Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Typografia ogrodu 14:01, 25 wrz 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

To miano królowej to stresujące jest

za pochwałę dziękuję

U Malkul Magnolia i Mała Mi pisały, że lepiej dzielić jednak wiosną.

o to i ja poczekam, tez miałam się za swoje wziąć
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:17, 24 wrz 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

napisałam bergenie niestety, bo inni się o nich negatywnie wypowiadali - to takie przekorne sformułowanie
ekranik można w pewnym momencie uciąć, ale nie w połowie łuku
zrób więcej zdjęć
i z oddali też, bo niewiele widać z tego ujęcia
i o grackach też nie do końca można coś powiedzieć bez fotek
a gdzie dokładnie ta magnolia ma być?
może ją narysujesz na zdjęciu na wprost?
i gdzie chcesz przesadzić śliwę

Czyli bergenie są spoko
Cis też ... tylko nie wiemy, w którym momencie uciąć?
Gracki ... znak zapytania
Magnolii nie miałam w planach ...
Tulipanowiec ... ma zastąpić Nigrę, która znajdzie miejsce na działce obok (zasłoni mi okno sąsiadki) czyli w okolicy wgłębnika
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:41, 24 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

To może zacznę od końca Z roślin, których nie mam a lubię bardzo to dereń ivory halo ale gdzie go tu umieścić? A dlaczego beregenie niestety Ci się podobają? Też mi się wydaje, że ich liście są ciekawe i mogłyby tu pasować
Malgosiu ale jak wysadzę dużą tuję to co tam będzie z tyłu tych małych? mam tam dobry metr do zagospodarowania ... a gracki jednak są trochę inne głównie kolorystycznie od ML ... Przyznam się, że o drzewie pośrodku szałwiowej nie myślałam ...a jeśli chodzi o żywopłot z cisa to dokąd miałabym go posdazić? ... do końca nie widzi mi sie bo tam rabata schodzi do zera i zwęża sie miejsce na żywopłot ...

napisałam bergenie niestety, bo inni się o nich negatywnie wypowiadali - to takie przekorne sformułowanie
ekranik można w pewnym momencie uciąć, ale nie w połowie łuku
zrób więcej zdjęć
i z oddali też, bo niewiele widać z tego ujęcia
i o grackach też nie do końca można coś powiedzieć bez fotek
a gdzie dokładnie ta magnolia ma być?
może ją narysujesz na zdjęciu na wprost?
i gdzie chcesz przesadzić śliwę
Odcienie zieleni 21:37, 24 wrz 2015

Do góry
Magnolia lubi słońce, runianka raczej półcień, cień, ale może da radę. Obie na pewno lubią wilgoć
Dla odmiany czas na zmiany... 19:12, 24 wrz 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

do Stolicy?.... do stolicy wszystkie drogi prowadzą przez moją miejscowość... tyle, że od jutra mnie nie ma,bo też w świat wyruszam. Odezwał się we w mnie syndrom włóczykija. Chyba że będziesz bawić u nas dłużej to zapraszam (ja wracam 6tego)

Kochana...myślisz, że nie pomyślałam o Tobie?...wręcz przeciwnie....ale 6-tego to po Nas już zapachu nie będzie...my tylko wekendowo....zatem życzę i Tobie i sobie udanego wypoczynku;-D...Włóczykiju Ty nasz kochany
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:00, 24 wrz 2015

Do góry
Melduję ze w L dokupiłem 82 czosnki. Jakie by nie były to za 30 szt w cenie 12,99 warto.
Sa tulipany na kilogramy ale nie moje kolory... Oj głupia mogłam tesciowej kupić....

Teraz juz tylko bede polować na krokusy na wyprzedażach.

Sadzarki nie uzywam, nigdy. Na tulipany i narcyzy wykopuję podłużne rowki lub wieksze koła i sadzę bardzo blisko siebie, potem przysypuj ziemia. Krokusy sadze pikownikiem lub palcem (musze poczekać az gleba bedzie miękka lub podlewam przed sadzeniem...) , na pojedyncze nasadzenia czesto radze sobie tzw pikownikiem. Chyba musze znow w fotorelacjach umieścić. Ale wiem ze Na Art nasz Królowa Cebulowa używa sadzarek. Wiec pytajcie ją jakich.

Magnolia o ktora pytacie to Suzan lub Betty (kupiłam jako NN a tych dwoch nie rozrózniam) Była od razu wyprowadzona na drzewko a teraz po kilku latach pieknie sie rozrosła. Mysle że mozna spróbować takie drzewko samemu wyprowadzic. Jeną z moich magnoli - Yellow Riwer tez tak teraz prowadzę. Co roku obcinam jedna gałąź a zostawiłam tylko prosty przewodnik. Jesli magnoli nie tnie sie bardzo radyklanie, tylko stopniowo to daje rade. Takie cięcie przeprowadza sie zawsze po wiosennym kwitnieniu. Ale ostrzegam nie mozna szlaeć z cieciem, trzeba to rozłożyć na kilka lat, bo magnolie nie lubia ciecia

Chyba przez 3 sezony pod magnolia rosły roze bonica, od ubiegłej jesieni bukszpany i trawy oraz ciemierniki

Tulipany oczywiscie mozna juz sadzic. W Polskim klimacie optymalnym terminem na sadzenie jest koniec września /pażdziernik. Ale ja mam ostatnio klimat iście angielski lub holenderski a tam sadzi sie tulipany w listopadzie (nawet sfotografowałam sobie terminy sadzenia w Keukenhof)

Nie łudzę sie w kolejnych latach ponownie kwitnie ok 30% ubiegłorocznych cebulowych....
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:29, 24 wrz 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
trawy dzielcie wiosną !- Gosia się pomyliła
Buziaki

racja pokreciałm
Dla odmiany czas na zmiany... 13:55, 24 wrz 2015

Do góry
beta napisał(a)

hahahaha...ciekawa świata na starość się zrobiłam...zaczynam od stolicy

do Stolicy?.... do stolicy wszystkie drogi prowadzą przez moją miejscowość... tyle, że od jutra mnie nie ma,bo też w świat wyruszam. Odezwał się we w mnie syndrom włóczykija. Chyba że będziesz bawić u nas dłużej to zapraszam (ja wracam 6tego)
Zielonym od linijki - ogród Ivony 11:52, 24 wrz 2015

Do góry
Nawigatorko tyś zawsze najpierwsza u mnie
Podoba mi się bardzo magnolia tylko ona jest bardziej krzaczasta zapytałam w wątku u madżen czy ona podkrzesywała swoją.
Moje małe królestwo 10:46, 24 wrz 2015

Do góry
Musisz pamiętać, że magnolia lubi glebę kwaśną, natomiast róże zasadową, cieżko chyba będzie to utrzymać.
"W kolorze blue" 10:36, 24 wrz 2015

Do góry
Magnolia, Gocha, dzięki za info!
W sumie wiosną też jest ryzyko, że przyjdzie przymrozek, to chyba latem najbezpieczniej je ciachać
A szerszenie do nich (rozchodników) lecą? Podobno je lubią
Typografia ogrodu 10:24, 24 wrz 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

za pochwałę dziękuję

Ta...ja wiem, że lepiej wiosną...ale ja to ja

Zresztą nie będę dzielić tylko odrywać te części co wyrosły obok właściwej ID królowo Ty moja
"W kolorze blue" 09:39, 24 wrz 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)

róże chyba wydała ...gdzieś mi się o uszy obiło.

Ensty ile rózyczek ci zostało? i jakie?
Została mi cała Perfuma, bez bordowej, aspirynki, ascot, będzie, MW. Na ścianie domu, Barock, Kopciuszek, New Dawn. Chopin na pniu i Marzenie Ogrodnika

AA, Magnolia, moze Ty pytasz o turzycę Greya, że różna wysokośc, bo mam?

Jazzy, nie szczytuj tak po nocy przy kompie, bo maz, Ci odetnie
Matronę kupiłam wielką na allegro, pokazywałam Ci linka. Wyciagnełam z donicy, załozyłam crocsa, w garsc szpadel i ze szpadlem wskoczyłam na nią. Zrobił sie kawałek, na ten kaweł hyc i tak z każdą częścią, aż miałam 23

Ola, buki będą w oczkowej, jakby na początku i koncu
"W kolorze blue" 09:33, 24 wrz 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
ale pojechałaś! pięknie wyszło!
Nie dziwię się że masz dość, ale za to za rok będzie cudnie!

Foty super, rób, rób, rób koniecznie!

Przy oczkowej masz turzyce cieniste jak pisałaś- one mają różne wysokości, czy mi się wydaje?
Magnolio-BystreOko, tak mają różną wysokość, ponieważ ostatnią partię dostałam większą, wyrwaną z korzeniami z ziemi i włożoną luzem do reklamówki.

Renia, Perfumy wszystkie są w lawendzie i za ostrokrzewem. Fot być może już nie robiłam, bo byłam w ferworze walki, ew na wyjezdzie. No i ...Perfumę niestety przesadzałam z pąkami, które musiałam ściąć:_(
Ogród niby nowoczesny ale... 08:43, 24 wrz 2015

Do góry
dopiero dzisiaj zobaczyłam ostatnie foty- ślicznie jest u Ciebie.
Szybko dojrzewa Wam ogród, pęcznieje w oczach.

Ale mnie tez zaintrygowałaś wpisem o nowym ogrodzie
"W kolorze blue" 08:25, 24 wrz 2015

Do góry
jazzy napisał(a)
Jenyyy! Te matrony w stipach!!! Szczytuję
Jak ześ te rozchodniki dzieliła? Zrób foto-relację Może być telefonem

to akurat bardzo wdzięczne zajęcie- ja moje Matrony mam ze skwerka przy pracy. łamiesz gałązkę, wsadzasz do ziemi,podlewasz, po 2-3 tygodniach jest sadzonką. Jedna gałązkę możesz podzielić na kilka części- będzie kilka sadzonek.
Teraz tylko jedno jest ryzyko- że przyjdzie przymrozek i zmrozi pęd zanim ten puści korzonki. Dlatego może lepiej teraz w doniczce w jakimś zacisznym miejscu
Moje małe królestwo 22:17, 23 wrz 2015

Do góry
Ja przed magnolią mam rozchodniki na przemian z rozplenicami, a przed nimi lawendę. Natomiast po bokach mam perowskie.
Magnolia niestety jest efektowna tylko jak kwitnie, a potem to takie byle co
Typografia ogrodu 22:15, 23 wrz 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)
A miałam się właśnie pytać co tam u królowej betonu slychać

Piękne widoczki...a zwłaszcza metamorfoza skarpy

Za ID też się muszę wziąć i odciąć troszkę sadzonek...będą potrzebne ;

za pochwałę dziękuję

"W kolorze blue" 21:47, 23 wrz 2015

Do góry
ale pojechałaś! pięknie wyszło!
Nie dziwię się że masz dość, ale za to za rok będzie cudnie!

Foty super, rób, rób, rób koniecznie!

Przy oczkowej masz turzyce cieniste jak pisałaś- one mają różne wysokości, czy mi się wydaje?
Pszczelarnia 19:59, 23 wrz 2015

Do góry
Proszę o Wasze zdanie. Szczere i otwarte.

Czy/ chciałam posadzić kulę bukszpanową dużą: jedną przed wejściem do domu po lewej stronie(jak na zdjęciu zaznaczyłam) - czy to będzie bez sensu? Na czerwono to rosnąca magnolia.
Chciałam jakoś przełamać monotonię tego pseudotrawnika, na którym rosną 3 drzewa (jodła, magnolia i stara czereśnia).

A to inne ujęcie tego miejsca.
Z drugiej strony patrząc w kierunku podjazdu, stolik zostanie usunięty przy okazji robót kamieniarskich (wytyczenie ścieżki kamiennej od furtki do drzwi domu).

Od furtki:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies