Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 22:10, 10 cze 2021

Basia, uzbrój się w cierpliwość, też się tobie rozsieje. Zostaw jeden - dwa kwiatostany na nasiona to na pewno siewki będą. To są rośliny dwuletnie, ale czasem coś przetrwa dłużej. Ja teraz nie wiem co jest nową siewką a co starą.

Mirka, wieczornik pachnie delikatnie, nie tak intensywnie jak bez. Trzeba nos przybliżyć do kwiatostanu , przynajmniej ja tak mam.
Ten dywan tworzy ułudka, trzeba jej trochę pilnować bo się dość mocno rozrasta. Od strony ścieżki ją po prostu przycinam.
O macie też myślałam, jak spotkam coś w miarę ładnego i w przystępnej cenie to pewnie kupię. Podobają mi się takie panele z kortenu do dostania w marketach budowlanych ostatnio ale to dość drogi interes.

Vita, kwestia czasu piszesz . Pierwiosnek lekarski u mnie dobrze się czuje i się fajnie rozrasta. Mam nadzieję że u ciebie się nie zbłaźni. Francesca też wygląda mi na mało kapryśną, o wiele mniej niż te cuda o kolorowych ciemnych liściach z serii Belarina. A róże rosną przy tej długiej ścieżce po prawej stronie (mniej więcej w tym rejonie gdzie pierwiosnek i zawilce) oraz przy szopce.

O rany, ale się rozpisałam.
ElzbietaFranka 22:20, 10 cze 2021

Dzięki za Polibin już mam swoich dosyć, ale tego zapachu nigdy nie za dużo.
Pozdrawiam
Joku 22:21, 10 cze 2021

Masz rację, szkoda że tak krótko bez kwitnie.
Milka 06:56, 11 cze 2021

Joku napisał(a)
Witaj Elu, miło że do mnie zajrzałaś, nawet cofnęłaś się w czasie. Wrzosy i wrzośce już mi się znudziły ale u mnie kwaśnawa ziemia więc z konieczności są. I dobrze sobie radzą. Wolę wrzośce, wymagają mniej roboty.
Moje ciemierniki już przekwitają, zostawiam je w spokoju bo mi ich przemijająca uroda nie przeszkadza. No chyba że będzie klęska urodzaju w postaci srylionów siewek. Może swoich też nie tnij?

Zostawiam dla ciebie spory bukiet kwitnącego Palibina. Pachnie upojnie .

Ale wielki i dorodny, uwielbiam jego zapach.
Widzę, że pracujesz nad nową rabatą Ciekawa jestem jej późnym latem
Joku 11:41, 12 cze 2021

Na tej rabacie na razie niewiele widać, trzeba się przyjrzeć z bliska ale mam nadzieję że się wszystko rozrośnie.
Dzisiaj pogoda się popsuła, popaduje bardzo potrzebny deszcz. A tak było wczoraj, zaczynają kwitnąć powojniki, niektóre jeszcze w pączkach. Tu chyba Warszawska Nike

Nabytek z zeszłego roku Stasik, w rzeczywistości kolor bardziej żywy. Do towarzystwa ma później kwitnącą Tajgę.

Palibin nadal kwitnie i pachnie. Musiał osiągnąć spore rozmiary żeby zapach był wyczuwalny

Ta część czeka na reorganizację, zrobił się bałagan, głównym winowajcą czosnek główkowaty. Ukrócić trzeba też samowolę wieczornika .

Joku 11:47, 12 cze 2021

Dominuje kolor niebieski, fiolet i trochę białego. M się skarży że nie ma czerwieni. Będzie trochę ale nieco później . Przy okazji widać ile mam chwastów w trawniku .

A kuku , też na fioletowo

Joku 11:52, 12 cze 2021

Tu jest bardziej kolorowo za sprawą ostrogowca, bratków samosiejek i kolorowych liści

Joku 11:56, 12 cze 2021

Szałwia Caradonna szykuje się

W cieniu

Joku 12:02, 12 cze 2021

Spożywka rośnie

Zagubiona paproć narecznica czerwonozawijkowa (chyba), nawet nie pamiętam że sadziłam

Joku 12:07, 12 cze 2021

Ostatnie chwile bratków

Jeszcze jeden powojnik, tym razem w donicy. Nazywa się Sophie

I na koniec widoczek ogólny z pięknym wczorajszym niebem