlatego przeryłam kawałek ogrodu i też na wiosnę będę twożyć taki misz masz... ale za to jaki kolorowy
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:22, 02 lis 2013

Do góry
elzbieta_g napisał(a)
to lilie?piękne

Tak te żółte to lilie. od mojej mamy.. wielkie Od nich zaczęła sie moja miłość do lilii... i też ich trochę uzbierałam Wysokie na 2 metry Takie liliowe drzewa
Za dużo mam miłości w ogrodzie. i stąd taki misz masz
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:41, 02 lis 2013

Do góry
to lilie?piękne
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:08, 31 paź 2013

Do góry
I jeśliby nie było problemu to proszę napisz mi też na p/w gdzie się zaopatrujesz w lilie, liliowce. Czytałam w Twoim wątku, że trzeba kupować w sprawdzonych miejscach, bo różnie to bywa..
Ogród cioci 20:00, 28 paź 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Gosiu, teraz możesz jeszcze posadzić: czosnki, tritelerię, lilie, irysy, jeśli cebulowe.
Pozostałe powinnaś przez zimę przechować.

Dzięki Basiu
Ogród cioci 19:52, 28 paź 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Dostałam triteleie, krokosmię ,tygrysówkę, lilie, czosnki, dalie, liatrę białą, irysy niebieskie niskie, frezje, zawilce. Wszystko z biedry po przecenie.Czosnki , lilie posadziłam. Irysy zamierzam. Nie wiem co z liatrą triteleią i krokosmiami czy teraz?

Gosiu, teraz możesz jeszcze posadzić: czosnki, tritelerię, lilie, irysy, jeśli cebulowe.
Pozostałe powinnaś przez zimę przechować.
W kamiennym kręgu od początku 19:18, 28 paź 2013

Do góry
an_tre napisał(a)
tak nornice to dla nich zagrożenie ubieglej zimy wyprowadziły mi ponad połowe cebul
w tym sadzilam w koszyczkach i starych doniczkach, zobaczymy co wiosna pokaże

Moim nornicom w ubiegłym roku zasmakowały lilie...Aniu, tulipanki niezbyt dobrze czują się w koszyczkach...ale ochrona przed gryzoniami jest...coś za coś
Ogród cioci 18:13, 28 paź 2013

Do góry

Może niektóre da się teraz posadzić?
Trudno Ci będzie je do wiosny przetrzymać, chyba że masz na to odpowiednie warunki.
Wymień, co dostałaś

Dostałam triteleie, krokosmię ,tygrysówkę, lilie, czosnki, dalie, liatrę białą, irysy niebieskie niskie, frezje, zawilce. Wszystko z biedry po przecenie.Czosnki , lilie posadziłam. Irysy zamierzam. Nie wiem co z liatrą triteleią i krokosmiami czy teraz?
Ogród cioci 17:58, 28 paź 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Gosia obejrzałam twoje cebulki i częśc sadzi się teraz np;lilie ,irysy zawilce,czoski,a inne wiosna musisz przechować do wiosny w piwnicy ale one napewno są takie suche że nie wiem czy dadza rade.
Bo te markiety trzymały od wiosny na magazynach a teraz rzucili z innymi cebulkami ja oglądałam w Castoramie wysuszone a cena ani grosza nie obnizyli.

Mam fajną piwnicę do przechowywania a lilie i czosnki już wsadziłam bo ich było najmniej. Zostały mi irysy z tych co wymieniłaś. Zawilce podobno na wiosnę można.
Ogród cioci 17:44, 28 paź 2013

Do góry
Gosia obejrzałam twoje cebulki i częśc sadzi się teraz np;lilie ,irysy zawilce,czoski,a inne wiosna musisz przechować do wiosny w piwnicy ale one napewno są takie suche że nie wiem czy dadza rade.
Bo te markiety trzymały od wiosny na magazynach a teraz rzucili z innymi cebulkami ja oglądałam w Castoramie wysuszone a cena ani grosza nie obnizyli.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:42, 28 paź 2013

Do góry
I teraz miejsce koło metasekwoi wygląda tak
będzie układana ścieżka, jak u ciebie, nie wiem jeszcze z jakiego materiału, a zabezpieczenia metasekwoi znikną
tu na rabacie jest tak;
1. gazony powoli zarośnie bluszcz, koło 30 wsadziłam
2. wiosna kwitną narcyze, krokusy i tulipany
3. potem lilie i hosty, jeżówki, orliki, ostróżki
4. trawy na jesień

a w gazonach żurawki i tawuła Golden Carpet
no i oczywiście rośnie tu paulownia
cały czas, coś tu się dzieje, jedynie te budleje zadołowane na chwilę musiały czekać, ale psuły mi tu wszystko

i moja śliwa Nigra, no dostało się jej ale nie chcieliśmy aby widok z tarasu zasłaniała, więc będzie z niej formowany parasol, na wiosnę niestety nie będzie kwiatów, a tak cudnie kwitła..
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:29, 28 paź 2013

Do góry
asc napisał(a)
A ja myślałam, że fotki są obrobione w jakim programie na takie jak obraz malowany akwarelą czy olejem...

A Debry zawiłości słonych nie rozszyfrowałam.... bo ja jestem prosta baba i jak coś później to później, a jak coś wcześniej to wcześniej... białe to białe itd... i kobiece TAK co ma sie rozumieć jako NIE jest mi obce..wiec proszę wybaczyć, że babskich niuansów nie rozumiem..

Irenko czekam na foty... i co kombinujesz w tym kole???

Aniu, w tym kole nic; tam są róże rugosa pomarszczona, ale już na jesień wycięłam przy ziemi, irysy i liliowce i lilie i wszystko wycięte do ziemi i poplewione, a wiosną ruszy i znowu będzie tutaj busz; to jest minus rabat bylinowych, ale jak bez nich żyć w ogrodzie

natomiast radykalne zmiany następują tutaj, chcę mieć inny widok z okien nowego domu, dom będzie miał tafle szklane i nie ma byc wyczuwalna granica dom- ogród
stąd Zygi usunął róże japońskie i jaśminowce, za dużo ich, jakoś go drażniły, cierpiałam, ale potem pomyślałam, że mam ich sporo, to tu może być coś fajniejszego
no i jest łyso, jak diabli........póki co
wykopałam wszystkie mieczyki, z 60 jeden zakwitł!!!!
tam , gdzie wbita łopata, jest pigwowiec, formuję go w kwadrat, ale jeszcze nie dotarłam do niego
budleje zabrałam z rabaty hostowo- jeżówkowo- trawiastej i tu poszły koło pigwowca, 3 kolory...biały, ciemny fiolet, jasny fiolet

Ogrodowa szkarada Kasi 16:20, 27 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ojejku, zmień "szkaradę" na eksperyment, bo ja zaczynałam tak samo, wydzierałam rodzicom kartoflisko na lilie i byliny. Koniecznie, bo się "pogniewam"

Chciałabym bym ale nie mam odwagi.
Wszystkiego mi szkoda i żal wycinać.Choć wiem, że bedzie trzeba.
Ogrodowa szkarada Kasi 15:59, 27 paź 2013

Do góry
Ojejku, zmień "szkaradę" na eksperyment, bo ja zaczynałam tak samo, wydzierałam rodzicom kartoflisko na lilie i byliny. Koniecznie, bo się "pogniewam"
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:48, 27 paź 2013

Do góry
asc napisał(a)

Łukasz.... nie należę do strachliwych i ostrożnych.. całe życie bawiłam się w sporty uważane za ekstremalne.... ale znam takich pseudorajdowców o których mogę napisać w czasie przeszłym... a o autach że były wypasione bryki... Nie ma rajdowców i nie ma bryk....

Lilie moje rosną przysypane lekko korą.... większosć w czasie już tak wylazła na wierzch, że widać cebule na powierzchni.. zakopywanie głębiej niż trzeba mija sie z celem, bo przemarzanie gruntu i tak mamy do ok metra (u Ciebie chyba 80cm) Ale tego sie uczysz.. więc wiesz.....

Muszę policzyć kiedy ile ja mam odmian mojej zbieraniny Ale będzie to trudne

Aniu spokojnie jechałem na zamkniętej drodze i sam nie odważyłem się jechać więcej niż 130, chciałem tylko poczuć raz w życiu takie przyśpieszenie, reszta przejażdzki odbyła się z właścicielem, który jeździ po torach, całośc trwała zaledwie 3 minuty, ale było warto. Na codzień jestem spokojnym kierowcą przestrzegającym przepisy i nielubiącym szybkości na drogach

Takie liczenie bardzo zaskakuje Przemarzanie w moich okolicach już mam przerobione a lilie faktycznie wypycha na wierzch po jakimś czasie, więcej już nie będę sadził i w przyszłym roku czeka mnie wykopywanie połowy bo w miejscach gdzie sadziłem 3 cebule czasem po 3 latach jest 5-10
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:31, 27 paź 2013

Do góry
Marzenko o bukszpanach już wiem troszke daleko jak na wyjazd tylko po 10-15 krzewów, ale jak zaplanuje więcej rzeczy na Wrocław to się wybiore, ewentualnie w drodze do rodziny za granice

Aniu 'Maroon Blush' jeszcze nie mam, ale jest zapisana na liście bo jest piękna rośnie dobrze... wiem od kolekcjonera. Jak przyniosłem pełny koszyk grzybów do domu to tylko usłyszałem "kto to teraz będzie przygotowywał" Samochód to Audi R8 nieosiągalne w moim życiu ale przejażdżkę będę bardzo pamiętał

Agato spokojnie należę do osób, które starają się przestrzegać przepisów na drodze,a szybkość to nie mój przyjaciel zawsze jak mamy gdzieś jechać a jest małe opóźnienie nigdy nie jestem kierowcą

Iwono bardzo dziękuje staram sie bardzo dbać o żurawki. Liliowce i lilie to moje ulubione kwiaty
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:10, 27 paź 2013

Do góry

3,9 sekundy do setki... coś niesamowitego o maksymalnej prędkości nie wspominam

Łukasz.... nie należę do strachliwych i ostrożnych.. całe życie bawiłam się w sporty uważane za ekstremalne.... ale znam takich pseudorajdowców o których mogę napisać w czasie przeszłym... a o autach że były wypasione bryki... Nie ma rajdowców i nie ma bryk....

Lilie moje rosną przysypane lekko korą.... większosć w czasie już tak wylazła na wierzch, że widać cebule na powierzchni.. zakopywanie głębiej niż trzeba mija sie z celem, bo przemarzanie gruntu i tak mamy do ok metra (u Ciebie chyba 80cm) Ale tego sie uczysz.. więc wiesz.....

Muszę policzyć kiedy ile ja mam odmian mojej zbieraniny Ale będzie to trudne
Ogródek Anity 09:31, 27 paź 2013

Do góry
Wczoraj była piękna pogoda więc udało zrobić się wszystko to co zaplanowane! Z pomocą męża, bratowej i siostrzeńca( jak widać zaangażowałam pół rodziny)
Liście pozbierane, cebulowe i lilie posadzone, trawnik skoszony. Jeszcze tylko porządek w warzywniaku- przekonanie z obornikiem i koniec .
Dzisiaj też ładnie, więc może spacer?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies