Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Cel: podrasować własny ogród! 07:32, 02 paź 2018

Do góry
Bardzo fajne zmiany, robi się nowocześnie.
Liatra kłosowa (Liatris spicata) 07:30, 02 paź 2018

Do góry
Rozchodnik lubi słońce. Do cienia będzie się także pokłądał.

Astilbe posadź.
Salvia - szałwia 07:26, 02 paź 2018

Do góry
dzika_roza napisał(a)
jaką szałwię niebiesko-fioletową o wysokości ok 50 cm byście polecili?

Ja bym poleciłą Caradonnę, ale jest wyższa. Skoro do 50 cm to Salvia nemorosa 'Ostfriesland'
Salvia - szałwia 07:25, 02 paź 2018

Do góry
sarenka napisał(a)
Potrzebuje porady co zrobić żeby szałwia się tak nie rozkładała. W tym roku była posadzona

Więcej słońca, mnie wody, cięcie do ziemi po przekwitnięciu.
Lawenda - Lavandula 07:23, 02 paź 2018

Do góry
Nie ścinać, przecież kwitnie, niech kwitnie.
Zetniesz na wiosnę. To byłaby największa pomyłka ogrodowa, gdybyś ścięła wspaniale kwitnącą lawendę.

Lawenda często kwitnie o dziwnych porach, a zależy to od pory cięcia. Twoja widocznie była niedawno (latem) cięta, stąd kwitnie teraz.
Żurawka - Heuchera 07:21, 02 paź 2018

Do góry
Powinna wytrzymać.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:20, 02 paź 2018

Do góry
iwonkap napisał(a)
Dziękuję Dobra Wróżko
Całość jest w budowie :
plotu nie ma ale raczej będzi to prosty metalowy panel z podmurówka - wysokość max 170
Od strony ogrodu na tej "prostej" nie ma jeszcze nasadzeń , planowałam wzdłuż płotu jesli sie uda pas cisow które zrobiły by zielone tło dla nasadzeń od strony ogrodu i delikatnie wysłoniły część przy tarasie i użytkową działki ( całosc z domem to 750 m2 ) Nie ma w tej chwili nasadzęń, drzew wiec można to rozegrać dowolnie. Wrzucac obrazek poglądowy - jasnozielone to zwyopłoty z cisa , ten nakrótkim boku dzialki już jest odgradza cześć użytkowa brązowy kolor ( skrzynie warzywne, borowki, agresty) od tej "ozdobnej przyszłej. Przed cisem na krotkim boku rosną hortensje, trawki, szałwie itp.
Do zagospodarowania jest ten pomarańczowy pas za płotem.

Brak zdjęcia
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:18, 02 paź 2018

Do góry
Nie sadź tego C. pumila, jest zielony i karłowy, za niski będzie. Posadź "Ivory Halo' białe listki będą kontrastowały ciemne bordo klona.

Berberys Admiration.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:50, 01 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Derenie z białymi listkami i czerwonymi gałązkami, wajgele np. Maroon Swoon, My Monet, z iglaków - Platycladus orientalis 'Aurea Nana'.

Trzmieliny japońskie- zimozielone.

Dziękuję bardzo za sugestie.
Może w takim razie coś takiego, z tyłu dereń karłowy cornus pumila, tylko nie wiem w jakich odstępach go sadzić, przed nim taki szpaler z żywotnika wschodniego aurea nana, myślę, że tak ze 3 sztuki przeplatany purpurowym lub czerwonym berberysem tylko nie wiem dokładnie jaka odmiana byłaby odpowiednia czy np. Helmond/Red Pillar czy Antropurpurea Nana. Natomiast na froncie rabaty trzmielina Fortunea Emerald Gaiety i/ lub Krzewuszka Cudowna "Monet".
Warsztaty PSNWK - Budowa stawu kąpielowego typ III 19:35, 01 paź 2018

Do góry
Przy stawie aktualnie powstaje ogród formalny.
Drzewa posadzone, topiary posadzone, hortensje też posadzone.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:00, 01 paź 2018

Do góry
Kilka jednakowych drzew kulistych, z koronami nad płotem, posadzone równomiernie co 6 metrów np. Ma znaczenie jaki jest płot, bo jeśli masywne słupy i segmenty to drzewa trzeba rozmyślnie rozmieszczać, np. na słupie albo na środku przęsła. Napisz albo coś narysuj - samo napisanie ze 40 m i co pasuje? Wszystko pasuje jakby się zawziąć, wszystko

W skarpecie przy drzewie po dwa krzewy kwitnące, jednakowe, w zależności od koloru liści drzewa, najlepiej kontrastujące. Pomiędzy nimi - trawy niezbyt wysokie np. miskant Morning Light, do wszystkiego pasuje.
Wypełniacze - irgi niskie lub byliny lub berberysy niewysokie, kuliste.

Ale także od tego co będzie za płotem, zależy co rośnie już w ogrodzie, wszak drzewa nie powinny się pokrywać...same niewiadome i bądź tu człowieku mądry i bądź wróżką

Wrzosy - Calluna 22:00, 30 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zrób sobie "cegiełki" wrzosowe. Różne odmiany w cegiełkach.

Danusiu dziękuję za poradę - tak zrobiłam, jestem pełna podziwu dla Ciebie i czasu jaki nam poświęcasz w odrodowisku Dodałam też wrzośce, zrobiłam "cegiełki" w jednym rzędzie ale myślę, że może upchnę jeszcze
drugi rząd i wtedy naprzemiennie z wrzoścami, będzie weselej wiosną. Tuje są na razie małe i jest miejsce. Jak będzie całkiem gotowe prześlę zdjęcie.
Rozpoznawanie bylin 19:21, 30 wrz 2018

Do góry
Możesz przechować w garażu, tak robiłam z szałwią ananasową. Ja kupuję co roku gotowe egzemplarze.
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 19:17, 30 wrz 2018

Do góry
koculka napisał(a)

Wzdluz frontu domu biegnie podjazd. Wyliczylam ze konczy sie on 10 m od sciany budynku. Pod oknami sa rabaty, potem chodnik z furtka i brama wjazdowa z podjazdem. Czyli odleglosc od sciany w jakiej chce posadzi drzewo to co najmniej 12 m. Jest to poludniowa strona.Drzewo mialo by rosnac naturalnie. Cien rzucaloby na podjazd i dom. Latemchcialabym cien na podjezdzie a w zimie nie, dlatego mysle o lisciastym. Moze jednak zle kombinuje. Na razie rosna tu przypadkowe rosliny. Krzyzyk to drzewo.

Ma prośbę - a czy mogłąbyś zrobić to zdjęcie pionowo z góry, a nie ze skosu? Same trudności, ale chcę zawalczyć, a utrudniasz mi to
Zrób kobieto zdjęcie z góry albo zeskanuj ten rysunek.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 19:16, 30 wrz 2018

Do góry
Widząc tylko takie zdjęcie, nie sposób doradzić cokolwiek. Wklej albo plan, jak to jest usytuowane w stos. do domu, chodników etc.

Sosen nie sadzę w ogóle, więc polecać ich nie będę Szkoda że tyle nasadziłaś.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:14, 30 wrz 2018

Do góry
Derenie z białymi listkami i czerwonymi gałązkami, wajgele np. Maroon Swoon, My Monet, z iglaków - Platycladus orientalis 'Aurea Nana'.

Trzmieliny japońskie- zimozielone.
ogród (nie)Mocy 19:04, 30 wrz 2018

Do góry
Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.Przyjemnie po dniu pracy zajrzeć na forum i zobaczyć, że ktoś mnie odwiedził Witam Martuha, Gardenarium i Mary- dziękuję za linki, na pewno podejrzę

Niestety jestem wyjątkowo kiepska w poruszaniu się po programach rysujących nawet proste plany; czy mogę wkleić taki plan rysowany ołówkiem? Jeśli będzie mało czytelny poszukam kogoś młodszego, kto umie obsługiwać taki program. Do tego wkleję zdjęcia, będzie dobrze?

Mieszkam na wsi i szczerze mówiąc, najbardziej podobają mi się ogrody takie..wiejskie, no niekoniecznie od linijki, raczej jakby natura je malowała sama. Lubię kosmosy bo są takie różnokolorowe i przypadkiem wysiały mi się dwie cynie ( tak mi powiedziano, że to ich nazwa) i tez bardzo mi się podobają takie różowe.

Napisałam , że mam wielkie wymagania, bo działka jest ograniczona drogą dojazdową biegnącą wzdłuż całej działki- na części stoi dom i właściwie do dyspozycji mam takie 'podziabane' kawałki wokół domu i przy tarasie- tu placyk jest ma ok 10x16 m.

To największa część, co do której mam chyba niemożliwe do spełnienia plany- chciałam tu zmieścić ze trzy drzewka owocowe( wiśnie, czereśnie), krzaki owocowe i jeszcze żeby coś oko cieszyło- i tu pomysłu nie mam żadnego. Nawet nie wiem czy gdziekolwiek jest sens trawnik siać..? W dodatku chciałabym bardzo ale to bardzo mieć mały warzywnik. W tym roku pierwszy raz w życiu sama wyhodowałam pomidory- i wzeszły! Z dumy mało nie pękłam
Jodła kalifornijska - Abies concolor 19:04, 30 wrz 2018

Do góry
Wcale nie sadzić, to zbyt wielkie drzewa aby marnować na nie miejsce w ogrodzie.
Thuja "Aureospicata" 19:02, 30 wrz 2018

Do góry
Nie jest prawdą. Nie da się tak utrzymać latami. To nie cis.
Rozpoznawanie bylin 18:57, 30 wrz 2018

Do góry
Mam na jednorocznej. Nie zimuje, potwierdzam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies