Czyli bergenie są spoko
Cis też ... tylko nie wiemy, w którym momencie uciąć?
Gracki ... znak zapytania
Magnolii nie miałam w planach ...
Tulipanowiec ... ma zastąpić Nigrę, która znajdzie miejsce na działce obok (zasłoni mi okno sąsiadki) czyli w okolicy wgłębnika
napisałam bergenie niestety, bo inni się o nich negatywnie wypowiadali - to takie przekorne sformułowanie
ekranik można w pewnym momencie uciąć, ale nie w połowie łuku
zrób więcej zdjęć
i z oddali też, bo niewiele widać z tego ujęcia
i o grackach też nie do końca można coś powiedzieć bez fotek
a gdzie dokładnie ta magnolia ma być?
może ją narysujesz na zdjęciu na wprost?
i gdzie chcesz przesadzić śliwę
Kochana...myślisz, że nie pomyślałam o Tobie?...wręcz przeciwnie....ale 6-tego to po Nas już zapachu nie będzie...my tylko wekendowo....zatem życzę i Tobie i sobie udanego wypoczynku;-D...Włóczykiju Ty nasz kochany
Melduję ze w L dokupiłem 82 czosnki. Jakie by nie były to za 30 szt w cenie 12,99 warto.
Sa tulipany na kilogramy ale nie moje kolory... Oj głupia mogłam tesciowej kupić....
Teraz juz tylko bede polować na krokusy na wyprzedażach.
Sadzarki nie uzywam, nigdy. Na tulipany i narcyzy wykopuję podłużne rowki lub wieksze koła i sadzę bardzo blisko siebie, potem przysypuj ziemia. Krokusy sadze pikownikiem lub palcem (musze poczekać az gleba bedzie miękka lub podlewam przed sadzeniem...) , na pojedyncze nasadzenia czesto radze sobie tzw pikownikiem. Chyba musze znow w fotorelacjach umieścić. Ale wiem ze Na Art nasz Królowa Cebulowa używa sadzarek. Wiec pytajcie ją jakich.
Magnolia o ktora pytacie to Suzan lub Betty (kupiłam jako NN a tych dwoch nie rozrózniam) Była od razu wyprowadzona na drzewko a teraz po kilku latach pieknie sie rozrosła. Mysle że mozna spróbować takie drzewko samemu wyprowadzic. Jeną z moich magnoli - Yellow Riwer tez tak teraz prowadzę. Co roku obcinam jedna gałąź a zostawiłam tylko prosty przewodnik. Jesli magnoli nie tnie sie bardzo radyklanie, tylko stopniowo to daje rade. Takie cięcie przeprowadza sie zawsze po wiosennym kwitnieniu. Ale ostrzegam nie mozna szlaeć z cieciem, trzeba to rozłożyć na kilka lat, bo magnolie nie lubia ciecia
Chyba przez 3 sezony pod magnolia rosły roze bonica, od ubiegłej jesieni bukszpany i trawy oraz ciemierniki
Tulipany oczywiscie mozna juz sadzic. W Polskim klimacie optymalnym terminem na sadzenie jest koniec września /pażdziernik. Ale ja mam ostatnio klimat iście angielski lub holenderski a tam sadzi sie tulipany w listopadzie (nawet sfotografowałam sobie terminy sadzenia w Keukenhof)
Nie łudzę sie w kolejnych latach ponownie kwitnie ok 30% ubiegłorocznych cebulowych....
do Stolicy?.... do stolicy wszystkie drogi prowadzą przez moją miejscowość... tyle, że od jutra mnie nie ma,bo też w świat wyruszam. Odezwał się we w mnie syndrom włóczykija. Chyba że będziesz bawić u nas dłużej to zapraszam (ja wracam 6tego)
Nawigatorko tyś zawsze najpierwsza u mnie
Podoba mi się bardzo magnolia tylko ona jest bardziej krzaczasta zapytałam w wątku u madżen czy ona podkrzesywała swoją.
Magnolia, Gocha, dzięki za info!
W sumie wiosną też jest ryzyko, że przyjdzie przymrozek, to chyba latem najbezpieczniej je ciachać
A szerszenie do nich (rozchodników) lecą? Podobno je lubią
Została mi cała Perfuma, bez bordowej, aspirynki, ascot, będzie, MW. Na ścianie domu, Barock, Kopciuszek, New Dawn. Chopin na pniu i Marzenie Ogrodnika
AA, Magnolia, moze Ty pytasz o turzycę Greya, że różna wysokośc, bo mam?
Jazzy, nie szczytuj tak po nocy przy kompie, bo maz, Ci odetnie
Matronę kupiłam wielką na allegro, pokazywałam Ci linka. Wyciagnełam z donicy, załozyłam crocsa, w garsc szpadel i ze szpadlem wskoczyłam na nią. Zrobił sie kawałek, na ten kaweł hyc i tak z każdą częścią, aż miałam 23
Ola, buki będą w oczkowej, jakby na początku i koncu
Magnolio-BystreOko, tak mają różną wysokość, ponieważ ostatnią partię dostałam większą, wyrwaną z korzeniami z ziemi i włożoną luzem do reklamówki.
Renia, Perfumy wszystkie są w lawendzie i za ostrokrzewem. Fot być może już nie robiłam, bo byłam w ferworze walki, ew na wyjezdzie. No i ...Perfumę niestety przesadzałam z pąkami, które musiałam ściąć:_(
to akurat bardzo wdzięczne zajęcie- ja moje Matrony mam ze skwerka przy pracy. łamiesz gałązkę, wsadzasz do ziemi,podlewasz, po 2-3 tygodniach jest sadzonką. Jedna gałązkę możesz podzielić na kilka części- będzie kilka sadzonek.
Teraz tylko jedno jest ryzyko- że przyjdzie przymrozek i zmrozi pęd zanim ten puści korzonki. Dlatego może lepiej teraz w doniczce w jakimś zacisznym miejscu
Ja przed magnolią mam rozchodniki na przemian z rozplenicami, a przed nimi lawendę. Natomiast po bokach mam perowskie.
Magnolia niestety jest efektowna tylko jak kwitnie, a potem to takie byle co
Czy/ chciałam posadzić kulę bukszpanową dużą: jedną przed wejściem do domu po lewej stronie(jak na zdjęciu zaznaczyłam) - czy to będzie bez sensu? Na czerwono to rosnąca magnolia.
Chciałam jakoś przełamać monotonię tego pseudotrawnika, na którym rosną 3 drzewa (jodła, magnolia i stara czereśnia).
A to inne ujęcie tego miejsca.
Z drugiej strony patrząc w kierunku podjazdu, stolik zostanie usunięty przy okazji robót kamieniarskich (wytyczenie ścieżki kamiennej od furtki do drzwi domu).