Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W cieniu - zacieniona

W cieniu - zacieniona

bogumila 21:07, 30 wrz 2018

U mnie tradycyjnie...przeważającym kolorem jest zieleń.
an_tre 21:21, 30 wrz 2018

Bogusiu zielony to też ładny kolor i zbawienny dla wzroku
a tak nawiasem to trochę mijasz się z prawdą bo różnych kolorków u ciebie moc
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
anpi 23:54, 01 paź 2018

Piękne zakamarki,rarytaski których nie znam...typu-cytryniec,ogrom hortensji,piękna dalia ,różyczki,bukszpanowy wężyk...i wiele innych ciekawych rzeczy...które zaczynam dopiero u Ciebie odkrywaćTo forum jest nie do ogarnięcia...tyle piękna ,a ja na nie mam tak mało czasu...PozdrawiamJeszcze wrócę...
Gardenarium 07:47, 02 paź 2018

Rdzawe turzyce robią dobrą robotę. Musisz więcej posadzić

Instagram Ogrodowiska
AgnieszkaW 10:09, 02 paź 2018

Bogusiu, bardzo, ale to bardzo mi się u Ciebie podoba - wszystko - nawet maliny w donicach
Pszczelarnia 11:09, 02 paź 2018

bogumila napisał(a)
Ostatnie maliny już zebrane...
...mam je w dużych donicach...w sumie 14 sztuk. 2 Poranne rosy,3 nn wczesne ,reszta to Polana.Już przycięte...

...wykorzystałam ostatni zbiór i zrobiłam malinowe pyszności...szybko znika.

Bogusiu, czy różne odmiany malin mogą rosnąć obok siebie w rzędach, jak myślisz? Co powiesz o Porannej Rosie? Piszesz, że smaczna ale czy plenna i zdrowa? Do jednej takiej beczki sadziłaś jedną sadzonkę? Jak wysokie są to beczki - pojemniki?

Zacieniona pięknie dojrzewa.
Pszczelarnia 11:16, 02 paź 2018

bogumila napisał(a)

Skupiłam się na tworzeniu maleńkich zakątków,miejsca przecież mam mało a zachcianki nie wszystkie się sprawdziły.

Bogusia, co to jest to wiklinowe koło? Lustro? Pnącze na tarasie? Możesz pokazać całość - bardzo bardzo w moim typie.
UlaB 12:35, 02 paź 2018

bogumila napisał(a)

Miałam kiedyś szpaler malinowy...po latach wyrodziły się i zaczęły się panoszyć.
Sadziłam do donic w ub.roku,ładnie przezimowały i było bardzo dużo zdrowych i dużych owoców.Jednym słowem był to strzał w dziesiątkę...trudno wygospodarować miejsce ,Zacieniona nie jest z gumy.
Mam donice z odmianą letnią nn,Poranną rosą{bardzo smaczna}i Polaną.Dobrałam tak,żeby owocowały aż do jesieni.
Pojemniki są bardzo duże.Posadziłam w ziemię z kompostu,miałam o.koński,dałam go na dno.Trzeba pilnować podlewania.Teraz obsypałam obornikiem granulowanym i przysypię ziemia,bo trochę jej ubyło.Nawozów sztucznych nie stosowałam.
Dodatkowa zaleta to ,że można je przestawiać...wiosną w mniej atrakcyjne miejsce,gdy zaczynają owocować przestawiam ,żeby były na wyciągnięcie ręki.Zawsze miejsca się znajdą...u mnie stały nawet wśród rh.

Ależ cenne informacje! Jest zatem szansa na malinki i u mnie
Bogusiu, co to znaczy "bardzo duże pojemniki"? Jakiej mniej więcej są wielkości? Tak pi razy oko wysokość i średnica. Czy dobrze widzę, że wybrałaś pojemniki drewniane?
bogumila 15:43, 02 paź 2018

an_tre napisał(a)
Bogusiu zielony to też ładny kolor i zbawienny dla wzroku
a tak nawiasem to trochę mijasz się z prawdą bo różnych kolorków u ciebie moc

Aniu...wiesz,że u mnie zawsze jest mniej kolorowo...po prostu mam takie nasadzenia a nie inne.Nie wszystkie rośliny czują się u mnie dobrze i stąd te ograniczenia...ale tego bylinowego,barszczolistnego powojnika zamierzam dokupić,nie wiedziałam,że będzie mu u mnie aż tak dobrze.
bogumila 15:48, 02 paź 2018

anpi napisał(a)
Piękne zakamarki,rarytaski których nie znam...typu-cytryniec,ogrom hortensji,piękna dalia ,różyczki,bukszpanowy wężyk...i wiele innych ciekawych rzeczy...które zaczynam dopiero u Ciebie odkrywaćTo forum jest nie do ogarnięcia...tyle piękna ,a ja na nie mam tak mało czasu...PozdrawiamJeszcze wrócę...

Aniu...jak już pisałam rabatki są maleńkie i już większe nie będą,tylko tyle mam miejsca.Teraz skupiam się na selekcji...zostawiam tylko te żelazne ,które nie wymagają zbyt dużo troski. Zaczynam doceniać czas przeznaczony na odpoczynek wśród przyrody.