Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Rododendronowy ogród II. 20:23, 19 lip 2013

Do góry
Zaglądam Widziałam lilie, piękne są
Rododendronowy ogród II. 19:08, 19 lip 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)
Bogdziu, mnie zauroczył też cytrynek
porozdawałaś go wszędzie
u mnie też dużo cytrynków lata nawet zwabia je zapach petunii żółtych na parapetach, one mają mocny zapach cytrynowy ale tylko przelatują, nie siadają.
a lilie 2-metrowe, ciekawe zjawisko?

Motylki rozdawałam całkiem przypadkowo tym którzy byli na pierwszej stronie bo miałam mało czasu więc tylko tym najbardziej dostepnym .One są dośc ,,wiercącymi sie stworzeniami i nie jest łatwo im zrobic zdjecie , trzeba sie bardzo spieszyc a na dodatek wybieraja kwiaty oddalone od czlowieka.
Moje lilie na razie nie mają dwu metrów ale może jeszcze urosna im cebule i osiągną reklamowana wysokośc. Pozdrawiam Ula serdecznie.
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:35, 19 lip 2013

Do góry
asc napisał(a)
Zakwitł drugi kwiat lotosu

Na wodę nie patrzymy, bo wczoraj przesadzałam wszystkie lilie i inne rośliny w oczku, wiec zabełtaliśmy tak wodę, że chyba przez miesiąc nie osiądzie

Dobrze trafiłam..znowu relacja się zaczyna
Może niedoskonały ale..... 17:10, 19 lip 2013

Do góry
Barbaro, dziękuję za miłe słowa. Ten klonik powinien być dużo większy ale ciągle coś mu przeszkadzało. Teraz chyba ma spokój
wiuniu, miło mi

agapanty- ależ one każdą długo na siebie czekać

ładnie kładą się cieniem

lilie

liliowce

piękny jest

ten taki j jak pająk

żółty a właściwie limonkowy

ten pasuje i do żółtych i do różówych róż i w takim miejscu jest posadzony.Rozdziela różę żółta Chinotown od różowej Madame Pierre Oger

jeżówka
Zielony chaos u Dawida 16:58, 19 lip 2013

Do góry
Właśnie dojechałem do domu. Jak tylko ogarnę fotki to wstawię ogród Danusi widziany moim aparatem Było tak miło, że nie wiedzieliśmy kiedy nam czas przeleciał.

A z bieżących sprawozdań - kwitną lilie, liliowce, dalie i hortensje. Zakwitła nawet wisteria. Nie wiem kiedy to ogarnę, ale chyba wieczorem zarzucę Was fotkami. Ponadto jutro czeka mnie sadzenie przywiezionych roślin. Walizka była pełna po brzegi, więc i sadzenia będzie trochę

A ze strat - tata pomagał pielić, więc straciłem werbenę od Hani i karczochy. Ale cóż, nie ma co rozpaczać
Rododendronowy ogród II. 15:32, 19 lip 2013

Do góry
Bogdziu, mnie zauroczył też cytrynek
porozdawałaś go wszędzie
u mnie też dużo cytrynków lata nawet zwabia je zapach petunii żółtych na parapetach, one mają mocny zapach cytrynowy ale tylko przelatują, nie siadają.
a lilie 2-metrowe, ciekawe zjawisko?
Rododendronowy ogród II. 12:50, 19 lip 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
piękne masz lilie, Bożenko!

Nie będę skromna i powiem że też tak myślę.Szkoda tylko że sie nie chcą rozmnazac a nawet po kilku latach znikaja i trzeba kupowac nowe.
Rododendronowy ogród II. 12:47, 19 lip 2013

Do góry
asc napisał(a)
Lilie biało-żółte śliczne

To moje ulubione kolory , na dodatek mają wielkie kwiaty i pachna na caly ogród, ludzie na ulicy zastanawiają sie co tak pachnie bo nie widzą przez moje krzaki zarastające płot.
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:35, 19 lip 2013

Do góry
asc napisał(a)

Na wodę nie patrzymy, bo wczoraj przesadzałam wszystkie lilie i inne rośliny w oczku, wiec zabełtaliśmy tak wodę, że chyba przez miesiąc nie osiądzie

To zdjęcie .... i kolejne ostatnie .... obłęd ..... ja takich fotek jeszcze nie potrafię ..... a kulasy co najwyżej zakop w doniczkach .... potem je posadzisz jak wymyślisz gdzie .... będzie mniej biegania z wężem
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:23, 19 lip 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)
Łukasz, zajrzałam do Ciebie w ramach rewizyty. I... przeczytam od deski do deski, obiecuję, bo Twoja ogrodowa przygoda wydaje się być wielce pasjonujaca!

Masz rękę do roślin, pięknie masz, jest mi wstyd za siebie. No i fajnie, że pokazujesz zdjęcia jak było i jak jest. To daje nadzieję. A nadzieja umiera ostatnia

Gratuluję!

Bardzo dziękuje za pochwały.
Nie ma się czego wstydzić. U mnie też nie ma idealnie. Lilie przmiejają i poźniej musze kombinować, żeby było dalej ładnie.
Do czytania i odwiedzin oczywiście zapraszam serdecznie.
Mam więcej takich porównań przed i po tylko musze sobie zrobić z tym porządek.
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:18, 19 lip 2013

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 10:28, 19 lip 2013

Do góry
asc napisał(a)

Nie ma odmiany "biała" lilia...
Ja nowe cebulki sadzę w październiku, końcem września, a nawet i w listopadzie, jak przesadzam cebule to wtedy kiedy łodygi zbrązowieją, czyli gdzieś w sierpniu, bo wykopuję i od razu sadzę.

Wiem Aniu, że nie ma takiej odmiany, trochę się jednak nauczyłam Czytałam ostatnio artykuły, w których omawiano uprawę lilii i często zaznaczano, że lilie białe sadzi się płyciej i szybciej niż inne odmiany:
http://www.swiatkwiatow.pl/lilia-lilie--lilium-id399.html
Większość lilii zimujących w gruncie sadzi się od końca września do początku października, cebule lilii białej Liliom condidum sadzimy najwcześniej, bo już pod koniec sierpnia. Sadzimy w rozstawie 20 x 20 cm, na głębokość równą trzykrotnej wysokości cebul, czyli około 10-15 cm. Lilię białą sadzimy na taką głębokość, aby grubość pokrywy, nie przekraczała 5 cm.
A jeśli chodzi o przesadzanie podawali dokładnie taki sposób jak to opisałaś
http://www.ogrodniczka.pl/rosliny/rosliny_cebulowe_i_bulwiaste/859,lilia_8211_krolowa_letnich_rabatek_cz_ii_uprawa_pielegancja_choroby.html
Szczególną uwagę należy poświęcić wspomnianej Lilii białej. Jeśli zamierzamy ją przesadzić, należy to zrobić niezwłocznie po zaschnięciu pędu. Wkrótce potem, lilia ta wytwarza przyziemną rozetę liści i wtedy jest za późno na przesadzanie.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:01, 19 lip 2013

Do góry
Zawilce japońskie zaczynają jesień idzie!

To też angielka, NN z bazarku:

Lilie bardzo mi się podobają i nie pachną zbyt nachalnie

Werbenka moja z nasion

NN:

Jeżówki szaleją:

Kolejny liliowiec:

Ciachnęłam wczoraj bergenie, bo zupełnie wlazły na bukszpaniki - kiedy będzie z nich obwódka?
Rododendronowy ogród II. 09:09, 19 lip 2013

Do góry
piękne masz lilie, Bożenko!
Rododendronowy ogród II. 09:08, 19 lip 2013

Do góry
Lilie biało-żółte śliczne
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:45, 19 lip 2013

Do góry
Evchen napisał(a)
Ja też chcę takie lelije!.. czytałam gdzieś, że białe lilie sadzi się w sierpniu.. to prawda Aniu?

Nie ma odmiany "biała" lilia...
Ja nowe cebulki sadzę w październiku, końcem września, a nawet i w listopadzie, jak przesadzam cebule to wtedy kiedy łodygi zbrązowieją, czyli gdzieś w sierpniu, bo wykopuję i od razu sadzę.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 08:38, 19 lip 2013

Do góry
Debora,lilie ,osty śliczne,widziałam ostatnio ,podobne (niebieskie)osty w szkółce.pozdrawiam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:30, 19 lip 2013

Do góry
Marzenko ja też mogę nazwać siebie bez żadnych skrupułów liliowym maniakiem. Różowe chryzantemki też ładne, jesienią dają dużo koloru bo większość kwaitów już przekwitło

Bogdzia w 100% się zgodze lilie w domu to zło Nie mając jeszcze tej wiedzy kiedyś ściąłem kilka do wazonu, nie można było wytrzymać w pokoju kilku sekund

Dasiu Lilie piękne, ale zapach to już kwestia gustu dla jednych ładny dla drugich za mdły a i jeszcze cmentarny

Cześć Sebek u mnie to prawie wszędzie busz. Upycham rośliny na potęge bo za dużo bym chciał na tak spory deficyt miejsca
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:43, 18 lip 2013

Do góry
Łukasz, masz rację, lilie nie muszą być cmentarne, ale cóż poradzę, że mnie ich zapach tak się właśnie kojarzy.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:22, 18 lip 2013

Do góry
Piękne lilie i piękne liliowce.Co do zapachu lilii to myślę ze w ogrodzie jest całkiem przyjemny w mieszkaniu byłby za mocny, więc niech sobie lilie rosną w ogrodzie.Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies