Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Słoneczny Ogród 21:38, 08 maj 2021

Do góry
April napisał(a)
Ależ wpisów Długo szukałam zdjęć. Śliczny twój cercis. Gwiazda na rabacie.
Ciekawa jestem kiedy będzie kwitł w warunkach gruntowych. Będziesz go na zimę zabezpieczała?

Na pewno zabezpieczę judaszka na zimę, szkoda by było... kosztował prawie 2 stówy
No to jak mówisz, że nie było zdjęć no to mam nowe

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:34, 08 maj 2021

Do góry
Dziś spacerkiem poszłam do Przedziwnego ogrodu.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/8113-przedziwny-ogrod?page=461
U mnie kilka zdjęć, ale w wątku u Agatki jest ich dużo więcej. To piękny i bardzo zadbany ogród, zresztą sami zobaczcie.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:33, 08 maj 2021

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
dobrze ewuniu napisz mi na priv jak znajdziesz odmiane chciala bym takie posadzic jesienia ❤

Kasiu, zobacz, znalazłam fotkę tych tulipanów, to Negrita.

Na pewno je dokupię na jesien. Bo są zachwycające.
Ogród bez reguł 21:30, 08 maj 2021

Do góry
galgAsia napisał(a)

Kopytnik. Jest bosski

Asiu ile lat ma Twój kopytnik? Mam posadzone w zeszłym roku kilka sztuk, ale zastanawiam się, czy nie dosadzić większej ilości, żeby bardziej zadarnił, bo jednak spore dziury są.. A może jednak czekać.. pytanie, jak długo?...
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 21:30, 08 maj 2021

Do góry
Wykorzystaliśmy ładną pogodę i poczyniliśmy parę prac:

Pod platanem posadziliśmy 4 hortensje
- po bokach dwie Polar Bear i w środku dwie Limelight (te dwie po taniości w Auch za 18zł, ale ładnie rozkrzewione)

Wierzba wylądowała koło oczyszczalni:

Żylistek Strawberry Fields koło huśtawki:

Spod brzóz wykopałam miodunkę i przesadziłam pod judaszowca. Pod brzozami wylądowała w zamian kocimiętka

A spod klona przy tarasie wykopałam żurawki, które tam mi nigdy do końca nie pasowały i obsadziłam nimi derenia Schemtterling. Myślę, że to dobra zmiana. W oddali, przy kole z platanem można też dojrzeć rozplenicę, wykopaną z trawiastej spod okna.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:30, 08 maj 2021

Do góry
kasiek napisał(a)

Dziewczyny nie można oderwać od Was oczu...pozdrawiam
W ogródku Martki 21:27, 08 maj 2021

Do góry
Małe podsumowanie: 18.04 zaczęłam bliższą znajomość ze szpadlem. Ogród był głównie trawnikiem. Przez ten czas zdarłam jakieś 50 metrów darni i nawiozłam 50 worków ziemi, 15 worków kory i 400 litrów kompostu. Posadziłam ponad 50 cisów, 13 drzew, 18 hortensji, trochę bylin i traw. Przez dwa dni pomagała mi siostra, pozostałe prace sama. To oczywiście nie koniec... Czeka mnie jeszcze zerwanie 20 metrów darni. Dużo, ale progres też już jest, to trzeba powiedzieć I zmęczenie także

Dziś wykopałam kolejną rabatę, na razie pokazuję w wersji roboczej. Zajęła miejsce ex-warzywnika.
Tak było:

Tak jest:

Posadziłam:
Cis taxus media hicksii x 7 (będą cięte w kostkę 1x4 i 3x1 cis)
Proso rózgowate 'Warrior' x 9
Bodziszek kantabryjski Biocovo x 10
Klon Atropurpureum (w kwietniu)

Kancikami się dziś nie przejmowałam, korą ani kartonami też nie. Na razie "próbnie" zrobiłam tę rabatę w odległości jednego przejazdu kosiarki od opaski. Będzie widoczna z różnych perspektyw. Jednak w kontekście aut. podlewania, które planuję na całości dopiero za rok, jak wyklarują się kształty rabat, to chyba nie jest optymalny układ. Dokopać zawsze można

Przedziwny Ogród 21:17, 08 maj 2021

Do góry
Na tym koniec spaceru po tym cudownym ogrodzie. Pracy w nim bardzo dużo dlatego Agatka każdą wolną chwilkę poświęca na pielęgnowanie jego. Dopracowany jest perfekcyjnie, rabatki przejrzyste, wyplewione i pięknie obsadzone.

Moja bajka 21:17, 08 maj 2021

Do góry
O tak - Kasieńka bije po oczach przemianą Super Laska
Dziekujemy Wam za świetnie spędzony czas I do czerwca
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:14, 08 maj 2021

Do góry
Kamcia napisał(a)
Ewcia, chcialam mamie sprezentować kilka mebelkow tarasowych, które Ty masz i wyobraź sobie, że kiepsko z dostępnością. Wpisalam się na listę powiadomień jak się znowu pojawią, ale wątpię by w tym sezonie to jeszcze było.

Tak, bardzo ciężko z ich dostępnością. W zeszłym roku polowałam inaie nie udało. Ale chyba dzisiaj dołożyli ławki bo widziałam że było więcej na stronie niż ostatnio. Zaglądaj bo stany magazynowe się ciągle zmieniają.

Pozdrawiam z kokonika, siedzę przy świeczkach pod kocykiem

Przedziwny Ogród 21:14, 08 maj 2021

Do góry
AgataM napisał(a)
DOROTKO WIELKIE DZIĘKUJĘ.....
Proszę bardzo
Jeszcze kilka fotek zostało, to dokończę.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:09, 08 maj 2021

Do góry
Kwitnienie mirabelki rozświetla, pochmurne i nie, dni

przyśpione kwiatuszki migdałka

niezawodne omiegi

Ogród bez roweru 21:09, 08 maj 2021

Do góry
Dziewczyny. Ja dopiero teraz zauważyłam Wasze wpisy. Zrobię jutro zdjęcia.

Mrokasiu. Myślę, że z to jest jeden z egzemplarzy, które kupiłam. Ale jak ja je kupowałam to nie zakładałam, że będę próbować z tego zrobić kulkę.
Dopiero przy kolejnych tetrisach powstał ten pomysł.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:09, 08 maj 2021

Do góry
Wielkie Wam dzieki za super chwile, wspomnienia i odpoczynek

I wielkie dzięki za super poidełko - musze mu zrobić postument
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:07, 08 maj 2021

Do góry
Powolutku wracamy do odwiedzin
Najpierw podziękowanie dla Agi za sadzonki pomidorów - tego chciałam, sa w domu jak radziłaś, do 15.05

A dzis spotkanie z Królami, Królowe na dywanie, Katka już szczuplejsza ode mnie - taka Laska że olala
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:06, 08 maj 2021

Do góry
Nie wiem kto, nie wiem kiedy podesłał mi podagrycznik, jestem załamana
sporo jesienią usunęłam, to ze zdwojoną mocą pokazał się kawałek dalej, wgryzając się w rabatę bylinową

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:03, 08 maj 2021

Do góry
GorAna napisał(a)
Aniu, jak u Ciebie postępy wiosenne?
Wszystko ok?
Pozdrawiam serdecznie
Aniu właśnie te postępy wiosenne trudno prą do przodu, tak bywa, mam sporo strat, sporo bylin przemarzło, nie wiem na co czekam, żeby je usunąć, może na cud, że odżyją?
Dobrze, że mam wiosenne, które radują oczy kolorami, a czasami wyrastają tam gdzie ich nie sadziłam
Czekam na ciepełko żebym mogła z nową energią działać ogrodowo

Dziś po deszczu złapałam trochę kolorków

Przerwa na kawę... 21:01, 08 maj 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
I dla porównania tulipan van Ejik, ten chyba z Lidla był i kupowany jako Orange van Ejik ale jak dla mnie pomarańczu w nim nie ma, bardziej ciemny łosoś. Może to być Mystic choć głowy nie dam. Pamiętam, że porównywałam go do tego co miałam kupowane jako Salmon van Ejik i był dosłownie o jeden odcień mocniejszy. Ale tonacja identyczna. Startuje jako prawie czerwony tulipan a kończy w odcieniu bardziej stonowanym. Płatki mają lekko wydłużony kształt. Kolor jest jednolity przechodzący w jaśniejszy na brzegach. Jak się otwiera to jest to bardziej owal niż jak okrągły pucharek.

Tu wersja od środka płatków

Kolorystyka na zdjęciach oddana mniej więcej w 90%. To nie jest do końca to co w realu. Ale bardziej nie uda mi się złapać.

u mnie tak upstary wyglądały...
Przerwa na kawę... 21:00, 08 maj 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Ciekawostki tulipanowe. Poniżej tulipany kupowane w Biedronce jako Candy Prince. To są cebule kupowane i sadzone w 2019. Róż z muśnięciem brzoskwini po bokach. Im starsze/bardziej rozwinięte tym tej brzoskwini lub wręcz żółci jest więcej. Po otwarciu kielichy są takie pełne, owalne, pucharkowate.

Takie też kiedyś kupiłam
Ale już nie wiem, które to, bo mi się popiętroliło
Ogród w Klein Kottorz 20:59, 08 maj 2021

Do góry
Król jest tylko jeden

i inne zwisy

Dzisiaj pracowałam nad tą rabatką

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies