fajnie
mam jeden róg działki do rozplanowania i tam chciałam posadzić kilka brzózek. Nie miałam pomysłu jak. Chyba skorzystam z części aranżacji (brzoza, trawy)
Mam prośbe o pomoc w doborze roślin.
Tak sobie planowałam:
Brzozy pozyteczne- 5 sztuk
1-paprocie lub funkie
2- zurawka bordowa
3-rozchodnik okazały rózowy
4- miskanty chyba ml
5- hortensje limki
6- tawułki niskie na obwódke, ciete w kule
Co dalej?
Tam juz rosnie jałowiec, oraz 2 szt. forsycji oraz jakies drzewko, które w tym roku po raz pierwszy mi zakwitło! Miała to być kalina koralowa, a jest nie wiem co
Chciałabym zostawić te rosliny, koże dosadzić jeszcze jakies jałowce na przód rabaty.
Zalezy mi, żeby ta rabata chociaż częściwowo była zimozielona.
niestety kora nie zabezpiecza tak wspaniale ;p też wylezą diabły spod spodu...ja mam brzozy od siatki jakiś metr i już mi ciężko z kosiarką się przecisnąć. od dołu gołce gałęzie tak na ok 1,5 m ale już wyżej hard core...thuje tez mam 1 m od siatki i jakoś się jedzie jeszcze kosiarą ale jak się rozrosną to może być kiepsko.
Na razie cieniutkie brązowe patyczki, musisz minimum 1rok poczekac. Ważne ze szczepione na 2,2 M! Na szczęscie brzozy szybko rosna
Ha a M dzisiaj powiedział uwaga cytuje ..... "To w sobitę te wielkie brzozy wykopujemy, co jeszcze dla mnie zaplanowałaś?".....
1.Brzozy, jedne wykopac, dugie wkopac, przy okazji pół ogrodu nie zdemolować....
2.zwertykulować trawnik
3. Wykopac z przedpłociu 10 zebrinusów (wkopywałam je tam rok temu) i przesadzic na tyły skad dwa tygodnie temu wykopywaliśmy pęcherznice
Więcej pytań nie zadał.....
O planie e na nastepną sobotę na razie mu nie mowię, niech się chłop zregeneruje
Bożenko przecież to wielka dyskusja 28-29 lutego była. Czekałam na wyrok Danusi co zrobic z dwiema brzozami, ktore zamiast. Doorenbos long trunk okazały się dziczkami... Po prawej ma. Takie trzyletnie po lewej były czupiradła. Dokupiłam zatem odmianowe i w sobote wykupujemy lub wycinamy brzozy po lewej stronie ogrodu
Pospacerowałam po ogrodzie i muszę przyznać, że fajnie popatrzyć, jak się wszystko zmienia. Twój ogród coraz bardziej angielski, a róże i brzozy tworzą sympatyczny klimat. I liliowce, cała masa liliowców Ja też czekam na fotki
Pozdrawiam
MAD, SIAKOWA, KACHA123, IWONKA LWK4 będzie sie działo. Brzozy dotarły
Pnie jeszcze brązowe , ale oceniając ich grubość jest szansa na biel w tym sezonie. Natomiast sa wysoko szczepione, dlatego dysproporcja ze starymi doorenbosami long trunk powinna sie zatrzeć w ciagu 2-3 sezonow.
Huuura wreszcie będe miała takie same brzozy na forncie, wróci symetria
nie wiem co brzozy lubią, ale ja już standardowo dodaje do gliny piach
no w tym przypadku dawałam jeszcze częściowo przekompostowana materią organiczną
I pytanie jak się sąsiadce tuje kończą ma posadzone brzozy - pasek jakieś 7 m.
Tam nie sadziłam hortensji, może tam ML?! i red baron?!
u Oli inspirację taką widziałam, jak odszukam pokaże