Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:40, 26 kwi 2021

Do góry
Choiny kanadyjskie

A to te wielkie ok. 2 m
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:34, 26 kwi 2021

Do góry
Magleska napisał(a)
Ewa daj znać kiedy chcecie jechać może faktycznie się uda spotkać

szkoda trawnika trochę ale z drugiej strony ....można basen też fajnie wkomponować w ogród ....gdzieś miałam jakieś piny ....hmm

https://pl.pinterest.com/pin/819795938408411570/
https://pl.pinterest.com/pin/374854368988796793/

https://pl.pinterest.com/pin/243124079875002792/

pomysłów tam mnóstwo ....tylko koszt takiego obudowania też spory .....

Magda, jak wymyślony termin, dam Co znać, super by było się spotkać w takim cudnym ogrodzie!

Niby trawnika nie lubię ale pod basen jednak mi szkoda... Zainspirowaliśmy się z z mężem zabudową takiefo samego basenu jak nasz, która wykonało małżeństwo z tego bloga:
https://www.usiebiewdomu.com/2020/07/basenwogrodzie.html?m=1

To właśnie styl z Twoich pinów. Chcemy to zrobić raz a porządnie i zagłębić na ok. 60cm w ziemi, żeby tylko 40cm wystawało. Na zimę można ten basen zostawić ale można tez wyjąć.
Wszystko do przeliczenia i przemyślenia, mam mieszane uczucia, nie chciałabym tak mocno zmieniać ogrodu tylko pod basen, wolałbym wykorzystać istniejący już placyk grysowy.
Ogród bez roweru 22:32, 26 kwi 2021

Do góry
Mary napisał(a)

Ja mam 3 kaliny Watanabe.
Chciałabym rzetelnie odpowiedzieć na Twoje pytanie, ale chyba mi się nie uda. Dwie kaliny kupiłam w lipcu 2015, a jedną miałam już wcześniej. Byłam prawie pewna, że ta na zdjęciu to ta kupiona wcześniej, ale jakieś pojedynczne stare zdjęcia tej teorii nie potwierdzają.
Jakoś wydaje mi się, że one kwitły od razu.
Przykro mi. Nie umiem odpowiedź. Niestety od 2014 do połowy 2016 prowadziłam zapiski w zeszycie, a wcześniej wcale. Dopiero od połowy 2016 przeszłam na "ewidencję elektroniczną", która łatwo pozwala wszelkie zapiski znaleźć.

Odnośnie hakonechloa. Kup jedną i posadź. Jak "zaskoczy" możesz podzielić.

Cebulica sieje się jak głupia. W sobotę wycięłam połowę przekwitających kwiatów, żeby trochę to rozsiewanie zatrzymać. Muszę dokończyć.
Początki "cebulicowego pola". Zdjęcie z 2015.

Marysiu, dziękuję Całkiem spora już ta Twoja kalina Watanabe Już trochę lat ma. Chciałam też kiedyś taką kupić ale stanęło na takiej co była lokalnie dostępna. (odmiana shasta, ponoć spora rośnie). Pewnie będę żałować.
Jak gdzieś u nas dostanę hakone to może zrobię tak jak piszesz
Fajna ta biała cebulica
Pozdrawiam Marysiu
Ogród z zegarem 22:30, 26 kwi 2021

Do góry
Zastanawiam się jeszcze nad tą rabatką.

Tak jak pisałam, oprócz bukszpanów będą tam przywrotniki (jako zadarniacz), hortensje i trawy.
Chciałam coś jeszcze na pniu, kwitnącego.

W pierwotnej wersji miałaby być to magnolia.

Ale może jakaś wiśnia? Umbraculifera albo kiku-shidare?
Jabłonka?

Co jeszcze może być kwitnącego na pniu?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:17, 26 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

i duet uważam świetny choć nie standardowy z tego co pamiętam miodunka woli obojętnie, ale u mnie temu przeczy bo na mocno kwaśnych rośnie lepiej

Chyba już wiem gdzie przesadzę swoją miodunkę Pod wrzośca
Podwójna skarpa 22:13, 26 kwi 2021

Do góry
Witam serdecznie,

Jesteśmy właśnie na etapie prób zagospodarowania górnej skarpy jak na załączonym zdjęciu.

Dolna skarpa została obłożona kamieniami, aby ziemią się nie osuwała. Między kamienie wsadziliśmy kosodrzewinę i berberysy.
Skarpa jest od strony południowo-zachodniej, czyli jest w lecie przez prawie cały dzień w pełnym słońcu.
Brak nam pomysłu jakie rośliny by można było tam umieścić, aby było zielono i też kolorowo. I żeby te roślinki ładnie zapełniły ten brzegu. Nie chcemy już tam układać kamieni.
Może ktoś ma podobną skarpę i się pochwali i nas zainspiruje.

Ola
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:13, 26 kwi 2021

Do góry

Sylwia, piękne te łany żonkili i ciemierników. Jak one cieszą oczy w ten zimny i wietrzny czas.
Wzgórze chaosu 22:12, 26 kwi 2021

Do góry

Najbardziej to mi wygląda na Zniczka, ale pewności nie mam

Bardzo podobny jak wygooglowałam. Pamiętasz, co ci kiedyś o ptakach mówiłam, że mnie drażnią i męczą. Coś się zmienia w tym roku... tak się cieszę na te zmiany. Lubię patrzeć coraz bardziej i słuchać... Coś ze mnie jeszcze będzie

A po te moje siewki to kiedy przyjedziesz? Niektóre już kwitną nawet, a w zasadzie przekwitają

Przyjadę jak tylko będę miała wolne popołudnie. Agusia mi przywiozła kilka, resztę od ciebie dosadzę w pobliżu, z drugiej strony kaliny. Mam tam dużo miejsca.

Wzgórze chaosu 22:06, 26 kwi 2021

Do góry
Magleska napisał(a)
Iwonka cudowne te ciemierniki
wszystko fajne i piękne

Te zwykłe Niger są rewelacyjne, drugi miesiąc kwitną. Fotka z dziś
Bedę dosadzać

April podbija las... 22:04, 26 kwi 2021

Do góry
Ułudka, jakie cudo, ciągle nowe odkrycia...

April napisał(a)
Poletko ułudki kwitnie na całego. Zastanawiam się czy nie obsadzić nią przerw na ścieżce. Ciekawe czy nie jest zbyt delikatna żeby znieść deptanie.

Wzgórze chaosu 22:03, 26 kwi 2021

Do góry
Urszulla napisał(a)
Ok fajne poglądowe zdjęcie, dzięki

Mam trochę zdjęć sprzed lat, teraz przydają się do porównań
Dziś grujecznik nadal świecił, fajny jest.

Wzgórze chaosu 21:57, 26 kwi 2021

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Ciemierniki piękności
Pozdrawiam weekendowo

W sobotę dostałam kilka ciemierniczków Niger od Abiko, uwielbiam takie niespodzianki Posadziłam je za wschodnimi, pod kaliną.
Weekend był fajny, nie padało, Agusia z maluszkiem przyjechała, potem cięliśmy żywopłot, rozkładałam kartony na rabaty. Na deser grzanka z grilla Odpoczęłam.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:57, 26 kwi 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

To Świdośliwa?

Tak, to ona. Mam już dwie i jestem nimi zachwycona. Myśl o tym, że chcę ich więcej towarzyszy mi już od dłuższego czasu (jako żal, że nie posadziłam ich w momencie zakładania ogrodu). Spełniają moje prywatne kryteria rośliny idealnej (wcześnie startują, kwitną, mają pyszne owoce i cudownie się przebarwiają).

Jedną mam z boku tarasu

a drugą na garażowej

Słoneczny Ogród 21:53, 26 kwi 2021

Do góry
Magleska napisał(a)
Daria podziwiam wykulkowanie tylu tujek -wpadnij do mnie

śliczna ta rabata .....hiacynty bardzo lubię ,długo kwitną i pachną

Zakupy nowe posadzone ?
Buziaki

Kulki cięłam nowymi nożycami z taką falą na ostrzu, sprawnie to się robiło chyba właśnie przez ten kształt
Magda chętnie bym pomogła, gdyby było bliżej

A zakupy po części posadzone, te dwa krzewy jeszcze nie bo nocują w pomieszczeniu, derenia już raz liznął mróz i szkoda by było...

Rabata z hiacyntami dziękuje, już tam czosnki się szykują, zobacz

Wzgórze chaosu 21:51, 26 kwi 2021

Do góry
Waclaw napisał(a)

Jest pięknie. Będzie cudnie

Jest moc Wacław A najfajniejsze jest to, że widzę ten łan z kuchni i salonu. Ta rabata mimo, że daleka to na podwyższeniu sprawia wrażenie, jakby wchodziła do domu
Niech tylko te zimne noce miną, będzie rozkwit

Wzgórze chaosu 21:47, 26 kwi 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Ale się zaciemiernikowałaś, popieram bardzo bo też je kocham. Tym czerwonym LM zostaw sporo miejsca. One duże rosną. Naprawdę spore. Liście rozkładają się na 60-70 cm. W następnym roku są jeszcze ładniejsze. Te, które przy sadzeniu dostały skorupki od jajek i obornik granulowany dużo ładniej mi rosną. Teraz podsypałam mączką bazaltową. Danusia pokazywała nam na ogrodzie ciemierniki po takim podsypaniu. Ogromniaste i kwitły już na jesieni.

Ktoś mnie tu zaraził swoimi zakupami
Dziękuję za radę co do wielkości. Będę poszerzać tę rabatę, wstrzymałam się z sadzeniem.
Ciemiernikom Niger sypałam w zeszłym roku skorupki, przyrosły jak szalone.
Dlatego zbieram skorupki i do dołków sypię. Obornik pójdzie już z góry, bo przekompostowany mi się skończył.
Granulowanego nigdy nie kupowałam, jaki ty polecasz? I ile go podsypać na nowe sadzonki? A może na nowo posadzone się nie sypie granulatu?

Muszę raz jeszcze zrobić przegląd twoich ciemierników, na co w przyszłym sezonie polować?

Takiego maluszka no name kupiłam, pasuje do białego z Jasionki.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:46, 26 kwi 2021

Do góry
Różowe kwiaty i pękające limonkowe liście, piękne połączenie

Chyba się przeproszę z kordylinami

Danusiu, Witku - jeszcze raz dziękuję I do zobaczenia znowu
April podbija las... 21:43, 26 kwi 2021

Do góry
Po południu sporadycznie pokazywało się słońce.
Amelanchier już ma ładne listeczki
Pod nim też już posadziłam poletko Hakonechloa All Gold.

Hakonka dopiero rusza, to najlepszy moment na dzielenie. Dostała dużo qpy więc powinna fajnie się rozrastać

Ta hosta ma śliczne różowe kły, potem jest niebieskawa.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:43, 26 kwi 2021

Do góry

Widok na oranżerię znad stawu

W dalszej części tworzą się kolejne ogrody

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 21:43, 26 kwi 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Basiu, rabata się klaruje, kule dorodne i efekt będzie spektakularny. Czy wyższa róża, Anisette na środku? Ja bym chyba została przy niższym środku, żeby nie stworzyć efektu piramidy.

Powoli, powoli się klaruje. Jednak cały czas nie jestem jej do końca pewna. To duża rabata 20m2, którą mam na środku ogrodu, widzę ją praktycznie cały czas z domu. Mam nadzieję, że nie wtopię z tymi różami, szałwią i stipą... Najbardziej będzie mnie wkurzało, jak stipa będzie cały czas leżała obklejona i mokra na ziemi.. Dzisiaj dokupiłam jeszcze 15 sztuk stipy i kolejne Caradonny, więc już raczej nie ma odwrotu...

Tak, wstępnie ułożyłam róże Madame Anisette na środku. Uważasz, że to nie jest dobry pomysł? Chciałam dać przez środek 3 sztuki tej róży. W ogóle chciałam tą rabatę wykorzystać na róże, bo to pierwsza moja taka słoneczna miejscówka

Na tej wizualce ją usunęłam, chyba jakby lepiej bez niej, ale trochę szkoda, że nie wykorzystam tego miejsca na większe nasadzenia różane..
No ewidentnie mi nie idzie z tymi różami...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies