Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Działeczka Asi :) 14:05, 21 lut 2019

Do góry
Asiu tez witam

Przegladalam swoj watek i bylas jedna z pierwszych ktora do mnie zajrzała wiec cos mnie tknelo aby do ciebie zajrzec.
Co tu pisac jak wszedzie jeszcze zima ledwo wszystko wyglada z ziemi, moze na poludniu Polski wczesniej sie wszystko odradza. Mazury i Wschod Polski to jeszcze daleko do wiosny.

Ogród Basi 12:30, 21 lut 2019

Do góry
Napisze odnosnie tui wieczorem. A o trawie grac..... To nic nie wysadzaj pisze o niej pestka na moim watku to trawy kepiaste wiec kepy zawsze mozesz rizsadzic jak beda duze, ale przeczytaj.
Miłkowo - sezon 2016-2022 05:40, 21 lut 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Miluś u mnie dzisiaj ciepło nawet bardzo a u ciebie to pewnie upał

Jeszcze nie tnę traw u mnie to ryzyko.

Ja Ela wszystko tnę, idę po kolei rabatami, zwłaszcza że wszystkie trawy i róże ruszyły. Ciepło jest, ale znowu wietrznie.
Ogród Basi 23:46, 20 lut 2019

Do góry
Pokaż te tuje to może coś więcej doradcze.
Dobrze myślisz. Też miałam przy szmaragdach berberysy i tuje zaczęły żółknąć musiałam wysadzić berberysy 2 lata temu otrzepalam z zoltego igliwia i zaczęły odbijać. Więc jest jakiś tam ratunek dla nich.

O gracilimusie napisałam na moim wątku.

Elu, znalazłam zdjęcia tych tuj posadzonych między krzewami liściastymi. Teraz nie ma liści wiec światła maja dużo. Gorzej jest latem.

Ogród Basi 22:03, 20 lut 2019

Do góry
Pokaż te tuje to może coś więcej doradcze.
Dobrze myślisz. Też miałam przy szmaragdach berberysy i tuje zaczęły żółknąć musiałam wysadzić berberysy 2 lata temu otrzepalam z zoltego igliwia i zaczęły odbijać. Więc jest jakiś tam ratunek dla nich.

O gracilimusie napisałam na moim wątku.
Ptasi gaj 21:55, 20 lut 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)
Elu, widzę, że masz dużo pięknych wyrośniętych traw. Więc może masz jakieś doświadczenia z miskantem Gracillimusem? Czy jest ekspansywny, czy rozrasta się głęboko i szeroko? I czy łatwo go usunąć całkowicie z działki?
Wiola wypowiadała się, że chyba tak ale nie ma swojego więc nie jest pewna. Może Ty masz? A może Irenka ( Milka) ma go u siebie? Muszę do niej zajrzeć.
Pozdrawiam Elu ciepło.
U nas na Warmii też ciepło, pocięłam już trawy, hortensje, powojniki. Czy świerki serbskie aby się zagęszczały to teraz się tnie po całości?

Nie mam trawy gracilimus (zielony) ale odmianę Morning laight (szary). Kupiłam w zeszłym roku bardzo ładne okazy. Morning jest bardzo podobny do gracilimus wg mnie ładniejszy zobacz w internecie. Np na tle ciemnych Tui szmaragd pięknie wygląda.

Jeszcze jeżeli chodzi o gracilimus musisz trochę poczytać o nich jest mnóstwo wiadomisci.

Jeżeli chodzi o świerki srebrne to nigdy nie przycinalam raczej się nie przycina mają ładny pokrój. To też zależy gdzie jest posądzony czy bardzo się rozrasta. U mnie mają dużo miejsca więc nie tnę.
Cielan tylko świerki zwykle.
Ogród Basi 16:28, 20 lut 2019

Do góry
Pisałaś u Danusi o tujach szmaragd. Więc przede wszystkim szmaragdy muszą mieć słońce (jasne miejsce) i to z każdej strony. Nie może zasłaniać lub opierać się jakąkolwiek roślina w tym miejscu tuja zolknie.
Tuje wystarczy podsiac raz na wiosnę nawozem do iglaków i to wystarczy.
Szmaragdów po bokach się nie przycina tylko góra jak za bardzo wyrosną.

Dzięki Elu za informacje o tujach. Tak to jest jak się poprawia ogród już urządzony. Najpierw chciałam liściaste aby zmienność pór roku była widoczna. Teraz chcę coś zimozielonego pomiędzy nimi aby zimą nie było tak łyso. I posadziłam Szmaragdy pomiędzy nimi.
Cóż, niech rosną ile mogą. Chyba w związku z tym, że światła mało latem to i nawozu proporcjonalnie też mało dać wiosną? Bo będą takie rózgi, długie i cienkie. Nie wiem czy dobrze rozumuję. Taka moja logika w tym temacie.
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:21, 20 lut 2019

Do góry
Basiu co tam u Ciebie przez ten tydzien daj znac. Bylas u chrurga?

Pozdrawiam i zdrowie wysylam
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 12:16, 20 lut 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
tak sobie mysle, skad ja te krokusy mam i chyba one przez tesciowa posadzone sa
dis juz wiecej kwitnie

moje nowe uszytki

Iza piekne sa te uszytki poprzednie worki tez bardzo pomyslowe. Jak to nie wiele trzeba aby wyszly takie cudenka wazny pomysl. Powiedz a czy ty masz chetnych na te uszytki?
A co tam z porcelana slychac? Jakos tak ostatnio niby kraze po forum, ale sie nie wpisuje bo zaraz elaboraty pisze.

U ciebie kochana wiosna cala geba u nas bylo przez kilka dni cieplo ok 10 stopni wczoraj 14 w cieniu bezwietrznie i slonecznie. Dzisiaj juz wiatr i pochmurno ok 7 na plusie.
U mnie tulipany tez wyrosly od strony slonecznej, krokusy mam w trawie posadzone to nke rozrozniam jeszcze pewnie siedza w ziemi.
Krokus szybko pokazuje swoja glowe jak jest sloneczko.

Pozdrawiam Iza
Zielony AZYL 10:16, 20 lut 2019

Do góry
Witaj

Przeglądam twój wątek i proszę abyś odsłoniła od roślin kamyczki rośliny się dusza. Przy magnolii co najmniej 15 cm od pnia. Narcyzy na kamieniach nie urosną. Jednym słowem wszystko odsłon

Cześć,
dzięki za odwiedziny i rady.
Odsunę
Żonkile mam 3 rok i wychodziły bez problemu, ale jak ma im to pomóc to pewnie, że odsunę kamyki.

Pozdrawiam!
Ptasi gaj 22:03, 19 lut 2019

Do góry

Reniu z choinami jeszcze zaczekam, gdzies pod koniec marca przytne choiny to wszystko zalezy od pogody.

Ok. Dziękuję u nas właśnie pada deszcz, jest 8 stopni
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:47, 19 lut 2019

Do góry
Miluś u mnie dzisiaj ciepło nawet bardzo a u ciebie to pewnie upał

Jeszcze nie tnę traw u mnie to ryzyko.
Ptasi gaj 12:42, 19 lut 2019

Do góry
Dzisiaj u nas piękna pogoda w cieniu ponad 14 stopni i godzin 12.39.
W słoneczku jak widać ok 21 jak żyć w takich zimowych ubraniach.

Ogród Basi 22:54, 18 lut 2019

Do góry
Pisałaś u Danusi o tujach szmaragd. Więc przede wszystkim szmaragdy muszą mieć słońce (jasne miejsce) i to z każdej strony. Nie może zasłaniać lub opierać się jakąkolwiek roślina w tym miejscu tuja zolknie.
Tuje wystarczy podsiac raz na wiosnę nawozem do iglaków i to wystarczy.
Szmaragdów po bokach się nie przycina tylko góra jak za bardzo wyrosną.
Japoński ogród Reni i Matiego 21:33, 18 lut 2019

Do góry
Renii napisał(a)
Mam Elu zdjęcia wrzosów z 24.11.2018. Kupiłam u Kapiasa- nie miały nazwy

Bardzo ladne u mnie tez taki kolor wrzosow nigdy takiegokoloru zima nie mialam. Ciekawe od czego to zalezy, zima lagodna i pewnie dlatego soki kraza czy co? Juz w listopadzie taki piekny kolor.

Widze u ciebie choiny sa rzadkie. Reniu przytni kazdy koniec galazki i wyrastajace z galazki pedy na ok 10 cm nie boj sie zobaczysz zageszcza sie. Nawet przewodnik przytnij.
Juz takie porzadki zrobilas? U was to cieplej np u nas na mapach swieci slonce w realu dopiero dzisiaj od poludnja swiecilo ale bylo i jest cieplo.

Reniu pozdrawiam
Ptasi gaj 21:18, 18 lut 2019

Do góry
Renii napisał(a)
Elu jak i kiedy przycinasz choinę kanadyjską? Czy każdą gałązkę?
Wpadnij do mnie -zamieściłam zdjęcia wrzosów, o które prosiłaś

Pozdrawiam

Reniu z choinami jeszcze zaczekam, gdzies pod koniec marca przytne choiny to wszystko zalezy od pogody.
Zielony AZYL 21:18, 17 lut 2019

Do góry
Witaj

Przeglądam twój wątek i proszę abyś odsłoniła od roślin kamyczki rośliny się dusza. Przy magnolii co najmniej 15 cm od pnia. Narcyzy na kamieniach nie urosną. Jednym słowem wszystko odsłon
Ptasi gaj 21:06, 17 lut 2019

Do góry
Trochę fotek z wczoraj

Brabanty

Ptasi gaj 20:56, 17 lut 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Cześć Elu !
Czytam że czekasz na słoneczko i prace w ogrodzie.
I jeszcze główka pracuje nad zmianami.
A co Ty chcesz zmieniać ? I Ciebie wszędzie pięknie.
Pozdrawiam

Aniu czekam na to słoneczko. Dzisiaj u nas było ciepło i wietrznie ale słońca brak a miało być. Przyciekam trochę roslin, porządków zmieniliśmy z Emem chrust z przecinki jeszcze jedna kupa po sosnach, ale to sie nie spieszy

Tulipany już pięknie wyrastają więc byle do prawdziwej wiosny.
Moja działka na Dębowym Lesie 11:45, 17 lut 2019

Do góry
Dzięki Aniu. Ja bym też chętnie swoja fotę pokazała, ale nie jestem fotogieniczna nie lubię się fotografować. Wiem, że fotografia nie kłamie, ale siebie nie lubię na focie i nic na to nie poradzę.

Powiedz co to za piękna róża powyżej.

Ojtam ojtam... na pewno nie jest tak źle.
Ja też do końca nie akceptuję zmieniającej się mnie z wiekiem
Ale cóż. .. takie lata. Ja też nie jestem fotogeniczna.

A ta róża to kwiaciarniana,terazniejsza. nie wiem co to za jedną pani.

Dobrej niedzieli
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies