Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 22:21, 10 cze 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Wczoraj u siostry widziałam takie wielkie krzale truskawek, że nie mogłam wyjść z podziwu , a moje takie cieniutkie nawet bez szkodników bida z nędzą
Musisz walczyć z dziadostwem, żeby się nie zadomowiły i jeszcze do czegoś nie dobrały.

Daria,
opryskałam te truskawki i poziomki Decisem, serce mnie bolało, bo mnóstwo pająków umarło Ale jak nazbierałam ich ręcznie sporo, to pewnie było ich więcej. Decis ma 7 dni karencji wiec dopiero w przyszły wtorek będzie można coś zjeść, na razie truskawki dojrzewają więc spokojnie. Ale już nie ma nowych pąków, wszystko ścięte.
Na przyszły rok będę pryskać po zauważeniu pierwszych objawów, czyli małych dziurek na liściach.

Mgduska napisał(a)
A nie pamiętam, co to za odmiana irysów, bo kolor pąka jakiś ciekawy

Magda, wg mojego kajecika, ta kępka z przodu to Kaboom, ten za nim to powinien być Kabuley, a tam są jeszcze Concord crush

Juzia napisał(a)

Hahaha!!!
Ja też się nim od razu zainteresowałam

Juziu, odpowiedź wyżej
Agatorek 22:40, 10 cze 2021

Już Ci ładnie wszystko rośnie . Jeżówki mam mniejsze .
Piwonie za dzień, dwa powinny już być. U mnie też były w takich pąkach, a na następny dzień wielki kwiat od razu
Gosialuk 23:13, 10 cze 2021

Sadziec Chocolate u mnie też taki jest i słabo przyrasta. Mam posadzone w tamtym roku 2 szt. sadźca Lucky Melody i każda z nich wygląda 2 razy lepiej od Chocolate.
Milka 06:20, 11 cze 2021

Roocika napisał(a)
Żeby smutno nie było to wstawię parę kwiatków, szerokich kadrów nie będzie, bo jak pieliłam choiny to mi reszta zielskiem zarosła

takie ładne siewki szałwii
, matki dopiero się zbierają

Kocimiętka Junior Walker, teraz kwitnie porządniej

Krzewuszka cudowna Victoria

Ale niebieskości, szałwia i kocimięta cudne. Tez czekam na iryski, ciekawie się zapowiadają. Busz się robi na rabatach
edi75 08:20, 11 cze 2021

Pięknie Asia u Ciebie szałwia,kocimietki,krzewuszka super się ogród rozrasta.Moja krzewuszka nie kwitnie poszła w krzak( kupiona Biedrze)
Co do truskawek daje sobie chyba spokój przynajmniej na jeden sezon....posieje poplon na tych poletkach i poczekam...Zachowam w przechowalniku parę sadzonek na rozmnożenie.Bardzo żałuje ..moje dziewczyny uwielbiają truskawki ..ale to juz drugi taki kiepski sezon ..w zeszłym myślałam ze to nornice przeorały mi truskawki,,więc nasadzałam ..a teraz na początku ładne były ,zielone nabierały masy i nagle zwiedły
Roocika 09:18, 11 cze 2021

Agatorek napisał(a)
Już Ci ładnie wszystko rośnie . Jeżówki mam mniejsze .
Piwonie za dzień, dwa powinny już być. U mnie też były w takich pąkach, a na następny dzień wielki kwiat od razu

Agnieszka, z tym ładnie to wiesz Czasami myślę, że jestem zbyt "pedantyczna" na ogród, martwię się każdą pierdołą
Jeżówki akurat tutaj dobrze rosną, tam gdzie bardziej mokro są dużo mniejsze albo ledwo z ziemi wyszły a jedna padła niestety No jak będę miała gdzie i jeżeli jeszcze będą to je przesadzę do góry.

Gosialuk napisał(a)
Sadziec Chocolate u mnie też taki jest i słabo przyrasta. Mam posadzone w tamtym roku 2 szt. sadźca Lucky Melody i każda z nich wygląda 2 razy lepiej od Chocolate.

Gosiu, dobrze, że piszesz, bo się zastanawiałam czy wszystko ok. Może one, te sadzce, muszą się lepiej ukorzenić. Ja sadziłam wiosną więc muszę się uzbroić w cierpliwość a to ciężko o to
Milka napisał(a)

Ale niebieskości, szałwia i kocimięta cudne. Tez czekam na iryski, ciekawie się zapowiadają. Busz się robi na rabatach

dzięki Irenki.
Te moje irysy to chyba będą jak już wszystkim przekwitną

edi75 napisał(a)
Pięknie Asia u Ciebie szałwia,kocimietki,krzewuszka super się ogród rozrasta.Moja krzewuszka nie kwitnie poszła w krzak( kupiona Biedrze)
Co do truskawek daje sobie chyba spokój przynajmniej na jeden sezon....posieje poplon na tych poletkach i poczekam...Zachowam w przechowalniku parę sadzonek na rozmnożenie.Bardzo żałuje ..moje dziewczyny uwielbiają truskawki ..ale to juz drugi taki kiepski sezon ..w zeszłym myślałam ze to nornice przeorały mi truskawki,,więc nasadzałam ..a teraz na początku ładne były ,zielone nabierały masy i nagle zwiedły

Kurczę, ciekawe co się z nimi stało.
Może gorczycę posiej, ona odkaża ponoć ziemię?
ajka 09:47, 11 cze 2021

A ja sadziłam u siebie w tym roku sadźca purpurowego atropurpureum i bardzo ładnie przyrasta.
vita 10:11, 11 cze 2021

Roocika napisał(a)
No i dalsza część rabaty, która mi zgrzyta. Nie wiem co tu zmienić ale pewnie coś będzie trzeba. Na razie zostawiam, bo nic mi do głowy nie przychodzi. Chyba za kaliną musiałabym coś większego posadzić zamiast miskanta a nie wiem co.

Vernonię posadź, u mnie rośnie obok sadźców. Piękna, okazała bylina. Późno kwitnie. Mam ukorzenione w doniczkach, jakbyś na kawę zaprosiła, to mogłabym Ci kiedyś podrzucić Przejazdem oczywiście, dodam, cobyś się nie wystraszyła za bardzo
Roocika 11:50, 11 cze 2021

ajka napisał(a)
A ja sadziłam u siebie w tym roku sadźca purpurowego atropurpureum i bardzo ładnie przyrasta.

Dla dużego sadźca może też znajdę miejsce
Może to specyfika odmiany, że tak powoli przyrasta.

vita napisał(a)

Vernonię posadź, u mnie rośnie obok sadźców. Piękna, okazała bylina. Późno kwitnie. Mam ukorzenione w doniczkach, jakbyś na kawę zaprosiła, to mogłabym Ci kiedyś podrzucić Przejazdem oczywiście, dodam, cobyś się nie wystraszyła za bardzo

Wiktoria, rzeczywiście ciekawy, tam jest mokro więc może dałby radę
Oczywiście, że zapraszam na kawę
Trochę się wstydzę ale może się nie przestraszysz za bardzo
Kiedy się wybierasz w te strony? Adres i namiary mogę wysłać na priv
Agatorek 01:01, 12 cze 2021

Roocika napisał(a)

Agnieszka, z tym ładnie to wiesz Czasami myślę, że jestem zbyt "pedantyczna" na ogród, martwię się każdą pierdołą
Jeżówki akurat tutaj dobrze rosną, tam gdzie bardziej mokro są dużo mniejsze albo ledwo z ziemi wyszły a jedna padła niestety No jak będę miała gdzie i jeżeli jeszcze będą to je przesadzę do góry.

Z moimi szkodnikami przestaję się przejmować pierdołami . Chociaż nie powiem, że się nie wkurzam, to moja taka pierwsza reakcja .

Nigdy nie jest tak, ze wszystko ładnie rośnie, zawsze coś się nie przyjmie, nie zakwitnie, czy będzie się zbierać długi czas.