Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 12:56, 04 gru 2018

Do góry
Moje swierki wspaniale rosna mimo, ze nie raz pojawiaja sie galasy. Mam modrzewie ktore sa czyste nie widze na nich robactwa.
Wiem z galasow ochojnik przenosi sie czy zeruje na modrzewiu jakies tam zawilosci sa z tym ochojnikiem.
Dopoki bede mogla swierki pryskac to bedzie dobrze, jak opadna igly to wytne.
Modrzewie mam, nawet jakby u mnie by ich nie bylo to 200 m dalej sasiad ma posiadlosc w samymi modrzewiami.
Tak nieraz sobie mysle jak moje modrzewie czyste czy ochojnik z moich swierkow nie udaje sie w podroz do sasiada i tam koczuje a potem droga odwrotna.

Galasy tworza sie miedzy starymi i mlodymi pedami swierka. Mlody ped jest powyginany. W tym ruku przycielam wlasnie te mlode pedy i spalilam. Wyrosly mlode, ale bez galasow.

Tak mi sie wydaje Aniu, jak te swierki nie maja byc wysokie np do 2 m zywoplot to mozna posadzic. Musiala bys pryskac wczesna wiosna "Promanalem".
I kontrolowac co sie dzieje.
Jak bedziesz ciela to tniesz tez te galasy jakby sie pokazaly.

Wiosna tego roku toczylam wpisy na watku o swierkach z Mazanem. Mazan oszczedny w slowach ale odpisal.
Pytalam co zrobic jak nie opryskalam polecil zrobic miksture wrotycz, troche oleju i srodek na robactwo chyba dodalam "polyset" dokladnie nie pamietam wszystko wymieszalam i pryskalam, za 2 tygodnie ponowilam z innym srodkiem.
Co zauwazylam, ze te galasy sie zasklepily.

Aniu pewnie sadzisz swierki pospolite bo tanie. Moje byly kupowane po 10 zl.
Na serba trzeba wydac wiecej, ale sa to iglaki bardzo zdrowe przynajmniej u mnie. Serb serbowi nie rowny jedne sa waskie inne takie rozlozyste piekne.

Mirka sadzila serby chyba w zeszlym roku trzeba ja podpytac jak sie maja czy rosna.

Widzialam tez ladny zywoplot z daglezji ktora szybko rosnie, ale nie wiem czy podatna na robactwo.

Ja tam mam dokola Brabanty tuje i nie narzekam. Na podwyzszeniu szmaragdy.
Kolo wszystkiego trzeba chodzic i zagladac miec pod kontrola.
Najwazniejsze, aby zapobiegac a nie potem sie bujac z robactwem.

Toszka dobrze pisze. TRzeba wybrac co dla ciebie bedzie lepsze masz opiniE.

Znowu sie rozpisalam mam chwile wolna to bez opamietania.
Ptasi gaj 10:20, 04 gru 2018

Do góry
Załapałam się. Starość nie radość 15 min napisałam dużo i pewnie nie przcisnelam entery i pisze drugi raz.

A ty co już produkcję świąteczna robisz. Jak przeczytają ta panika będzie nie zdążą.

Też lubię to miejsce o tej porze widać kamienie. I trochę zieleni tylko. Lubię jak liście z brzozy leżą, ale odkurzam bo po 2-3 sezonaka kamienie by zasypały, więc trzeba kilka razy z odkurzaczem pomachać żmudna to robota a sił ubywa.

No widzisz przykre to, ale dobrze że koniec kilku wpisów się czepia mnie by to do głowy nie przyszło żeby komuś z butami ....
Ptasi gaj 09:03, 04 gru 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Elu, wiesz że zakochałam się w tym zakątku, zresztą zagajnik też skradł moje serce. U mnie takich śliczności nie mam i mieć nie będę. Dziękuję, że mogę oglądać i podziwiać u Ciebie.
Czytałam dyskusję i te dziwne wpisy, nie chciałam się wtrącać bo i tak była już zadyma. Jedno tylko napiszę miej to wszystko w tyle, jak komuś przychodzi ochota na porządki, to powinien się wziąć za swój dom.
Też Ci gratuluję 500 i 505 (jeśli się na nią załapię), bo to znaczy, że Twój wątek pędzi i lubimy go odwiedzać .
ściskam mocno i idę gotować świąteczny bigos i kapustę postną i farsz na pierogi .
Ptasi gaj 00:13, 04 gru 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Sylwio, odnoszę wrażenie, że ta trawa prędzej wygniwa niż wymarza. Moja była posadzona na specjalnie przygotowanym wyniesieniu, tak, by nie było ryzyka zastoin wody. Potem ważne było, aby dość wcześnie wiosną odkryć dla przewiewu i ew. wysuszenia serca rozety. Zawsze dokładnie czyściłam z wilgotnych resztek, bo wyraźnie było widać, że owe resztki mają tendencję do gnicia i są pożywką dla pleśni.
Rosła na stanowisku słonecznym, ciepłym, osłoniętym od wiatrów.

Nie zabieram glosu odnosnje pampasowej bo ile razy mozna ja sadzic bez sukcesu. Zawsze zimy nje przezywala mimo ochrony.

Rosla pod balkonem gdzie ten maly jalowiec. Jest tam sucho drenaz wokol domu zrobiony. I poludniowa strona. U laika ogrodowego ta trawa nie urosnie, a tak jak Toszka napisala nie ma sie co poswiecac.
Trzeba to sadzic co sie udaje.
Z obserwacji ludziska jednak kupuja pampasowa bardzo kusi.

Przod lysy bo smagliszka usunieta. To roslina nie do zdarcia wyrywam a ona znowu za tydzien dwa kwitnie.
Ptasi gaj 23:53, 03 gru 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Iglaki zima robią robotę, jak je jeszcze śnieg przypruszy cudnie jest Ten niebieski świerk piękny

Mam Sporo iglakow jakos tak wyszlo. Chcialam czyms szybko dzialke zasadzic teraz wszystko poroslo i trzeba robic podcinki.
Tak zimą robia zielen. Jak sa drzewa lisciaste to lyso, ale brzozy tez sie zima ladnie prezentuja.
Ptasi gaj 23:44, 03 gru 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Świerki piękne i taką już świąteczną atmosferę wprowadzają
Mroźne widoczki z trawkami też bajkoweBuziaki Eluś

Malgosiu bedac dzieckiem malowalam ciagle choinki, na SLasku tak sie mowi na swierki. Jak jezdzilam w gory podgladalam jak pieknie rosna. Mam sentyment do nich do tych pospolitych.
U mnie rosna 7 rok. Ciezko im sie byla zabrac. W tym roku mialam na nich galasy ochojnika bo nie pryskalam promanalem. W przyszlym musze opryskac tak solidnie wszystkie iglaki tzn swierki, modrzewie, cisy.

Chce je w tym roku przystroic lampkami.
Dzieki, ze zajrzalas.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 23:23, 03 gru 2018

Do góry
pestka56 napisał(a)
Dostałam kiedyś z Australii skórzaną zakładkę w kształcie płaskiego kangura widzianego z przodu. Tylko pyszczek miał trójwymiarowy. Ciekawe gdzie ona się podziała. Jeśli utknęła w którejś z książek, to przeszukanie biblioteki może zająć kilka dni

Gogo, mój ślubny czyta na raz, równocześnie na mijankę, najczęściej 3 książki papierowe i coś e-bookowego, a do tego jeszcze cały czas robi przegląd internetu i jak znajduje coś ciekawego, to też czyta. Jesteśmy razem ponad 28 lat, a ja nadal nie wiem jak on się może w tym połapać i na dodatek w dowolnym czasie, za rok, 5 lat... wie co i gdzie przeczytał. Psia kość, a zapomina gdzie okulary i klucze od samochodu położył

Bo ma pamiec wzrokowa. Do kluczy wzroku nie trzeba tylko odruch.
Ma Wzrok wyrobiony zawodowo. Tez tak mam. Aby nie gubic zapamietuje miejsce gdzie to klade tego sie mozna nauczyc.

Pamietam osoby po 20-30 latach w. Ktorym miejscu ich spotkalam.
To na marginesie.

Ide ogladac dawno nie bylam.

A wpisywalam sie 3 strony temu.
Piszesz o Bolesławcu cudowna ceramika, kupilam komplet stolowy nie dawno i jestem bardzo zadowolona. To nie jakas tam ikea. Juz wczesniej mialam pojedyncze sztuki zmywam w zmywarce i ani jednej rysy dobra emalia. Te wszystkie inne po kilku miesiacach sie rysuja i do wyrzucenia.

Zrob dobra reklame towar pojdzie jak swieze buleczki. U nas to sa sklepy firmowe mam blisko jeden oczoplasu mozna dostac. Ilez dup... Po rzecze przydatne takie jak walek do ciasta

Zakladki pomyslowe. Zreszta Iza wszystko co robisz to pomyslowe.

Pozdrawiam
Gożdzikowa - wiejski ogród 22:34, 03 gru 2018

Do góry
Basiu jestes, mialas obowiazki i dla tego ciebie nie bylo.
Ale jedni odchodza drudzy przychodza takie zycie.

Smutno jak ktos bliski.

Pozdrawiam

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:00, 03 gru 2018

Do góry

Ela ale Danusia już nazwała swój ogród, więc te rozważania są jakby obok.

Obawiam się, że to jest niegrzeczna i zbyt duża ingerencja w jej osobowość i w to, co chce sama wyrazić. Na nic tu stronnictwa i dzielenie nazwy na czworo.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:31, 03 gru 2018

Do góry
Rosa napisał(a)

Polski Talent, który niewątpliwie posiadasz.....

Przeczytalam wywod

Rozumie, ze zamysl projektu byl taki aby zbudowac ogrod na ksztalt ogrodu angielskiego. I to sie w pelni udalo, czy udaje bo budowa trwa.

Pewnie nazwa bedzie na polska nute. Proponuje "polskie ogrodowisko", moze od imienia "Danusiowe ogrodowisko" cos w tym stylu.
Wlascicielka tego pieknego ogrodu sama zdecyduje to tylko propozycja.
Nie schlebiam.

Ogród Muszelki 19:32, 03 gru 2018

Do góry
Sa osoby na tym forum ktore znaja swoja wartosc do nich nalezy Muszelka.
Muszelka zyczliwa, taktowna, szlachetna, pomocna wspaniala fotografka lubiaca gory to czlowiek nizin i gor.
Jej praca z osobami niepelnosprawnymi to pokora wobec zycia wiem cos na ten temat.
Nie kazdy moze sie pogodzic ze wpisami jakie mialy miejsce na moim watku.
Miara sie przebrala ma swoj honor.

Muszelko odpoczywaj i zagladaj.

Pozdrawiam

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:45, 02 gru 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Pod rodkami ładnie się rozrosła. Na niektórych gałązkach ma nawet białe kuleczki owocników.

Żegnamy dzisiaj listopad. Grudzień zleci szybko, bo głowa i ciało będą mieć mnóstwo zajęć. A potem będziemy przywoływać przedwiośnie.
Wiąz JH wciąż ulistniony.

Silver Sceptre już sponiewierana przez mróz.

Już szron na głowie, już nie to zdrowie, a w sercu ciągle maj.

Haniu piekny kontrast jesienny na pierwszej focie. Druga na tle ostnicy nadaje sie na obraz.
Zawsze podziwiam twoj ogrod lezaca w trasie chwastach. Kilka lat i juz tak piekni
Dziekuje za wpis.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:37, 02 gru 2018

Do góry
Kasiu Pestko nie znam nazwy tego iglaka musze poszperac pewnie metka gdzies lezy. Podobny jest do swierka pospolitego "frohburg" lub "inversa" nawet bardzo.

Jak bede na dzialce. Zrobie dokladne fotki.

Ptasi gaj 23:13, 02 gru 2018

Do góry
Dzieki wam wszystkim pozytywnie nastawionym.

Mam takiego Świerczka ma piękny kolor igieł posądzony nad oczkiem fota dzisiaj zrobiona tak jakby na zimę przybrał taki kolor.

Tutaj świerki pospolite wyjątkowo pięknie rosną. Wiosna będę je przycinac. Mają służyć jako parawan przed silnik zachodnim wiatrem.
Z przodu serby cztery trzeci sezon dopiero w tym roku ruszyły że wzrostem

Środek sosny czarnej boczne gałęzie rosną do gory. Zresztą bardzo piękna taka mięsista ma 4 m srednicy

Tutaj iglakowy misz masz.

Ptasi gaj 22:19, 02 gru 2018

Do góry
Rumianka napisał(a)

Ta fotka skojarzyła mi się z młodzieńczą fryzurą Donalda zza oceanu...

Masz racje taką miał czupryne ten amerykanski z K. Ale kiedy to bylo. Moja przyszla synowa ma takie tylko ciemne grzebień trudno wlozyc o uczesaniu tylko na mokro. To jest katorga miec takie wlosy naturalne.
Kiedys byla moda na afro tez takie mialam. Jak zarzucilam w bok to bylo cos.

Trawy w takim stadiu sa przepiekne jeszcze pewnie do lutego potem zaczynaja tracic puszki nasiona.
Dzisiaj bylam i znowu sie nimi zachwycalam podgladalam nasionka. Tyle nasion musze zglebic swoja wiedze odnosnie nasion traw. Co prawda amatorsko siac to jest bezsens bo trawy nie sa takie drogie. Po zakupie i posadzeniu szybko rosna. Te moje w kepie maja 4-5 lat i takie duze nadaja sie do rozsady.
Aby je rozsadzic to ciezka praca korzenie bez siekiery nie podchodz.

Ptasi gaj 15:02, 02 gru 2018

Do góry
c.d.

Ta fotka skojarzyła mi się z młodzieńczą fryzurą Donalda zza oceanu...
Ptasi gaj 11:55, 02 gru 2018

Do góry
c.d.

Poniżej Memory dziwnie traci kwiatostany muszę obserwować

Ja tu nic dziwnego nie widzę
Przecież nasionka powinny kiedyś pofrunąć żeby roślina się rozsiała
Wszystko zależy od fazy i stanowiska oraz pogody
Takie są moje obserwacje
Ptasi gaj 11:48, 02 gru 2018

Do góry
Dzieki Sylwia, nie specjalnie sie znam na ormitologii. Wiec napisalam co widzialam. Pierwszy raz takiego malego widzialam. Duze dziecioly to widuje czesto na sosnach. Tam kora gruba to trzeba wiekszego dzioba.

Memory tak jak napisalam trzeba obserwowac byc moze, ze to od wiatru i jeszcze mlody nie jest tak zahartowany jak starsze trawy.
Ptasi gaj 10:04, 02 gru 2018

Do góry

Kasiu kupiłam kilka lat temu jakiegoś świerka myślałam że to serb ale po przesadzeniu w to miejsce 5 lat temu wyrósł i ma opadające gałęzie.
Serb to nie jest są takie świerki ale muszę znaleźć nazwę ma bardzo ładne krótkie igły lśniące.
U mnie dużo ptactwa fruwa chyba szukają jędzenia nie mam ziarna, ale jutro coś kupię i wystawię domki z ziarnem.
Wstawiłam fotę z młodym dzięciołem. Idziemy wzdłóż działki z eMem i coś stuka ale jak patrzymy a to mały dzięciołek tak dziobkiem puka nie bał się.

Najgorsze takie skoki temperatury.

Dzięciołek to nie młody dzięcioł to inny gatunekNajmniejszy z polskich dzięciołów
Trawy pięknie wyglądająTeż myślę, że Memory już się wysiewa po prostu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies