Basiu, na dnie formy trzeba położyć kamyk zawinięty w woreczek nasmarowany oliwą, żeby można go łatwo wyjąć / taki, jaką dziurkę chcesz mieć /.
Potem wlewasz beton, żeby go całkiem nie przykrył, potem wstawiasz drugą formę i lejesz resztę betonu.
Dzięki za pochwalenie donic.
Małgosiu, nie wiem czy dobrze zrobiłam ale już hakonechloa przycięta. I inne też. Jestem miło zaskoczona seslerią jesienną. Bardzo ładnie się trzyma, zieloniutka, nie wymaga przycięcia. Zajrzałam do internetu i czytam a ona jest zimozielona. Bardzo ładna, nie rozsiewa się chyba, przynajmniej ja nie zauważyłam.
Pozdrawiam.
Dziękuję za pochwałę donic. Czy z takimi donicami betonowymi coś jeszcze radziłabyś zrobić? Jakiś impregnat? Farba?
A co to za magiczna data Aniu ten 5 marca? Ja może za wcześnie przycięłam. Sama nie wiem. Zobaczymy jak będzie dalej pogoda.
Pozdrawiam Aniu.
Pisałaś u Danusi o tujach szmaragd. Więc przede wszystkim szmaragdy muszą mieć słońce (jasne miejsce) i to z każdej strony. Nie może zasłaniać lub opierać się jakąkolwiek roślina w tym miejscu tuja zolknie.
Tuje wystarczy podsiac raz na wiosnę nawozem do iglaków i to wystarczy.
Szmaragdów po bokach się nie przycina tylko góra jak za bardzo wyrosną.