Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W cieniu - zacieniona

W cieniu - zacieniona

bogumila 15:52, 02 paź 2018

AgnieszkaW napisał(a)
Bogusiu, bardzo, ale to bardzo mi się u Ciebie podoba - wszystko - nawet maliny w donicach

Maliny w donicach to konieczność...w gruncie mam już porzeczki,agrest, cytryńca i jeżynę...na maliny zabrakło miejsca.

bogumila 15:57, 02 paź 2018

Gardenarium napisał(a)
Rdzawe turzyce robią dobrą robotę. Musisz więcej posadzić

Danusiu...miło Cię widzieć.Pozdrawiam serdecznie.
Rudych mam już bardzo dużo,dają radę w miejscach bardziej suchych i pod drzewami,niesamowicie się sieją.

bogumila 16:08, 02 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Bogusiu, czy różne odmiany malin mogą rosnąć obok siebie w rzędach, jak myślisz? Co powiesz o Porannej Rosie? Piszesz, że smaczna ale czy plenna i zdrowa? Do jednej takiej beczki sadziłaś jedną sadzonkę? Jak wysokie są to beczki - pojemniki?

Zacieniona pięknie dojrzewa.

Pojemniki to duże donice i samorodne - zrobione po starych wiaderkach,otoczonych deseczkami.Wysokie ok. 35 cm,średnica 40 cm.Wystarczająco duże,maliny w nich nie przemarzły.Sadziłam po 2,3,4 sadzonki.Teraz,po przycięciu Polany na wierzch nasypałam granulowanego obornika iprzykryłam kompostem z liści bukowych.

Myślę,że nie powinny rosnąć obok siebie maliny o różnym okresie owocowania ze względu na kwieciaka m.,....ale to moje osobiste zdanie.Nie powinny też rosnąć w pobliżu jeżyn.
Wczoraj przysposobiłam jeszcze wiaderka z Polaną,wiosną przytnę nisko i wiaderka jakoś przykryję,bo to nieciekawy widok.Poranna Rosa owocuje od lata do późnej jesieni...u mnie jeszcze są zielone malinki.

bogumila 16:14, 02 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Bogusia, co to jest to wiklinowe koło? Lustro? Pnącze na tarasie? Możesz pokazać całość - bardzo bardzo w moim typie.

Koło uplotłam z pędów chmielu przyniesionego znad jeziora...ma za zadanie ukryć nieciekawą ramę starego lustra.Wiosną będzie poprawiane...

bogumila 16:23, 02 paź 2018

UlaB napisał(a)

Ależ cenne informacje! Jest zatem szansa na malinki i u mnie
Bogusiu, co to znaczy "bardzo duże pojemniki"? Jakiej mniej więcej są wielkości? Tak pi razy oko wysokość i średnica. Czy dobrze widzę, że wybrałaś pojemniki drewniane?

Odpowiedziałam już wcześniej Ewie.Drewno maskuje duże pojemniki.Mam dużo roślin w donicach...nawet mini kiwi i goję.Fotek nie robiłam,bo jeszcze maleńkie.Donice z malinami ustawiam w mniej reprezentacyjne miejsca i czekają na owocowanie,wtedy wstawiam je bliżej "na wyciągnięcie ręki".
Te zostawiłam w bukszpanach...do wiosny.

bogumila 16:27, 02 paź 2018

levana

Great Star

bogumila 16:31, 02 paź 2018

...żurawki SC najciekawiej wyglądają jesienią.

bogumila 16:50, 02 paź 2018

...jeszcze kwitną...pojedyńcze,ale cieszą.
bogumila 16:55, 02 paź 2018

....bez słów...

Kasya 16:59, 02 paź 2018

Piekne kolorki, przebarwienia
Teraz widać ze warto mieć takie roślinki