Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 20:32, 21 cze 2021

Kasiu, oglądam właśnie, piękna jest, kolor kremu z lekkim różem, ale takim różem z domieszką pastelowej brzoskwinki. Kwitnie już Ciebie? Widzę, że ma wiele zalet, jak z długością kwitnienia?
wiklasia 21:23, 21 cze 2021

Na słońce może klasyk różano lawendowy?
Martka 21:23, 21 cze 2021

Jeszcze raz rabata przed oknami frontowymi: gaura Lindheimera 'Whirling Butterflies', Penstemon 'Husker Red', róża Piano, molinia 'Heidezwerg'. Samowolkę uprawiają za sprawą kompostu - pomidory i cukinie.
Martka 21:27, 21 cze 2021

wiklasia napisał(a)
Na słońce może klasyk różano lawendowy?

Wiklasiu, szałwia Caradonna już tam siedzi, teraz szukamy dobrej róży
Judith 21:29, 21 cze 2021

Martka, parasol już stosowałam przy hortensjach ogrodowych albowiem - i tu Cię zacytuję: „Kiedy obserwowałam w lutym, to garaż sąsiadów owszem, zacieniał to stanowisko ale nie teraz, kiedy słońce jest wysoko.” - zrobiłam identyczny błąd planując 6 lat temu stanowisko dla nich . Przy czym u mnie nie był to cień od zabudowań sąsiada, a mojego domu .
Konkluzja: sprawdza sie jak najbardziej . Sprawdzi sie tez przy Anabelkach, szczególnie, ze to tylko do godziny 11.30, nawet bez przestawiania sie obejdzie . Przy tak palącym słońcu jakie jest teraz, kilka godzin wystarczy, by Ananpbelki zaczęły omdlewać. Potem - jeśli tylko mają wilgotna ziemię - podnoszą się.
Martka 21:34, 21 cze 2021

Życie młodego ogrodnika to nie same ekscytacje. Moją porażką okazały się ... bodziszki. Sugerując się samymi zdjęciami tylko - dokonałam w marcu wyboru na podstawie opisów szkółek i dostępności, chciałam coś kwitnącego na biało. To jednak nie były najlepsze wybory. Odwiedzając ogrody w Rykach i Pęchcinie miałam okazję na żywo przyjrzeć się okazałym kępkom tej rośliny i ciekawym odmianom.
Wiolu, Twoje Rozanne są cudnej urody. Niestety brakuje mi jeszcze odwagi i fantazji do użycia ich koloru. Wtawiam zdjęcia moich bodziszków, które - na swój sposób są ładne, ale też nie rzucają na kolana.

Bodziszek kantabryjski Saint Ola

Bodziszek kantabryjski Biocovo

Bodziszek żałobny Geranium pheum - kwiatki ciemnofioletowe, niestety już przekwitł, za to ma ciekawe, duże liście i obiecuję sobie po nim najwięcej w sąsiedztwie Ophiopogon planiscapus Nigrescens.

Martka 21:47, 21 cze 2021

Judith, moje hortensje nie mają zasadniczo sucho, choć w ostatnim czasie mogą miewać, tylko że ... one od początku miały takie poskręcane liście, nawet w deszczowe dni. To skłania mnie właśnie do wniosku, że to jednak choroba...

Edit: Trochę mi raźniej, że popełniłyśmy podobny błąd, jest nas więcej
Judith 22:16, 21 cze 2021

A jeśli choroba, to masz koncepcję jaka?
W przypadku moich póki co mam przekonanie graniczące z pewnością, że to przypalenie słońcem. Ale wolę zabezpieczyć tyły .
Roocika 22:36, 21 cze 2021

Marta.
Myślę, że masz rację z anabelką. Moja rosła na slonku i nic jej nie skręcało, najwyżej mdlała od słonka a jak zaszło to się podnosiła.
Bodziszki kantabryjskie... daj im szansę, one takie ładne zwarte poduchy zrobią, ja mam kantabryjskiego Cambridge, niektóre kępy mają już 50 cm.
Przesaadzalam je wiosna i teraz w upały trochę cierpią i żółkną od dołu. Po kwitnieniu możesz obciąć te nasienniki, będą miały ładniejsze listki
Mam wrażenie, że one wola półcień i wilgotno, wtedy trzymają takie ciemniejsze wybarwienie listków.
Za to moje korzeniaste trochę przypalone, liski z wierzchu zrobiły się czerwone
Edit. Twoje to maluszki na razie, jak chcesz to jutro zrobię zdjęcie z bliska kępy mojego bodziszka kantabryjskiego, takiej już dużej, dorodnej, niedzielonej od 2018 roku
Juzia 22:40, 21 cze 2021

Mam Anabellki i na słońcu i w półcieniu i żadne nie mają takich liści.
No i u mnie piasek, to sucho bardzo.
Żyją, rosną, kwitną... już sama nie pamiętam który rok

Ja obstawiam choróbsko.

Ale jak coś, to hortensje bukietowe niby lepiej znoszą słońce?